Tillbaka till Kattsjukdomar

Vanliga sjukdomar hos katt

Att Din katt är sjuk märker Du på de symptom som den visar. Vanliga symptom är trötthet, aptitlöshet, kräkningar, diarré, försvårad andning och hosta samt feber. Normal kroppstemperatur för katt är 38 – 39oC.

Sjukdomar brukar ofta delas in efter organsystemen:

  • Skelettsjukdomar
  • Muskel-/Led-sjukdomar
  • Hudsjukdomar
  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Nervsjukdomar
  • Ögonsjukdomar
  • Öron/Näsa/Halssjukdomar
  • Luftvägssjukdomar Mag/Tarmsjukdomar
  • Urinvägssjukdomar
  • Reproduktionssjukdomar etc.

Sjukdomar delas andra gånger in efter sin orsak:

  • Ärftliga sjukdomar
  • Infektionssjukdomar
  • Bristsjukdomar
  • Ämnesomsättningssjukdomar
  • Förgiftningar etc.

Om Din katt visar sjukdomssymptom bör den undersökas av veterinär.

Skelettsjukdomar

Det är ovanligt med tillväxtrubbningar i skelettet hos katt, men undernärda och hårt parasitangripna kattungar kan få det. Då bör de ges fullvärdigt foder med tillräcklig vitaminhalt samtidigt som de avmaskas.

De flesta skelettlidanden på katt orsakas av yttre våld, t.ex. påkörning av bil. Sådana gånger bör katten röntgas, så att eventuella benbrott (frakturer) upptäcks.

Muskel-/ Ledsjukdomar

De flesta muskellidanden orsakas av överansträngning eller yttre våld, som leder till muskelbristningar och muskelinflammationer. Samtidigt fås ofta skador på muskelfästen och ledband.

Hudsjukdomar

Det finns en mängd hudlidanden på katt, som ofta visar sig med likartade förändringar i form av klåda, utslag och håravfall.

Några vanliga lidanden är parasiter, som loppor, löss och skabb, hudinfektioner med bakterier/svamp och allergier.

Det är mycket vanligt att hudbölder uppkommer efter kattslagsmål, eftersom katt ofta har rik förekomst av elaka bakterier både i munnen och på klorna.
Hjärt- och kärlsjukdomar

Katt kan också ha medfödda hjärtfel, som oftast upptäcks vid en Veterinärbesiktning.

Vid hög ålder ökar risken för uppkomst av hjärtförändringar, som leder till vätskeansamling i lungor (lungödem) och försvårad andning med hosta.

Katt kan ibland få blodproppar (trombos) i de stora kroppsådrorna, som kan visa sig som en förlamning av bakbenen.

Nervsjukdomar

Neurologiska sjukdomar i centrala nervsystemet ger symptom som t.ex. vinglighet, förlamningar och kramper.

Vid sjukdomar i perifera nervsystemet fås symptom på lokalt nedsatt rörelseförmåga och känsel i t.ex. ett ben. Ibland föreligger också en ökad smärta.

Ögonsjukdomar

Skador på ögonlock och hornhinnorna är en vanlig följd av yttre våld vid t.ex. kattslagsmål. Det är viktigt att snabb behandling ges då.

Öron/Näsa/Halssjukdomar

Öroninflammationer orsakas ofta av öronskabb. För diagnos krävs en undersökning med mikroskop, eftersom skabbdjuren är så små att de inte syns annars.

Snuva är vanligt på katt och förebyggande kan man vaccinera med ett kattpestvaccin, som även ger ett skydd mot kattsnuva.

Munhåleinflammationer kan orsakas av främmande föremål, som fastnat i t.ex. svalget.

Munsår av olika orsaker förekommer då och då. De ger ömhet med svårigheter att äta/dricka och en dålig andedräkt.

Tandsten är ett vanligt problem på äldre kattor.

Luftvägssjukdomar

Snuva och andra luftvägsinfektioner i svalg och lungor ger symptom med rinnande näsa, hosta och försvårad andning.

Mag/Tarmsjukdomar

Kräkningar och/eller diarréer är vanliga symptom vid mag/tarmlidanden. Allmäntillståndet blir snabbt nedsatt om katten inte får behålla vätska och blir uttorkad.

Orsaken skall undanröjas och under de närmaste dagarna efter insatt behandling skall katten äta en skonsam kost, t.ex. kokt torsk, i små portioner.

Urinvägssjukdomar

Urinvägsinfektioner med täta urineringar som följd av svedan skall behandlas i tid, så att ingen spridning fås till njurarna. Angrips njurarna kan de skadas så att obotliga förändringar med nedsatt njurfunktion uppstår.

Täta försök att urinera kan även bero på urinsten, som täpper igen urinröret. Det är speciellt vanligt på hankatter, som utfodras med torrfoder. De dricker ofta för liten mängd vätska och får då en stark, koncentrerad urin i vilken kristaller bildas. Kristallerna kan sedan bakas samman till större urinstenar.

Det finns speciella foder för att lösa upp urinsten på katt.

Vid nedsatt njurfunktion fås en urinförgiftning med kräkningar och diarré. Den föregås ofta av en avmagring. Det ses speciellt på äldre kattor och är i regel obotligt. Symptomen kan dock till viss del lindras med speciella, lågproteinhaltiga foder, som finns att köpa hos en del veterinärer.

Reproduktionssjukdomar etc.

Fastän katthonor i regel har lätta förlossningar, så uppstår det ibland komplikationer. Om Din honkatt verkar ha svårt att föda, så skall Du kontakta en Veterinär. Ibland krävs ett kejsarsnitt för att rädda katten och hennes ungar.

Livmoderinflammationer kräver Veterinärundersökning och behandling. Ibland räcker det med en medicinering, andra gånger krävs det operation för att rädda katten.

Hankatt kan få sårskador runt testiklarna vid t.ex. slagsmål. De infektioner som då fås leder lätt till allvarliga inflammationer som skall behandlas av Veterinär.

Infektionssjukdomar

Kattpest:
Kattpest visar sig som kräkningar, diarré och feber, som när katten blir tillräckligt dålig övergår i undertemperatur. Vid denna sjukdom är det stor risk att katten avlider. Med ett gott vaccinationsskydd undviker Du denna riskabla sjukdom.

