Tillbaka till Veterinär

Fråga veterinären

Just nu så kan du tyvärr inte ställa några frågor. Då det tar väldigt mycket tid att besvara alla. Förhoppningsvis kan vi åter öppna denna frågelåda i framtiden. Men läs gärna tidigare frågor om andra haft samma problem som du.

MVH Katt.nu


Har du frågor om katter som du skulle vilja ställa till en veterinär, så titta in i denna avdelning som vi kallar ”Fråga veterinären”. Här kan du se frågor och svar som andra har skickat in och du kan själv använda kommentarsfältet längst ned för att skicka in en egen fråga. Du kan också hitta svar på dina frågor genom att använda sökrutan till höger eller bläddra bland gamla frågor i kategorin ”Fråga veterinären”.

OBS! Om du har en akut fråga eller katten är i behov av akut vård, så kontakta alltid närmaste djursjukhus eller djurklinik.

Vi besvarar heller inga frågor om kattbeteende, utan bara om skador och sjukdomar (då vi tyvärr inte har någon expert som svarar på det just nu). Men läs gärna våra artiklar om kattbeteende samt gamla besvarade frågor om kattbeteende.

Frågorna besvaras i dagsläget av hemveterinären Eva Molin, så om du bor i Stockholm och vill ha hembesök för:

  • Besiktning av valp- och kattungekullar
  • Vaccinering
  • Id-märkning med chip (obs, nya mini-microchip!)
  • Hälsokontroll, friskintyg
  • Tovklippning
  • Avlivning

Gå in på Guldveterinären.se och boka tid för hembesök i Stockholm

489 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  1. Hej!
    Idag hittade jag en övergiven kattunge i stallet på 2 veckor och undrar vad jag ska mata den med o hur?
    Och vill gärna ha info om hur jag ska ta hand om den här lilla röda katten!
    Mvh Daniella

    1. Hej!
      Försäkra dig först om att inte kattmamman finns i närheten, hon kan vara skygg och endast ute på jakt om ungen är varm och i god kondition för övrigt. Om hon inte finns kvar (olyckor inträffar tyvärr) så bör små kattungar, upp till 4v ålder, stödmatas varannan till var tredje timme med modersmjölkersättning. Komjölk och valpmjölkersättning skall undvikas, bra kattsorter finns på veterinärklinik eller djuraffärer, tex Baby Cat Milk från Royal Canin eller KMR. Mata med nappflaska, eller en spruta med nippel, ca 10ml per matningstillfälle. Väg ungen dagligen, kattungen skall gå upp ca 10g av sin kroppsvikt dagligen. Vissa kattungar lär sig lapa snabbt så du slipper handmata. När tänderna kommit vid ca 4v ålder påbörjas avvänjning med större mål mjölkersättning som ges mer sällan (ca 4ggr/dag) och något enstaka mål utblandat med liten mängd mjuk kattungemat. En kattunge som har sin mamma kvar brukar dia parallellt med att de äter fast föda i upp till 12v ålder.
      Det finns flera bra böcker om katters utveckling att läsa där mycket matnyttigt står för den lilla kattens vidare utveckling och framtid.
      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

  2. Min hon katt på 1 år har perioder då hon hostar, låter iaf som hosta. Hon tar verkligen i från lungorna o det låter hemskt . Veterinären har sagt att det kan va mask, men jag har avmaskat alla mina katter o henne en extra gång. Va kan det vara? eller ska jag ringa igen. Hon är en inne katt o har tre kattkompisar oxå som aldrig hostar.

    1. Hej!
      Om mask är behandlat korrekt (3 dagar i rad med Axilur eller 1 dag med tex Droncit, Drontal eller Milbemax) samt är uteslutet via avföringsprov och din veterinär har lyssnat så att hjärtat låter bra är det vanligaste att det rör sig om allergisk astma (kattastma) eller kronisk bronkit. Ovanligare fall kan innebära lungtumörer (trots ung ålder), diafragmabråck (missbildning eller trauma i skiljeväggen mellan bröst- och bukhåla så att bukorgan kommer in i brösthålan och irriterar lungorna), emfysem och olika typer av lunginflammation. Ett viktigt hjälpmedel för att nå rätt diagnos är att röntga lungorna, ibland krävs att kontrastmedel ges för att kontrollera ev diafragmabråck. Blodvärden kan också hjälpa till mot rätt diagnos och behandling, så jag tycker du bör fortsätta utredningen.

      Titta gärna på om symptombilden stämmer med astma genom denna illustrativa video från FritzTheBrave.com.
      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

  3. hejsan, har en kattunge på fyra veckor som skakar i hela kroppen när den äter pure mat. är det något att oroa sig över.

    1. Hej!
      Se till att det är mat för kattungar som du ger, kattungar som är 4veckor gamla ska endast ges lite smakbitar av kattungeanpassat foder parallelt med di av modern eller stödmatning med kattmodersmjölkersättning om ungen är föräldralös. Har ni fler kattungar i kullen som har normalt beteende vid utfodring? Är det bara Pure kattmat (Royal Canine’s?) som ger den skakande reaktionen eller är det likadant vid alla måltider? Om det är förknippat endast med en typ av kattmat kan det vara att kattungen blir så exalterad och ivrig när den äter. Vid felaktig, för kall eller svårsmält fodertyp kan kattungen få kamper i mage och tarm som kan yttra sig som skakningar. Kommer skakningarna oavsett fodertyp kan det bero på medicinska orsaker som till exempel en missbildning i leverns blodflöde, regleringen av blodsockernivåer men även vissa neurologiska besvär kan komma vid böjning av nacken i olika lägen.
      Prova dig fram med rätt typ av kattungefoder, ge den lätt uppvärmd och sätt matskålar i olika nivåer för att prova olika vinklar för nacken. Fortsätter besvären bör kattungen undersökas av veterinär, eventuellt med blodprovstagning.
      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

      1. hej, har 3 kattungar som blir 6 veckor på tors! mamman fösökte flytta 2 och släppte troligtsvis dom i trappan, den ena mår bra, men den andra har gjort illa ögat har näsblod och kan inte andas redigt! jag har masserat den, men nu ligger den inne i soffan o sover. Är det nån som vet nått tips? på hur jag ska få den att må bättre eller om den kommer dö.

        1. Hej Ellen!
          Om kattungen inte mår bra måste den undersökas av veterinär. Små kattungar kan lätt spräcka käken och gommen. Det är viktigt att den kan äta och dricka, annars måste den försiktigt matas och vattnas med spruta (så den inte sätter i halsen). Ögonskador måste behandlas med rätt mediciner för att inte ögat ska få bestående skador.
          Hoppas allt går bra med de små!
          Lycka till!
          /
          Eva Molin
          Guldveterinären

        2. Hur gick det med lillen?

  4. Hej!

    Min katthane är 9 år. Han är utekatt och hamnar i kattslagsmål ibland. För tre veckor sedan kom han hem med bruten klo på ena baktassen. Den blev infekterad och vi åkte till Djursjukhuset. Vi fick recept på Amoxival och metacam och instruktioner om skötsel. Dessutom rekommenderade veterinären fiskolja eftersom kattens klor på baktassarna är sköra och fnasiga, Klorna på framtassarna är i bättre skick. Katten fick antibiotika i 5 dagar och klon läkte. En veterinär på djursjukhuset nämnde att det är ovanligt att katter bryter klor och att dåliga klor kunde bero på någon underliggande sjukdom. Röntgen och andra undersökningar skulle klargöra detta.
    Nu undrar jag vad kan ge en katt dålig klor? Någon bristsjukdom eller annan underliggande sjukdom? Borde då inte alla klor vara i samma skick?

    MVH Kerstin

    1. Hej!

      Den allra vanligaste orsaken till att en katt bryter klor är att den jagats tex upp i ett träd eller staket och fastnat olyckligt någonstans, baktassarnas klor brukar bli värst fnasiga i sådana situationer då katten tar spjärn och krafsar med bakbenen för att komma upp. Verkar han dålig på något annat sätt som kan understödja att han lider av någon underliggande sjukdom, tex skivig päls, kräkningar, diarré osv? I så fall skulle jag absolut rekommendera ett rutinblodprov, eventuellt med tillägg för avföringsprov och B-vitaminbrist.

      Verkligt sköra klor kan bero på:
      – B-vitaminbrist
      – obalans i fettsyresammansättning
      – obalans i kostsammansättning med för lite proteiner
      – dålig blodcirkulation till bakbenen (ger oftare kallare tassar bak än fram)
      – klobenstumörer (kan drabba enbart en enskild klo, ses på röntgen)
      – autoimmuna sjukdomar (ger dock oftast klor som lossnar helt från klofalsen)

      Orsaken till B-vitaminbrist kan vara otillräckligt intag, sjukdomar (tex tumörer eller inflammation) i magen där ämnen produceras till vilka B-vitamin binds för att senare kunna tas upp i tarmen, sjukdom i själva tarmen som ger försämrat upptag, rubbad bakteriell tarmflora och tarmparasitangrepp. B-vitaminbrist kan mätas vid prover hos veterinären.

      För att stärka upp klorna kan B-vitamintillskott med Biotin (vit. B7) ges, se till att ha ett välbalanserat foder av god kvalité med högvärdigt protein samt tillskott av essentiella fettsyror (fiskolja som läggs på maten).

      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

  5. Hejsan,

    Jag har en rätt liten katt-hane på 12 år. Katten bor i ett annat hushåll, men idag gick jag dit för att mata han och ge sällskap, satte mig sedan och klappade honom mellan öronen. Då märkte jag något som jag aldrig märkt förut, det kändes som om att huden mellan hans öron var rätt lös, samt att det känndes dom någon form av klibbig hinna innanför huden som låg och klibbade mot ’insidan’ av huvudet, samt ett lågt ’vått’ ljud. Katten själv verkar inte bry sig alls, inga tecken på att han har ont eller liknande. Dock är jag en aningen orolig då jag aldrig kännt något sådan här förut.

    Är detta normalt eller bör man göra någon form av koll hos en vetrinär?

    Mvh Jonathan

    1. Hej!
      Huden hos katter sitter mycket lösare fast till underlaget än vad människans hud gör. Däremot kan lösheten bli tydligare och en ”segare, klibbigare” känsla om katten är uttorkad. Likadant vid början till böldbildning efter kattslagsmål. Vid vissa sjukdomstillstånd då luft kommit in under huden (utifrån genom hudpunktering eller luftläckage inifrån lungorna) så kan huden istället kännas och låta lite som när man drar fingrarna över bubbelplast. För säkerhets skull skulle jag rekommendera att han undersöks av veterinär.
      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

  6. Hej.
    Jag har en katt hane på 6 år. Han har börjat spy på en del.. Han är avmaskad och han mår bra utöver spyendet.. Han är xtra gosig. Det är det enda som förändrats. Han är en norsk skigskatt. Har precis bytt foder.. Kan det vara det som ställer till det? Med vänlig hälsning, linnea

    1. Hej!
      Katter kan vara känsliga för foderbyten, till och med ha en överkänslighet eller allergi mot vissa ingredienser, proteiner och kolhydrater mm i foder. Prova att byta tillbaka till ett foder som du vet att han tålt innan eller prova ett som är för katter med foderallergi (finns ofta flera olika sorter hos större veterinärkliniker). Om han ändå fortsätter att kräkas eller blir dålig på annat sätt bör funktionen på kroppens inre organ (njurar, lever, sköldkörtel osv) kontrolleras med hjälp av blodprov och i vissa fall även med röntgen och/eller ultraljud.
      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

  7. Hej!
    Jag har en bengalhane på ca 1 år och han har börjat lukta väldigt illa i munnen dem senaste två veckorna. När jag kollade i hans mun idag såg jag att tandköttet var väldigt rött runt tänderna. Inte hela tandköttet men just runt tänderna. Vad beror detta på och finns det någonting jag kan göra hemma eller måste jag gå till veterinären?

    Vänligen,
    Jennifer

    1. Hej Jennifer!
      Katter kan börja lukta illa ur munnen av många anledningar. Ibland har någon tråd, nål eller annat fastnat mellan tänderna eller under tungan men då brukar katten visa besvär och smärta. Det vanligaste är dock tandköttsinflammation (gingivit) närmast tändernas kant som hos vissa katter kan övergå till en utbredd munhåleinflammation (stomatit). Detta kan bero på oborstade tänder, foderförändring, kattens tandresoptionssjukdom (TR, tidigare kallad FORL), immunförsvarsnedsättning eller att inre organen (ffa njurarna) inte fungerar som de ska.

      Du kan börja med att borsta tänderna dagligen på katten med microfiberduk/microfiber-”fingertuta” och vatten eller en tandkräm anpassad för katter (finns flera olika enzympastor eller gärna Stomodine för katt). Om ingen förbättring ses inom en vecka rekommenderar jag dig att kontrollera organfunktionen genom blodprov hos veterinären och att även tänderna kontrolleras närmare. Tandresorbtionssjukdomen måste dock ofta katten tandröntgas för under narkos.

      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  8. Hej har en katt som kommer den är röd, men där bak har den blivit vit och pälsen är tunn, vad kan det vara som gör det ?

    1. Hej Sara!
      Det måste man titta på för att kunna besvara om det är normalt eller inte. Det kan vara allt från normalt utseende till förändringar orsakade av parasiter, allergier, överdrivet slickande osv.
      Är du osäker så låt en veterinär kontrollera katten.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  9. vår katt har dålig andedräkt . varför?
    Har provat olika saker som pulver o pasta mot tandsten
    mvh carina

    1. Hej Carina!
      Ofta beror dålig andedräkt på tandsten, tandköttsinflammation, rotspetsbölder, tonsillit (inflammation eller infektion av ”halsmandlarna – tonsillerna”) eller är beroende på vad katten äter. För detta krävs noggrann kontroll av veterinär, eventuellt under narkos. Tänderna bör helst borstas dagligen men det går inte att borsta bort redan befintlig tandsten oavsett vilken pasta eller pulver som används. Pastor och pulver mot tandsten har endast den effekten att de fördröjer förkalkningen av den mjuka plackbeläggningen (som lätt går att borsta bort) men de kan aldrig ta bort befintlig tandsten.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  10. Hej!
    Hittade en sån fin kattunge som var född den 29dec. Lade märke till att pupillerna var neråt på vissa kort. Vad kan det betyda eller är det inge konstigt? Blandning mellan perser och skogskatt.
    Mvh Ellinor

    1. Hej Ellinor!
      Det kan bero på hur kattungen tittade, små kattungar kan inte fokusera på saker på samma sätt som vuxna katter. Skulle det vara något fel med kattungen kommer det att visa sig på besiktningen som görs av veterinär innan försäljning av kattungen vid tidigast 12-v ålder.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  11. Min katt är grisig runt ögonen, svart kladd,även runt näsa och mungipor. Luktar illa.

    1. Hej Lisbet!
      Det kan röra sig om jästsvamp eller bakteriebeläggningar. En veterinär bör absolut titta på detta och ta prov från sekretet om du inte själv lyckas göra rent och hålla huden fräscht med koksaltlösning under ett par dagar. Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  12. Jag har en katt 13år som fått diagnosen diabetes inte pga övervikt utan troligtvis av dålig kattmat Whiskas,Pussi,och annat..Nu undrar jag om jag kan ge min katt Mjau har hört att det ska man kunna ge en diabetic katt Mjau stämmer det.?.Har jätte problem med att få i honom Royal Canin diabetic torrfoder..Han får inte i sig tillräckligt med mat..Måste ju äta innan insulinet varje gång som är 3gg/dag..men han äter inte så mycket av det tyvärr..Känner mig förtvivlad han har på 2mån tappat vikt från 7,5 till 4,5..vet inte vad jag ska göra..På djurkliniken säger dom att han ska bara äta diabetic mat..Undrar oxå om jag kan mata honom med Koktfisk,kokt kyckling,rå strömming och kött..vilket är vad han vill ha..en o annan fågel o mus har han alltid jagat..men den orken finns inte så mycket av längre..Ska jag låta honom somna in eller vad är bäst..Känns inte som han har nåt värdigt liv längre..Från att ha varit en mini Panter till att se ut som en undernärd liten stackare..han är mitt livs stora kärlek..vet inte vad jag ska ta mig till..Hjälp mig med svaren snälla..MVH Kicki förtvivlad..

    1. Hej Kicki!
      Beklagar diagnosen, det kan dock finnas hopp! Har du fått ”Informationsbroschyren om Diabetes Mellitus hos katt – praktiska råd till kattägare” från din veterinär? Den kan laddas ner på http://www2.hunddiabetes.se/kattbroshyr.pdf och har praktiska råd och tips av landets främsta diabetesexpert Tove Fall.

      Det finns flera olika märken av diabetesfoder (variation förnöjer) och Mjau burkmat brukar vara ett bra komplement i dieten för diabeteskatter!

      Förhoppningsvis går diabetesen tillbaka som den kan göra på katt (men inte på hund).
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  13. Min katt blev behandlad för tandsten och tandköttsinflammation för några veckor sedan. Veterinären rekommenderade mig att fortsätta behandla med Stomodine LP, det är omöjligt för mig att stryka på detta på tandköttet, men däremot funkar det att hon slickar det i sig med t.ex. lite honung! Min fråga är om det gör någon nytta på det här sättet?

    1. Hej Christine!
      Tyvärr gör ju inte Stomodine så mycket nytta i magen men visst är det bättre än inget att hon får det lite generellt spritt i munhålan…
      Har du försökt stryka på med topz eller gasbinda lindad runt fingret? Du behöver inte se vad du gör utan endast känna dig fram på utsidan av tänderna/tandköttet. Tändernas insida drabbas sällan av särskilt mycket tandsten eller inflammation där tungan har en bra rengörande effekt. Utsidan av tänderna och tandköttet ligger däremot vid spottkörtlarnas mynningar och dikt an mot insidan på kinderna och läpparna och blir därmed inte rena lika lätt.

      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  14. Hej!

    Vår älskade Zelda drabbades av akut njursvikt och i torsdags eftermiddag tvingades vi ta farväl alldeles för tidigt. Hon blev inte ens ett år. Saknaden är enorm.

    Det började natten mellan måndag och tisdag då hon kräktes efter att ha ätit lite grann på kvällen. Tisdagen var hon helt utslagen och varken åt eller drack. Onsdagen var likadan och vi noterade att hon inte kissat på hela dagen. På onsdagskvällen tvingade vi i henne vatten med en spruta. Då noterade vi även att hon var skakig i sina bakben. På torsdagen fick hon komma till djursjukhuset. Där fick hon dropp och blev uppvätskad men producerade trots det ingen urin. Hon blev bara allt mer medtagen och nästintill apatisk. Veterinären berättade att båda hennes njurar var förstorade och förkalkade. Hon hade dessutom fri vätska i buken. Vad tänker du om detta?

