Tillbaka till Kattsjukdomar

Kattsnuva

Kattsnuva, även kallat kattinfluensa, orsakas av ett komplex av flera olika virus och bakterier och kan ge allvarlig sjukdom. I kattsnuvans komplex ingår vanligtvis Calicivirus, Herpesvirus och bakterierna Bordetella bronchiseptica och Chlamydofila felis även om fler bakterier kan ställa till infektioner.

Kan smitta både direkt och indirekt. Inkubationstiden från smittotillfälle tills symptomen bryter ut är 2-10 dagar.

Dräktiga honor som smittas kan få missfall eller föda missbildade kattungar. Symtomen är rinnande ögon och nos, feber, sår på tunga och munslemhinna. Sjukdomen kan förvärras till luftrörskatarr och lunginflammation.

Eftersom katter är så beroende av sitt luktsinne för att sniffa på maten och stimuleras till att vilja äta kan den täppta nosen ställa till det ytterligare. Katter har jämfört med andra djur en känslig ämnesomsättning och klarar inte att vara utan föda i mer än 2-3 dagar innan kattens lever börjar ta skada. Det är vid sjukdom därför viktigt att hålla nos och ögon rena från sekret (med koksaltlösning) samt matas med god doftande lätt värmd mat. Ibland måste dock katten skrivas in för behandling med näringsdropp och regelbundna matningar (kan behöva matas genom en sond).

Katten bör vaccineras mot denna sjukdom årligen, särskilt om det är en utekatt.

2 kommentarer

 1. Hej! jag undrar hur lång tid det tar innan en katt börjar äta ingen efter att den drabats av katt snuva har varit hos vetrinären matar den ljust nu med hills ad som jag ger med spruta

  1. Hej Laila!
   Hur lång tid det tar för katten att återhämta sig efter en infektion så den börjar äta igen är helt individuellt och beror på sjukdomens svårighetsgrad samt kattens egna tillstånd och vilja/kämpeanda. Ibland behöver aptiten stimuleras av veterinären med tillskott av medicinska aptitstimulerare och ibland extra dropp med vitaminer. Det är viktigt att hålla kattens nos ren från snorigt sekret med koksaltdroppar samt avsvällande Nezeril (droppar för små bebisar) så att luktsinnet stimuleras igen eftersom katters aptit hänger mycket på att luktsinnet fungerar bra. Därför är det också bra att värma maten lite så mer doft frigörs och det känns bättre för katten att äta.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Lämna ett svar