Kattsnuva:
Snuva är inte lika allvarligt som kattpest, men tillräckligt besvärligt för att man skall tillråda vaccinering.
Kontakta Din Veterinär när Din katt är sjuk!

Text: Urban Berg

77 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  1. Hej! Jag har en kattunge på 8 veckor som jag tror ät sjuk. Han är väldigt slö och sover hela tiden. Han leker inte alls lika mycket med hans syskon längre, för man ser att han inte orkar. Han har kräkts några gånger och hans känns varm. Vad kan man göra för att åtgärda detta? Är det farligt? Tacksam för svar!

    // Orolig matte

    1. Hej Madde!
      En liten kattunge ska vara pigg & glad. Låt en veterinär kontrollera din lille vän, kanske behöver prover tas.
      Åtgärd beror på vad som är fel, vissa sjukdomar är obotliga såsom FIP och FIV men det kan också vara något som fastnat i magsäcken (ex leksak) eller en magkatarr som kan åtgärdas på olika sätt. Vänta inte för länge med att låta undersöka din kattunge då småttingar inte har så mycket ork och energireserver att ta av.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  2. Här en 4 årig katt som plötsligt inte jamar som vanligt. Låter hes. Kan inte undersöka munhåla. Katten uppför sig som vanligt och äter och dricker. Söka veterinär?

    1. Hej Marie!
      Om inte det annorlunda lätet går över kan katten behöva undersökas av veterinär, det kan vara allt från inflammationer i svalget/struphuvudet, grässtrå som fastnat eller sköldkörteln som ligger runt luftstrupen som trycker på.
      Hoppas ni hittar orsaken, lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  3. Hejsan, vår 13 åriga hon-katt har ingen päls kvar vid svansfästet, upptäckte detta för ett tag sedan och har behandlat henne för pälsbitande löss mm. (frontline) men det verkar ha blivit värre då små sår nu syns. Till saken hör att vi har en skabbräv i området. Kan hon ha fått skabb? Hon har dessutom rejält med öronskabb som vi behandlar envist.

    1. Hej Anna!
      Det är ovanligt men inte omöjligt att katter kan drabbas av rävskabb. Men det kan vara andra problem i huden såsom bakteriella infektioner eller svampinfektioner, allergi mot omgivning eller foder (även sådant som den ”alltid ätit”), hudtumörer eller smärta i länd/svansrot som gör att katten slickar av sig pälsen just där. I vissa fall krävs skrapprov eller en större biopsi (under narkos). Ibland behöver öronskabb eller öronsvamp rensas ur öronen under narkos på klinik så att hörselgångarna spolas rena och behandlas. Låt en veterinär undersöka er katt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  4. Hej!

    Vår katt är ca 7 månader – pigg och glad – Men… imorse ville hon inte äta och sedan har hon legat och sovit hela dagen. Tittar upp och reagerar när man kommer till henne. Går inte att locka henne till maten. Hon sätter sig, slickar sig lite och lägger sig ner igen – och sover. Hon har inte varit på lådan på hela dan. Hennes ögon är som ”vanligt” . Hon ser inte ”sjuk” ut för övrigt….Hon verkar inte ha ont då jag klämmer lite på henne. Vi har inte haft katt förrut så vi har ju inte upplevt detta tidigare.
    Hur länge avvaktar man, eller vad gör man?
    Tacksam för svar till nybörjare…. 🙂

    1. Hej Linda!
      Är hon utekatt kan hon ha varit med om något som tagit på krafterna, ex ett slagsmål. Om hon inte är kastrerad kan hon då även vara dräktig…
      Om hon har ätit något olämpligt eller druckit för lite och är uttorkad blir hon trött och har inte så mycket att kissa ut och kan bli lätt förstoppad.
      Det är hur som helst viktigt att hon äter snart eftersom längre än 3dagar utan mat är skadligt för katters lever.
      Om hon inte hämtar sig bör hon undersökas av veterinär då det är omöjligt att säga mer utan att sett katten.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  5. Kan en katt bli blind och lider den av det??

    1. Blindhet förekommer hos katter precis som hos människor. Huruvida katten lider beror på grundorsaken till blindheten och hur katten lever och är som individ.
      Det finns blindhet som utgår ifrån hjärnan (central blindhet) vilket kan vara orsakat av blödning, infarkt/syrebrist, tumör, inflammation i synnerv eller annan orsak. Sedan finns förändringar i själva ögonen såsom grumling av linsen, glaukom (för högt tryck i ögat), uveit (inflammation eller för lågt tryck i ögat, tumörer, hornhinnepåverkan mm mm. Även vissa allmänna sjukdomstillstånd i kroppen såsom tex diabetes kan ge blindhet. Går utvecklingen av blindheten långsamt kan ofta katten anpassa sina övriga sinnen för att kompensera förlusten av synen & lära sig att hitta. Innekatter har lättare att anpassa sig än utekatter av naturliga skäl.
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  6. Hej Eva!
    Min utekatt på typ 4 år har börjat nysa och det rinner (genomskinligt vätska) från ena ögat. Han vill gärna ha det ögat stängt. Vaxinerad mot kattpest och snuva. Kan kännas lite varm och torr om nosen, men han visar sig inte så väldigt trött. Kan på nåt sätt uppfatta honom smått ”groggy”. Vad tror du?

    1. Hej Jerry!
      Även katter kan drabbas av allergier och lokala irritationer som kan underlättas genom sköljning med koksaltlösning, men om det är helt enkelsidigt som inte sprider sig till andra ögat, kan det även bero på andra orsaker. Även om katten är vaccinerad mot kattsnuva så är det inte ett 100%-igt skydd utan mer som influensavaccin för människor – lindrigare och mer kortvariga symptom. Grässtrån som har fastnat bakom mjuka gommen upp mot ena noshålan kan ge liknande symptom samt om något litet killande fastnat i tårkanalerna eller bakom 3:e ögonlocket vid nosryggen. Eftersom han håller ögat stängt bör hans hornhinna kontrolleras genom färgning hos veterinär då det kan blivit ett sår, samt kontrollera trycket i ögat då en inflammation kan ge tryckförändringar i ögat som behöver behandlas. Ovanligare orsaker kan också hittas såsom tumörer eller svampangrepp osv.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  7. Hej

    Min mamma har en drygt 13 år gammal kattfröken, som inte ätit eller druckit på tre dagar! Mamma ringde och var så orolig, och jag sade att det är VETERINÄR som gäller nu, i synnerhet som katten inte har druckit och måste vara rejält uttorkad. Vad kan denna matvägran bero på? Hon hade inte kräkts eller så, och hon går på toa (vilket jag inte förstår, för hon har ju inget att kissa och bajsa ut).