    Finns det andra symtom förknippade med akut njursvikt? Kan faktumet att hon hade en aning blåtonad tunga (i huvudsak centralt på tungan), vilket hon i och för sig hade haft ända sen hon kom till oss den 1 juni. Hon hade även vissa problem med att ögon och nos samlade på sig skräp så vi fick hjälpa henne att plocka bort det. Zelda åt i regel endast Royal Canins torrfoder men brukade även få rökt kalkonpålägg (ca 1-2 skivor om dagen). Hon fick även chips ibland och kassler vid något tillfälle. Kan detta ha bidragit till den akuta njursvikten?

    Zelda var innekatt och blandras mellan Snöbengal och Ragdoll och båda hennes föräldrar var ultraljudskontrollerade avseende njurar och hjärta. Kan det trots det ha varit något genetiskt?
    För cirka en månad sedan kastrerades Zelda och i samband med ingreppet såg de att hon hade cystor på livmodern – kan detta ha ett samband med hennes njursvikt? Alternativt kan ingreppet i sig ha förvärrat hennes tillstånd? Frågorna är många och svaren få, hoppas att du kan hjälpa oss att räta ut några frågetecken. Är det möjligt att häva en akut njursvikt om den upptäcks i tid – och i så fall hur påverkar det kattens fortsatta liv? Veterinären rådde oss att låta henne få somna in och självklart valde vi att gå på hennes linje då vi inte ville orsaka vår ögonsten mer lidande än nödvändigt. Kunde vi ha gjort annorlunda?

    Stort tack på förhand!

    Mvh
    Emma

    1. Hej Emma!
      Beklagar er förlust, det är alltid tungt att förlora en vän! Det kan gå att rädda en katt som drabbats av akut njursvikt om sjukdomen upptäcks och behandlas snabbt, men utgången beror på hur stor del av njurvävnaden som skadats och vad orsaken till svikten är. Att hitta orsaken till svikten kan vara mycket svårt, det kan vara allt ifrån att katten tuggat på giftiga växter, varit uttorkad, slickat på glykol, fått bakterier som gått ”bakvägen” upp från blåsan till diverse genetiska orsaker. Genetiska sjukdomar kan uppkomma trots att föräldrarna varit kontrollerade eftersom de kan bära på recessiva (icke dominanta) anlag som tillsammans ger sjukdom hos viss del av avkomman. Andra genetiska uttryck kan ”hoppa” en generation. Det finns även dödliga sjukdomar som unga katter kan drabbas av såsom tex torr & våt FIP (Felin Infektiös Peritonit) som innebär att antikroppskomplex sätter sig i olika organsystem såsom tex njurar, lever, livmoder, lungor eller hjärna. Ofta ses även fri vätska i buken hos de drabbade individerna.

      Det är inte praxis att utreda alla unga djur innan kastration eller annan operation eftersom det är så ovanligt med underliggande sjukdomar. Däremot kan operationer och sövningar göra att underliggande sjukdomar visar sig.

      Tyvärr är det omöjligt att säga om det hade gått att rädda Zelda om sjukdomen upptäckts tidigare. När det gäller symptombilden du beskriver är den typisk för akut njursvikt. Salt mat såsom smörgåspålägg, chips och kassler (och annan mat som innehåller mycket natriumklorid, fosfater eller kalium) påverkar dock underliggande njursjukdom negativt.

      Ni ska absolut inte förebrå er själva eftersom det inte går att på förhand veta vem som blir sjuk i vilken sjukdom!
      Ta hand om er!

      Eva Molin
      Guldveterinären

  15. Hej! Vi har en katt som är nio månader. När vi fick honom var han sex månader och kastrerad sedan en månad tillbaka. Han har nu börjat lukta väldigt starkt av urin och går ofta omkring och gnyr. Kan det vara så att han blivit kastrerad för tidigt vilket på något sätt gör att han luktar så här starkt? Vi har även en annan katt som inte luktar alls, så det har nog inte med sanden eller lådan att göra.
    Tacksam för svar. / Annamaria

    1. Hej Annamaria!
      Det kan vara flera olika saker, allt från urinkristaller och inflammation i urinblåsan till en urinvägsinfektion (även om det är mer ovanligt på hankatter). Även njurproblem och munhåleinfektioner kan ge sådana lukter. Låt undersöka din katt hos veterinär.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  16. Hej! Min hankatt på nästan 2 år slutade kissa, så jag tog såklart in honom på djursjukhuset.
    Dom sa att det var urinstopp och att han hade stenar i vägen, de skulle försöka tömma blåsan sa de men nu har det gått nästan 5 dagar.. Kommer han att klara sig eller?

    1. Hej Lovisa!
      Hoppas din katt kryat på sig nu!
      Ofta beror urinstopp på att det har bildats urinkristaller, ibland större urinstenar, som skapar inflammation i blåsan och urinröret och sedan tillsammans med inflammatoriska celler och proteiner pluggar igen urinröret. Det brukar gå att lösa stoppet och sedan sätta in ett korrekt foder som gör att kristallbildningen hämmas. Om kattens allmäntillstånd är gott men det visar sig att den har stora upprepade problem går det ofta att operera bort hankattens yttre smala del av urinröret så att han kissar som en honkatt, detta kallas penisplastik. Ibland är dock kattens allmäntillstånd så dåligt av urinstoppet att det inte går att söva eller att njurarna har tagit skada vilket tyvärr kan bli både svårbehandlat och kostsamt.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  17. Hej!
    Vi har sedan en månad en kastrerad ca 1 1/2-årig hankatt som vi köpt från djurskyddet. Nu har han helt oprovocerat börjat attackera min dotters fötter – ingen annan i familjen råkar ut för detta utan bara dottern som redan är en smula rädd för just detta. Hur kan vi få honom att sluta med detta?

    Med vänliga hälsningar
    Inger

    1. Hej Inger!

      Ofta beror sådant beteende på att katten inte får utlopp för sina energier, instinkter och jaktbehov. Prova att aktivera & lek med katten mycket, lär den gå i sele inomhus och ta sedan ut den på promenader i selen i stora områden. Låt den leta efter sin mat som göms på olika ställen i hemmet istället för i matskålen eller använd en foderaktivitetsboll från veterinär eller djuraffären. Ofta kan ni få hjälp av kattbeteendespecialister med detta om inte dessa trick hjälper.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  18. För ett par månader sedan såg jag att två av klorna på min katt var helt söndertrasade, men tyckte inte det verkade vara akut. Jag trodde att de skulle läka helt enkelt. Idag såg jag av en slump att en klo fortfarande såg ut så och kollade vidare, det visade sig att precis varenda klo är sönder nu! Det ser både äckligt och läskigt ut. Det är framför allt att klorna har delat sig till tunna trådar längst ut, men på baktassarna så verkar minst halva klorna saknas och det är gammalt, torkat blod runt om dem. Jag är väldigt orolig, men katten beter sig precis som vanligt och verkar inte bry sig… Min katt har starka allergier mm och får speciell mat från veterinären, men hon måste ändå äta penicillin 1-2 gånger/år mot sina allergiska utslag. Kan detta ha något med saken att göra? Jag läste att katters klor ”ömsar” och blir alldeles trasiga (ingen av mina tidigare katter har fått det). Kan det hjälpa att klippa kattens klor? Kan det vara farligt och i så fall något som en veterinär borde kolla på?

    1. Hej Paula!
      Går din katt ute? I så fall är det vanligt med trasiga klor om katten bråkar med andra katter, klättrar i träd eller blir jagad.
      Katter som går inomhus brukar däremot inte uppvisa sådana klor, det finns vissa autoimmuna sjukdomar (då kroppen reagerar mot sig själv) som kan ge kloproblem, vissa bristsjukdomar och även vissa infektioner och tumörtyper. Därför tycker jag att du bör låta kontrollera din katt hos veterinär om du är orolig.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  19. Hej! Vår katt Molly är 14 år gammal hon har en tjock mage nu för en stund sen så tog jag handen på hennes mage så kände små sparkar
    Kan det vara kattungar hon har haftkattungar förut men är det farligt för hennes ålder jag vill gärna ha svar snabbt

    Mvh Klara M 🙂

    1. Hej Klara!
      Det kan jag inte svara på utan att undersökt katten. Är hon en okastrerad honkatt som går ute kan hon absolut bli dräktig trots hög ålder eftersom katter inte kommer i klimakterium som kvinnor gör. Har hon haft kattungar förut är det ett mindre problem än om hon aldrig haft kattungar. Komplikationer kan dock alltid tillstöta för gammal som ung katt under dräktighet eller vid förlossning men friska katter brukar normalt sett ha få problem.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  20. Hej
    Undrar över en hankatt som är 11 år gammal. För ganska länge sedan så tappade/slickade han bort allt hår under magen och ner på bakbenen. Håret växte ut igen men inte helt. Därefter har katten magrat ordentligt trots att han äter riktigt bra 2 ggr/dag. Han verkar inte slö eller allmänpåverkad. Har han drabbats av något bristtillstånd eller vad kan avmagringen bero på? Katten är kastrerad och är för det mesta en innekatt.

    1. Hej Maria!
      Orsaken till att din katt slickar av sig pälsen på mage och ben kan vara flera;
      – smärta i tänder (ex tandresorbtion, tandsten, tandköttsinflammation)
      – grus/stenar/inflammation i urinblåsan
      – förstoppning
      – överfyllda analsäckar
      – parasiter i mage/tarm
      – smärta/inflammation i höft- eller knäleder
      – neurologiskt
      – problem med sköldkörteln
      – klåda på ryggen men om katten är för tjock och inte når att putsa ryggen så flyttas fokus för putsningen
      – allergi/överkänslighet mot underlag, kemiskt ämne, omgivningsallergen eller foderbyte
      – stress över förändring i/utanför hemmet (ex förändrade familjeförhållanden, ommöblering/renovering, bygge utanför, ny grannkatt/hund osv)

      Om problemet återkommer och det inte kan vara stressrelaterat bör du låta kontrollera katten grundligt inklusive blodprov.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  21. Hej jag har en nu ca 2årig kastrerad innehankatt. aldrig jaft några hälsoproblem med han.

    Han har till å från sedan liten haft lite elektiskt/statisk päls å fällt mycke hår. så fick nu förslag om att byta från MJAU torrfoder till PERFEKT FIT /in home torrfoder .. vilket ja gjorde för ca två veckor sen, bytte då även böltfoder från PUSSI till MJAU.

    började i samband med bytet borsta han varje dag också.
    pälsen har blivit mkt bättre på alla sätt å vis. men han har börjar lukta vedervärdigt ur munnen å börjat gnaga bort lite päls på ena frambenet. han har även en liten kal fläck på magen som han slickar å gnager på men den har funnits där sen han var liten

    Jag har möblerad om för ca 3 veckor sen å det märktes tydligt att han blev lite stressad av de ” kunde inte ligga stilla på sin vanliga plats i soffan.. vandrade å gick lågt me kroppen.. men sen flyttade vi sängen till andra sidan soffan. då lugnade han ner sig.

    Ja har läst att katter som slickar bort päls å luktar illa ur mun kan ha invärtes problem? jag har kollat munnen å inget ser suspekt ut där. å detta illaluktande å gnagande komma bara helt plötsligt för ja ca 2 veckor sen också

    vad tror du det kan bero på??

    Hur mycke kan en sådan rutin undersökning kosta ? vet att de kan bli riktigt stora summor pengar. för praktiskt taget inget alls. Min max är försäkrad hos agria.

    1. Hej Elly!
      Både den dåliga lukten ur munnen och den bortslickade/-gnagda pälsen kan bero på katternas tandresorbtionssjukdom som startar i rötterna (& alltså bara syns på tandröntgen i förstadiet), foderallergi/känslig mage efter foderbyte, njurproblematik och flera andra orsaker.

      Veterinärvård är i förhållande till människosjukvården billig. Ett läkarbesök på ca 15 minuter utan några prover kostar egentligen 1600kr men sedan subventioneras detta ned till 100-300kr för patienten (resten betalar vi genom skatten) medan ett veterinärbesök utan prover kostar mellan 400-900kr. Kostnaden beror på vilken klinik ni väljer så det måste man ringa runt och fråga vad gäller besök och eventuella blodprover.

      Är din katt avmaskad? Om katten inte ser alltför dålig ut i pälsen och inte är dålig på något sätt kan du därefter börja med att långsamt byta torrfodret igen och bedöma lukten ur munnen, men låt inte katten gå utan undersökning länge.

      Lycka till!
      Eva Molin, Guldveterinären

  22. Hej!

    Jag är lite orolig för min kisse. Hon är en ung men otroligt lugn, steriliserad hona. Hon brukar vara ute några timmar varje dag, men här om dagen ville hon inte komma hem så hon var ute morgon till sen kväll (ovanligt för henne) När hon kom tillbaka gick hon med svansen hängande och riktad åt sidan. Hon pep och protesterade när man lyfte henne och rörde vid nedre delen av ryggen. Nu, 3 dagar senare verkar hon fortfarande ha ont. Vad ska jag göra för att hjälpa henne? 🙁

    Tack på förhand!

    1. Hej Tyra!
      Stackars lilla kisse! Det låter som att din katt behöver få anti-inflammatoriskt och smärtlindring samt kontrollera om svansen är bruten, fått en bit-/ryckskada eller böld på svans eller ländrygg. Du bör alltså låta henne komma till en klinik som har tillgång till röntgen ifall det skulle bedömmas nödvändigt vid undersökningen.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  23. Hej!
    Jag har en hankatt på drygt 7 månader, som inte vill äta sitt torrfoder längre. Jag bytte foder för ca en och en halv månad sen och det har inte varit några problem förrän nu. Testade med en annan sort igår bara för att se om det var smaken det berodde på, men nej, han vägrar äta båda sorterna. Däremot vill han ha av den vuxna kattens mat, hon får ett light-foder. Men min tanke är att han då inte får i sig tillräckligt av de näringsämnen han behöver. Det händer också att han kräks direkt efter att han ätit. Har du något förslag på vad jag ska göra? Är det skadigt för honom att äta torrfoder för vuxen katt? Jag tycker det känns bättre att han äter nånting än ingenting alls…

    1. Hej Paula!
      Det går bra att han äter det som din andra katt äter om han även kan få tillskott av annan mjukmat, ofta kan så pass ”vuxna” katter reglera sitt foderintag själv så att han äter mer av dietfodret istället. Att han kräks efteråt kan bero på flera saker; vanligaste orsakerna är att han äter för fort/glupskt, att han är stressad av att den andra katten vill/ska äta samtidigt i närheten. Sedan finns andra mer ovanliga problem som för stor matstrupe (megaesophagus), att han har en slapp övre magmun eller neurologisk dysfunktion som jag inte tycker du skall oroa dig för i första taget. Försök att utfodra honom på annat ställe än din andra katt och använd gärna aktivitetsbollar som fylls med fodret, foderlabyrinter eller sprid ut/göm fodret hemma så han måste leta och jaga lite och därmed äter långsammare. Kräks han oftare och inte i samband med utfodring bör han kontrolleras hos veterinär och eventuellt ta blodprover och/eller röntga mage och tarm.

      Lycka till
      Eva Molin
      Guldveterinären

  24. Hej!

    Min ena katt, en hona på cirka ett år (hittekatt) har sedan strax innan hon blev könsmogen kissat på golven, i vissa hörn och nära väggar. Nu har hon varit kastrerad i två månader, men det hjälpte inte. Ganska ofta hör och läser jag att beteendet kan ha satt sig, men det sägs aldrig någonting om huruvida det är kört då! Finns det någonting man kan göra? Jag har naturligtvis läst om olika skäl till att katter inte är rumsrena, men inget verkar stämma in. Vi har två lådor, provat olika sorters sand, håller givetvis rent osv, men inget hjälper och bajsa på lådan har hon inget emot. Inte heller är det små skvätt, utan hon kissar på riktigt. Ingenting annat tyder på att hon är missnöjd med sin tillvaro eller mår dåligt. Hon verkar helt enkelt ha blivit besatt av att kissa på dessa ställen och redan är det så illa att jag kommer få bryta upp parketten och lägga nytt golv om jag ska kunna flytta. Problemet är outhärdligt och ingenting verkar ha någon långvarig effekt! Finns det verkligen ingenting man kan göra om beteendet sitter hårt fast även efter kastrering?

    1. Hej Anna!
      Detta bör du höra med kattbeteendeexpert om. Kan kisslådor få stå på dessa ställen? Provat olika urin-fy-sprayer från djuraffär?
      Det är jättesvårt att tvätta bort urinlukt, du bör inte använda rengöringsmedel som innehåller ammoniak eller klorin, men prova ättika följt av salt, såpa och ren citron.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

      1. Tack för svar! Jag ska kolla efter kattbeteendeexperter. Kisslådor hjälper dock inte – hon kissar bredvid eller, om hon kommer åt, bakom dem. Rengöringen har inte varit något problem än så länge, utan det är mest fuktskador och jobbig lukt mellan varven (eftersom hon kissar på golven tre till sju gånger om dagen samlas det ju nytt ganska snabbt).

  25. Hej! Jag har en katt som är snart 2år. Hon kräks varje, och varannan dag. Hon flåsar som en hund också, med öppen mun.
    Hon är orolig och springer runt och skriker. Man får inte hålla fast henne eller lyfta henne, men hon kräver uppmärksamhet hela tiden. Hon har svårt för att tugga torrfoder, och när det är blötmat slickar hon i sig gelén bara. Vi har försökt med allt möjligt! Hon är halv maine coon, jag har läst att de kan ha fel på hjärtat??
    Jag är orolig när hon flåsar, kräks, och skriker. Vad kan det bero på? Mvh Sofie

    1. Hej Sofie!
      En katt ska normalt inte andas genom munnen. Du bör absolut låta göra en undersökning på en klinik som har resurser att utreda din katt vidare eller remitterar er till rätt instans. Det kan röra sig om allt från hjärtproblem, kattastma, lunginflammation eller olika typer av tumörsjukdomar mm. Om inget direkt hörs på hjärtat bör hon röntgas och ta blodprov, ev krävs ultraljud. Behandling beror på fynden.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  26. Hejsan!
    Jag har en kastrerad hankatt på ca 2,5 år. För några dagar sedan så tyckte jag att han kliade sig väldigt mycket på huvudet, stället mellan örat och ögat. Kollade då och såg att det såg rött och irriterat ut. Senare på dagen så blev det svullet. Det blev värre och värre tills han var svullen i halva ansiktet. Jag höll koll på honom så han inte skulle klia sig massor plus att jag smörjde honom. Efter några dagar lade sig svullnaden och han blev bra. Nu såg jag att han satt och tvättade sig frenetiskt under ena framtassen. Kollade och såg att hela tassen är svullen. Han har hela tiden betett sig som vanligt, förutom det överdrivna tvättandet och kliandet på dom svullna ställena. Jag har inte ändrat nåt i hemmet eller på kosten eller så. Vad tror du att det kan vara?

