Tillbaka till Kattsjukdomar

När katten är dålig i magen

En av de absolut mest förekommande frågorna handlar om problem med kattens mage. Det kan vara kräkningar, diarré eller förstoppning. Frågor kommer från oroliga mattar och hussar som undrar vad som är fel och hur de ska göra för att komma till bukt med problemet. Ska man låta det vara? Ska man genast till veterinären? Ska man ge diet och i så fall vad?

Ja, det är inte lätt att vara kattägare. Tittar man i några av de vanligaste förekommande kattböckerna så är kapitlena om detta ämne ganska korta, och som orolig kattägare tycker man nog att de är fjuttigt korta och fattiga på information. Här kommer därför lite mer i detta ämne.

Kräkningar

Det finns olika typer av kräkningar. Att katter kräks är inte allt för ovanligt, oftast handlar det om att hår måste upp ur magen. Sådana kräkningar är ofarliga och om man studerar innehållet så ser man ofta att det är hår i uppkastningen. Det behöver inte vara extremt mycket hår, ibland är det bara lite grann. Det är väldigt olika på hur ofta katten kräks hårbollar. En del gör det ofta och andra bara enstaka gånger i livet. Är katten utekatt så kanske man inte ens märker att den kräks upp hår eftersom den kanske passar på att göra det ute. Om katten kräks upp hår väldigt ofta kan man överväga att köpa speciellt foder som skall reducera hårbollar i magen. De flesta större kvalitetsmärken som Hills, Royal Canin, Ekanuba m fl har ett sådant foder, oftast med namn som Hairball Control.

Ibland kräks katten för att den ätit något olämpligt. Utekatter kan ha ätit ett olämpligt byte, innekatten kan ha ätit på en olämplig krukväxt eller så har katten hittat någon matrest under matbordet med utgånget datum. Vid såna tillfällen kan katten kräkas flera gånger i sträck under kort tid. Katten blir oftast ganska trött, slö och ynklig mellan kräkningarna. Oftast blir man jätteorolig och för varje kräkning blir man mer och mer övertygad om att man borde varit på djursjukhuset för länge sen. Dock brukar sådana här kräkningar lugna sig efter några timmar. Att katten blir slö är inte konstigt, tänker man efter själv så vet man ju att det är otroligt jobbigt att kräkas. Det är viktigt att katten dricker för annars kan den drabbas av vätskeförlust. Första timmarna är ingen fara men har det gått mer en ett halvt dygn sen katten drack så bör man se till att den får i sig vatten, t ex genom att man tar en doseringspruta (finns på Apoteket) och sprutar in vatten i munnen på katten.

Det man bör göra om man märker att katten börjar kräkas flera gånger i rad är att man tar bort all mat (dock ej vattnet). Låt sedan katten svälta i 24 timmar. Därefter så börjar man ge mild mat, typ kokt fisk, kokt kyckling eller kokt lamm. Om man vet att katten tål det så kan man blanda ut med ris eller kokt potatis. Ge bara mycket små portioner i början, typ en matsked, vänta en halvtimme, ge två matskedar, vänta en halvtimme till o s v.

En annan typ av kräkningar är vad jag brukar kalla ”Gluffgluff”-syndromet. Det uppstår när katten äter för mycket eller för ivrigt och magen inte klarar av att smälta all mat som katten satt i sig, varför den kräks. En del kattungar drabbas lätt av detta, samt katter som varit utan mat (hittekatter t ex) eller en katt som fått ny kompis och därför känner konkurrens om maten. ”Gluffgluff”-syndromet känns igen på att katten kräks i anslutning till att den ätit. Det kan ta olika lång tid, en del kräks direkt, en del efter en timme. Tittar man på uppkastningen så märker man att den innehåller osmält mat. Detta syns speciellt om katten äter torrfoder.

Lösningen brukar vara att man ger katten mindre portioner, men oftare än annars. En del katter kan dock bli än mer giriga av detta och drabbas av matmani. Oftast brukar detta lugna sig efter ett tag då katten märker att den faktiskt får mat så det räcker. Man kan också pröva att ge katten mjukmat istället för torrfoder eller blöta upp torrfodret i lite vatten så det blir mer lättsmält. Ibland beror också sådana här kräkningar på att katten inte tål maten. Man kan då pröva med en annan mat för att se om det blir bättre.