    Honkatter är ju inte lika disponerade för njursten, men kan det vara något sådant i alla fall?

    Jag hoppas innerligt att dom söker upp veterinär (dom har djursjukhus inpå knuten hemma), och själv har jag en kattfröken så detta kan vara bra att få reda på.

    Tack på förhand

    Mariann

    1. Hej Marianne!
      Ja, jag hoppas verkligen de gått till veterinären med katten. Det kan röra sig om allt mellan himmel och jord på en äldre kattfröken. Onda tänder, njur -och leverproblem, förstoppning, urinvägsinfektion (urinsten är ovanligt på honkatt även om det förekommer), förgiftning, tumörer osv osv. Katten måste undersökas, ta blodprov och eventuellt undersökas med röntgen eller ultraljud för att kunna finna orsaken och korrekt behandling.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  8. Hej!
    Våran 4-åriga hon katt verkar vara sjuk på något sätt, när hon vilat och sträcker på sig, skjuter rygg så jamar hon och går baklänges, faller omkull, bakbenen utsträckta precis som om hon fick kramp . Ibland kan hon bara gå framåt och mitt i allt jamar hon till och går bakåt och faller, precis som om något skrämmer henne (hjärnspöken)trots att det inte är något nytt eller skrämmande där. Vad kan det bero på?

    1. Även om ni har en relativt ung katt så kan hon drabbats av problem i ögonen, hjärnan, buken eller ryggen. Det kan röra sig om allt från epilepsi (ser inte likadant ut hos katt som hos hund och människa), hjärnblödning/stroke till tumör i hjärna eller i område för synnerv eller inuti ögat. Vissa besvär ifrån buk och rygg kan även ge sådana symptom. Låt en veterinär undersöka er katt, spela gärna in en mobilvideo på en episod om ni hinner till veterinären.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  9. Hej, Min katt är en 14årig kastrerad honkatt. Hon är alltid smal och på sommaren nästan tunn. Men denna sommaren är hon ännu värre än vanligt. Hon är avmaskad och inte allmänpåverkad, äter som vanligt, spinner, kelar o beter sig ganska mkt som hon brukar.
    Funderar på vad man skulle kunna fodra henne med för att få upp henne i hull, har du några bra råd? Kan man ge dem råa ägg? Hade det fungerat med olja i maten också?
    En massa frågor ha det fint

    1. Hej Julia!
      Äldre katter kan tyvärr drabbas av rubbningar i sköldkörteln och få en överproduktion av ämnesomsättningshormon. Detta bör undersökas samtidigt som de inre organens funktion kontrolleras med ett enkelt blodprov. Mindre vanliga orsaker till viktnedgång är tyvärr tumörer inne i kroppen (behöver inte märkas förrän de blir alltför stora). Bättre att kontrollera henne en gång för mycket än en gång för lite.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  10. Hej.
    Jag har två katter, 6 och 7 år. Mina katter har varit på ”sommarlov” hos min f.d. i en månad (är annars innekatter) och när hankatten kom tillbaka såg det ut som att han blivit rakad/klippt i ett ca decimeterstort område längst bak/ned på magen. Det ser fint ut, inga sår eller rodnad (bortsett från att han har så lite päls). Min f.d. hävdar att inget hänt med katterna medan hon haft dom. Kan det vara någon sjukdom, skabb? Men han verkar må hur bra som helst och han slickar/kliar inte mer än vanligt.

    En annan fråga men liknande:

    Min honkatt har alltid haft väldigt lite/tunn päls på huvudet mellan ögat och örat men nu ser hon nästan helt kal ut. Men annars har hon lika mycket päls som vanligt och verkar inte putsa sig mer än hon brukar.
    Tack på förhand.

    1. Hej Henrik!
      Ursäkta sent svar i semestertid. Många katter som varit utsatta för kort- eller långvarig stress, har mer eller mindre ont i höft/länd, har eller har haft urineringsproblem eller trög mage/tarm samt vid tex loppangrepp då de varit ute kan slicka sig kala på magen. Detta bör undersökas av veterinär om det inte går över av att katterna kommit tillbaka hem. Svaret på den andra frågan är att alla katter är symmetriskt mer eller mindre tunnpälsade mellan öga och öra, detta kan bli tydligare med stigande ålder. Är det däremot sårigt i området eller ojämnt mängd päls på de båda sidorna kan det röra sig om smutsiga/skabbfyllda kliande öron eller allergi.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  11. Hej!
    Våran Selma är knappt ett år gammal. För två dagar sedan så vaknade vi till en hög av kräk eller bajs på matta nära vår säng….såg nästan ut som ett uppkräkt djur men det var det inte. Katten har sedan dess, sovit mycket, är inte lik sig–låg energi, lämnar maten dock kan ta lite av det bästa, vill ut, men kommer in igen, kanske håller sig undan mer än vanligt. Hur bör vi tänka, vad bör vi vara uppmärksamma på och vad bör vi göra eller inte för henne?
    Tack för svar.

    1. När någon mår dåligt måste de tas omhand. Mät feber, skall ej överstiga 39 grader. Se till att hon äter ge gottis/fjäska/truga/mata eller köp Recovery som endast behöver ges i mycket liten mängd för god energiinnehåll. Det är viktigt att hon dricker ordentligt. Vid kraftiga kräkningar kan vattnet behöva tillsatser av elektrolyter i vätskan såsom salt, socker och lite bikarbonat. Låt vila i värme utan drag (om ej feber) så hämtar kroppen sig snabbare. Ibland behövs dock mer hjälp hos veterinär, särskilt om hon har ätit något giftigt/olämpligt (som kan skada inre organ eller mage/tarm) eller fått stora hårbollar som har svårt att passera ut de vanliga vägarna.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  12. Hej jag har en katt som inte vill sitta eller ligga ner på baktassarna. och hon kan få som små kramper då och då. Och har fått svårt för att rulla runt pga kramper.