    1. Hej Isabelle!
      Det kan vara allergi mot foder, någon kemikalie, växt eller råkat ut för någon av vårsolen nyvakna stingande eller bitande insekter.
      Kolla igenom pälsen noga så inget kryper på honom. Har du tid att titta på vad han gör om dagarna så kanske något avslöjas.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  27. Hej!
    Min katt är ständigt snorig, nyser med jämna mellanrum och hostar då och då. Han är ibland tilltäppt i nosen och när han luktar på något gör han det med öppen mun, han snarkar ibland och har en klar vätska som rinner från ögonen. Allt sammantaget visar han i princip de symtom en människa med en lätt förkylning har. Detta har pågått till och från sedan han flyttade in hos mig i Oktober 2012. Han har tidigare varit hemlös (nu innekatt) och det visade sig att han bar på spolmask, provade axilur i November, men masken visade sig senare finnas kvar. Pratade med vet. som rekommenderade banminth i fem omgångar med två veckors mellanrum. Han blev bättre men är nu, tre veckor efter sista behandlingen, sämre igen med hosta och dylikt. Det enda som egentligen blivit bättre är hans päls, den påminde om torrt gräs innan, men börjar nu bli fin.

    Veterinären sade att det troligaste är att masken retar i halsen, men att det kan vara astma eller allergi. Han menade trots detta att jag borde avvakta med veterinärbesök (han har farit väldigt illa tidigare och är mycket rädd) så länge som han förefaller frisk i övrigt. Han är ganska slö, men har sina pigga och busiga stunder. ”Så länge han leker är han inte sjuk”, sade han. Jag vet inte om slöheten beror på eventuell sjukdom eller åldern. Ålder okänd men troligen någonstans mellan 7-10.

    En bekant berättade att det kan vara kronisk kattsnuva, är det möjligt? Bör jag prova en annan sorts maskmedel eller är det dags att åka till veterinären iallafall? Ett veterinärsbesök känns väldigt svårt, har efterfrågat lugnande medel inför eventuellt besök, men detta kan ej ges har jag fått som svar. Kraken har som sagt råkat illa ut och är väldigt orolig, han har börjat lita på mig så pass att jag försiktigt kan få stryka honom över ryggen ibland, men försöker jag fånga honom blir det katastrof. Kan den stressen från ett veterinärsbesök skada honom när han är så rädd?
    Tacksam för svar.

    1. Hej!
      Det kan absolut vara från kronisk kattsnuva, det vill säga herpesvirus eller calicivirus.

      Vad gäller spolmaskar så finns även de lite mer svårbehandlade lungmaskarna att ta hänsyn till. Enligt litteraturen är det bästa mot kattens olika lungmasktyper att behandla med Axilur under längre period i dosen 50 mg/kg per dag i 7 dagar, då vissa av de migrerande parasitlarverna är svåra att bli av med. Migrerande larver kan även lämna ärr i vävnaderna som gör katten lättare mottaglig för infektioner av virus och bakterier. Ett avföringsprov med avföring från tre olika tillfällen kan ge svar på om parasitinfektion kvarstår. Ibland behöver katten stöd med bronkvidgande och antiinflammatorisk medicin samtidigt med avmaskningen.

      Allergier mot kvalster, pollen eller andra allergener kan ge täppt nos och rinniga ögon. Dåliga tandrötter i överkäken samt polyper och tumörer i nosen kan dock ge liknande symptom.Kattastma är också en diagnos att ha i bakhuvudet, diagnos görs vid röntgen av lungorna men brukar inte typiskt innebära rinnande ögon och nos.

      Eftersom din katt är så rädd och svår att ta till veterinären är det första jag skulle göra (så länge han inte har svårigheter att andas och syresätta sig) att ge ett fodertillskott av aminosyran L-lysin. Det innebär att den för viruspartiklarnas förökningsnödvändiga aminosyran arginin byts ut mot lysin och så gott det går ”svälter ut” viruspartiklarna. Vissa katter måste äta detta tillskott dagligen för resten av livet. L-lysin finns att köpa hos veterinärkliniker som välsmakande pasta under namnet Enisyl-F eller på hälsokostaffärer som kapslar som strös på maten. Det behövs 250-500mg 2ggr/dag. Håll samtidigt dammfritt och tvätta hans sängbäddar/lakan/filtar veckovis så att du om besvären minskar. Skölj hans ögon & nos med koksaltlösning om du kommer åt. Ser du ingen förbättring inom en månad bör du absolut ta in din katt på undersökning.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  28. hej,
    Min katt har på senaste tiden, flera gånger om dagen, låtit som han har en hårboll han försöker få upp. Han har fått upp hårbollar med jämna mellanrum men de här ljuden och hur han står och försöker spy försvinner inte. Det är så pass ofta att jag börja bli orolig. Vad kan man göra? Vad kan de bero på? Han har alltid fått upp hårbollarna fint tidigare och alltid bara låtit så i samband med att en hårboll kommit upp. Nu låter han så flera gånger om dagen och inget händer.
    mvh
    malin

    1. Hej Malin!
      Det låter som typiska symptom på kattastma, diagnos ställs på symtom tillsammans med typiskt utseende på röntgen. Jämför gärna symptomen med filmen på http://www.fritzthebrave.com/asthma/symptoms.html
      Även parasitinfektioner såsom migrerande spolmaskar tex lungmask kan ge liknande symptom och bör uteslutas, för detta krävs avföringsprov samlat från minst tre tillfällen för att leta maskägg.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  29. Hej. Jag har en katthona på 1½ år hon är nu dräktig (hoppas jag på) iallafall, hon har svullnat upp om magen och fått större mer rosa bröstvårtor, jag vet inte hur länge hon har gått för jag märkte inte ens att hon löpte. men när jag ska känna på hennes mage så är den bara hård och kan inte känna några sparkar eller något annat. hon har inte varit ute på 6 veckor vet ju inte häller exakt när hon blev dräcktig, borde jag inte kunna känna något nu? eller kan hon vara skendräktig? annars är hon frisk och äter lite mer än vanligt. kostar det mycket att gå och göra ultraljud på henne?

    Mvh Josefin

    1. Hej Josefin!
      Hoppas allt går bra med din katt, det är dock omöjligt att säga om hon är dräktig, skendräktig eller går tom. Det kan vara svårt för en ovan hand att känna fosterrörelser, det är ju många små liv där inne med små rörelser och inte en stor individ med tydliga rörelser som på människa. Du vet med säkerhet att hon inte varit ute på 6veckor, dvs är hon på minst dygn 42 i dräktigheten som normalt varar i 63-68 dygn. Ultraljud kan göras från dag 11-14 och hjärtaktivitet kan på katt ses från dag 17. Med ultraljud kan man dock inte med säkerhet se hur många foster det rör sig om utan endast om de lever. Röntgen kan göras runt dag 50 och då kan man lättare räkna antal foster som kan förväntas ploppa ut (ge ingen mat dagen innan för bästa urskiljning). Kostnad för ultraljud och röntgen i samband med fosterdiagnostik skiljer sig mellan kliniker så det är bäst att ringa runt och höra sig för där du bor.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  30. Hej
    Min katt har fått 4kattungar även fast hon är väldigt liten. Den sista ungen som kom var liten och hade ett långt sår på ryggen. såret var inte djupt utan ytligt. Vi vet inte om det hände när den föddes eller i magen eller lite efter födseln. Mamman tar hand om den men vad kan jag göra för att såret skall läka och få honom/henne att växa till sig? (Jag har sagt till mamma att vi ska ta ungen till en veterinär men hon vill inte eftersom våra katter inte är försäkrade) Tacksam för ett snabbt svar!!!

    1. Hej Manon!
      Ni bör absolut låta en veterinär titta på kattungen. Tyvärr är det troligast att det är ett medfött fel, att kattungen inte var färdig och/eller har genetiska skador. Dessa kattungar kan överleva en tid men ofta innebär det att det kan finnas fler fel och missbildningar på inre organ som upptäcks först då kattungen blivit större.

      Kanske går den att hjälpa den med stödmatning med mjölkersättning men kontrollera först att den inte är missbildad i gommen, det vill säga inte har gomspalt, vilket gör det svårt för kattungen att äta och lätt får lunginflammation (jämför med de friska kattungarna). Det öppna ofärdiga hudområdet måste skyddas mot miljön och kattmammans sträva tunga med fuktbevarande kompresser från Apoteket om det ska ha en chans att läka.
      Tyvärr är det dock snällast att låta kattungen somna in för gott så att de övriga kattungarna får en bättre chans.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  31. Hej har en hankatt som var borta i när dagar (utekatt) som bor i vårt stall.
    Hittade honom under en bänk i stallet där han inte brukar ligga. Tog i honom o han var helt slö o verkade ha ont i bakbenen.. La honom i kattkorgen o lät honom vila där.
    Efter en stund försvann han igen o vi hittade inte honom förrän dagen efter igen. Ngt piggare o drack o åt nu men fortfarande slö. Han har många fästingbett o har lång päls så svårt att hitta alla alltid o lite knutor i pälsen som det blir pga att han bor ute..
    Hur är symptomen för fästingsjukdommar på katt, vilka behandlingar finns?
    Sökt min veterinär flera ggr men ej fått tag på dem 🙁

    1. Hej Åsa!
      Er katt kan ha råkat ut för många saker, däribland de fästingburna sjukdomarna borrelia, anaplasma (som tidigare hette ehrlichia) och TBE men det kan lika gärna röra sig om ormbett eller ett kattslagsmål där han blivit skadad i bakdelen. Katter brukar inte bli inte bli lika sjuka i fästingsjukdomar som hundar och människor (i jämförelse med hur många fästingar de utsätts för) men kan absolut drabbas. Symptomen kan vara precis som vid vilken infektionssjukdom som helst dvs allt från slöhet, ovilja att äta, feber (vilket gör att katten behöver dricka mer för att inte bli uttorkad, men katter dricker generellt dåligt), bleka slemhinnor, förstorade lymfknutor och smärta från lederna till allvarligare hjärnhinneinflammation, neurologiska problem, kramper, förlamning, andningsproblem och viktförlust. För att bestämma behandling måste blodprover tas på klinik för att konfirmera sjukdomen och för att se att inte katten lider av blodbrist. Behandlingen är särskild typ av antibiotika. Vissa katter tillfrisknar spontant men tyvärr finns det katter som trots behandling utvecklar kronisk sjukdom som kan blossa upp i skov.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  32. Hej, jag har två kastrerade hankatter som har bott tillsammans i drygt ett år utan problem. Igår blev plötsligt den ena katten helt ursinnig på först mig sedan på den andra katten och nu jamar o skriker han och jagar mort den andra katten hela tiden. Varför? Vad kan ha hänt?

    1. Hej Jim!
      Det kan finnas många förklaringar till din ena katts beteende. Allt ifrån att han har ont någonstans (tex led, muskel, mage/tarm eller tänder), hjärnhinneinflammation och hjärntumör kan yttra sig som oförklarliga vredesutbrott men precis så kan även små epileptiska anfall se ut hos katt.
      Du bör låta undersöka din katt av veterinär om detta inte visar sig vara en engångshändelse, eventuellt behöver en neurolog undersöka honom.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  33. Hej! Jag undrar vad den kattrasen heter som ser ut som en kattunge hela livet och är allergivänlig?
    Tacksam för svar!
    Mvh Roger

    1. Hej Roger!
      Jag känner inte till någon katt som är helt allergivänlig och som ”ser ut som en kattunge hela livet” men raser som vissa tål är nakenkatten Sphynx, ludna katterna Cornish Rex och Devon Rex samt långhårs katterna Perser och Sibirisk katt. Kanske är det någon av dessa du tänker på? Det viktiga är att prova sig fram genom att besöka uppfödare eller ägare till dessa typer av katter för att se hur ev allergireaktion blir. Det går för vissa personer även att ”vaccinera” sig mot kattallergi genom specifik immunoterapi (SIT).
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  34. Hej jag har en katt som har blivit steriliserad och först så la hon inte på sig men nu har hon lagt på sig lite mer och så har hon börjat snarka plus hennes kattlåda luktar surt efter varje gång hon gått, så vad ska jag göra

    1. Hej Martina!
      Du bör använda ett foder för kastrerade katter och om hon är överviktig bör hon först gå ned till normal vikt med särskilda bantningsfoder från veterinären. Snarkningarna kan bero på att hon är tjock eller har polyper i nosen. Urinen bör kontrolleras så att hon inte bär på urinvägsinfektion. Är urinen normal brukar doften bero på fodret som ges samt vilken typ av kattsand som används.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  35. Hej!
    Vi har en äldre hankatt på 18 år som på senare tid har fått riktigt dålig andedräkt och även mindre problem med att gapa stort. När han spinner är det som att han pyser ut luft och det är då man känner av andedräkten, den är riktigt obehaglig. Har även märkt av att katten hackar lite med käken efter att han har ätit något.
    Vi tror även att han är nästintill döv, då han knappt hör ytterdörren öppnas.

    Trots detta, mår katten bra. Han leker och springer runt som inget annat och ser ut att må bra!

    Vad tror du att vår katt lider av?
    Är det riskabelt att ta in honom till veterinären med tanke på hans ålder? (18 år)

    Vänligen,
    Per

    1. Hej Per!
      Det vanligaste till illaluktande mun hos katt är dålig tandstatus. Katter kan drabbas av både tandlossning och tandresorbtion. De kan även få inflammation i sina tonsiller/halsmandlar samt sår i munhålan av olika orsaker. Nr katter har njurproblem kan det yttra sig som ammoniakluktande andedräkt och inflammerat tandkött. Han bör undersökas av veterinär så ni kan få en bättre prognos och rätt behandling så han mår bra sina sista år.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  36. Har en kastrerad hon katt på 14 år. I övrigt är hon helt som vanligt men hon nyser. Har gjort detta i stort sett varje dag sedan åtminstone höstas men kanske längre när vi tänker på det. Hon är ute på vår sommar höst o inne på vintern men det är självvalt. Inga rinniga ögon el näsa dock. Verkar som det kliar mer. Hon verkar inte störd av det mer än man känner av en nysning. Är som vanligt precis efter. Vad tror du?

    1. Hej Maria!
      Orsaken till nysningarna kan vara flera såsom för torra slemhinnor (fuktigheten minskar ofta normalt med ålder) eller för att vi har för torr luft inomhus, lättare form av kronisk kattsnuva, polyper i nosen, inflammerade tandrötter (syns bara på tandröntgen) men även katter kan bli allergiska. Låt en veterinär undersöka henne om du är orolig.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  37. Hej jag har en huskatt på 5år. Hon är steriliserad med hjälp av titthålsoperation. Jag tror att hon ev kan ha bullemi. Eller att hon kan ha fel på sin magmun. Hon kräker väldigt ofta och det är oftast vattnigt med hela bitar mat. När man häller upp mat så vräker hon i sig. Och har du då hällt upp för mkt så kräker hon direkt. Jag har provat massa olika foder och jag vet inte längre vad jag ska göra. Ska tälläggas att hon dricker bra och är inte uttorkad. Hon mår bra i övrigt. Vad tror du att det kan vara? Tacksam för hjälp. Med vänlig hälsning, Johanna

    1. Hej Johanna!
      Jag utgår nu ifrån att hon är en avmaskad innekatt. Det kan vara allt från bulimi till slapp övre magmun eller försvårad passage/långsam passage till tarmen, njur-, lever eller gallgångsbesvär och flera andra mer eller mindre vanliga orsaker så som för lite/mycket magsyra, magsår, tumör etc. Det bästa sättet att utfodra henne är att göra så att det tar längre tid att äta, tex använda utfodringsautomat, foderlabyrint, foderbollar som rullar för att pillren ska trilla ut (även bra för motionen och jaktinstinkten) eller gömma många miniportioner gömda runt om i bostaden (variera så hon får en utmaning varje gång). Kanske behöver du även prova ett foder som är lättsmält för mage och tarm. Om hon ändå fortsätter att kräkas eller börjar bli dålig till allmäntillståndet med skivig päls etc. bör du låta en veterinär undersöka henne.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  38. Hejsan!
    Jag har två okastrerade bröder på 1 år lite exakt!
    Dom är båda utekatter och nu när sommaren är här så har jag börjat kolla efter fästningar varje dag och den ena katten verkar alltid ha fripassagerare. Nå detta är inte mitt problem. Idag när jag rensade fästningar upptäckte jag att katten som är fästingmagnet har små svarta klumpar på hakan och när jag började plocka bort klumparna så följde pälsen med! ”/
    Vad kan detta vara?
    Han äter normalt och verkar trivas med livet i övrigt.
    Det är snart dags för kastrering av båda katterna pga att de slåss om reviret hela tiden och ibland slåss dom på blodigt allvar.

    1. Hej Eva!
      De svarta klumparna kan vara både jästsvampangrepp i hårsäckarna, bakteriell infektion eller ”kattakne”, dessa bör provtas (tex vid kastreringen) om du inte får bukt med dem innan dess genom att tvätta med Klorhexidinsprit & tömma/klämma ur porerna så fort de uppkommer. Det är hög tid att kastrera dina katter, de var könsmogna redan vid 4-6 månaders ålder och borde redan då varit kastrerade. Särskilt eftersom de är utekatter och ofta ställer okastrerade katter till med bus, bråk och oönskade dräktigheter med grannskapets katter.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  39. Hej Eva
    Jag har en birmahona som har fått en kull på fyra ungar. De är nu 4 veckor gamla. Två av dem skakar väldigt mycket på bakbenen och har gjort det hela tiden men jag märkte det inte riktigt förrän de började krypa fram mer. De har svårigheter med att ta sig fram pga skakningarna, svansen går liksom runt som propellrar. De är stilla när de sover men skakar mer ju mer de rör sig. De andra två skakar inte alls och har börjat gå på alla fyra ben utan problem. Alla verkar må bra, de äter bra (diar fortfarande), går upp i vikt som de ska och är pigga och busar mycket. Jag har hört att skakningarna antingen kan bero på någon vitaminbrist eller att det ska vara något som kommer växa bort om någon månad eller två. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Om det är någon brist på något, hur vet jag det och vad gör jag åt saken? Som sagt, de verkar må bra allmänt sett.
    Tacksam för svar
    Nina

    1. Hej Nina!
      Det kan röra sig om flera olika saker såsom underutvecklad lillhjärna (kan mogna & växa bort), cranialt tryck på lillhjärnan (beror på hur skallbenet tillväxer huruvida det växer bort eller ej och hur permanent skadad hjärnvävnaden är). Sedan finns sjukdomar som myastenia gravis och diverse kopplingsstörningar mellan nerv och muskel, herpessjukdom hos katthonan som överförts och gett störningar i den neurologiska utvecklingen hos fostren i livmodern. Men det finns även ofarliga tillstånd som kattungarna kan växa ur som myoclonus utöver thiaminbrist (vitamin-B1).
      Det bästa är alltså att se till att de får ett bra fullvärdigt kattungefoder, ev extr B-vitamin och se hur det utvecklas. Ta dem annars till en neurologveterinär för utvärdering och bedömning.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  40. Hej

    Jag har en hittekatt hemma som är ca 8-12 veckor gammal. Om vi inte hittar ägaren funderar jag på att behålla henne själv. Jag undrar dock hur mycket man bör vara med katten i början? Hon är väldigt gosig och busig, inte alls skygg. Jag har haft henne sedan i fredags och hon verkar redan känna sig hemma i lägenheten och med mig. Under de kommande veckorna kommer jag inte att jobba så mycket. Jag har dock planerat att vara borta någon dag här och där under sommaren och kanske även en lång helg samt en vecka mot slutet av sommaren. Är detta okej? Jag kommer självklart ha någon som kommer hit och matar henne och gosar lite varje dag som jag är borta. Jag hörde nämligen att när man köper katt ska man inte vara ifrån den alls de 10 första veckorna men det känns som att det inte kan stämma. De flesta har ju 9 timmars arbetsdagar som man inte kan prioritera bort, även jag kommer efter sommaren att börja jobba måndag-fredag.