Katten kan också kräkas beroende på att den har mask. Om katten kräks upp mask är orsaken lätt att fastställa, men ibland försöker katten bara kräkas och det kommer inget. Masken som det brukar vara fråga om är spolmask, och misstänker man detta ska katten avmaskas med ett medel mot detta, t ex Banminth. Om man tror att katten kan ha annan mask också, t ex bandmask bör man avmaska med ett medel som täcker detta, t ex Drontal eller Axilur.

Om katten kräks väldigt intensivt även efter många timmar så bör man kontakta veterinär eftersom det kan bero på stopp i tarmen, katten kanske svalt något olämpligt som fastnat. Likaså om katten inte upphört med kräkningar (av mindre intensivt slag) inom 1 dygn så bör man kontakta veterinär.

Förstoppning och hård mage

Förstoppning är inte så vanligt hos katter, mest drabbar det äldre katter. Det kan bero på felaktig kost, hårbollar, främmande föremål som katten svalt, att katten håller sig för att lådan är äcklig, att katten håller sig för den har ont (t ex analsäcksinflammation). Katter bajsar normalt minst 1 gång per dag. Har det inte kommit något på över 1 dygn och katten sitter på lådan och krystar så kan man misstänka förstoppning (förväxla dock ej med urinstensproblem). Ibland kan man också märka att katten är extremt hård i magen, bajsen liknar kaninkulor och ibland kanske det blöder lite ur analen efter katten bajsat.

Många gånger finns det enkla knep att ta till. Är katten bara hård men fortfarande bajsar kan man pröva med att ge tonfisk i olja eller blanda i lite matolja i maten. Man kan också både vid hård mage och förstoppning pröva med att ge katten paraffinolja som finns att köpa på apoteket. Lavemang bör endast ge i samråd med veterinär, felaktig användning av lavemang kan allvarligt skada kattens tarm. Likaså bör veterinär kontaktas vid förstoppning som inte släpper inom ett par dagar trots försök med olja.

Diarré

Det vanligaste problemet med kattmagar brukar vara diarré. Ibland kan det vara riktigt svårt att komma till rätta med.

Diarré kan orsakas av foderbyte, dålig mat, dåligt vatten, bakterier eller virus, foderallergi eller inälvsparasiter. Då man upptäcker diarré gäller det att försöka lista ut vad den beror på:

Parasiter
Lös mage kan bero på mask. Misstänker man parasiter bör man givetvis avmaska katten.

Akut diarré
Akut diarré beror vanligen på att katten fått i sig något olämpligt ex. skämd mat. Många tror att katter aldrig äter skämd mat, men det är inte sant. Många katter leker t ex gärna dammsugare under matbordet och kan smälla i sig små matrester som legat och blivit lite unkna. Akut diarré kan även bero på foderbyte som gått för hastigt tillväga.

Akut diarré visar sig i form av att katten springer på lådan ofta och bajsar mycket löst.

Rör det sig bara om att katten bajsar löst en till två gånger under loppet av någon timme och inget mer verkar hända behöver man inte oroa sig utan man kan nöja sig med att ställa undan maten några timmar för att ställa tillbaka den när man sett att det inte hänt något mer. Om diarrén då börjar om, eller om katten bajsar mycket löst upprepade gånger under flera timmars tid och det inte verkar vilja sluta bör man ta bort all mat under minst 24 timmar, men se till att den har fri tillgång till vatten. Katten kan snabbt bli uttorkad varför man ibland kan vara tvungen att tvinga i katten vatten t ex genom att använda doseringsspruta (kan köpas på Apoteket).

När magen lugnat sig så utfodra katten med små portioner med dietmat, vanligen bestående av t ex kokt fisk, kyckling, kokt kött ev. utblandat med ris eller mosad potatis, eller till att börja med majsvälling. Ibland kan det gå att få i katten morotspuré, vilket har en stoppande effekt.

Ge bara lite mat i början och avvakta sedan ett par timmar för att se hur kattens mage reagerar. Fortsätt sedan att ge små portioner flera gånger per dag tills katten återfått normal avföring. Detta kan ibland ta upp till en vecka eller lite mer. När kattens avföring varit normal i minst ett dygn kan man försiktigt börja blanda in kattens vanliga foder i dietmaten för att så småningom helt återgå till kattens vanliga foder. Enligt min erfarenhet är det bra att göra denna övergång mycket långsamt, det får gärna ta minst en vecka med övergången från dietmat till vanlig mat. Detta för att vid alla former av diarré kan tarmens slemhinnor bli känsliga och då lätt överreagera mot för snabb foderväxling och för stark mat. Om det går för fort är det risk att magen protesterar med diarré igen. Om så skulle ske så får man börja om igen.

