Visst låter det härligt med sommar! Men för att kunna njuta av den tillsammans med din hund eller katt gäller det att vara väl förberedd. Det lurar många faror i sommarlandskapet! I den här artikeln ger veterinär Ulla Björnehammar tips om hur du klarar några av de vanligaste problemen.
Bilresor
Katter blir ofta mer besvärade av bilresor än hundar. Kanske är det så bara för att de mer sällan åker bil? Ha alltid katten i en bur under resan. Det är tryggare för katten och dessutom klart mer trafiksäkert. Precis som för hunden så gäller att du inte ska ge katten mat precis före avresan. Katten tål värme bättre än hunden, men instängd i en varm bil kan också katten drabbas av värmeslag. Tag därför med kattburen ut ur bilen om du måste parkera. Även för katten är pensionat ett bra alternativ om du inte kan få någon att ta hand om katten hemma.
Värmeslag
Om oturen är framme och en hund eller katt har blivit instängd i en varm bil och drabbats av värmeslag måste du reagera snabbt.
- Ta ut djuret ur bilen så fort som möjligt.
- Kyl ner det med kallt vatten och svep därefter in det i en våt handduk.
- Kolla temperaturen med en termometer.
- Kontakta en veterinär för en kontroll av djuret även om det verkar normalt.
Bad brukar inte ligga högt på kattens önskelista, så detta borde inte vara något bekymmer för kattägaren. Fast det är klart att om den faller i sjön så finns det risk för att den drunknar!
När du fått upp hunden/katten på land gör du så här: Håll upp den i bakbenen så att eventuellt vatten i lungorna kan rinna ut. Om den inte börjar andas själv – gör konstgjord andning:
- Lägg djuret på sidan och tryck hårt mot nedre bakre delen av bröstkorgen för att försöka stimulera andningen. Upprepa detta ett par gånger. Om det ändå inte börjar andas ge konstgjord andning med hjälp av mun mot mun-metoden.
- Sträck hundens/kattens hals och håll igen munnen på den.
- Tag ett djupt andetag själv och forma din egen mun runt djurets nos. Blås in så mycket luft att du ser bröstkorgen höja sig.
- Ge djuret några snabba andetag först och sedan ungefär 20 inblåsningar per minut.
- Stanna upp med jämna mellanrum och titta efter om djuret andas av sig självt.
I vårt land är det bara huggormen som är giftig, så vi är lyckligt lottade. Men huggormen kan vara nog så farlig. Framför allt är det ett problem på vår och försommar. Då är ormarna rejält ”giftiga”, bara halvvakna av de första solstrålarna och de rör sig långsamt. Det är lätt att hunden eller katten uppfattar dem som pinnar eller rep och försöker leka med dem.
Alla ormbett kan vara farliga. Värst är det dock när djuret blir bitet i benet. Giftet sprids då snabbt om djuret rör sig. Om du vet att det finns mycket orm där du bor bör du se till att ha vattenlösligt kortison hemma. Tala med din veterinär om att få ett recept utskrivet. Om din hund eller katt har drabbats, gör så här:
- Se till att djuret inte går självt utan bär det hem.
- Gör rent själva bettstället med till exempel Alsolsprit.
- Ge vattenlösligt kortison enligt veterinärens ordination.
- Kyl ner bettstället med krossad is för att lindra svullnaden. Kontakta alltid veterinär! De allvarliga komplikationerna till huggormsbett kommer nämligen senare och innefattar skador på hjärta, lever och njurar.
Kattens naturliga försiktighet skyddar den oftast från att äta eller dricka giftiga substanser. Eftersom den är mycket noga med att rengöra sig så kan dock eventuella gifter som fastnat på tassar och i päls vara en fara för katten.
Om du misstänker att din katt fått i sig något olämpligt bör du alltid kontakta veterinär och i fall av direkta gifter även Giftinformationscentralen, tel 08-33 12 31. Vid brådskande fall kan du även ringa larmnummer 112. Försök själv ta reda på så noga som möjligt vad katten kan ha fått i sig, vilken typ av läkemedel, svamp, råttgift eller bekämpningsmedel det rör sig om. Försök inte få katten att kräkas förrän du har talat med någon. I vissa fall kan kräkningar nämligen göra skadan värre, till exempel då det rör sig om frätande ämnen. Då kan det vara bättre att ge till exempel flytande kol. Viktigast är dock att förvara mediciner, kemikalier och liknande utom räckhåll för katten.