    Mvh Petra

    1. Hej Petra!
      Det är den känsliga anknytningsperioden som menas med ”att inte vara ifrån dem de första veckorna” i ny miljö ifrån mamman (normalt efter 12-v ålder). Men kattmamman är inte heller hos kattungen hela dagarna och nätterna, hon är normalt ute och jagar medan ungen eller ungarna (om det överlevt flera i kullen) sysselsätter sig själva och sover mest. Sen hänger de med mamman ut och lär sig söka och jaga när maten är säkerställd, precis som när du kommer hem och leker/busar eller går ut med kattungen i sele. Det viktiga är att det finns mycket för kattungen att leka med, klätterträd och mysiga ställen att sova på förutom friskt vatten och mat.
      Jag tror det kommer gå bra bara du sakta övar kattungen i att du är borta men kommer tillbaka, först kort (minuter) till längre & längre (timmar) så det inte blir en plötslig ensamhet.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  41. Hej! Mina föräldrars hankatt (brittisk korthår) är ca 1 år och kastrerad, men ganska liten och smal för rasen – ca 3-3,5 kg och har mycket dålig aptit – har aldrig ätit mycket, men det blir nästan bara värre. Dock är det värsta problemet att han sedan några månader (tror jag) har fått stora svullnader som flyttar sig på kroppen – ena dagen har ett framben svällt upp till 150% , efter någon dag är han svullen på bakbenet och frambenet är i princip normalstort igen. Han har även fått det på huvudet. Det verkar inte göra ont (reagerar inte speciellt vid tryck) och det är inte varmt vad jag kunde känna. Han har även börjat ”bete sig konstigt” när han är ute (i koppel), och helt plötsligt i panik springa in och slicka sig frenetiskt på ryggen en stund. Efter han blev kastrerad (vid 7 månaders ålder) uppträdde han lite konstigt och fick små sår och håravfall framför öronen – veterinären testade för ringorm men sa att det inte var det. Han viftar ofta på svansen när man klappar eller rör honom – är det mentalt eller fysiskt? vad kan det vara? Mina föräldrar tog honom till veterinären när han fick svullnaden på huvudet – veterinären ville skära upp och titta, men det ville inte mina föräldrar och svullnaden gick ner men kom tillbaka som jag beskrivit i början.

  42. Hej!
    Jag har en liten kattunge som vi fick i lördags, då 12 v gammal. Första dagarna var han bara inne men i dag har han börjat gå ut tillsammans med oss. Nu på kvällen upptäckte vi att hans höger framtass inte fungerar som det ska. Han går och springer på den men kan inte spreta med klorna och hålla sig fast som han gör med vänstertassen. Vad kan ha hänt?

    Tacksam för svar!
    Hälsningar Jenny

    1. Hej Jenny!
      Det är svårt att säga vad som har hänt. Han kan vara född sådan, ha ett nedsatt nerv-muskel utveckling på denna tass eller annan neurologisk störning. Vissa kattungar har ett försenad motorisk utveckling som kan rätta till sig med tillväxt inom någon/några veckor. Om det inte rättar till sig bör en neurolog titta på kattungen och göra en bedömning!
      Lycka till
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  43. Hejsan, min honkatt är snart två år och hon har bettet sig helt normalt ända tills hon vart 1 då hon började gå och jama och jama hela tiden! Hon kommer fram till en och börjar jama men så fort man ska gosa med henne springer hon iväg! Vi har också en till katt och det är också en hona, hon är snart 5 år och hon skrämmer alltid bort lillen från matskålen när den äter. Så fort lillen ska äta så springer hon till en och lockar en till hennes matskål genom att jama, sedan äter hon bara om man står där. Går man så gör hon om det. Kan det vara att den äldre katten gör henne osäker och otrygg? Jag är jätteorolig att hon kanske har ont elr så. Hon har fått alla sprutor hon behöver, men hon är inte kastrerad. Tacksam för svar, jätteorolig för min lilla ögonsten 🙁 Mvh Ellinor.

    1. Hej Ellinor!
      Hon bör vid denna ålder vara kastrerad för länge sedan (vid 6-8månaders ålder, om hon inte ska bli avelshona förstås) då p-piller inte är att rekommendera pga av vanliga biverkningar senare i livet såsom elakartade juvertumörer, äggstockscystor, äggstockscancer och livmoderinflammation mm. Jamandet brukar vara typiskt löpbeteende och att hon springer iväg vid gos är ofta för att visa att det inte är ”den sortens närhet” hon eftersöker. Sen trivs inte alla katter tillsammans även om de ofta kan tolerera varandra, de bör alltså inte äta på samma plats utan den unga katten bör äta där hon kan känna sig trygg, gärna högt beläget så hon har koll på omgivningen. Men detta är mer en fråga för kattbeteendeexperter.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  44. Hej!
    Jag ska få hem en katt på måndag som jag ska vara stödhem åt. Över midsommar, alltså torsdag till söndag, är tanken att jag ska åka ut till sommarstugan med mamma och pappa. Kan jag då ta med mig katten? Eller blir det för mycket nytt på så kort tid? Vill helst ha med den (inne då alltså, sele på sin höjd) för för tillfället har jag tyvärr inget kattvakt som det ser ut.
    Och isf, behöver man oroa sig att den ska börja kissa/bajsa inne?

    1. Hej Frida!
      De flesta katter brukar gå bra att flytta på även om själva transporten kan vara besvärlig (tex vid åksjuka eller stress). Det kommer ju att visa sig vid hemtransporten. Det är omöjligt att svara på om just denna katt kommer visa oro genom att kissa eller bajsa inne, se bara till att ni har en eller flera rena toalettlådor tillgängliga och sätt ner katten i direkt vid ankomst. Att gå ut med sele kan vara jättekul för katten om den inte är för skygg av sig.
      Lycka till & ha en trevlig midsommar!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  45. Hej!
    Köpte igår en 12 veckor gammal honkattunge och ser när vi kommer hem att det liksom putar ut lite som en flik i ändtarmsöppningen. Verkar må helt suveränt i övrigt. Ännu ingen avföring. Misstänker man ändtarmsbråck här? Ska man göra något åt det?
    Vänlig hälsning Tobias

    1. Hej Tobias!
      I analöppningen finns flera små flikar, vilka ofta gör så att öppningen ser lite lätt Y-formad ut samt flikar där de två analsäckarnas mynningar är (ca kl 4 och 8 om analöppningens centrum). Det är ju omöjligt att säga om det är en normal flik eller ej utan att se det, men ändtarmsbråck brukar inte ses utifrån utan känns invändigt, däremot kan analprolapser ses (då en bit av analslemhinnan faller ut) ofta efter att katten haft avföring.
      Om inte ni redan har gjort 12-veckors vaccinationen ännu så kan ni ju låta veterinären titta i samband med vaccineringen.
      Lycka till med er nya lilla katt!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  46. Hur yttrar sig led/bencancer oftast? Utseende/symptom? Märker man ingenting mer än en knöl eller märker man oftare att de har ont/haltar/beter sig annorlunda innan man ser en knöl? Min katt har en liten välavgränsad rund och slät knöl på ca 3 mm på framben, ovansida i handlovsvinkel. Den sitter under huden men är ruckbar. Veterinär har känt på knöl och tyckte vi skulle avvakta och se om det sker förändringar i beteende eller av knöl och i så fall först då gå vidare med prover. Hon har ej ont, hoppar, klättrar, man får böja led och trycka. Orolig för elakartad tumör, hur brukar dessa bete sig?

    1. Hej Jenny!
      Bencancer kan då det gått långt kännas som en hård (ofta ojämn) utbuktning som sitter fast på benet under huden och inte går att flytta på. Ofta har matte eller husse sett haltande till och från, att katten minskat upp-/nedhopp eller att slickar sig mot benet. Diagnos fås vid röntgen och biopsi. Är knölen flyttbar tycker jag att den skall tas bort i sin helhet och skickas på analys. Ju mindre knöl vid operation desto bättre, särskilt när den sitter på ett ben där det är svårt att få huden att räcka till ordentligt vid operation om knölen växer och blir större.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  47. Hej,
    Jag har en fråga angående fortsatt avel på en hona som har haft kattsnuva.
    Jag har en ungkatt som efter kastrering utvecklade kattsnuva. Hon nös i ca en vecka. Hon smittade min vuxna hona som hade två kattungar, då fyra veckor. Efter ca en vecka fick även dessa små ögoninfektion.
    Nu till min fråga. Alla mår bra nu igen. Kattungarna kommer att säljas till sällskap. Och så även min ungkatt. Men den vuxna honan, kan jag behålla henne i avel? Jag kommer snart att få in ytterligare en kattunge, en hane. Ska jag sätta henne på foder och ev låta henne få en kull nästa år?
    Är risken större att hon får igen det? Kan hon smitta andra katter även om hon inte har synliga symtom, sk bärare? Kan man testa för detta?
    Jag vet inte vilket av de två virus som har drabbat oss. Min veternär säger att de ofta går hand i hand. Alla katter har fått behandling och penicillin för att motverka de ev bakteriella följderna.

    Så tacksam för svar.

    1. Hej Liselotte!
      Att vara dräktig och föda ungar innebär alltid en stress för katthonan varje gång (liksom all annan typ av stressituation) vilket ger virus fritt spelrum och gärna bryter ut i sjukdom. Vissa virus smittar kattungarna redan i passagen ut vid födseln. Det finns ”ögonpaket” att provta hos veterinären att skicka in för analys till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Då får du reda på vad ni drabbats av och vilka hygienrutiner som bör gälla och hur uppfödning bäst fortsätter (brukar även SVA och reproduktionsspecialister vara bra att svara på).
      Ett tips är dock att tillskottsutfodra den nya kattungen (helst redan innan flytt) samt katthonan med den essentiella aminosyran L-Lysin (Enisyl-F hos veterinär) före, under och efter dräktigheten. Aminosyran L-Lysin byter ut en annan aminosyra (Arginin) som krävs för framförallt Herpes virusets fortsatta förökning, varmed belastningen minskas vid nästa avelstillfälle. Virusinfektioner är inget som bör hindra dig att bedriva avel om hygien- och förebyggande åtgärder sätts in.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  48. Hej!
    Jag är lite orolig för min honkatt, för det första är hennes bröstvårtor vita och uppstickande som om hon vore dräktig, fast hon är steriliserad. Vårtorna är gråsvarta och det är rött och sårigt runt roten.
    Dessutom har hon kala, vitbeiga fläckar vid öronen som inte var där tidigare. Jag vet inte om det är relevant, men hon har även gått upp mycket i vikt på sista tiden.
    Kan detta vara symptom för någonting, bör jag uppsöka veterinär?

    Tack på förhand,
    Jonna

    1. Hej Jonna!
      Jag tycker du skall gå till veterinären och provta dessa fläckar och spenen, det kan vara bakterier, jästsvamp eller ringorm. Då katthonor är dräktiga blir spenarna stora och rosa. Kan inte uttala mig om viktuppgången utan att undersökt katten.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  49. Hej

    Är det farligt för katten att bada i pool? (rörpool på tomten) Klor används för att hålla den ren.

    Katten gillar att bada men är orolig att det kan bli problem pga kloret även om det är låga halter.

    Med vänlig hälsning
    Kina

    1. Hej Kina!
      Om ni kan skölja av katten ordentligt efteråt i rent oklorerat vatten kan det eventuellt vara ok, tyvärr tar vi dock upp mycket ämnen genom huden, katter ännu mer än vi, dessutom slickar de sig torra efteråt. Värst är det för kattens ögon om klorerat vatten kommer i dem. Det är inte heller så bra om katten råkar svälja vatten (klor är cancerogent för tarmen) eller andas in ångorna (kan bidra till luftvägsbesvär såsom bihåleinflammation, astma och allergi). Svårt problem, kanske kan ni hitta ett alternativt medel till poolen så katten (och ni) kan bada med mindre risker för hälsan?
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  50. Hejsan, vi har nyligen fått hem en kattunge på 12 veckor,den har alltid varit lite sen utvecklad enligt förgående ägare och är fortfarande väldigt liten i växten än vad en 12 veckors katt ska vara. Han är ganska darrig(darrigheten har blivit bättre med tiden, men fortfarande skakig efter sömn osv ),lätt skelögd, och vad jag kan se så tycker jag att han har klorna ute hela tiden, och på grund av detta har han en tendens att fastna lite överallt. Behöver jag vara orolig att han har något slags förhinder, eller kommer detta jämna ut sig med tiden ?

    tack för svaret.

    1. Hej Martin & Mia
      Det kan röra sig om flera olika saker såsom underutvecklad lillhjärna (kan hos vissa mogna & växa bort), cranialt tryck på lillhjärnan (beror på hur skallbenet tillväxer huruvida det växer bort eller ej och hur permanent skadad hjärnvävnaden är). Sedan finns sjukdomar som myastenia gravis och diverse kopplingsstörningar mellan nerv och muskel, lågt blodsocker samt herpessjukdom hos katthonan som överförts och gett störningar i den neurologiska utvecklingen hos fostret i livmodern. Men det finns även ofarliga tillstånd som kattungar kan växa ur som myoclonus utöver thiaminbrist (vitamin-B1).
      Det bästa är alltså att se till att han får ett bra fullvärdigt kattungefoder, ev extr B-vitamin och se hur det utvecklas. Ta honom annars till en neurologveterinär för utvärdering och bedömning.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  51. Hej!

    Idag upptäckte jag och min tjej att våran katts klo har gått av inuti tån.
    Vi såg att hon inte ville stödja sig på benet och vill inte komma ut ur boet.
    Lockade då ut henne med godis och såg hur hon haltade eller vägrade stödja sig på benet, hon ramlade hellre omkull. Vi undersökte då tassen och kände att klon var av, helt av. Hon blöder inget från tån och vi har tvättat rent det. Hon både äter och dricker när vi kommer med det till boet. Behöver man uppsöka veterinär för att klon gått av på detta vis?

    MVH
    Jonathan & Emelie

    1. Hej Jonathan och Emelie!
      Det är svårt att bedöma utan att se exakt var skadan sitter på klon. Det viktigaste är att inte klobenet blir infekterat. Om tån svullnar, luktar illa, vätskar sig eller att hon inte stödjer på benet efter ytterligare någon dag bör ni låta undersöka tassen hos veterinär, ibland är själva kloskadan inte huvudproblemet utan tex en frakturerad eller luxerad tå vilket ibland måste röntgas för att fastställa.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  52. hej ,
    jag har en exotictjej som är fem år,jag flyttade ut på landet för tre år sen,då fick hon börja vara ute ”under uppsikt”och hon älskar att vara ute,förra sommaren började hon klia sej väldigt mycket,vi var till veterinären hon såg inget speciellt men hon fick en vitaminspruta och nåt som heter megaderm ,men det märktes ingen skillnad på kliandet.i vinter när hon är innekatt är det inga problem men sen i juni har hon börjat vara ute igen och nu sen ungifär drygt en vecka har hon börjat klia sej igen,det är ju så tråkigt om hon måste vara inne när vi är ute,kan det vara typ knott eller något liknande? jag ser inget på huden när jag undersöker henne,jag har badat henne, och jag kardar av henne all lös päls varje dag, men hon kliar av sej stora pälshögar fortfarande.vad göra? tacksam för svar MVH Gunilla

    1. Hej Gunilla!
      Även katter kan vara allergiska mot allt möjligt, tex trädpollen, gräs, loppor, knottbett, kvalster osv. Det finns allergipaneler att beställa genom blodprovstagning hos veterinären för att reda ut orsaken närmare. Medicinering kan vara allt från regelbunden immunovaccinering eller tablettmedicinering beroende på omständigheter och behandlingssvar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  53. Hej,

    Min katt har en utväxt på ena trampdynan på ena framtassen. Sitter liksom spegelvänt mot klon, likt en gripklo. Verkar inte besvära eller göra ont, men undrar vad det är och om man bör göra något åt det. Bild finns här: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1011957_10151485654900740_760013753_n.jpg

    Mvh
    Julia

    1. Hej Julia!
      Det är en bit av trampdynan som inte har fått normalt slitage och har förhornats. Ibland beror det på virus (likt vårtvirus och vissa andra) och ibland beroende på annan belastning av tån efter tex skada. Det finns också ovanligare tillstånd som Lupus Erytematosus men ofta ger detta generellt förtjockade trampdynor. Ofta går förhårdnaden att slipa ned med nagelfil, smörja och lösa upp med mjukgörande salva och pilla bort. Ofta kan fodertillskott av Omega-3 fettsyror hjälpa till att hålla tassarnas trampdynor mjuka.
      Är katten besvärad bör ni besöka en veterinär som gärna är specialiserad på hud.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  54. Hej.
    Jag har en fin liten kattpojke på knappt 5 månader som är super pigg, äter bra, busig och allt går som det skall. En sak jag undrar över är från ungefär vilken ålder de brukar få upp hårbollar? Han har inte fått upp någon hårrboll än men han tvättar sig för det minsta lilla. Hans päls är visserligen väldigt kort än men man blir lite fundersam och frågar hellre än grå och oroar mig 🙂
    Tusen tack på förhand!
    Med vänlig hälsning,
    Nenne

    1. Hej Nenne!
      Hur ofta en katt kräks upp hårbollar varierar mycket beroende på pälskvalité, hur mycket han hårar, slickar och hur god mag-/tarmtömningsrörelse katten har. Det mesta av håret brukar följa med ut inbakad i avföringen. Det finns vissa katter som endast kräks upp hårbollar enstaka gånger i livet medan andra gör det någon gång per vecka. Så åldern för första hårbollen beror på generna och omständigheterna runt omkring.
      Lycka till med din lilla katt!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  55. Har katter tidsuppfattning? Ska till London i 6 månader och är rädd att min kisse glömmer mig eller saknar mig lika mycket som jag kommer sakna henne 🙂 /crazy catlady

    1. Hej Frida!
      En viss tidsuppfattning har de men inte så att de känner om det är en vecka eller månader. Katt och matte/husse bygger ju olika starka band. De brukar aldrig glömma någon de tycker om (eller ogillar heller för den delen…) Vad gäller saknad så hänger det mer på din katts personlighet, vissa mår helt prima medan andra saknar och kan till och med sörja sin försvunna matte/husse. Symptomen ser vi ibland på så sätt att de blir deppiga, äter mindre/slutar äta eller beter sig oroligt eller annorlunda mot normalt. Tyvärr kan det yttra sig även i oönskade beteenden som att kissa/bajsa på olämpliga ställen. Vilken typ av katt man har brukar ju visa sig ganska tidigt, men har man aldrig varit ifrån sin katt ens någon dag kan det ju vara omöjligt att förutsäga.
      Lycka till & längta inte ihjäl dig! 🙂
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  56. Hejsan,

    Jag har förälskat mig i två kattungar som jag nu har ”tingat”, i texten stod det Skeppskatter. Jag antog först att detta var en ras och mindes något om att begreppet handlade om katter som förr följde med på sjöfartyg för att hålla råttorna borta. Jag blev nyfiken och började göra lite research på nätet och kom till min förskräckelse fram till att det inte handlade om en ras alls, utan om en medfödd defekt!