Om diarrén inte vill gå över trots diet
Om kattens mage trots diet inte blivit bättre inom en vecka bör man kontakta veterinär. Veterinär kan då, vanligen genom blodprov, ta reda på om diarrén beror på någon specifik sjukdom, virus, bakterier eller parasiter . Om ingen specifik sjukdomsorsak eller parasiter kan konstateras kan man misstänka olika former av allergi:

Allergisk tarminflammation
Ibland kan långvarig diarré bero på att slemhinnan skadats vid akut diarré och tarmen därför överreagerar mot vissa proteiner, vanligen de proteiner katten normalt äter. Detta brukar kallas allergisk tarminflammation och beror på att tarmens regerar mot de proteiner den fått i sig under sjukdomstiden och behandlar dessa fientligt som vid allergi. För att behandla en sådan tarminflammation bör man ge katten ett foder bestående av proteiner som inte är så vanlig i kattmat. Exempelvis kalkon, viltkött, lammkött . Eftersom det kan vara svårt att få en katt att frivilligt äta t ex kokt kalkon så finns det speciella foder för detta ändamål. Detta köps vanligen via veterinär/djursjukhus. Dock det kan ta tid innan tarmen återhämtar sig varför katten bör äta den nya dieten i flera veckor. Hjälper dieten så ska katten fortsätta äta dieten under flera veckor varefter man börjar att mycket försiktig blanda i kattens vanliga foder i dietmaten för att förhoppningsvis slutligen kunna gå över till vanliga maten ingen. Utblandningen bör ske under ett par veckors tid.

Matallergi
Ibland kan det dock handla om en riktig foderallergi. Misstänker man foderallergi så sätter man vanligen katten på speciell dietmat bestående av proteiner som vanligen inte ingår i kattens kost, ex. kalkon, viltkött eller lamm. Det finns speciella foder att köpa via veterinär för detta ändamål. Lyckas man med att på detta sätt få magen bra så kan man sedan försöka finna ut exakt vad katten är allergisk mot genom att tillföra ett protein i taget. Dock är det inte alltid det lyckas att ta reda på exakt vad katten inte tål. Kan man inte lista ut vad katten är allergisk mot så kanske katten måste gå på ”allergifoder” resten av livet om katten visat sig tåla detta. De vanligaste ämnena katter brukar reagera mot är fisk eller ägg.

Blod i avföringen
Det händer ibland när katten är dålig i magen att man finner blod i avföringen. Detta är aldrig en trevlig upptäckt. Det finns dock en liten tumregel:

Ljust blod tyder på att blodet kommer någonstans nära analen, det kan ex. beror på sprickor i analen eller strax innan analen. Vid diarré är det lätt att regionen kring analen irriteras och därför kan det blöda lite. Lyckas man lokalisera att blodet kommer från analområdet så kan man ta det lugnt.

Mörkt blod däremot tyder på att det kommer längre inifrån tarmen. Då bör man genast kontakta veterinär. Det behöver inte vara något farligt, vid diarré retas tarmens slemhinnor och kan börja blöda lite, men eftersom det är svårt som kattägare att veta om det beror på detta eller något mer allvarligt så bör veterinär kontaktas.

Sjukdomar
I vissa fall kan diarrén vara ett symptom på en mer allvarlig sjukdom. Om då är fallet måste det utredas av en veterinär. Om diarrén trots dietmat inte vill gå över inom en vecka så bör man alltid kontakta veterinär.

Förslag på dietmat vid diarré:

  • Kokt fisk ev. utblandat med ris eller mosad potatis
  • Kokt kyckling ev. utblandat med ris eller mosad potatis
  • Kokt kalkon ev. utblandat med ris eller mosad potatis
  • Kokt lamm ev. utblandat med ris eller mosad potatis
  • Kokt viltkött ev. utblandat med ris eller mosad potatis
  • Kokt eller rå (mycket färsk) nötfärs ev. utblandat med ris eller mosad potatis
  • Barnmat i form av morotspuré(stoppande) frikadeller, kokt fisk eller leverstuvning.