    1. Hej Jenny!
      Jag utgår nu ifrån att du har en kastrerad honkatt (som alltså inte uppvisar löpbeteende vad gäller att inte vilja ligga på baktassarna och rycker i svans/bakdel). Har din katt riktiga kramper bör den undersökas av veterinär, eventuellt en som är specialiserad på neurologiska sjukdomar. Även katter kan få former av epilepsi som skiljer sig från hur hundar och människors kramper ser ut.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinäen

  13. Vår kastrerade honkatt (drygt 7 år, utekatt; vi bor lantligt med skogen inpå husknuten) är en vanligtvis pigg, trygg och sällskaplig dam med fasta rutiner. Hon äter torrfoder med god aptit och dricker mycket vatten (ovanligt mycket, om jag jämför med andra katter jag har haft). Hon är en duktig jägare och äter nog minst ett par möss varje dag. Vi ser ibland resterna av dem i trädgården och på altanen; ibland bara något inälvspaket, ibland en intakt bakkropp (!). Periodvis äter hon gräs, vilket jag vet att katter gör för att lättare kunna kräkas upp hårbollar, men vi ser aldrig resultatet av det. Vår äldre hankatt kräks däremot ofta upp hårbollar och rester av möss. Hon går aldrig på lådan, som den äldre katten däremot ofta gör, så jag kan tyvärr inte säga något om hennes avföring och urinmängd.

    Sedan igår beter hon sig mycket märkligt. Hon hulkar, som om hon skulle vara på väg att kräkas, men det kommer ingenting. Hon slickar sig väldigt ofta om nosen samtidigt som hon kryper ihop/hukar sig. Hon drar sig också undan och vill inte bli klappad, utan ligger helst bakom eller under soffan, men verkar inte riktigt komma till ro för att kunna sova. Igår kväll åt hon torrfoder men ville inte dricka någonting, trots att det hör till hennes mycket bestämda rutin att alltid dricka mängder av vatten direkt efter maten. Hon har inte druckit något sedan igår morse och inte ätit sedan igår kväll. Hon var inte alls intresserad av att gå ut igår och har sedan igår kväll uppehållit sig i samma lite avsides rum på övervåningen (där hon sällan annars är), under eller bakom soffan. Hon kommer fram ibland, kryper ihop och hulkar samt slickar sig intensivt om nosen, ryggar undan vid beröring, kryper in under eller bakom soffan igen. Hon har inte kissat eller bajsat sedan igår.

    Hon är alltså en annars mycket frisk och social katt. Det här kom plötsligt. Jag funderar över om hon har ätit ett sjukt eller förgiftat djur. Vad gör vi i så fall? Vad kan det annars vara som uppkommer så plötsligt? Vad betyder det att hon slickar sig så intensivt om nosen?

    Tacksam för svar!

    1. Hej Åsa!
      Katter slickar sig ofta om nosen då de mår illa. Det kan vara något olämpligt/giftigt hon har fått i sig eller en hårboll som är för stor för att passera vidare i tarmen eller kräkas upp och fastnat i magen. Liknande beteende kan man se om tex ett grässtrå har fastnat bakom mjuka gommen upp mot bakre delen av noshålan, vilket är mycket obehagligt för katten. Katten bör undersökas hos veterinär för att utesluta allvarligare problem.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  14. Hej! Vi har en kastrerad kattherre på 8 år. Han går in och ut som han vill. En torsdag gick han ut och kom inte tillbaka förrän söndag. Han hade inga skador men var trött och ville bara ligga och sova. Han äter inte men går på lådan och dricker vatten. Tvättar sig gör han. Han fäller mycket. Har avmaskat honom men han blir inte piggare för det. Jag tvångsmatar honom innan och efter jobbet. Vad kam det vara för fel på honom?

    1. Hej Annica!
      Jag rekommenderar att ni låter honom undersökas av veterinär med blodprovstagning om han inte äter själv och är trött. Då han har varit ute flera dagar själv och kanske inte har ätit på hela tiden så kan hans inre organ drabbats (vem vet om han inte lyckats jaga sin mat eller kanske fått i sig något olämpligt). Vanligt är skador på levern då den hos katter börjar ta skada redan efter tre dagar utan mat. Kanske har han varit med om något trauma som givit hjärnskakning eller andra inre skador som inte ses från utsidan. Hoppas ni snart får honom bättre!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  15. Vi har två katter hemma som båda är åtta och ett halvt, de är systrar, och på senaste tiden haren av dem, den som tidigare varit mest aktiv och varit ute mest, bettet sig annorlunda. När jag kom hem från skolan i fredags jamade hon väldigt mycket, hon haltade lite på ena bakbenet och gjorde sen ett utfall och bet mig i armen, något hon aldrig gjort tidigare om det inte varit så att vi lekt. Hon drog sig sen undan och la sig under köksbordet och låg där i ungefär en timme och reagerade inte alls på om man klappade henne, men hon åt om man gav henne te.x skinka. Hon gick sen ut och när hon kom in igen verkade hon må bättre, även om hon fortfarande var lite slö. Igår, lördag, var hon precis som vanligt och kelade och lekte som hon alltid gjort, och samma sak nu på morgonen, men för en stund sen kom hon in igen och haltade. Vi tror att det kanske skulle kunna vara så att hennes höft, eller något, hoppar ur led, och att det är därför det kommer och går som det gör. Skulle det kunna vara så? Och finns det något vi skulle kunna göra för att få henne att må bättre?

    1. Hej Moa!
      Om din katt haltar till och från kan en undersökning med eventuell röntgen troligen förklara vad som är det bakomliggande problemet. Det kan vara artros, artrit, bitskada, höft ur led/slapp ledkapsel eller ond rygg/led/tass.
      Låt en veterinär som har tillgång till röntgen undersöka henne då hon visar symptom.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  16. Har en tjej som är 15-16 år ! Innekatt hela tiden men hos mig i 3 år och varit ute när jag är det ! Sedan flera dagar tillbaka så har hon bara sovit ! – inte ätit och inte druckit – jag har försökt få henne att dricka ! Provat allt men får inte i henne något alls ! Sista dagarna så har hon vinglat när jag försökt att få henne till kattlådan och idag så ramlade hon i den ! verkar väldigt vinglig och borta ! Jamar bara ibland – mest för att få mig att förstå att det inte är bra ! Hon verkar inte ha ont utan spinner när jag smeker henne ! Vad göra ?