    Efter att ha läst på några olika hemsidor har jag fått olika uppfattningar om defekten, vissa menar att man inte alls bör köpa katter med detta problem eftersom det vore moraliskt fel och skulle innebära många veterinärs besök. Andra menar att det inte behöver innebära problem alls om man håller uppsikt över hur tårna växer och läser av att katten mår bra.

    Vad ska jag tro på? Jag vet inte om det rör sig om inavel, allt jag vet är att även mamman har denna defekt.
    Jag har ingen tanke alls på att avla katterna, då detta inte ens verkar vara lagligt. Jag tänkte bara ha dom som sällskap när jag flyttar till studentbostad.

    Att jag är student innebär också att jag har en ganska smal plånbok och alltså inte kan riskera att katterna blir allt för dåliga och behöver många ingrepp.

    Vad är er åsikt?
    Att tillägga är väl kanske att kattungarna med största sannolikhet dränks om de inte får nya hem, vilket också är omoraliskt om man frågar mig.

    Med vänlig hälsning
    Karlijn vM

    1. Hej Karlijn!
      I olika delar av världen och även lokalt i Sverige finns sådana naturligt uppkomna mutationer som spridit sig och blivit populära och efterfrågade. Värt att betänka är att all typ av avel går ut på att förstärka vissa genetiska drag hos individerna. Skönheten (alternativt utseendedefekten) ligger i betraktarens ögon. Jämför tex med perser mfl. raser som har framavlat deformerat huvud, eller nakenkatter som saknar päls, vissa älskar det, andra avskyr det. Själv har jag inte träffat på någon skeppskatt som haft problem med sina extra tår (även om det säkert kan förekomma) och ser inget problem ur den synvinkeln att köpa dem. De måste kontrolleras så att klorna inte växer runt precis lika mycket som vanliga klor på normaltåade katter behöver kontrolleras och eventuellt klippas. Så här är det lite en fråga om din personliga etik i beslutet att köpa eller inte köpa kattungarna. Kan du tänka dig att köpa andra typer av katter med framavlade avvikande utseende eller inte? Alltid intressant med etik och moralfrågor!

      Det är direkt olagligt och omoraliskt att dränka kattungarna vilket går under Djurskyddslagen. Nedan följer ett citat från Jordbruksverket:
      ”Det finns inget hinder för djurägare att avliva sina djur. Däremot finns det bestämmelser om HUR djuren ska avlivas. Den vanligaste metoden att avliva hundar och katter är att låta en veterinär avliva djuret genom en överdos av narkosmedel. Det är också tillåtet att skjuta djuret under vissa förutsättningar. Hundvalpar och kattungar som är yngre än 14 dagar får avlivas genom slag mot huvudet.”
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  57. Hej!
    Jag märkte häromdagen att min honkatt, 1 år (hittekatt, steriliserad), började dregla.
    När man kelar med henne så droppar det stora droppar från mungiporna och det åker upp till kinderna när hon ligger och sover. Hon blir blöt lite överallt på kroppen där hon haft munnen.
    Idag i soffan när jag gick fram till henne när hon låg och sov så var det en blöt fläck bredvid/under henne. Det har de senaste dagarna varit lite blött efter där hon legat. Vad kan detta bero på, borde vi oroa oss/kontakta veterinären? Tog bort en fästing idag som sugit sig fast på hennes hals, men det kanske inte
    betyder något.. hm..

    Mvh F

    1. Hej Felicia!
      Vissa katter dreglar normalt då de mår bra och trivs (eller ser/luktar på mat likt Pavlovs hundar) baserat på påslag av parasympaticus i det autonoma nervsystemet. Normalt dreglar även de flesta katter då de är illamående, tuggat på något giftigt eller putsat sig mycket. Dreglande hos katt kan även bero på felaktiga tänder, inflammation i tandkött, munslemhinna, tunga eller tonsiller. Ett fåtal har neurologiska störningar som ger ökad salivproduktion men det ses även hos katter med lever- eller njurproblem. Vissa har hög salivproduktion baserat på felaktigheter i musklernas jonkanaler (brukar dock även ha problem med sina rörelser). Låt en veterinär kontrollera din katt med blodprov i första hand.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  58. Hej.
    Min Sambos o min katt är en 4årig hane. Han har börjat att spy upp vatten och det är inget annat som kommer upp. Ibland en liten hårtuss men alltid ganska mycket vatten. Det händer ungefär varannan vecka.
    Annars är han en pigg lagom busig innekatt som mår jätte bra. Så han har inga symtom tillsammans med vatten spyan utan det är bara det men känns inte normalt och har aldrig hört om det förut så därför fundersam. Tack så jätte mycket på förhand.
    Mvh Emilie

    1. Hej Emilie!
      Om det aldrig varit så förut bör han kontrolleras av veterinär. Vissa katter kan ha gamla större hårbollar liggande kvar i magsäcken som varken kommer upp eller vidare i tarmen (behöver röntgas med kontrastvätska eller via inspektion med liten kamera i ett gastroskop). Även njur- och leverproblem kan komma när som helst i livet och ge liknande symptom (kontrolleras via blodprov och ev ultraljud). Vissa katter kräks vatten av en inflammerad magslemhinna. Hellre en kontroll för mycket än en för lite när man är orolig!
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  59. Hej
    Jag katrerade min 10 månaders kattflicka för 6 dagar sedan men nu är såret svullet och det är en röd rodnad ut och precis vid stygnen är rödare. Jag tror inte att hon har blött men är orolig att det antingen har gått upp eller är infektrat. Men hon verkar inte ha ont när jag trycker vid såret.

    Mvh Lotta

    1. Hej Charlotte!
      Det är vanligt att katter reagerar på de stygn som sätts i tre lager (buken, underhuden och huden) vilket ger en övergående svullnad som inte är öm. Badda med Natriumkloridlösning eller Klorhexidinlösning (inget starkare som kan irritera huden och störa läkningen). Katten får inte slicka eller dra i stygnen.
      Det är viktigt att kontrollera att det inte är ett bukbråck (då går oftast svullnaden att trycka in i buken igen) eller att det är inflammerat (rött, varmt och ömt, ibland med rosa klar vätska) eller infekterat (rött, varmt, ömt med ett varigt sårsekret). Låt opererande veterinär kontrollera såret om du är orolig.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  60. hej. min katt brukar vara ute på landet och när vi tog in henne så hade hennes ansikte svullnat upp, hon har även ont i vänster tass men vi kan inte hitta något bett eller liknande. vad kan det vara?

    1. Hej Michaela
      Katter hittar på mycket och tassar ofta på ställen som inte är de bästa. Hon kan ha gått i ett getingbo (vissa arter bor i marken), tassat bland rödmyror, hamnat i en svärm med knott/mygg, stött på en orm eller gått/tuggat på någon giftig växt eller ämne. Det viktiga är att hon kan andas bra, äter och dricker och är sig själv annars måste hon ju kontrolleras och behandlas av veterinär, ev med dropp och antiinflammatoriskt.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  61. Hej!
    Hankatt 13 år gammal. Fick öronskabb för ett år sedan. Ordinerades Stronghold efter rengöring av veterinären. Ett öra blev bra, i det andra fortsatte problemen. Just hemkommen från nytt besök hos veterinären. Öronskabben kvar ett år senare samt en enkel bakterie. Blev återigen ordinerad en pinpett av Stronghold. Om detta inte hjälper skulle vi ge katten Otodine. Jag kan känna en varliknande doft från hans öra.

    Är detta rätt ordinering? Vad innebär enkel bakterie? Vi har väldiga problem att droppa i hans öron, så vi vill vara säkra på att detta är rätt medel.

    1. Hej Elisabeth!
      Har din katt kontrollerats i sina öron under narkos så att det inte finns några avvikelser som kan vara orsaken till att ni inte får bukt med hans öronproblem? Jag tänker närmast på trånga hörselgångar, anatomiska avvikelser, skadad trumhinna, växt av polyper eller tumörer samt därefter en noggrann öronspolning och representativt taget svamp- och bakteriologiskt prov med resistensodling långt inne från örat.
      En ”enkel” bakterie kan vara en bakterie som inte har en omfattande resistens mot antibiotika, jämfört med de multiresistenta svåra bakterier vi kämpar mot idag. Det viktigaste är inte antibiotika (men behövs absolut ibland!) utan den rengörande behandlingen. Men då är det viktigt att det går att utföra dagligen hemma eller att man låter spola öronen (ibland upprepade gånger) under narkos.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  62. Hankatt verkar inte ont när man bär han men när han går så är det som att bakdelen går lite på snedden o lite haltsteg ibland hoppar upp i fönster mm som vanligt men märkte detta efter utevistelse han reagerar inte vid upptagning i famn när han springer eller går i trappa märks det inet speciellt???

    1. Hej Carina!
      Går inte haltandet över bör han kontrolleras av veterinär. Han kan behöva smärtstillande och se att inget traumatiskt har hänt honom.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveteridnären

  63. Hej! jag har en katthona på 15 år som plötsligt nästan slutat äta från att ha varit ett riktigt matvrak, alltid hungrig.
    Detta har varat 3 dagar ca. Hon dricker mer än förut tycker jag och går in i duschen o slickar trots att friskt vatten finns i skålen.. Ringde djursjukhus men de hade inte så mkt tid då det är helg. Undrade om hon har feber, men jag har ingen termometer, så jag ska t apotek nu. Är det troligast att detta är diabetes el njurproblem? MVH Ulrika

    1. Hej Ulrika!
      Hoppas du kom iväg till veterinären. Det är alltid farligt för en katt att inte äta på tre dagar, de får problem med fettinlagring i sin lever så att den slutar fungera. De föregående symptomen du beskrev kan ses vid diabetes, sköldkörtelrubbning, njursvikt, leversvikt och likaså vid tumörsjukdomar.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  64. Hej!
    Jag har en kastrerad hona född -97 som hann få två kullar ungar före kastrationen-2002. Nu kände jag att en av hennes spenar är förstorad. Som en halv liten grön ärta, hennes övriga spenar är mycket små och har varit det flera år, som ett knappnålshuvud av porslin/glas. Den förstorade spenen är ungefär tre gånger så stor som de övriga, hård och vätskar inte. Tycker du att jag ska uppsöka veterinär? (Jag har haft en kisse som fick juvercancer vilken återkom efter op. Det var plågsamma tider och jag vet inte om jag överdriver min rädsla eller om jag rationaliserar bort att hon skulle vara sjuk.)
    Så tacksam för råd!

    Med vänlig hälsning
    Malena

    1. Hej Malena!
      Juvertumörer är alltid en risk hos sent kastrerade katthonor även om de fått kattungar framför allt om de har fått p-piller. Hon är nu en äldre katt, vilket gör att det inte är ovanligt att de ändå får tumörer. Skall tumören tas bort skall den tas bort när den är så liten som möjligt (och skickas på analys) för att minska risken för spridning. Precis som du nämner angående din tidigare katt kan den dock redan spridit sig lokalt i omkringliggande vävnad eller andra organ och då åter växa till trots operation. Tyvärr är 70-80% av katternas juvertumörer elakartade. Personligen skulle jag avråda operation på en så pass gammal katt och då det är en av de smärtsammaste ingreppen, men jag har ju inte sett/känt förändringen så innan beslut bör du absolut diskutera saken med din veterinär som kan göra en bättre bedömning av katten, juvret och det allmänna hälsotillståndet vid ett besök.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  65. Hej,
    för fem dagar sen har vi en liten kattkille hos oss. Vår andra katt och han kommer bra överens och leker med varandra halva dagarna. Men den lille ettårige hosta ibland. Det hörs som ett barn har kikhosta. Det händer kanske 1-2 ggr om dagen. Ibland nyser han också. Då sprutar han som en blomdusch. Har hört att det kan bero på mask i lungorna. På djurhemmet där vi köpt honom sa de ju att han var avmaskad. Där satt han 5 månader. Han går också omkring och jamar hjärtskärande ibland. Men han verka vara pigg annars och äter och dricker normalt. Inget onormalt i lådan heller.
    Finns det mindre tabletter än de vanliga? Tror inte att han kommer att sväljer så stora bitar.

    Vänliga hälsningar
    Gert B, en orolig husse

    1. Hej Gert!
      Du bör låta undersöka din katt hos veterinär, det kan röra sig om astma (då krävs inhalation av bronkvidgande och kortison) eller kronisk kattsnuva (då behövs fodertillskott av L-lysin och allmän hygien och stressfri miljö).
      Hos veterinären kan du få recept på avmaskning som droppas på nackskinnet om det bedöms att han bör avmaskas igen.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  66. Hej,

    Jag har en strax över 1 år gammal katt (norsk skogkatt-blandning) som sedan länge har varit täppt i nosen. Jag var för över ett halvår sedan inne med honom hos veterinär som upptäckte feber och misstänkte kattsnuva. Fick ett recept på antibiotika som han åt i 10 dagar, men det tog inte bort nästäppan. Dock verkade han piggare och efter ett samtal med veterinären trodde han att febern kunde vara en tillfällighet och att den täppta nosen kunde vara trånga näsgångar.

    Nu i sommar har jag märkt att katten blivit andfådd (andats hastigt med öppen mun) då det varit varmt i lägenheten men har tänkt att det berott just på värmen. Nu när det blivit kallare har jag märkt att han fortfarande kan bli andfådd, då främst om jag haft honom i koppel på innergården och när han sedan sprungit trapporna upp i lägenheten, samt om han blir stressad. Var därför inne med honom hos veterinären idag och han lyssnade på lungor och hjärta där inget lät lustigt. Han tog åter tempen på honom och då visade det sig att han hade feber igen (39.6). Veterinären tyckte detta var mycket märkligt och sa att det var ovanligt, men att det troligtvis rör sig om en infektion. Fick antibiotika igen (Marbocyl) som han ska äta i 10 dagar, och sedan ska jag ringa veterinären igen om hur det gått.

    Vad tror du att det kan vara? Han har inte rinnande ögon eller snor i nosen vad jag märkt, men har märkt att han har dålig andedräkt (om det kan betyda något) samt att blodkärlen syns tydligt i ögonvitorna när han tittar åt sidan. Jag har kollat runt bland kattsjukdomar och det jag hittat som någorlunda stämmer in på symptomen är calicivirus? Är verkligen orolig eftersom jag läst att feber kan vara farligt för hjärtat hos katter.

    Mvh
    Henrik

    1. Hej Henrik!
      Jag utgår nu från att 39,6 grader var en temperatur tagen på en ostressad katt, inte en katt som kämpats med för att kunna ta temperaturen.
      Det finns då flera diagnoser som kan passa in, det kan handla om astma, lymfom i lungorna eller lungmask förutom kronisk kattsnuva (=virus +/- bakterier).
      Ni bör ta en full blodstatus och röntga lungorna, eventuellt kontrollera för virussjukdomarna Calici, FIV och FeLv. Ev behövs en bronkoskopi utföras där prov från luftvägssköljning tas.
      Lycka till!
      Eva Molin

  67. Jag har en hankatt som är 11 år och innekatt. På mindre än 1 år har han tappat 2 kg. Jag har inte bytt foder och min andra katt (honkatt på 12 år) har inte ändrat vikt som han har gjort. Jag tycker det är mycket att minska från 5,5 kg till 3,5 på så kort till. Han verkar inte ha ont när man känner och klämmer lite på honom och inga knölar eller dyligt känns. Han kräks en del och oftast är det spår av kattsand, hårbollar och vätska men sellan foder. Då jag är inneboende hos annan så bor mina katter förnärvarande hos min mor som lagt märke till viktminskningen de senaste 2-3 månaderna. Vad rekomenderar ni att jag ska göra?
    Tack på förhand
    Med vänlig hälsning, Daniel

    1. Hej Daniel!
      Det låter som en kraftig viktnedgång på kort tid.
      Jag rekommenderar att du låter veterinär undersöka honom och ta en full blodstatus inklusive kontroll av sköldkörteln.
      Viktigt är att kontrollera mun- och tandstatus samt hans inre organ så att det inte är några växande tumörer som stjäl från hans kropp.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  68. Hej! Min katt rymde och var borta i ca ett dygn. När hon väl kom hem igen, så bara efter drygt två veckor så började hon äta mer, dricka mera. Hon putsar sig hela tiden. Är hon dräktig? Hon har blivit rundare och lite tyngre än hon brukar vara. Hennes tassar finns där men dom har ej blivit röda eller svälja. Nu idag var det ca 1 mån sen hon var ute. Mvh Nathalie

    1. Hej Nathalie!
      Har ni en okastrerad honkatt som rymt ett dygn kan hon absolut vara dräktig. Det är ofta så det går till, de passar på i obevakade ögonblick.
      Absolut inget fel i det om man har väntande hem till eventuella kattungar men det är tyvärr också en orsak till många hemlösa katter.
      Spenarna bör blivit större och rosa redan efter 3veckor men det är lätt att ta miste om man inte riktigt vet hur de såg ut innan.
      Om hon är dräktig så blir hon mer hemtam och sover och äter mer och hon är fullgången ca 9veckor, dvs mellan 63-67dagar efter befruktningen då hon var borta. Vill ni inte ha kattungar är det bäst att låta kastrera henne omgående eller låta kastrera henne då ungarna avvants från digivning eller flyttat hemifrån.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  69. hej jag fick hem en bengal kattunge igår som är 12 veckor. Hon är väldigt torr om näsan. Betyder det att hon är sjuk?