Katter drabbas också av fästingbett och eftersom katter älskar att smyga omkring i halvhögt gräs är de mycket utsatta. På grund av att katten slickar sig så noga dagligen är den förebyggande behandlingen av katt inte lika lätt som på hund. Tala med din veterinär om tänkbara alternativ. Det är dock mycket viktigt att du dagligen kollar igenom katten och tar bort eventuella fästingar så fort som möjligt.
Tänk på att fästingar är aktiva redan vid +5 grader. Vill du skydda katten skall du nog börja redan i mars månad i södra Sverige och hålla på in i oktober-november.
Skärsår
Katter tycks vara smidigare än hundar och drabbas inte så ofta av skärsår, men om det händer så gäller samma som ovan sagts om skärsår på hund. Något som däremot katter drabbas av oftare än hundar är att fiskkrokar fastnar i munnen. Då måste man oftast söva katten eller ge den lugnande medel. Kroken går sedan att klippa av och kan sedan dras ut åt två håll eftersom hullingarna på kroken annars bara gräver sig djupare in.
Tassbandage
Du behöver bomull, gasbinda, plåsterbinda och eventuellt kompresser.
- Lägg strängar av bomull mellan alla tår. Glöm inte sporrarna om din hund har dem kvar.
- Skydda själva såret med kompress om det behövs.
- Lägg ett sjok med bomull runt hela tassen. Låt det bli ganska tjockt så att du utan risk kan dra åt bandaget.
- Lägg några varv av gasbindan från ovansidan till undersidan av tassen. Först därefter lindar du runt tassen tills denna är helt täckt. Dra till så att det sitter kvar, men inte för hårt. Tassens blodkärl kan klämmas till så att blodflödet i tassen försämras eller upphör.
- Fäst gasbindan med några varv plåsterbinda runt om.
- Som skydd vid rastning kan du använda en plastpåse, skyddssko eller socka, men de får inte vara på inomhus. Om bandaget ändå blir fuktigt måste det bytas direkt. Annars byts bandaget i de flesta fall en gång per dag.
Jag hoppas att du inte blivit avskräckt av denna lista över farligheter. Det är trots allt så att sommaren är en härlig och underbar tid att umgås med hunden och katten ute i naturen. Om man bara är väl förberedd så löser sig det mesta till det bästa.
Författare: Ulla Björnehammar
4 kommentarer
Gå direkt till kommentarformuläret
Hej,
Jag undrar om grodor kan vara giftiga för katter, om dom leker, biter eller äter en groda.
Tack på förhand!
Hälsningar, Lotta.
Hej Lotta!
Grodor och paddor ger utsöndringar från huden som smakar illa och gör att djur som slickar, bär på eller tuggar på dem får en kraftig salivutsöndring. I Sverige är groddjuren inte dödligt giftiga som vissa är utomlands men upplevelsen för katten är otrevlig och ger ofta små ihopdragna pupiller förutom saliveringen. Skölj/spola om möjligt munnen noga och se efter så att inga rester av eventuellt tuggat skinn fastnat mellan tänderna.
Trevlig sommar!
/
Eva Molin
Guldveterinären
Hej!
Jag har en liten kille på 5 år som heter Tarzan, och han är halvt utekatt, kastrerad och mår allmänt bra.
Men idag så har han inte kunnat kissat, han har försökt hela dagen, springer till lådan eller nån annanstans men det kommer ingenting. Försöker ge han vatten men han vill itne ha, kan detta ha något med denna fruktansvärda värme att göra? Börjar bli orolig..
Hej Sandra!
Ursäkta sent svar i semestertid. Hoppas du har kontaktat din lokala veterinär så att Tarzan blivit undersökt. Katter dricker generellt sett dåligt och i denna värme kan de lättare bli uttorkade och få bildning av urinsten/-grus i den koncentrerade urinen. Vissa kan få inflammatoriska besvär i sina urinvägar (utan urinsten/-grus) av vilken typ av stress som helst. Se till att ha på extra vatten på torrkulorna eller i mjukfodret, smaksätt vattnet och ha flera vattenkällor för att stimulera drickandet, eller ge vatten med spruta i munnen. Det är viktigt att det verkligen kommer ut urin då katten kissar så inte urinblåsan spricker vid helt stopp och överfyllnad. Tarzan kan behöva vätskas upp och få smärtlindrande antiinflammatoriskt och eventuellt justera dieten beroende på fynd hos veterinären.
Hoppas allt gått bra, lycka till!
/
Eva Molin
Guldveterinären