    1. Hej Putte!
      Jag hoppas att du tagit din katt till veterinären redan. Det kan vara allt ifrån uttorkning, förstoppning, organsvikt eller stroke/blodpropp.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  17. Hej
    Vår fina sjuåriga bondkatt blev plötsligt dålig för en vecka sedan. Vi åkte in till veterinär som tog bodprov och gav dropp då hon var uttorkad. Blodprovet hade något förhöjda njurvärden men annars normalt, och ingen feber. Därefter har vi gett katten mat 5 till 8 ggr per dag och gjort ett till veterinärsbedök med dropp men tröttheten ger inte vika och hon äter inte själv om man inte trugar. Någon enstaka gång dricker hon mjölk själv (gjort sedan hon vsr liten). Veterinären hittade inget när vi var inne andra gången. När vi matat henne piggnar hon till lite grann men annars vil hon bsra sova. Nu efter en vecka är läget ungefär detsamma och hon verkar inte bli bättre men inte heller sämre men då matar vi henne med ca 1,5 dl flytande mat per dag plus mjölken hon dricker själv och det lilla torrfoder som hon ibland acceptrrar. Vad skall vi göra?
    Vänliga hälsningar

    1. Hej Björn!
      Om inte blodprover eller klinisk undersökning visade något, kan röntgen och/eller ultraljud ibland ge mer svar. Oftast är det bäst att återkomma till samma veterinär som har hela historiken för uppföljning men då man inte kommer vidare i en utredning kan det vara bra med en ”second opinion” av annan veterinär som har en annan infallsvinkel på problematiken (kanske även har mer resurser/utrustning såsom röntgen och ultraljud?). Ibland behöver blodprover tas om för att kontrollera om någon förändring har skett mot förra provtagningstillfället, det kan visa förändringar i parametrar som då var för tidiga att se. Det kan även krävas kompletterande analyser av andra blod- eller urinparametrar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  18. Våran katt på 1 år började helt plötsligt rusa runt i sängen när vi skulle sova, fick ryckningar över ryggen och satte sig och panik-slickade sig själv på tassarna och halsen. Sen upptäckte vi att han hade kissat där han låg. Han verkar inte ha någon aptit heller då han inte har rört maten som jag gav på morgonen. Någon aning om vad det kan vara? Det verkade komma så plötsligt igår kväll.

    1. Hej Khim!
      Det kan varit ett litet epileptiskt anfall (ser ibland helt annorlunda ut från andra djurslags EP-anfall), smärta från tarmar eller urinvägar kan ge samma symptom eller om han fått i sig något giftigt/illasmakande, (tex en växt eller kemikalier). Om han inte piggar på sig snarast bör ni ta med honom till veterinären för kontroll och blod- och urinprovstagning.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  19. Min kastrerade hankatt är en helig Birma och 15 år gammal! Har sedan en tid varit rosslig i sin andning och nyser ofta! Äter och dricker som vanligt, är mycket kelig och sällskapssjuk! Tycker i och för sig att han har en dålig andedräkt och har tänkt ta tandsten hos VET. Ikväll när han låg bredvid mig i sängen fick han ett krampanfall (har aldrig sett han få det tidigare) – anfallet varade i ca 30 sek. Tyder detta på någon allvarligt bakomliggande sjukdom m.t.p ovan nämnda symptom etc? Tacksam snar återkoppling / Lisa

    1. Hej,
      det går inte att utesluta allvarligare bakomliggande sjukdomstillstånd hos en gammal katt, dock brukar enstaka krampanfall inte bedömas som allvarliga förrän det upprepas (men vem vet om han fått fler när han varit ensam?). Äldre katter kan precis som människor drabbas av hjärnblödning, hjärnproppar, hjärntumörer och epilepsi av okänt ursprung. Även vid underliggande sjukdomstillstånd i ex njurar kan högt blodtryck och elektrolytrubbningar ge kramper. Plötsliga smärttillstånd (ex i mage/tarm) eller andnöd kan hos katter ge liknande bild som kramp hos katt.
      Hoppas han hänger med ett bra tag till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  20. Min kastrerade honkatt är 15 år. I våras var jag till veterinären för att hon haltade. De tog urinprov och blodprover men allt var bra, något värde var lite höjt men inom normalvärde för en så gammal katt. Veterinären trodde det var artros i höfterna och jag fick Metacam att ge henne under 7 dagar. Hon äter och dricker bra men haltningen har ökat och sista dagarna, har hon ibland släpat bakbenen efter när hon går. Vill gärna ligga på ett varmt ställe och hon sover mycket. Hon verkar mycket rädd om sina tassar och hon blir hysterisk om jag försöker titta på dem. Klorna på framtassarna är långa för hon vill inte gå ut på vintern och hon använder inte klösbrädan. Har hon ont i tassarna? Är det artrosen som spökar eller är det något neurologiskt.

    1. Hej,
      gamla katter kan drabbas av kärlkramp, dålig blodcirkulation samt blodproppar till bakbenen (mindre aortatrombos) förutom neurologiska påverkan från rygg och leder. Ibland krävs daglig medicinering med antiinflammatoriskt smärtstillande under förutsättning att hon dricker bra (ej är uttorkad) och har normalt blodtryck. Ofta mår de även bra av tillskott av Glukosamin så att miljön i lederna blir så optimal som möjligt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  21. Hej!
    Min 9 månader gamla kastrerade hankatt (innekatt) har de senaste dagarna varit mycket slö. I natt kräktes han tre gånger och det såg ut som vätska med en hårboll i två av gångerna. Han har tidigare bara haft en hårboll en gång. Idag efter att han har kräks har han bara legat och sovit hela dagen men han äter, dricker och går på lådan som vanligt. Är det något jag behöver kolla upp direkt eller kan jag avvakta?

    Tack på förhand!