    1. Hej Shelina!
      Bengaler kan ha väldigt torra nosspeglar av genetiskt ursprung. Till viss del kan fodertyp (innehållande för lite Omega-3 & 6 fettsyror) samt för torr luftfuktigheten där ni bor spela in i hur torr nosen blir. Vissa bengaler växer ifrån problemet medan andra har så hela livet och måste smörjas med Salisylsyrevaselin eller ett från veterinären receptbelagt Protopic 0,03% i mycket tunt lager. Vissa katter behöver smörjas dagligen, andra i kurer vid behov.
      Lycka till
      Eva Molin
      Guldveterinären

  70. Hej!

    Min snart 6åriga honkatt Lotus har fått ett konstigt märke under sin haka. Det ser lite ut som en blandning av en fästing och en mörk leverfläck. Någon aning om vad det kan vara? Upptäckte den för ca 3 veckor sen, och det ser ut som hud börjar växa över den.

    Mvh sarah karlsson

    1. Hej Sarah!
      Svårt att bedöma utan att se förändringen. Är Lotus en utekatt du har kan det röra sig om en delvis inkapslad fästing, men det finns även kattacne och diverse andra hudförändringar. Låt en veterinär undersöka förändringen, kanske behövs en provtagning, mindre kirurgi eller noga rengöring.
      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

  71. Hej! Min katt är 2år och har alltid vart en inne katt,märkte för ca en vecka sen att hon hade sår på huvudet utanför och lite innanför öronen. Nu ser jag inte längre sår i öronen men ett sår har blivit större och pälsen har försvunnit vid det området. Nu har hon även börjat spy…
    Vi har en till katt men dom kommer väldigt bra överens så tror inte han är skyldig till såren .

    1. Hej Jasmine!
      Låt undersöka din katt hos veterinär om det inte går över med vanlig sårvård (Klorhexidinlösning) och skonsam kost (ex vit fisk, ris, kokt kyckling).
      Det finns vissa hudsjukdomar och allergiska besvär (omgivnings- och foderallergier vilka kan uppkomma när som helst i kattens liv) som kan ge sådana symptom på både hud, päls och mage/tarm.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  72. Min hankatt som är bra mycket över 10 år tror jag (han är hemlös från början och jag har haft honom i snart 10 år) har varit hos veterinären för hälsokoll och jag har fått tid för att ta bort tandsten. Nu är jag orolig för att sövningen skall påverka lever och njurar. Dom ska ta blodprov och kolla att det inte är något fel på dom, men jag är rädd for att det påverkar dom negativt ändå.
    Vore väldigt tacksom för svar

    1. Hej Birgitta!
      Innan blodprovsvärden har kontrollerats är det svårt att tala om riskerna, men förutsätter att han har ett friskt hjärta. Idag används mycket skonsamma narkoser men självklart är vi alla som individer mer eller mindre känsliga för narkos. Enligt statistiken är det endast ca 0,1% av friska katter som drabbas av någon narkosrelaterad komplikation eller dödsfall, denna siffra ökar till 3,2% vid föreliggande sjukdom. Det viktiga är att kliniken som tar bort tandstenen har tillgång till extra syrgas, använder tub i luftstrupen, värmedyna och intravenöst dropp under narkosen. Gärna dropp och värme även före och efter om påverkan på organen föreligger. Målet är alltid att hålla narkosen så kort som möjligt, att ta tandsten med ultraljud och sedan polera tänderna går relativt snabbt på katt som har mycket färre tänder än hundar. Görs dock fynd i munnen kan röntgen och vidare åtgärder förstås förlänga narkosen.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  73. Hej.
    Jag har en norsk skogkatt på 8månader. När jag köpte henne så var hon minst i kullen och är fortfarande ganska liten för sin ålder. Det tog ganska lång tid innan jag hittade ett foder som hon åt av ( åt ingen hårdmat på 2månader). Hon äter nu Royal cain och det går jätte bra, först åt hon babykitten som var fråbn 0-3månader för att dom i djuraffären sa att det luktade mera. Först nu har jag blandad den med ”uppgraderingen”.
    Hon sätter väldigt lätt i halsen och hostar. Hon dricker nästan enbart vatten ur kranen och min mamma säger att hostandet kan komma för att hon får i sig luft.
    Men när jag tänker tillbaka så har hon ju alltid ätit lite samt nu osv. Kan hon ha fel i halsen/magen? Vad ska man göra?

    – Visst jag kanske är nojig då jag förlorade min ”gamla” katt när hon var 11år genom att hon satte i halsen. Vill verkligen inte gå igenom något sånt igen..

    1. Hej Loise!
      Det kan finnas flera olika orsaker till att hon hostar. Dels kan hon vara underutvecklad från födelsen, hon kan vara neurologisk nedsatt i matstrupe/struplock och luftstrupe, ha en megaesophagus (förstorad matstrupe) eller begynnande kattastma. Att dricka direkt ur kranen är inget konstigt, det är många katter som föredrar detta sätt eller att dricka ur större grunda speglande vattenytor (skål räcker alltså inte att spegla). Visst kan hon svälja luft genom att dricka ur kranen (bör dock inte ge hosta, snarare rapar) och sätta i halsen (ger hosta) lite lättare då sväljvinkeln blir ”fel”.
      Låt en neurologiskt specialiserad veterinär undersöka henne när du är orolig och då hon har uttalade besvär. Förutom en ordentlig neurologisk undersökning kan hon behöva kontrolleras med röntgen och/eller genomlysning för att se hur hennes sväljteknik fungerar.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  74. Hej!

    Jag har en liten kisse-miss på 15 år. Nu är det så att hon under den senaste veckan har börjat göra riktigt mysko och oroväckande ljud ifrån sig. Hon får en konstig ställning (halv hukar), och hade jag inte vetat bättre hade jag trott att detta bara handlar om en hårboll. Men det gör det inte, det vet jag bara. Hon sticker liksom ut tungan lite och väser på inandningen. Gör mig sjukt orolig… 🙁

    Har googlat och fått upp resultat (katt astma?) och videoförslag som låter precis så som hon låter. Finns det något jag kan göra här hemma? Har aldrig behövt ta henne till veterinären innan och är student och lever alltså på tajt budget. Men behöver hon hjälp så tvekar jag inte att betala.

    Säg gärna till om du behöver mera info eller t.o.m. video om det skulle behövas.

    Tack på förhand / Dana

    1. Hej Dana!
      Astma kan man få när som helst i livet men det kan ju vid hög ålder även röra sig om andra sjukdomar.
      Vid astma är det att hålla så dammfritt som möjligt som gäller men det är alltid säkrast att låta veterinär lyssna En röntgen kan bättre visa om det rör sig om astma (eller tråkigare saker som lungödem, tumörer och så vidare).
      Visa gärna videon för undersökande veterinär som då kan sätta den i sitt sammanhang med vad som visar sig vid klinisk undersökning.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  75. Hej,

    Jag undrar vad min katt kan ha för fel. En kväll började hon hysteriskt slicka och klia sig. Och verkade ungefär springa undan problemet. Sedan den kvällen har hon lite så nu och då, inte lika mycket dock. Det verkar hela tiden som hon skulle ha ont, öronen är lite bakåt och hon verkar vara i sina egna tankar hela tiden, inte lika lekfull. Man ser på henne att hon lider. Jag var till veterinären, de kollade mycket snabbt henne, inga kattlöss, inga andra synliga fel i öron, ögon m.m. Hon äter normalt också. Veterinären sade att det inte är något fel, men de kollade också så jätte snabbt, jag bad dem kolla noggrannare..men de hade inte tid. Jag känner min katt och vet att hon inte är sig själv. Vad kan det vara? Hon låter mig inte heller röra hennes mage. Något där verkar kanske vara ömt…

    1. Hej Martina!
      Det är svårt att uttala sig om utan att undersöka katten och veta mer runt omkring. Det kan vara allt från mask i mage/tarm, allergi eller början av en urinvägsinflammation/-infektion. Utöver det kan det vara smärta från rygg, länd eller höft. Vissa katter som drabbas av lindriga epileptiska anfall kan visa sådana symptom eller om det är en äldre katt kan tumörer (i hjärna eller kropp) trycka på nerver och ger klåda eller obehag.
      Om besvären kvarstår bör du låta veterinär undersöka katten och ta blodprov och eventuellt röntgen eller ultraljud över fyndområden.
      Försök fånga besvären på film på mobilen och visa upp.
      Lycka till!

      Eva Molin
      Guldveterinären

      1. Hej,

        Katten blev bara sämre hela tiden. Den låg mycket och jamade. Man såg att den hade ont, den verkade inte riktigt reagera på något. Sedan märkte vi att den inte tuggade dens foder, andedräkten luktade illa samt den öppnade och stängde munnen mycket. Vi besökte en annan veterinär och äntligen hittade de felet. Den hade tandköttsinflammation, det var ett riktigt stort och blodigt sår på tandköttet. Skönt att allt ordnade sig.

        1. Härligt att höra att felet hittades!
          Munhälsan är en viktig del i livet, tänk dig att alltid ha smärtande munsår! Ni måste nu borsta tänderna och tandköttet dagligen (efter noggrann rengöring med ultraljud och polering av tänderna om din katt hade tandsten). Men var observant på om det inte blir bättre kan det röra sig om smärtsamma processer i tandrötterna vilket ses med tandröntgen (Tandresorbtion, tidigare känt som FORL) eller tandkött- & munhåleinflammation (gingivostomatit). Gingivostomatit kan ha ursprung i dålig njurfunktion, så jag hoppas ni även kontrollerade blodvärden vid besöket.
          Fortsatt lycka till!
          Eva Molin
          Guldveterinären

            • Martina on 31 december, 2013 at 02:08

            Hej,

            Tyvärr var det inte så enkelt med bara ett sår i tandköttet. Kissen blev bättre av antibiotikan en tid, men sedan igen sämre. Jag kände på mig att det var nog något värre och jag förde henne till en helt ny veterinär och tvingade dem att ta både röntgen och blodprov. Veterinären hittade felet direkt, njursjukdom, cystor på njurarna. Vi måste ta bort henne, hon skulle inte ha klarat sig, blev 7 år. Tro på era instinkter och tvinga veterinärerna ta blodprov. Känner man katten bra, vet man om något är fel fastän veterinärerna säger annat. Man ser det på kattens blick.

  76. Hej,

    Vår honkatt, en innekatt på 8 år, fastnade med sin klo och blev rädd och ryckte loss tassen så att hon tappade ena klon för en längre tid sedan. Efter en tid började tassen lukta illa, så vi började med sårtvätt och antibiotikakräm, varefter lukten försvann. Då slutade vi med behandlingen; men nu ett par veckor senare har tassen börjat lukta igen. Där klon har lossnat finns inget tecken på att en ny klo håller på att växa ut – det har hela tiden sett likadant ut; svart torkat blod ser det ut som. Katten har inte alls verkat ha besvär av tassen, men tycker absolut inte om när vi behandlar med sårtvätt. Tror du att hon behöver veterinärvård eller ska vi rensa rent mer noga och ta bort det svarta, och sen lägga på antibiotikakräm igen.

    Hälsningar,
    /Eva

    1. Hej Eva!
      Jag tycker ni bör gå till veterinären med henne då det kan vara mer än bara yttre klokapseln som lossnat, det kan röra sig om klobensinflammation, klobensinfektion eller tåfraktur. Tån kan behöva röntgas, eventuellt krävs systemisk antibiotika om skelettdelar infekterats och i svårare fall krävs tåamputation.
      Hoppas allt går bra för er lilla katt!
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  77. Min farmor katt ligger i sängen på kvällen och river i täcket ca 20 minuter och sen kommer hans snopp ut, sen slickar han sig och när det är gjort lägger han säg och sover. Han gör bara detta när han ligger bredvid min farmor men inte farfar. Vad beror detta på? Eller varför gör han så? Tacksam för svar.

    1. Hej Kristin!
      Det är normalt kattbeteende även hos kastrerade katter som en njutningsritual i närhet av den han känner trygghet och kärlek till.
      Andra katter kan ”mjölktrampa”, rulla runt, snutta på filtar eller ha andra sätt att njutningsfullt avreagera sig på.
      En liten kärleksstund helt enkelt, lusten & njutningsbehovet behöver inte försvinna för att katten är kastrerad.

      Eva Molin
      Guldveterinären

  78. Hej, jag har en hankatt på ca 7 år, brittisk korthårig, kastrerad och har endast varit innekatt. Han har varit överviktig så vi har varit tvungna att ha han på en strikt diet. Han har gått ner men problemet nu är att han spyr, nästan varje dag. Det är en blandning mellan vitt och gult skum typ. Han dricker massa vatten men han äter inte, men har aptit, han slickar i sig såsen t.ex. om man ger honom burkmat, han är lite aktiv och pigg nån timme om dagen. Min undran är väl mest om jag ska ta honom till en veterinär eller om jag ska vänta några dagar till och se om de går över?
    Mvh sissi

    1. Hej Sissi!
      Det är absolut läge att gå till veterinären direkt för kontroll och blodprovstagning för att se hur hans inre organ fungerar.
      Det är livsviktigt att en katt äter, deras lever börjar ta skada redan efter 3dagar utan mat och ju längre det går desto svårare att vända.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  79. Hej!
    Min katt är ca 5 år, kastrerad och är både inne och utekatt.
    Han äter vanligt torrfoder som han har gjort i flera år. Han var ute under natten och kom in på morgonen men ville inte äta något sen sprang han ut direkt igen. Sen hade han inte kommit in på hela dagen och när klockan var 16:00 gick jag ut och kolla då ligger han i vår carport på en filt, när jag kallar på han får jag en tom blick (normalt hoppar han upp och springer mot en), det är nästan minusgrader ute så jag bär in han och lägger i min säng. Rör man han (var som helst) så gör han ett ljud ifrån sig och ibland till och med fräser, han ligger också och slår med svansen som om han är arg.
    Har aldrig sett han så trött förut och ser tårögd ut, bör jag ta in han till veterinär direkt eller kan jag avvakta? Kan tillägga att han vill varken dricka eller äta något :/

    1. Hej Niklas!
      Ni bör låta katten undersökas av veterinär, det kan hända så mycket med en utekatt. Allt från att han blivit lätt påkörd, trillat eller ätit något giftigt eller olämpligt till att bli förstoppad och sen finns ett otal andra faror att råka ut för.
      Hoppas din katt mår bättre snart!
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  80. Hej min katt lite mer än 1 år är en ute/ inne katt sen igår har hon varit hängig trött och väldigt kall tassar vi tar alltid in henne när hon vill in och varje kväll! Hon brukar vara pigg och piper så fort hon vill ut men hon vill inte gå ut och ligger helst i soffan på ett fårskinn vad är fel på min lilla katt ?

    1. Hej Amilia!
      Din lilla katt bör kontrolleras snarast av veterinär för att kunna bedöma vad som är fel.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  81. Hej! Hörde ett konstigt läte i morse när jag gick ut, och hittade då min katt i diket bredvid en grusväg med en annan katt över sig, dom var i slagsmål. Jag fick isär dom och försökte ta min katt men han var så fruktansvärt rädd och sprang iväg i snabb fart. Senare på dagen när jag kom hem såg jag en katt som liknade min katt ute på en åker bredvid, ropade hans namn flera gånger men ingen reaktion. Gick då ut på åkern för att kolla, och kom ganska nära och han låg alldeles stilla, såg nästan död ut. Jag ropar hans namn igen och då stack han fort därifrån med ragg ( min katt är annars väldigt social och snäll), så min fråga är. Kan det vara så att min katt är skadad och vill hålla sig bort? och hur ska jag få tag i honom?

    1. Hej Linda!
      Hoppas din katt har kommit tillrätta och inte blev allvarligt skadad. Det kan vara mycket svårt att få tag i en mycket rädd/stressad katt. Ett kattslagsmål brukar inte resultera i riktigt stora skador, om inte katten sprungit ut på någon väg och skadats mer allvarligt, så han kommer nog hem av sig själv när han lugnat ner sig. Om det inte finns mycket andra katter i området kan det hjälpa att ställa ut mat och skydd mot väder och vind så har han lättare att återhämta sig.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  82. Hej! Jag har en katt som adopterats från ett katthem och som tidigare levt som hemlös. Den är fortfarande rädd och låter ingen komma för nära. Katten har bott hos oss sedan september. Den har en vit utväxt från pälsen (som är svart) som sticker ut från nacken. Vi har trott att det var något som satt fast i pälsen men den verkar växa ut från huden. Det är en lång stel och smal sak, som ett snöre, och den växer sig längre. Han verkar inte ha ont av det, men eftersom vi inte får komma nära och inte får röra honom är det svårt att veta och se vad det är. Det vi kan se är dock att det växer från huden, det sitter inte fast i pälsen.
    Mvh Nina

    1. Hej Nina!
      Det låter spännande det du beskriver, synd att det inte går att se närmare på / ta foto. Det är tyvärr omöjligt att uttala sig om vad det är för något utan att se förändringen eller ta en biopsi. Det jag kan gissa på är någon typ av överdrivet förhornad hudtillväxt, vårta eller tumör. Hoppas katten blir tam nog att låta sig undersökas av er eller av en hemveterinär!

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

      1. Hej igen!
        Tack för ditt svar!
        Katten har varit hos veterinär innan han kom till oss, för kastrering, vaccination och han har även fått alla framtänder utdragna och annan omvårdnad efter sitt hårda liv. Denna utväxt har inte upptäckts vid de besöken, kanske fanns den inte då. Vi får röra vid katten med en fjädervippa och när vi rör vid utväxten blir han irriterad eller visar att det inte känns bra.
        Kan jag skicka en bild via mail?
        Tack igen Mvh Nina

  83. Hej! Jag är jätteorolig över min katt, i fredags kom han hem och var svullen ovanpå ögat. Och det verkar bara bli värre och värre? Här är en bild http://distilleryimage3.ak.instagram.com/59adbf825fa911e3969a0ae159d857b1_8.jpg , behövs han ta till veterinär eller kommer det att lägga sig med tiden? Usch mår så dåligt för hans skull

    1. Hej Amanda!
      Din söta katt har troligen varit i kattslagsmål eller blivit biten/stungen av något annat. Det ser ut som en böld håller på att bildas, den kan behöva tömmas och sätta en dränageslang om det är möjligt i området (beror på hur den sitter). Är det en böld kan den annars att spricka av sig själv, vilket kommer att ske där huden är som tunnast. Är oturen framme kan det vara inåt mot ögat vilket inte ögat skulle må så bra av. Tömmer den sig utåt gör du rent med koksaltlösning 2ggr/dag. Låt en veterinär undersöka svullnaden om du känner dig osäker eller om din katt blir trött & hängig.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  84. Hej
    Min katt har några buler längs ryggraden. Nu har han när han går svårt att styra bakbenen.
    Kan det vara så att det är syster som ligger och trycker på ryggraden. Han är en kille på 15 år.
    Han är en bon katt som inte har någon försäkring. Vad tycker ni blir bäst för denna katt.
    Hade han klarat en operation? Eller skall han bara få somna in. Han verkar inte ha ont av det.

