Felin infektiös peritonit (FIP) är en sjukdom som orsakas av felint Coronavirus (FCoV). Det är få katter som blir sjuka av de som utsätts för Coronavirus. Coronavirus i sin smittsamma grundform angriper tarmväggarna hos unga katter och ger övergående diarré men är i övrigt ofarlig för de flesta katter. Hos vissa individer muterar dock viruset till en icke smittsam, men för den drabbade individen, aggressiv form som ger upphov till sjukdomen FIP. Hos de katter där viruset muterat bryter sjukdomen ut inom 6månader, hos de katter där viruset inte muterar blir många till synes friska smittobärare/smittospridare av Coronavirus hela livet medan ytterligare andra katter lyckas göra sig av med virussmittan helt.
Smitta sker via avföring som katten får i sig.
Det är inte helt klarlagt varför viruset muterar hos vissa unga katter (<2år) men en viss del beror på att virusförökningen är så snabb hos yngre individer med sämre immunförsvar. Varje virusförökning innebär risk för mutationer i de nybildade viruspartiklarna. En annan del ligger genetiskt betingat varför vissa uppfödare drabbas oftare än andra. Smittrycket är även högre hos de med flera katter som hålls tätt samman inomhus där de dessutom har sämre möjlighet att gräva ner sin avföring än vad katter normalt kan göra utomhus.
Symtomen vid FIP är feber, avmagring, dålig aptit och blödningar. FIP ses i två huvudformer, en torr och en våt form samt en mix av båda formerna, alla formerna är ännu så länge dödligt obotbara.
– Torr FIP ger granulom i inre organ såsom njurar, lever, tarm, lymfknutor, ögon och hjärna vilket innebär att symptomen skiljer sig beroende vilka organ som drabbas och hur stora skadorna är.
– Våt FIP ger inflammationer i kärlväggar vilket leder till att proteinrik vätska läcker ut till buk- och brösthålan.
Det pågår försök med att vaccinera mot Felin infektiös peritonit, men det är inget som alla veterinärer har tillgång till, licens krävs. För att en vaccination skall vara möjlig får katten aldrig varit drabbad av Coronavirus och vara över 16 veckor gammal. Det innebär att en kattunge som föds av en smittad moder måste hållas avvänjas och hållas isolerad före 6 veckors ålder fram till vaccination vid 16 veckor. Vaccination sker genom nosdroppar vid 16 & 19 veckors ålder och årligen därefter.
Eva Molin
Guldveterinären
Läs fördjupad artikel av Eva Axnér, legitimerad veterinär
Läs fördjupad artikel av Odd Höglund, legitimerad veterinär
2 kommentarer
Hej
har en katt som har blod i sin avföring.
hon är 12 år utekatt (när det är bra väder).
Som hon bajsar ute oftast så vet jag inte hur länge det har varit så.
Har av maskat henne för ca 2 veckor sedan.
Vad kan det bero På?
Mvh Martina
Hej Martina!
Om din katt fortfarande har blod i avföringen bör du låta undersök den hos veterinär. Det kan finnas flera olika orsaker till blodet; hård avföring som är svår att krysta ut som ger sår, inflammationer av olika orsaker såsom mask eller foderintolerans, tarmfickor eller tumörer i tarmens slemhinna. Det kan behöva göras rektoskopi (gå in med liten kamera) samt ta prover från tarmen för att kunna fastställa orsaken till besvären.
Lycka till!
/
Eva Molin
Guldveterinären