    1. Hej!
      Att kräkas så intensivt är väldigt energikrävande, så att han är trött är inte så konstigt. Eftersom han äter, dricker och sköter sin toalett utan problem vågar ni avvakta. Skulle han däremot bli sämre, sluta äta/dricka/sköta toaletten, om kräkningarna tilltar, eller ni ser blod i kräkning/avföring eller om han har ont mot buken när ni klämmer på den så bör ni låta en veterinär undersöka honom.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  22. Hejsan!
    Min katt Greta på 9 år har börjat bete sig mycket konstigt.. Hon sover hela dagarna, och när hon inte sover äter och bajsar hon enormt mycket.. Hon är okontaktbar när hon sover,och hon vaknar inte när man ropar på henne! Det är som att hon ligger i koma, det går att göra allt med henne när hon sover och ändå rör hon sig inte och öppnar inte ögonen.. Hon vaknar bara av sig själv.. Hon sover minst 17 timmar varje dag..
    Hon har även börjat bli aggressiv mot våran labrador och dom har vart som bästa vänner sen vi köpte våran hund! Asta(hunden) blir 5 år i sommar! Greta har aldrig betett sig så här förut, och är jätte orolig eftersom hon är mitt första egna husdjur som jag fick när jag fyllde 6 år, och det svider i hjärtat att se henne så här dålig… Hon ser nästan ledsen ut… Hon är steriliserad sedan 4 år tillbaka pga att hon fick 1 kattunge som föddes ungefär 2 veckor förtidigt och den dog 2 dagar efter födsel, vi fick lov att skicka iväg Greta till min moster ett tag då, för hon fick något utbrott och attackerade Asta då 1a gången och vi misstänkte då att Greta trott att Asta kanske ätit upp ungen eller nått sånt, så hon fick bo hos min moster på landet i ca 1 månad och sen när hon kom tillbaka var allt som vanligt men nu har hon börjat må så här dåligt och jag gråter för jag är så himla orolig…

    Hjälp mig, vad ska jag göra?
    Tack på förhand.

    1. Hej Nathali
      Första steget bör vara att låta undersöka din katt hos veterinär och ta grundläggande blodvärden. Det finns de katter som blir deprimerade av sådana psykologiska och fysiska trauman som hon varit med om. Vissa katter går in i sig själva och har sovandet som en skyddsbarriär mot omvärlden. Hon kan behöva hjälp med rogivande feromoner (Feliway), rogivande fodertillskott (Zylkene) eller miljöombyte. Men viktigast är att hon utreds så att hon inte har några underliggande sjukdomar först (tex anemi, diabetes, njur- eller sköldkörtelsjukdom).
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  23. Hejsan!
    Min katt som är 2 år har blivit jätte slö under natten. Har inte velat äta något sen igår (lördag).
    Andas tungt och ligger bara i sängen. Vad kan det vara?
    Mvh linda

    1. Hej Linda
      Hoppas allt gått bra med din katt och att du lät undersöka henne om hon inte piggade på sig på dagen! Det kan vara flera olika saker såsom lunginflammation, astma, diafragmabråck, hjärtsvikt eller FIP som måste utredas hos veterinär med blodprov, röntgen/ultraljud.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  24. Hej jag har en katt som är 4 år hon fick 4 st barn för 1,5 vecka sedan min man tig bort dom direkt men sedan hon fick kellingarna så har hon knappt ätit något dricker gör hon men hon är orkerlös ligger på samma plats hela tiden vad kan det vara

    1. Hej Susanne
      Det är viktigt att utesluta så att er katt inte har fått någon infektion eller har något kvarvarande foster i buken. Efter ett veterinärbesök bör hon sedan matas med god mat, vattnas med spruta i munnen vid behov och få mycket kel och avledande stimulans. Det är ytterst viktigt att hålla humöret uppe hos en kattmamma som förlorat sina kattungar, de kan drabbas av förlossningsdepression och även få problem med mjölkstockning. Önskar man inte kattungar skall katten kastreras vilket är lindrigare än att utsätta dem för dräktighet, förlossning och förlust av kattungar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  25. Hej!
    Jag har en 7-årig honkatt som helt plötsligt blev slö och tappade aptiten och ville inte dricka. Vi åkte till veterinär ett dygn efter att hon slutat äta och dricka, och bara låg på samma plats. De hittade inget och blodprovsvärden var bra. Efter vi varit hos veterinären har hon under två dagar kräkts vattningt kräk 2 ggr. Och bajsat en gång – en stor pöl, rödaktig färg och med lite blod i. Jag har också hittat klar vätska i droppar där hon legat.
    Hon har inte ätit eller druckit något under 4 dagar men blev uppvätskad hos veterinären och kissar kanske 3 ggr/dag. Men hon börjar bli mager och blir inte bättre. Vi ska till veterinären igen imorgon.. men vad kan det vara? Varför hittar de inget fel? Hon har för övrigt flyttat tillbaka till mig för 3 veckor sedan efter att ha bott hos mina föräldrar i 3 år. Kattkompisen är kvar. Men det kan väl inte vara sorg mtp hennes symptom?
    /Orolig

    1. Hej Jennie
      Ibland behövs kompletterande undersökningar såsom röntgen och ultraljud för att undersöka katten, vissa blodvärden kan behöva tas om ifall det var för tidigt i sjukdomsprocessen för upptäckt. Visst finns det även katter som inte har några fysiska sjukdomar men som drabbas av stressrelaterade problem. Katter kan till exempel lätt få inflammerad stressblåsa av förändringar i miljön och sorg. Om hon inte är kastrerad kan hon få livmoderinflammation vilket inte alltid visar sig på blodprov.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  26. Hejsan. Min 12åriga katt har blivit väldigt slö och har gått och gömt sig på ovanliga ställen nu de senaste 2 dagarna. jag märker att han andas konstigt, tugnt bl.a. Med öppen mun.. inatt spydde han upp grönt slemm(vet inte om de kan vara torrfodret som färgar av sig?) Han verkar äta och dricka dåligt..
    Känns inte bra, vill verkligen inte att han ska försvinna 🙁 vet ni vad det kan vara? om det är något allvarligt eller ”vanlig förkylning”?