    Med vänlig hälsning Stefan

    1. Hej Stefan!
      Det är svårt att bedöma vad din katt drabbats av och om din katt skulle klara en operation utan att undersökt katten, lyssnat på hjärtat och via blodprov sett hur organen mår. Skulle det röra sig om cystor eller tumörer skulle jag dock inte rekommendera operation då han redan visar neurologiska problem. Ibland rör det sig om att katten tappat muskulaturen runt ryggraden vilket ger mycket framträdande tornutskott på ryggkotorna (kan ses som bulor på en rad längs ryggen) och svårigheter med bakbensrörelserna. Låt en veterinär undersöka din vän så blir det lättare att fatta en korrekt beslut.

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  85. Hej. För ca 2 dagar sen så uppmärksammade jag att min katt hade en liten svullnad på ena näsborren och som va blå, jag tänkte att hon hade slagit i sig eller något men nu idag så ser svullnaden värre ut :/ kan det vara något farligt?

    Med vänlig hälsning, Mikaela

    1. Hej Mikaela
      God fortsättning på det nya året, ursäkta sent svar.
      Din katt bör undersökas av veterinär om det inte läkt ut nu. Katter kan precis som vi få bölder/infektioner, inflammationer, blödningar, vårtor och tumörer som kan se ut på varierande sätt. Är det en utekatt kan de dessutom råka ut för stickande djur och växter (särskilt när det är så varmt väder som det varit hittills).
      Ibland behövs provtagning av huden för att veta exakt vad det rör sig om.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  86. Hej!
    Min honkatt ät åtta år och har epilepsi, hon har haft det i fyra år.
    När hon var sex år köpte vi en hund, hunden gjorde så att anfallen minskade och hon har inte det lika ofta.
    Jag undrar om hur det kommer gå för henne i framtiden och ungefär hur länge hon kommer leva.
    Just nu mår hon väldigt bra.

    MVH Christina

    1. Hej Christina!
      God fortsättning på det nya året, ursäkta sent svar.
      Vad roligt att det blivit bättre med epilepsin! Tyvärr går det inte att veta hur hennes epilepsi kommer utveckla sig. Om hon får förvärrad epilepsi igen så finns det mediciner att ge. Hur länge hon kan leva går inte att besvara eftersom det beror på så många faktorer såsom hennes gener (från sin mamma och pappa), hur allvarlig epilepsi hon har eller får i framtiden, hur väl hon skulle fungera på insatta mediciner och hur länge hennes inre organ håller sig friska.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  87. Hej!
    Jag har en honkatt på 1,5 år. Hon är frisk för övrigt men när jag klappar henne på bröst och mage så biter hon (nästan hugger) till och fräser. Jag är rädd att hon får ont eller är öm. Är det något som bör undersökas eller är det ett normalt kattbeteende?

    1. Hej Matilda!
      God fortsättning på det nya året, ursäkta sent svar i helgtid.
      Det finns de katter som är helt normala men absolut inte gillar att man tar på bröst/mage utan ser det som ett hot eller dominanstecken (medan andra katter älskar det). Om hon är kastrerad kan hon tycka att det är obehagligt att bli klappad över området även om det inte gör direkt ont eller ömmar.
      För att veta om hon har ont/ömmar bör ni låta undersöka henne hos veterinär som är van vid katter & deras beteenden.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  88. Katthane 14 år, utekatt. Har slutat äta torrfoder, är nu också väldigt kinkig när det gäller blötmat. Riktig gnällspik har han blivit. Dricker mycket. Ger honom Whiskas, Pussi, Kitekat och andra blötmatsprodukter. Vissa sorter går han bara fram och luktar på. Vägrar äta. Vet inte vad för sorts mat jag ska ge honom.

    1. Hej Kjell!
      Om din gamle kattherre har slutat äta torrfoder & blivit kinkig även med mjukfodret tycker jag det är viktigt att han kontrolleras av veterinär så han inte har ont i munnen eller i sina tänder. Vid den åldern kan även organen svikta (njurar/lever/sköldkörtel) och ge symptom på aptit, törst och humör. Blodprov bör därför tas för att kontrollera dess funktion.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  89. Hej, min katt har på sistånde fått en kal fläck på magen och hon verkar slicka bort pälsen runt detta område, samt att hon slickar sig mellan tassarna, vad kan detta vara,mvh

    1. Hej David!
      Sådana symptom som att slicka kala fläckar kan ses vid inflammation i urinblåsa eller infektion i urinblåsan, vid förstoppning, tandvärk (kan kräva röntgen), vid ömhet i rygg/höfter, vid infektioner, inflammationer & nybildningar i hud eller juver, parasitangrepp på hud eller i tarm samt vid allergi. Utöver dessa sjukdomar kan katter slicka av sig päls på grund av stressrelaterade orsaker. Låt din katt undersökas av veterinär för att ta reda på orsaken.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  90. Hej! Jag har en Ragdoll honkatt som är 2,5 år gammal. Har nu upptäckt att hon har en extra klo på det ena bakbenet som sitter väldigt högt upp på benet. På det andra benet har hon hårda små bitar som ser ut som antingen en klo som gått sönder eller en klo som håller på att växa fram. Är detta normalt???

    1. Hej Susanne!
      Det finns ”normala avvikelser” hos olika raser i olika omfattning på grund av genetiska orsaker. Extra sporrar eller tår förekommer hos flera hund- och kattraser, de finns alltid där sedan födelsen (kan lätt missas på långhårskatter). Så länge de extra tårna/klorna inte ställer till med problem för djuret får de sitta kvar. Har det dock blivit en ny tillväxt på huden av hård förhornad karaktär bör det undersökas av veterinär.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  91. Hej. Jag har en hankatt. 1,5 år, kastrerad i somras. Har alltid haft mycket sköra klor som delar på sig och ibland blöder. Men bara på framtassar. Har sedan ett halvår tillbaka börjat tappa väldigt mkt päls och fått mjäll. Vi trodde det skulle gå över, men icke. Vad ska vi göra?

    1. Hej Ksenia!
      Om din katt är en inomhuskatt som verkar pigg och frisk i övrigt (klara ögon, äter & dricker, kissar och bajsar normalt, inte kräks eller har diarré) kan du börja med att se över luftfuktigheten där du bor så att den inte är alltför torr, samt att se till att ha ett bra kvalitetsfoder. Är det en utekatt som klättrar mycket (eller jagas upp i träd av andra djur) kan klorna se mycket slitna ut. Det förklarar dock inte den försämrade pälskvalitén, däremot kan parasiter (på hud eller i tarmen) ge dålig hud, päls och klokvalitet, se till att du avmaskat om du har en jagande utekatt. Ge tillskott av Omega-3 fettsyror tex Viacutan eller Dr.Baddakys fiskolja för djur. Resultat av åtgärder i foder & miljö bör ge resultat på några veckor. Det finns dock de djur som i ung ålder utvecklar olika sjukdomar i inre organ som gör att de ”ser sjuka ut” i päls och klor, så om tillståndet kvarstår eller förvärras på något sätt bör han undersökas av veterinär.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  92. Hej! Min hankatt på snart 5 år har magrat av så att man kan känna ryggraden lite och vill inte äta sitt torrfoder men ger jag han blötmat, rå köttfärs, äggula, skinka, kattgodis då äter han det men ratar torrfodret. ibland får han sina lekryck och värkar glad men tycker att han sover lite mer än vanligt. Han dricker normalt. Har avmaskat han och just nu blöter jag upp torrfodret och mosar det och ger han det genom doserings spruta i mungipan. vad tror ni det kan vara är det bara ren trotts mot torrfodret eller är det något annat allvarligt? tycker ni jag ska avvakta en vecka med att gå till veterinären eller ska jag boka tid med engång. är ganska orolig för mitt lilla hjärta. Tacksam för all hjälp och råd jag kan få! Med vänlig hälsning Therese

    1. En katt i den åldern bör inte magra av utan att orsak till detta undersöks. Tänderna bör undersökas mycket noggrant för tecken på tandresorbtion (TR, tidigare kallat FORL), ibland krävs dock tandröntgen för att fastställa diagnosen. Noga kontroll ifall sår kan hittas i munnen. Förekomst av mag-/tarmparasiter och sjukdomar i inre organ bör kontrolleras. Ovanligt men inte omöjligt är även tumörsjukdomar vid den åldern. Hellre en koll för mycket än en för lite!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  93. Hej!
    Jag har två kattungar som inte har fått gå ut själva än, de ha endast fått gå ut i koppel. Jag undrar om de kan vara smittade av parasiten toxoplasmos, och om de kan ha fått det överfört av kattmamman? Med vänlig hälsning, Evelina

    1. Hej Evelina!
      Toxoplasmos har en komplicerad smittväg och kräver att katten/kattungen ätit kött med oocystor eller avföring med oocystor i för att själva bli smittade. De kan alltså inte få smittan som foster i kattmammans mage utan måste fått i sig smittan från omgivningen/avföring/rått smittat kött via munnen efter födelsen. Oocystorna utvecklas till parasiter i kattens magtarmsystem och börjar producera ägg som följer med avföringen ut. Äggen kan överleva länge i miljön varför livsmedels- och handhygienen är viktig. Prov från avföringen kan ge svar på om dina katter har Toxoplasma men tyvärr utsöndrar inte den smittade katten parasitägg i avföringen hela tiden vilket gör det svårt att ta representativa prover från avföringen. Att katten varit smittad av Toxoplasma kan även fastställas genom blodprov men säger inget om den just nu för vidare smittan via sin avföring. Läs gärna mer fördjupat på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) hemsida http://sva.se/sv/Djurhalsa1/Katt/Parasiter/?lid=25121
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  94. Hej, har en snart(2 mån.) 17år gammal hankatt som liksom hostar( som att han försöker få upp hårbollar) men han gör det oftare tycker jag och det kommer inget som jag ser iallafall. Vad beror det på eller vad kan det vara? Med vänlig hälsning,.Carina

    1. Hej Carina!
      Hosta utan produktion (slem, hårboll mm) kan vara tecken på kattastma, åldersstenoser i lungorna, emfysem, hjärtsvikt, tumörer eller andra förändringar i lungorna. Ibland kan även förändringar i buken som trycker upp mot lungorna via mellangärdet ge hosta. Enda sättet att diagnosticera rätt är genom att lyssna på hjärta+lungor och ta röntgen.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  95. Hej !
    Jag har en hankatt som är 9 år, och har fått som en hinna över sitt vänstra öga.
    Ögat ser grå/vitt grumligt ut men inget klet …vad kan detta bero på ?
    Fick höra om tredje hinnan som kunde ha lossnat??
    Vad innebär det, och går det att operera så katten ser bra igen ?
    Annars är katten HELT som vanligt..verkar bara må bra!
    Med vänlig hälsning Anki

    1. Hej Anki!
      Alla ögon som ser konstiga ut bör kontrolleras snarast möjligt av veterinär så att det inte blir bestående skador på ögat. Katter kan få både ytliga och djupa hornhinnesår men kan även drabbas av inflammation inuti ögat samt långsamt insmygande glaukom. Det finns även andra orsaker såsom högt blodtryck eller tumörer osv som kan ge ökat tryck i ögat. Valet mellan medicinsk behandling eller operation beror på bakomliggande orsak och omfattning.
      Lycka till!
      Eva Molin
      /
      Guldveterinären

  96. Hej
    För några år sedan hade jag en katt, ungefär 10-12 år när hon försvann/ dog?(vet inte exakt ålder eftersom hon kom till oss från ett stall, och eftersom hon bara försvann en dag). Klirrandet från två dricksglas utlöste ett epilepsianfall hos henne, och efter det hade hon väldigt många svåra anfall. Hon hade njurproblem också. Hon gick ut under övervakning, men en dag släppte min mamma ut henne ensam och hon försvann, kom aldrig tillbaka… Jag saknar henne otroligt mycket, och undrar om det var mitt fel att hon blev sjuk? (det var jag som höll i glasen som utlöste hennes första anfall… ) Och vad tror du hände med henne i slutet? Försvann hon för att hon själv tyckte att det var dags att gå vidare?

    1. Hej Kitty!
      Det var inte ditt fel att din katt fick epilepsi, det är något som man föds med eller har genetiska förutsättningar att utveckla. Det var väl bra att ni var i närheten när hon fick sitt anfall så att ni fick reda på att något var fel. Annars hade anfallen kunnat hända när ingen såg och ni skulle undra varför hon uppträdde annorlunda efteråt. Man kan avlida i epilepsianfall, det gör inte ont men då man överlever så är kroppen mycket trött och ofta öm efteråt. Det är därför inte omöjligt att hon drabbades av anfall när hon sprang bort och kanske blev desorienterad och inte hittade hem igen.
      Hoppas du har fina minnen av henne!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  97. Hej

    Min katt är 15 år gammal . pigg och hyfsa form. Tyvärr har jag och mina barn upptäckt två knölar stora
    som valnötter i magen sedan tre dagar. Rätt hårda. Jag tyckte de var betydligt mindre i morse
    och igår, kanske jag kände fel, men nu värre igen i alla fall.

    Vad kan detta vara? Och vad kan vi göra? Vet ej om han är vaccinerad sedan liten men tror det. Betalade 500 för något då han var liten men minns ej vad. Kanske kastreringen eller vaccination. Ev gjordes både och vid två tillfällen.

    Mycket tacksam för svar.
    Med vänlig hälsning

    Mattias Fabian

    1. Hej Mattias!
      I kattens mage ska normalt två valnötsstora strukturer finnas – njurarna. Ibland kan även hård avföring i tarmen kännas som knölar som då kan variera i storlek beroende på mängd. Låt en veterinär undersöka er katt om ni är osäkra på vad ni känner.
      Vaccination bör göras var 3:e år mot Kattpest. Om man har utekatt i ett område med mycket katter (vilda eller tama) rekommenderas vaccination mot kattsnuva åren däremellan.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  98. Hej!
    Vi har en kastrerad honkatt på snart 18 år. Hon har alltid varit innekatt.
    De senaste 3 veckorna har hon svårt för att äta och även dricka ”normalt”. Vatten dricker hon numera endast från vattenkranen. Den enda mat hon äter är griskött i små bitar. Hon har svårt att få in dessa bitar i munnen men kämpar på. Det rinner mycket saliv och man hör tydligt ”klafsande” ljud. Det låter lite klibbigt från munnen.
    Verkar inte ha ont någonstans utan vill fortfarande kela. Toalettbesöken verkar ganska bra.
    Vänligen
    Vivianne

    1. Hej Vivianne!
      Låt en veterinär kontrollera din äldre kattdam, det kan vara tänderna, sår i munnen, att något fastnat i munnen eller organsvikt som ger sådana symptom.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  99. Hej!
    Jag undrar om spenarna blir rosa/röda vid skendräktighet eller inte?
    Behåller spenarna den rosa färgen under hela den ”riktig” dräktigheten?
    Tack på förhand och ha en fin dag,
    Ellie

    1. Ja vid skendräktighet (inträffar då katten haft ägglossning utan att befruktning av äggen skett, tex vid parning med steril hane) kan spenarna bli precis likadana som vid dräktighet då färgen behålls under hela dräktigheten. De svårbedömda fallen är då katten har blivit dräktig men spontant aborterat/resorberat fostren tidigt, då spenarna kan skifta i storlek och färg.
      Ha det bra!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  100. Hej!
    Min sambo har en hankatt som nu är 15 år som alltid varit ganska tjock, men för en månad sen började han tappa vikt i raket fart. Han är nu väldigt benig förutom magen som ser väldigt stor och uppblåst ut. Ska självklart ta me honom till vet, men vill ändå fråga här om du vet vad den stora magen kan bero på. Han är för övrigt innekatt och beter sig som vanligt. Det kanske bara beror på att han blivit gammal?

    1. Hej Catrine!
      Ja han bör undersökas av veterinär. En mage kan vara stor på grund av att fettet runt tarmar och inre organ inte har gått bort i samma omfattning som övrig viktnedgång, vid förstoppning och gasfyllda tarmar samt vid sjukdomar som orsakar fri vätska i bukhålan eller vid tumörsjukdomar i buken.
      Hoppas ni hittar orsaken, lycka till med din gamle herre!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  101. Hej min katt låter konstigt och hennes mage hoppar upp och ner hon vill inte att någon ska gå nära henne. det var inte så här under natten den 2014-02-11 och jag undrar vad jag ska göra snälla hjälp mig.

    1. Hej Nicho!
      Om du inte tror att din katt mår bra och det inte snabbt går över, tex försöker kräkas utan resultat eller om något kan ha fastnat i halsen (ex grässtrå eller tråd/garn) bör du låta veterinär på en klinik titta på din katt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  102. Hej!

    Jag har två hankatter som är ca. 9 månader. Den ena var lite utstött när de var tillsammans med mamman och med de andra kattungarna så han är mindre än den andra katten.
    När vi fick hem dem har han bitit oss i händerna, ofta vid mys. Han har börjat bita hårdare än han gjorde förut så jag undrar varför han gör så och vad vi kan göra åt det?

    MVH. Evelina

    1. Hej Evelina!
      Tyvärr kan jag inte helt besvara din fråga varför han gör så, men dina katter är ju två helt olika individer och personligheter med olika sätt att bete sig på. Om det bara är mindre ”kärleks-nagg” med de små framtänderna så söker han troligen stöd och tröst och lossas vara liten kattunge med sin mamma igen. Då drar ni själva gränsen för vad han får och inte får göra med mjuka men tydliga tecken och avbryter helt myset om han blir för intensiv. Är det däremot riktiga bett så är det troligt att han övar sina inbyggda jaktinstinkter men har inga riktiga råttor, möss eller fåglar att jaga så då passar ju rörliga händer utmärkt. Vissa katter gillar inte heller att bli klappad överallt hur mysigt det än är. Han börjar ju bli stor nu och vet inte hur stark han är själv. Ni får avleda hans bett med andra saker än era händer och undvika att trigga upp honom till den nivån där han börjar. I hans ålder spritter kroppen med energi så det är bra att leka mycket med leksaker/springa/hoppa/klättra så att han har fått fullt utlopp för sina jaktinstinkter, rörelsebehov och hjärngymnastik, så bli trött på riktigt innan ni tar det lugnt och börjar mysa.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  103. hej för bara någon dag sedan har min katts mun luktat väldigt illa, sen såg jag när han slicka sig att det var något på hans tunga och när jag kolla så såg det ut som en del av den var infekterad.

