Tillbaka till Hos Veterinären

Sterilisering katt

Att sterilisera en katt skiljer sig från att kastrera en katt men innebär ett operativt ingrepp i båda fallen. Vid sterilisering tas ingenting bort ur kroppen, istället bryts förbindelsen mellan könsdelarna vilket gör att hormonspelet kvarstår.

Detta sätt är effektivast vid hantering av vildkattspopulationer eftersom en steriliserad hankatt håller vakt mot andra hanar och betäcker honkatterna i reviret utan att kunna göra dem dräktiga.
Om hankatten istället kastrerades skulle han snart bli bortjagad av inkräktande hankatter som vill ta över reviret och dess honkatter och problemet kvarstår.

Hankatter
Hos hankatter snöras sädesledaren av framför testikeln så att utloppet till penis blockeras. Ibland kapas endast sädesledaren men då finns en liten liten risk att sädesledarna läker ihop. Hankatten behåller sitt hormonspel och har därmed ett fortsatt behov av att markera revir och betäcka löpande honkatter.

Honkatter
Hos honkatter snöras förbindelsen äggledaren mellan äggstock och livmoder av. Löpbeteende och riskerna för livmoderinflammation, juvertumörer och olika cancerformer i reproduktionsorganen kvarstår. Denna metod är alltså inte att rekommendera utan full kastration är den bästa åtgärden.

Eva Molin
Guldveterinären

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Hej !!!Det är så här jag har 2 st katter (bondkatter) men jag funderar på att Sterilisering av min hon katt. Efter som hon smet ut nu i våras och fick en kattunge men sen har våran hankatt nyligen blivit könsmogen tror vi. så det jag undrar vad är bäst att göra ..Sterilisering av hon katt eller kastrering av hankatt ..jag vet inte riktigt vad som är bäst..och vad kostar det att göra detta på en katt?

  1. Hej Bella!
   Jag rekommenderar att kastrera både honan och hanen av flera olika anledningar.
   Honan för att löpning ofta är mycket påfrestande för hela familjen och risk för oönskade dräktigheter. P-piller ger kraftigt ökad risk för elakartade juvertumörer och risk för livmoderinflammation, äggstocks- och livmodertumörer.
   Hanen för att de ofta börjar markera revir på olämpliga platser ute och ofta även inomhus, oftare hamnar i slagsmål med andra katter.
   Både hanar och honor som är okastrerade kräver större revir och är därmed utsatta för större skaderisker, framför allt i trafikerade områden.
   Lycka till!
   Eva Molin
   Guldveterinären

 2. Hej,
  Kan en steriliserad katt ha mens?
  Med vänlig hälsning
  Ronja

  1. Hej Ronja!
   Först måste begreppet steriliserad redas ut mot begreppet kastrerad. Vid sterilisering snöras eller skärs äggledarna av (sädesledarna hos handjur) så att äggen inte kan nå livmodern. Då finns alla organ samt hormonspel kvar i kroppen. Detta är mycket ovanligt att utföra på honkatter då det är löpbeteendet samt riskerna runt hormonspelet/livmodern som vi vill ta bort. Vid kastrering tas antingen endast äggstockarna bort eller hela livmodern tillsammans med äggstockarna. Om det lämnas rester av äggstockar kvar eller om det finns felaktigt växande äggstocksvävnad någon annanstans i buken (kallas ektopisk äggstocksvävnad) så kan katten fortfarande visa löpbeteende oavsett om livmodern finns kvar eller inte. Då måste man leta efter äggstocksvävnad i buken och ta bort den, det kan dock vara svårt att hitta. Hoppas det gav svar på din fråga.
   God Jul!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

 3. Hej
  Det flyttade in en honkatt hos min mamma och pappa för ca 2 månader sen som var dräktig. Hon fick en kattunge för 2 v sen. Nu undrar vi hur snabbt vi kan sterilisera kattmamman?
  Mvh Christina

  1. Hej Christina!
   Det går rent praktiskt att kastrera honkatter redan under digivning (så görs ju vid kejsarsnitt och det brukar gå bra) men det ökar risken för mjölkstockning och blödningar så kan man vänta så är det bäst att vänta tills hon avvänjt ungarna från diandet (börjar från ca 5v ålder och fortsätter långsamt fram till 12v ålder, olika honom har olika sätt och tid).
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Lämna ett svar