    1. Hej Mathilda!
      Även katter kan få lunginflammation och allergiska besvär. Det är aldrig normalt att en katt andas med öppen mun, det gör de endast om de mår illa, har ansträngd andning eller är mycket stressade. Ibland kan ansträngd andning ge kräkreflexer, grönt slem brukar då vara galla. Din katt bör undersökas om han inte blivit bättre, särskilt då han inte äter och dricker ordentligt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  27. Hej! Jag har övertagit en 8 årig katt som blev hemlösa i januari 2015. Det informerades om att hon var kastrerad. Nu i mars så började hon bete sig som om att hon löpte, men eftersom det aldrig verkade ta slut, så tittade jag lite närmare. Daisy har sår runtomkring rumpan, sim inte ser ut att läka. Kan det vara en hudsjukdom? Hur ska man behandla den?

    Ska försöka skicka en bild senare.

    Mvh
    /Åsa

    1. Hej Åsa!
      Är det sår som inte läker bör veterinär undersöka katten. Det kan vara flera olika orsaker som måste utredas vidare, tex allergiska sår, sprucken analsäck, tumörsjukdom, framfallen rektum eller vagina med flera orsaker.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  28. Hej, vår Ragdoll (innekatt – men varit ute kanske tre gånger nån stund i taget) misstänker jag har fått i sig Ranunkelväxter, bara ett litet bett. Men nu dreglar han okontrollerat, detta har pågått i ett dygn. Han är lite segare än vanligt, men har ätit och druckit som vanligt (tror jag) Ska man bara avvakta, eller är det akutläge?

    1. Hej Nica
      Ranunkelväxter är giftiga för katt. Misstänker man att katten har fått i sig giftiga växter eller andra ämnen bör veterinär uppsökas för blodkontroll av organen, eventuellt kräka upp det intagna (beroende på vad som ätits och hur länge sedan), ge aktivt kol och dropp för att skölja igenom organen. Organen bör sedan kontrolleras om med blodprov efter ett par veckor för att bedöma om permanenta skador uppstått på lever eller njurar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  29. Hej! Jag har en kattflicka som är 11 år gammal och ända sedan vi fick henne alltså, i januari 2015 så har hon ”hostat”. Vi ha alltid trott att hon ska göra en hårboll och det låter verkligen som hon är slemmig i halsen och har svårt att andas. Ibland när man lyfter upp henne och liksom trycker lite på magen så börjar hon ”hosta”. Vad kan detta bero på? Bör vi visa henne för en veterinär?

    1. Hej Saga
      Ni bör låta veterinär undersöka katten, ta blodprov och göra röntgen av lungorna. Då det är en äldre katt kan det röra sig om flera olika saker såsom astma, hjärtsvikt, förstorad sköldkörtel som trycker på luftstrupen eller tumörsjukdomar. Beroende på orsak bedöms möjlighet till medicinering.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  30. Hej.
    Jag har en katt på ca 3 år. Tre nätter i rad nu har han vaknat ca 3 på natten, sprungit till mitten av trappen också ligger han där och jamar och trycker sig mot väggen och är väldigt spänd. Han blir inte aggressiv på något sätt och lugnar ner sig när man sitter och klappar honom, men efter en stund så springer han och gömmer sig under diskbänken.
    Detta har även hänt dagtid idag, han var utomhus på verandan, när vi öppnade dörren låg han bakom en stol och jamade och var väldigt spänd, precis som på natten.

    Kan det vara någon slags av kramper han har?

    1. Hej Sanna!
      Det är omöjligt att säga vad han drabbats av utan undersökning. Är han kastrerad eller inte? Finns det nya katter i området? Låt veterinär undersöka honom om han verkar må dåligt, tex rygg- eller tandsmärta?
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  31. Hej! Vi har en gammal hankatt som är mellan 15-20 år gammal . Han är hittekatt, därför ingen exakt ålder. Han har börjat fått svårt att andas, och är väldigt trött. Han verkar inte ha ont nånstans, är det nån ide att ta honom till veterinär, med tanke på den höga åldern. Tror ni det finns nåt de kan göra för att förbättra hans tillstånd. Eller ska man bara låta honom somna in till slut. Mvh Ingrid

    1. Hej Ingrid!
      Det kan absolut finnas saker som kan göras beroende på orsak till besväret såsom vid astma, lindrig hjärtsvikt eller lunginflammation, men inte om det är tex lungtumörer eller grav hjärtsvikt, ofta behövs dock röntgen för att undersöka lungorna fullständigt och ultraljud om hjärtat är drabbat. Det är alltid upp till dig som djurägare hur mycket du vill utreda och är beredd att göra, sedan beror det ju även på hur mottaglig/tolerant katten är för olika behandlingar. Vårt ansvar som djurägare att hjälpa våra vänner att somna in för gott på ett värdigt sätt innan deras bekymmer blir alltför svåra så att de lider. Att ha svårt att andas skulle jag räkna till ett lidande då det är mycket obehagligt att känna syrebrist. Så antingen utreds och behandlas han eller så bör han få somna in.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  32. Hej,

    Vår Sixten är en kastrerad utekatt som är 1,5 år. Han är ute på dagarna och inne på nätterna. Normalt sett är han jättepigg, jagar fåglar, leker och äter som en häst. Nu har han legat i sängen ett dygn, äter och dricker jättedåligt. han vill inte bli kelad med och ligger inte på sidan som han brukar utan på alla 4 tassar. Slickar sig en del runt munnen och känns allmänt hängig. Vad kan ha hänt? Kan han ha fått något bett el nåt annat? Inga synliga skador i alla fall. Hjälp!

    //Susanne

    1. Hej Susanne
      Om Sixten inte piggat på sig bör han undersökas hos veterinären och ta blodprover. Det finns tyvärr några sjukdomar som även unga katter kan drabbas av såsom FIP, FIV och Leukos utöver njur- och leversjukdom samt diverse förgiftningar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  33. Hej!

    Våran Sotis är en kastrerad katt på 14 år som för övrigt har varit frisk i allmänhet i hela sitt liv och har inte haft några större problem. Nu under dagen när jag kom hem så upptäckte vi en katt klo som satt fast rätt djupt under hans haka. Självklart drog vi försiktigt bort den med pincett och det blödde inget efteråt. Vi antar att klon kommer från ett slagsmål eftersom vi har många katter i området.

