Tillbaka till Kattsjukdomar

Övervikt hos katter

Hur uppkommer övervikt?

Överdriven fetma eller övervikt är det vanligaste problemet till följd av felaktig kosthållning. En katt är överviktig om den ligger 20% över sin idealvikt. Hos katter med rätt vikt ska du lätt kunna känna men inte se revbenen. De skiljer mycket på normal kroppsvikt mellan olika kattraser. Detta gör det svårt för en lekman att kunna bedöma vad som är ”normalt” och ärför är det oftast bäst att vända sig till en expert, t ex en veterinär eller uppfödare, för råd.

Övervikt är vanligast hos äldre katter och sådana som blivit steriliserade eller kastrerade. Vanligen är det följden av minskad aktivitet från kattens sida och därmed en reducering av dess ämnesomsättning.

Övervikt till följd av felaktig kosthållning kan också förekomma hos kattungar. Om de alltför länge får föda med högt energivärde och samtidigt alltför lite motion kommer ett fettlager att avsättas under huden.

Konsekvenser av övervikt

På samma sätt som hos människor kan övervikt hos katter öka riskerna för att drabbas av vissa sjukdomar. Fetma diabetes (kanske den mest vanliga formen av diabetes hos katter), lever-sjukdomar, hjärt- och blodcirkulationsbesvär såväl som skelett- och rörlighetsproblem är goda exempel. Hud. och mag-/tarmproblem, liksom sämre motståndskraft mot infektioner kan också förknippas med övervikt.

Motåtgärder

Det viktiga är att finna rätt balans mellan tillskott (föda) och användning av energi (aktivitet).

1. Allmänna åtgärder
Relativt små problem kan ofta lösas bara genom att se till att katten får tillräckligt med motion och genom att upphöra med ”godis” i form av leverpastej etc.

2. Mediciner
Använd aldrig någon form av läkemedel för att minska kattens vikt.

3. Diet
Om energitillskottet reduceras till 60-70% av vad som krävs för ”idealvikten” kommer fettreserverna att mobiliseras. Aptiten avtar inte. De flesta katter kommer i detta läge att ”tigga” om mat i ett försök att stilla sin hunger. En elegantare lösning är att ge katten ett speciellt viktminskande foder. Genom att begränsa fetthalten och höja fiberinnehållet går det att dra ner på energin i födan, samtidigt som mängden mat för katten får ökas.

Fibrer är en inhomogen grupp av icke smältbara kolhydrater. De är en naturlig del i alla växtprodukter och ingår i cellväggarna hos växterna. I spannmål är innehållet av fibrer mycket högt. De ingående fibrerna i SPCIFIC kommer från sädesslagen vete, havre, ris och majs. I våra bantningsdieter FRD och FRW har dessa fibrer i hög grad renats och är smakneutrala.

Den ökande volymen säkerställer att aptiten tillfredsställs snabbare för en längre tid. Med ett specialfoder garanteras också att alla födoämnen, vitaminer och mineraler förekommer i rätta proportioner.

Textkälla: Lövens läkemedel i Malmö, SPECIFIC (Katt.nu har fått enskild tillåtelse att lägga ut denna text.)

2 kommentarer

  1. Jag blir lite misstänksam när man REKOMMENDERAS att ge sin katt spannmål/tomma kolhydrater och lite fett. Det är ju helt fel: Jag har bantat en katt som tidigare ätit hög mängd spannmål på en fett- och proteinrik diet, som sig bör. Han gick ner 13% av kroppsvikten på tre månader.

    1. Det stämmer att man ej ska ge lätt smältbara kolhydrater till katt (risk att utveckla fetma och diabetes) utan det ska i så fall vara icke smältbara kolhydrater såsom fibrerna är i de veterinära bantningsfodren. Man måste precis som hos människa skilja på de olika sorterna av kolhydrater. Eftersom katter är strikta carnivorer (köttätare) går de lättare ner i vikt på proteiner och fett men utan icke smältbara fibrer kan de lätt bli förstoppade (dessa får då motsvara gräs, skelettdelar och fiberinnehåll i magarna hos viltfångade byten).
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

Lämna ett svar