Hills i/d kan bara köpas via veterinär eller djursjukhus men är medicinskt utvecklat foder för magproblem. Royal Canin kan bara köpas via veterinär eller djursjukhus men är medicinskt.

Intestinal Programme har utvecklat ett foder för magproblem.

James Wellbeloved är ett oder som en del djuraffärer och veterinärer/djursjukhus börjat saluföra och som nästan enbart innehåller kalkon och ris.

Text: Helén Eimar, Webkattidningen Spinn

OBS! Artikeln är skriven för att ge tips vid egenvård. Vid minsta osäkerhet bör veterinär kontaktas.

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  1. Har en 9 år gammal innekatt som förefaller ha fått förstoppning. Utmärkt artikel som beskriver symtomen och hur jag skall göra. Skall till apoteket för att skaffa paraffinolja till den. Hoppas de har det. Hade det inte varit lördag i dag så hade jag åkt direkt till veterinären i Gamleby för lavemang för den då den är mig kärare än mitt eget liv.
    Bengt 71 Gamleby

  2. Bengt, hur gick det för dig och din katt?

  3. Hej! Vi fick hem en liten kattunge för två dagar sedan, och efter varje gång han ätit så går han och bajsar. Kan det var något som är fel? Vi har samma foder som de vi köpte katten utav.. Och han går även och små nyser lite då och då! Kanske inte är någon fara, men lika bra och kolla, då det är min första katt :))

    1. Hej Linda!
      Gratulerar till nya familjemedlemmen! Det låter helt normalt att han bajsar efter att han ätit, duktig katt! Nysningarna kan vara känslighet för torr luft, att han snokar runt på dammiga platser tex under soffor och sängar, men kan också bero på en underliggande kattsnuva. Se bara till att han hålls i god form, äter normalt och är ren om nosen. Ta honom till veterinär om han blir hängig!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  4. Hej! Min katt på snart 12 år har kräkts 3-4 gånger i helgen, bara vätska. Hon är väldigt slö. Vad kan det bero på? Ska ringa och försöka få en tid i morgon men är orolig som tusan nu…
    Mvh Lisa

    1. Hej Lisa!
      Hoppas allt gått bra med din katt, bra att du åker in och undersöker henne när hon inte mår bra. Förhoppningsvis har hon bara ätit något olämpligt, men ni bör med tanke på hennes ålder kontrollera hennes inre organ så att det inte är något som sviktar och behöver understödjande behandling. Det är viktigt att få i henne vätska och ge skonsam mat för magen (tex kokt vit fisk eller välkokt kyckling), då det är skadligt för katters lever att fasta mer än tre dagar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  5. Hej!
    Jag har en katt på 12 år som har problem med sin mage till o från. Han får hårbollsfoder, blötmat och messmör för att han kräktes en del och var lös i magen. Han har nästan slutat kräkas helt och avföringen är fastare. När han var yngre så hade han det du kallar gluff-gluff-syndrom, men det har gått över sen lång tid tillbaka, men har alltid haft lite känslig mage. Och han har alltid varit smal/spinkig. Nu verkar han ibland ha problem att bajsa. Han tar i tills han kräks ibland, men det är ändå inte hårt utan snarare tvärtom. Ibland behöver han prova några gånger innan det kommer något, vilket också kan leda till att han inte hinner hela vägen fram till lådan… Och ibland verkar hans mage vara helt normal i ett par veckor. Han är innekatt o aldrig avmaskad, varit ute lite i sele bara. Är det så att han bara blivit gammal o fått dålig mage av det? Ska jag försöka få i honom ännu mer fibrer? vi-siblin?
    // Karin

    1. Hej Karin!
      När vi blir äldre kan tarmarna få svårare att röra på sig normalt, ibland finns neurologiska orsaker såsom störda nervbanor till tarmarna och ringmuskulaturen i anus, smärta i rygg eller höfter samt andra besvär i mage och tarmar (tex kroniska inflammationer eller tumörer) som ger besvär. Låt en veterinär som har specialiserat sig på mage- och tarmsjukdomar (gastrointestinala problem) undersöka din katt!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  6. När jag var i kontakt med veterinären var det en kontraindikation med messmör då katter är laktosintoleranta, och således kunde förvärra symptomen…
    Nu vet jag inte vem av er som har rätt, men ni borde kolla upp eventuella källor så att kattägare blir felinformerade.

    1. Tack för informationen. Har tagit bort messmör från texten.

Lämna ett svar