    Vårat problem är att han nu efteråt under hela kvällen varit väldigt, väldigt slö. Han har knappt orkat lyfta på huvudet och han ligger bara och sover. Någon mat har vi inte fått i honom över huvudtaget och han reagerar knappt när man lockar på honom eller säger hans namn vilket han brukar göra. Jag fick i honom lite lite vatten med hjälp av en medicina spruta och fick även in en liten katt godis som han tuggade väldigt försiktigt.

    Kan allt detta bero på en liten klo eller kan det vara något annat eftersom han blev trött och slö väldigt snabbt under kvällen. Men kan han verkligen få så ont av en klo? borde vi uppsöka veterinär?

    mycket tacksam för svar,
    /orolig matte

    1. Hej Jessica!
      Hoppas Sotis är bättre! Han kan ha blivit chockskadad så han behöver vila upp sig, få värme, mat och vatten så som ni försökt. Eventuellt är det även begynnande böldbildning av bakterier som injicerats med den andra kattens klor som han försöker bekämpa. Han kan ha tumlat runt i slagsmålet och slagit i huvudet (tex hjärnskakning, blödning, blodpropp), slagit i tänderna eller mörbultat kroppen under slagsmålet. Kan han kanske även fått i sig något olämpligt som han ätit eller druckit? Ibland behövs hjälp med smärtlindring, vätskeinfusion och näringstillförsel samt neurologisk kontroll om han inte hämtar sig på någon dag.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  34. Hej.jag har två katter den ena katten hostar och roslar och låter konstigt i näsan hostningen är varge dag ca.4-5 gånger per dag.det värkar ibland som hon försöker få ut något.hon äter och gör det hon ska på lådan.har haft det ett bra tag nu vad kan det vara?min andra katt fräser och morrar åt min 15 åriga son sonen har add och autism .hon har hållit på med det ca.4månader vad kan man göra åt det?

    1. Hej Brita!
      Ursäkta sent svar men denna sida besvaras efter tid och möjlighet. Katten som rosslar bör undersökas ffa gällande hjärta samt lungor för bland annat lungmast och astma. Låt en veterinär undersöka din andra katt så att den inte har smärta eller besvär på annat sätt som annars kan förklara beteendet. Katten kan mycket väl reagera på avvikande beteende hos din son vilket är en vanlig orsak till otrygghet hos katt. Prova då gärna rogivande fodertillskottet Zylkene samt Feliway. Det finns även beteendemodifierande läkemedel som kan hjälpa.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  35. Hej bi har en snart tvåårig kastrerad hankatt som vi misstänker har råkat ut för något.
    En kväll kunde han knapp gå och låg och flämtade i soffan. Vi såg inga yttre märken men han verkade ha ont i framförallt bakre delen av kroppen för han ville absolut inte bli klappad där. Dagen efter var han ganska pigg och fräsch igen och även dagen efter det.
    Men ikväll är han lika dålig igen. Han går lite hukande och gnäller då och då. Han morrar om man försöker klappa honom på bakkroppen.

    Vad ska vi göra?

    1. Hej Andreas!
      Ni bör låta veterinär undersöka honom, han kan behöva få hjälp med smärtstillande antiinflammatoriskt och undersöka så inte skelettet skadats (om han ramlat eller blivit lättare påkörd) eller om en böld bildats, tex om en annan katt hoppat på honom bakifrån och bitit/klöst honom i ryggslutet. Viktigast är att han får hjälp med smärtan.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  36. Hej. Min dotter har en kattunge på 4mån som har kräkts i 4dagar.Det kommer bara upp skum.Han äter och dricker men inte mycket.Han kan leka men helt plötsligt så blir han jätteslö. Vad kan det vara?

    1. Ni bör låta veterinär undersöka kattungen. Den kan ha ätit någon olämplig sak eller hårboll som inte kommer vidare i tarmen eller upp med kräkningarna. Det finns även vissa sjukdomar som ger kräkningar men även problem såsom tex njursvikt, leversvikt och FIP.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  37. Hej!
    Vi har en gammal kattdam på 13-15 år. Hon har under en längre tid gått runt och skrikit, främst om nätterna. Vi har tänkt att hon blivit döv pga åldern. Nu på sista tiden har hon nästan slutat med att skrika. Hon har ätit allt sämre och nu slickar hon mest bara på maten. Hon har blivit mager och man känner benen. När jag lämnade henne vid mina föräldrar igår, så kändes det som att hon stirrade i luften mer än vanligt också. Min mor ska ta henne till veterinären imorgon och jag hoppas över allt annat att hon blir bra igen! Vad kan det vara för fel? Och finns det något hopp för henne? Något som är extra viktigt att kolla upp? Jag har sån sorg i hjärtat över att inte kunna göra något för henne! Vill ju bara att allt ska vara som förut!
    /orolig lillmatte

    1. Hej Maria!
      Äldre katter kan precis som människor bli senila/dementa och uppvisa sådana symptom som du beskriver. Ibland finns det underliggande sjukdom som bidrar till symptomen såsom hypertyreos och/eller njursjukdom. Lite ovanligare är hjärntumör, blodpropp och hjärnblödning. Dåliga tänder är ett vanligare problem… Bra att ni låter undersöka henne!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  38. Hej! Vi har en kastrerad kille på 1.5 år. Han har nu i ett dygn bara legat. Vill inte gå ut och inte äta el dricka men kissat flera gånger på lådan. Tog tempen på honom och han hade 39.7. Vad tycker du att vi ska göra?
    Mvh Carina

    1. Hej Carina, ni måste tvångsmata med näring och mycket vätska direkt. Om er katt inte dricker, äter eller bajsar och inte piggar på sig snarast bör ni låta en veterinär undersöka honom. Det finns så mycket som det kan vara och katter är mycket känsliga för att uttorkning och att inte få i sig mat ger snabbt skador på levern.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  39. Har en 16 år gammal katthona med diabetes -behandlas bara med tabletter och proteinrik mat
    Ser att hon plötsligt inte ”sätter sig” ända ner? Hittar inget synligt fel i rumpa eller svans – vad kan detta vara?
    Berit

Lämna ett svar