Tillbaka till Kattsjukdomar

Kiss och bajs på fel ställen

Vi har genom alla mail och frågor vi fått, förstått att det är ganska vanligt att katter tillfälligt eller under längre perioder kissar eller bajsar utanför kattlådan. Många av våra läsare frågar oss hur man ska få katten att överge detta beteende. Vi hoppas att ni genom denna artikel ska kunna få råd, hjälp och tips när det gäller att tolka kattens beteende. Katter gör inte utanför lådan för att det är skoj eller för att reta upp oss kattägare, utan de signalerar till oss att något är fel.

Fel väg att gå

En gammal myt är att man ska trycka ner kattens nos i kisset eller bajset, så att de ska få känna på sin egen dumhet, men detta är helt fel väg att gå och kan t o m leda till att problemen förvärras då katten kan bli än mer osäker och otrygg.

Rätt väg att gå
Försök att sätta dig in i varför katten gör som den gör. Har det skett någon förändring i kattens närmiljö? Känner sig katten stressad eller osäker av någon anledning? Finns det någon medicinsk orsak? Man bör alltid först utesluta sjukdom, sedan kan man på egen hand försöka lösa problemet.

Uteslut medicinska problem
Om en katt plötsligt vägrar att kissa eller bajsa i sin kattlåda utan att någon ändring i kattens närmiljö skett, så kan detta bero på att katten har ont då den försöker göra sina behov i lådan. Den förknippar lådan med smärtan, och vägrar därför att gå dit igen. Gå snarast till veterinär då katten verkar ha ont när den gör sina behov eller springer dit ofta utan att det kommer något. Det kan bero på t.ex. förstoppning eller urinsten, och detta kan bli allvarligt om det inte behandlas direkt.

Tänkbara orsaker
Katter kan protestera mot förändringar genom att kissa på fel ställen. Exempel på orsaker till att katten kissar eller bajsar utanför lådan (om det inte beror på fysisk sjukdom) kan vara följande:

  • Pojkvän/flickvän som har flyttat in i bostaden
    Katten kan känna sig undanskuffad då ny person kommer in i mattes/husses liv. Ägna mer tid åt katten.
  • Flytt
    Katten känner sig inte igen sig. Försök att möblera så likt förra boendet som möjligt.
  • Ommöblering
    Möblera om successivt så att katten hinner vänja sig.
  • Ogillar kattsanden
    Byt ut kattsanden för att undersöka om detta hjälper. Det kan vara riskabelt att ofta byta kattsand om katten är känslig. Byt tillbaka till den gamla kattsanden om katten inte gillar den nya. Den nya sanden kanske känns ”äcklig” att stå och gräva i.
  • Tycker att en låda är för lite
    Skaffa två lådor så att den kan kissa i en och bajsa i en annan. En del katter vill inte kissa och bajsa i samma låda.
  • Kattlådan rengörs för sällan
    Rengör kattlådan oftare.
  • Kattlådan rengörs för ofta
    Låt lite av kattens lukt vara kvar så den vet var den ska kissa/bajsa. Ett bra tips då man tar hem en ny kattunge – ta med en liten ”tolle” och placera i lådan, så känner den igen lukten och vet var den ska göra sina behov.
  • Kattlådan rengörs med starka rengöringsmedel
    Tvätta kattlådan med något mildare och gärna neutral lukt. Ett milt hårschampo utan parfymering kan fungera utmärkt.
  • Hinner ej till lådan
    Avgränsa platsen så att katten har nära till toan och öka sedan reviret efterhand. Det är mest vanligt hos kattungar som inte hunnit lära sig kontrollera urinblåsan lika bra som en vuxen katt.
  • Katten är könsmogen
    Många okastrerade katter revirmarkerar. Så snart din katt börjar med detta beteende, kastrera så snart som möjligt. Tid för kastrering bör bokas direkt. Förutom revirmarkerande, d.v.s. lite småskvättande här och där, så jamar katten ofta på ett speciellt sätt som man inte kan ta misste på. Katter brukar bli könsmogna någongång mellan sex månader och ett års ålder.
  • Känner sig ensam
    Katten kan känna sig ensam om du jobbar hela dagarna. En bra lösning kan vara att skaffa en till katt – en kompis till katten så att den inte känner sig ensam och övergiven.
  • Saknad
    Katten har nyligen misst sin kattkompis. Det kan kanske hjälpa att skaffa ny kompis.
  • Ny kompis
    Katten trivs inte med sin nya kompis. Ägna mer tid åt den första katten. I värsta fall man man få omplacera den nya katten.

    Fler tips
    Katter är renliga djur och det kan därför löna sig att ställa skål med mat där katten går på toa utan lov. Många katter avskyr citrondoft så testa att gnugga citronskal mot de ställen där katten gjort sin behov. En del katter ogillar aluminiumfolie och då kan man testa att placera ett ark där katten tidigare kissat eller bajsat. Man kan också prova med att ställa t ex en möbel i vägen så att det blir stört omöjligt att kissa där igen.

2 kommentarer

  1. Jag har haft detta problem med avföring med min 8 månd hankatt ( okastr) Satte sig alltid utanför lådan eller i köket på natten med avföring. började runt 6,5 månad. Höll på ca 3v.
    Då tänkte jag skaffa en större låda ( trodde det var felet) Men i stället skaffade jag annan sorts sand och fyllde på mera sand i lådan, så det blev lite mer att gräva i.

    Och på en timme var problemet löst,,,,,,,,,,,, och har nu fungerat bra i 1månad – och fortfarande,,,,, hälsningar
    / Luddes matte

  2. Tack för att du delade med dig av ditt tips.

    MVH Micke

Lämna ett svar