    1. Hej Joakim!
      Om det luktar illa ur munnen på din katt bör du låta en veterinär undersöka honom, det kan behöva lugnande medel för att få en fullständig kontroll.
      Det kan vara något som sitter fast under tungan, böld, sår efter att han bitit sig i tungan, infekterade tänder i underkäken eller nybildningar i munnen.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  104. Hej min katt (hane) var ute och försvann bort i ca 9 dagar och nu har han kommit tillbaka men han luktar jätte mycket urin, jag duschade honom 2 gånger och tvättade med katt schampo båda gångerna men han luktar fortfarande och jag börjar tro att de kan vara något fel på hans penis som kanske läcker eller nåt liknande?
    Bör jag söka upp en veterinär ?
    mvh robert

    1. Hej Robert!
      Om det är en okastrerad hankatt du har så kan det vara hans normala doft då vissa hankatter luktar väldigt fränt, särskilt när det är många honor ute.
      Är han däremot en kastrerad hankatt kan det vara leverskada (efter svält när han var borta), njurskada eller diabetes (kan ge ketoacidos som gör att katten luktar ammoniak ur munnen/kroppen) eller urinläckage om du ser våta fläckar där han legat, urinvägsinflammation osv. Det kan alltså vara bra att låta undersöka honom.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  105. Hej! det är såhär att jag har två katter en som är 6 månader och den yngre på 4 månader, sen yngre kattungen nyser flera gånger om dagen men nysningen låter inte ansträngd på något vis, sen är han blöt om nosen oftare än torr och hans trampdynor kan vara väldigt kalla ibland, annars är han pigg och äter som han ska som vanligt.

    Är han förkyld? eller vad kan det vara? han är vaccinerad m.m. vi köpte honom av en uppfödare som hade gjort allt detta innan vi köpte honom. Det är en cornish rex

    1. Hej Evelyn!
      Nu på vintern (även om det äntligen börjar bli vår!) är luften torrare och torkar lätt ut nosens slemhinnor, särskilt på katter som är inomhus mest eller helt. I dessa fall brukar luftfuktare hjälpa samt att spola/fukta nosborrarna regelbundet med koksaltlösning, öka gärna utevistelsen och håll så dammfritt som möjligt (allergier finns även hos katt). Ibland har dock katter med sig kronisk kattsnuva (blandad virussjukdom, går inte att behandla med antibiotika!) vilket ofta finns i större katterier/uppfödare/katthem osv. Vissa katter växer ur detta problem ju starkare immunförsvar katten får medan andra drabbas livslångt med nysningar till och från eller riktig snuva/rinnande ögon i samband med tex stress. Vissa av dessa katter med kroniska kattsnuva blir hjälpta av fodertillskottet L-Lysin (finns som Enisyl-F hos veterinär eller pulver/kapslar hos hälsokost). Låt en veterinär undersöka din katt om han blir dålig på något vis, ex inte går upp i vikt som han ska osv. Hör med uppfödaren om de har några katter med besvär.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  106. Hej!
    Jag har en liten kattunge på snart 4 veckor (ensam i kullen), som växer och mår bra.
    Han har dock fått matas med nappflaska sista veckan då han inte verkade bli helt mätt på bara mammans mjölk.
    Han är långhårig men idag så märker jag att han tappar päls när man tar i honom (som en vuxen katt vid hårfällning). Vad kan detta bero på?
    Tack på förhand,
    Elisabeth

  107. Hej!

    Jag har en nio år gammal utekatt som har varit rund som en tunna i flera veckor efter vad jag gissar är parning. under natten har hon på flera ställen i lägenheten lämnat stora pölar (ca 30-40 cm i diameter) av en kladdig mörkgul/grå vätska, utöver detta är det spår överallt i lägenheten. Jag upptäckte inte det förrän jag hade släppt ut henne i morse och undrar om jag borde vara orolig för henne. Hon har tidigare varit tjock på detta sätt men detta har jag aldrig varit med om. Kand det vara något fel?

    Tack på förhand

    1. Hej Sofia!
      Beklagar sent svar, tyvärr har jag varit bortrest. Hoppas allt gått bra med din katt och att hon kontrollerats av veterinär. Dräktighet där någon eller flera av kattungarna aborterats eller dött i livmodern kan absolut vara en orsak till symptomen om hon inte är kastrerad. Livmoderinflammation och tumörer i livmoder samt fula urinvägsinfektioner kan ge liknande symptom. Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  108. Hej! Jag undrar hur man bäst går tillväga för att öppna en katts mun, eller hur man ska göra för att få upp mungiporna? Ska man sätta fingrarna på nåt speciellt sätt?

    1. Hej Nikki!
      För att öppna en katts mun håller man ena handens tumme och pekfinger precis bakom underkäkens stora hörntänder och trycker försiktigt, ibland behövs ett stöd med ett pekfinger på överkäkens framtänder för att komma åt att se ordentligt på insidan av munnen. Ska man bara titta på kattens kindtänder räcker det med att stryka mungipan uppåt och tillbaka på vardera sida. Framtänderna kontrolleras genom att försiktigt dra överläpparnas morrhårskuddar uppåt med tumme och pekfinger ovanifrån. Allt handlar om att vara lugn och metodisk och närma sig bakifrån snett från sidan då rakt framifrån kan uppfattas som hotfullt. Många katter är bra på att knipa med läpparna men med lite smekande rörelser brukar det gå bra. Be din veterinär visa vid nästa besök.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  109. Hej.
    Nu på morgonen upplevde jag något konstigt med min katt, en hona på snart 5år.
    Hon låg lugnt på golvet och plötsligt spändes hon som i en båge och vänster tass sträcktes ut. Hon försökte räta ut sig genom att resa på sig men hon bara la sig ner och försökte ”ta dig loss” från ngt som inte fanns… Hon stirrade och hjärtat rusade medan det hände. Sen reste jag på henne och hon vandra iväg men benen ville inte som hon ville utan hon vinglande iväg och svansen var i en konstig båge åt sidan. Det tog ett par minuter och efter hon krypit under soffan och jag tagit fram henne igen, så var det över. Dock verkar hon lite chockad då hon inte riktigt är sig själv än.
    Vad hände? Borde jag söka vet?
    Hoppas på snabbt svar!

    1. Hej Carina!
      Det kan röra sig om ett mindre primärt epileptiskt anfall (ursprung i hjärnan) eller sekundärt anfall (beroende på organsvikt eller kemisk obalans i kroppen). Det kan vara det enda anfall hon någonsin får eller så kan det komma fler under hennes liv. Katters epilepsianfall är ser inte lika typiska ut som hos människa och hund utan kan se otroligt olika ut mellan olika individer och från gång till gång. Det som är viktigt är att anfallen inte kommer tätt, är långa eller inte bryts. Det kan vara värt att undersöka hennes blodvärden för att utesluta att det rör sig om kroppslig obalans, annars behövs epilepsimedicin om fler anfall ses.
      I vissa fall kan det röra sig om lokala muskelspasmer och kramper som bara är obehagliga tills de släpper.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  110. Har en gammal honkatt, ca 13 år.mycket överviktig sedan några år men verkar i övrigt må ganska väl.
    har nu börjat kissa överallt och jag upplever att urinen luktar ”sötare” än den borde. Frågar här pga att hon inte är så lätthanterad

    Berit

    1. Hej Berit!
      Överviktiga katter har tyvärr precis som överviktiga människor lättare att utveckla diabetes. Ett urinprov på urinstix från apotek eller veterinär kan ge närmare svar om eventuell förekomst av socker i urinen. Tyvärr kan dessutom andra organbesvär ses på åldrande djur såsom tex njursvikt osv. Att kissa överallt är ett uttryck för sjukdom, psykisk oro eller kroppsligt obehag på något sätt som katten försöker förmedla.
      Ett fullständigt blodprov och urinprov hos veterinär kan ge bättre ledning i var problemet sitter.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  111. Hej
    Har en kastrerad hankatt som börjat tunna ut. Jag såg mask vid bakdelen. Den var som ett riskorn. Avmaskade honom för detta för ca 3 veckor, men han går inte upp i vikt. Nu sista dagen har hans svans en konstig form, den är som en båge precis som när han busar.

    Jeanette

    1. Hej Jeanette!
      Ibland beror det på vilket avmaskningsmedel som använts (rätt spektrum mot parasiterna) och om det är rätt doserat och att allt kommit in i katten huruvida avmaskningen lyckas eller ej. Dessutom kan tyvärr viss resistens mot avmaskningsmedel ha uppstått hos maskarna. Riskorn vid bakdelen innebär bandmask (kontrollera att ditt avmaskningsmedel tar både spolmask och bandmask). Det är dock viktigt att låta undersöka katten om han magrar, det kan vara symptom på andra sjukdomar i organsystem som kan överbelastas av för mycket avmaskningsmedel (njurar och lever måste ju hantera restprodukterna av preparaten). Svansföringen kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till oavsett om det är pga mask eller annat. På apoteket finns ”Kolla masken” som används för att skicka in avföring (gärna från minst 3 tillfällen) till laboratorium och se om mer avmaskning verkligen behövs. Avföringsprov kan även lämnas in hos din behandlande veterinär i samband med besök.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  112. Min katt snarkar högt ibland. Har katter polyper?

    1. Hej Therese
      Ja även katter kan ha polyper i nosen, och tyvärr även tumörer. Det är dock vanligt att katter med lite/mycket kortare nos eller sned nos (inuti, syns inte alltid) snarkar på grund av deras avvikande huvudform. Vissa katter har lång mjuk gom som kan ge snarkljud. Snarkningar kan även uppstå om katten är förkyld (snorig) eller täppt av svullna slemhinnor (ex vid allergiska besvär, inomhusdammkvalster, pollen osv). Prova att droppa nosen med koksaltlösning för att skölja rent och eventuellt Baby-Nezeril droppar om svullna slemhinnor kan misstänkas. Vid svårare fall kan rhinoskopi, CT- eller magnetresonansundersökning utföras (metod beroende på vilka möjligheter som finns där du bor) för att kunna bedöma om det är något som kan åtgärdas operativt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  113. Hej! Jag passar en ungkatt nu under påsken, jag är inte helt säker, men jag tror hon är runt 9 månader gammal. Iallafall, så lät jag henne gå ut en stund och hon var borta i cirka en timma. När jag gick för att ropa in henne så stod hon och socialiserade sig med grannens hane, sedan när jag kallade på henne så sprang hanen iväg och Mimmi kom in igen som vanligt. Men då märkte jag att hon var fuktig eller blöt på ryggen, i nacken och bak på rumpan, ställen där hon vanligtvis inte når. Är det den andra katten som har slickat henne? Och är det normalt att katter slickar varandra?

    Att tillägga är att hon är kastrerad, så jag tror ju inte de har parat sig. Hanen är också väldigt mycket äldre än henne.

    1. Hej Sara!
      Ja den andra katten kan ha slickat på henne, vissa katter fattar tycke direkt medan andra avvisar direkt. Om hon inte stått någonstans där hon fått vattendroppar på sig ovanifrån eller blivit jagad & hamnat på rygg i en vattenpöl. Kontrollera noga att hon inte har några sår någonstans som behöver tas omhand.
      Glad Påsk!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  114. Hej min lila älskling bastet en korthårig honkatt har alltid haft halsband på sig (är idag ca 5 år) för ca 1,5 månad sedan såg jag att hon hade fått en kal fläck under halsen.Tog av halsbandet men håret växer inte tillbaka…. Hon kliar sig int, är inte röd och är lika god och pig som vanligt….ska jag vara orolig ??? Skulle uppskatta en snabbt svar TACK

    1. Oftast är det inget att vara orolig över om katten är helt obesvärad. Det är vanligt att kroniskt skav av halsband eller kontakt av metall/bjällra kan ge kala fläckar, till och med som ett helt band runt halsen på grund av uttröttade hårsäckar i området. Man ska dock veta om att det finns andra orsaker till kala fläckar såsom hormonella rubbningar, talgkörtelinflammation, allergi mot löss, skabb, jästsvamp eller ringorm (framför allt om man bor nära stall eller ladugård med djur). Dessa katter kan gå och vara helt symptomlösa i övrigt. För att vara helt säker kan prov tas från området.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  115. Hej
    Idag märkte jag att min katt att han blivit dålig inte lagt sig än på några timmar. ögonen hinnornae de vita är framme att de syns sen verkar inte regera på något att han inte ser sen ligger han mest hela tiden för när han går eller sitter så svagar han inge balans ostabil.typ livlös i kroppen! han helt trött av sig Vad kostar en undersökning kolla upp vad som är felet? :/

    1. Hej Linda!
      Din katt bör undersökas av veterinär snarast om han inte piggat på sig redan. Det kan röra sig om förgiftning, organsvikt eller annan sjukdom som behöver behandlas. Kostnaden för undersökning och eventuella behandlingar beror på var du bor och vilken klinik du vänder dig till. Oftast har stor djursjukhus bättre resurser och öppettider men det innebär också större kostnader för att bedriva djursjukvården och det speglas ofta på priset för en undersökning. Om det är en kostnadskänslig situation bör du ringa runt till närmsta klinikerna och höra om priset. Men vänta inte för länge med ett besök om han är dålig, vi har alla ett djurägaransvar att se till att djuren inte lider utan att de mår så bra som möjligt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  116. Min katt har fått ett hål i ryggen, antagligen pga kattbråk.
    Jag märkte det idag. Men det blöder inte, det rinner bara ut rosa genomskinlig vätska från det.

    1. Hej Linnea!
      Efter kattslagsmål är det inte ovanligt med hål i huden. Det är viktigt att hålla såren rena med koksaltlösning eller Klorhexidinlösning, klippa bort päls runt om så det inte klibbar igen över hålet och att eventuellt innehåll i såret masseras/tvättas ur. Om bakterier blir innestängda kan de växa till och bilda en böld innehållande varigt sekret. Då kan katten behöva dräneringsslang för att få bölden att läka ut. Detta utförs hos veterinär.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  117. Hej. Vi har en kattunge, hon är drygt 6 månader och vi har precis kastrerat henne. Vi brukar badda såret med alsolsprit på små mjuka ”non wowen” kompresser. Jag är inte säker men jag tror att katten nyss smaskade i sig en sådan kompress efter att jag tvättat klart. Jag hade precis satt på henne kragen igen och tittade bort och då hörde jag hur hon smaskade och fick för mig att jag hann se kompressen innan den var borta. Kan hon ha ätit den? Är det farligt? Vad händer nu?
    Mvh Joanna

    1. Hej Joanna!
      Själva Alsolspriten i sådan liten mängd bör inte vara farligt i sig. En mjuk liten kompress bör kunna passera genom tarmkanalen men håll uppsikt på avföringen, om hon kräks eller får ont i buken, då kan den fastnat och behöva hjälp. Om den har fastnat kan man kontraströntga för att se var den sitter och sedan blir åtgärd därefter, i magsäcken kan man oftast plocka upp den med hjälp av ett gastroskop men sitter den i tunntarmen kan ny bukoperation krävas om den inte kan passera med hjälp av paraffinolja (smörjer tarmen) och hel kokt sparris (trådiga fibrer som fångar upp främmande föremål och stimulerar tarmmotoriken) i maten. Har den bara fastnat ett litet tag på vägen och sedan lyckats komma till grovtarmen så kommer den att komma ut naturligt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  118. Hej,

    Min katt har haft en liten böld i örat. Han kom hem en dag med örat lite upprivet, kanske efter ett bråk eller så har han fastnat i något. Såret läkte men då uppstod denna böld. Idag såg jag att bölden spruckit, men på utsidan av örat. Det har blivit ett litet öppet sår.

    Jag undrar delvis vad det är- (Blodöra?) och om han omgående ska till veterinären eller om jag ska vänta några dagar?
    Tack på förhand

    1. Hej Gosia!
      Tvätta såret och massera ut eventuellt var eller sårvätska, tvätta med sårtvätt som inte svider (koksaltlösning, Klorhexidinlösning, Alsollösning) alltså utan innehåll av sprit. I vissa svårare fall behövs behandling av veterinär, särskilt om det är ett blodöra då även kontroll nere i hörselgången ska göras så att den är ren och inte är orsaken till det irriterade örat.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  119. Hejsan min katt är ca 8år och är i övrigt pigg & glad & en uppmärksamhets gris. Men han dricker oerhört mycket och äter väldigt lite. Jag har nästan alltid haft det problemet med honom. Jag vet att man ska hålla sig till samma foder. Men han älskar maten första två gångerna sen vägrar han äta den eller petar i den. Ändå köper jag bra foder med hög kötthalt & mat med smak garanti & så naturliga som möjligt. Även testat ren fisk. Men allt tröttnar han på och tjatar om ny mat. Pussi mjukmat (gelén) går bra. Men vill helst inte ge honom den. Jag rensar kattlådan kanske en gång i veckan och de är inte mycket där i. Han har dessutom torr nos och mycket skräp i ögon & nos. Han har för övrigt gått igenom en skabb behandling för länge sen. Men jag undrar om det kanske finns kvar? Är orolig för honom. Han är som sagt var annars pigg & glad. Och vill ha extra mycket uppmärksamhet. Speciellt om jag har bråttom.

    1. Hej Magdalena
      Det är viktigt att låta undersöka honom om han dricker mycket. Du kan ju börja med att mäta upp hur mycket han dricker för att din veterinär ska kunna bedöma om det är normalt eller inte. Då kan han även undersökas om han har skabb kvar eller inte. Vissa katter har kronisk kattsnuva eller väldigt trånga/igentäppta tårkanaler och/eller dålig tårproduktion som gör att de får mycket torrt sekret i nos och ögon. Att det täpper till i nosen gör ju att de inte känner doften från maten. Katter behöver sitt luktsinne för att äta bra. Var noga med att hålla rent ögon och framförallt nosen med koksaltlösning och droppa eventuellt nosborrarna med baby-Nezeril droppar för att svälla av inuti nosen. Andra katter har allergiska besvär som yttrar sig som klåda mot öronen och/eller sekret i nosen.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  120. Min katt har bliven riven av var vi trr är en räv läppen har psruckit och delat sig i två delar är detta nåt problematiskt eller kommer det läcka av sig självt

    1. Snabbast och bästa läkning får man om läppen kan sys ihop. De flesta sår brukar kunna läka av sig själva men med mer missprydande ärr. Hur problematiskt det är beror på läget av sprickan så att den inte ställer till besvär när katten ska äta. Man bör också kontrollera så inte det har spruckit upp mer inuti munnen på katten. Både underkäken, gommen och tänder kan spricka vid olyckor.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  121. Hej!

    Jag har en kull på två kattungar som jag har svårt att bestämma kön på.
    De är definitivt av samma kön och har lite längre mellan anus och könsöppningen, men själva könsöppningen ser ut som en springa och inte som ett knapphål som det annars gör på hanar.
    Har läst någonstans att ser man den minsta springa så är det honor, är det så?

    Ha en fin dag, Elisabeth

    1. Penis öppning behöver inte vara helt rund, den kan vara lite droppformad. Det kan absolut vara svårt på små kattungar, men det viktigaste är att kunna känna de pyttesmå testiklarna som skall vara nere i pungen mellan anus och penisöppningen vid födseln (om katten inte är cryptorchid då testiklarna inte kommit ned normalt i pungen).
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  122. Hejsan!

    Har en katt på 4 år som kräktes blod imorse, efter det har han kräkts 2-3 gånger till. Har munnen lite smått öppen och sväljer ofta. Undrar om det är något han har i halsen eller om det är någonting annat?

    Tack på förhand!

    1. Han har inte jamatt en ända gång idag heller.

    2. Hej Martin!
      Det kan absolut vara något han har ätit/råkat svälja eller som har fastnat i mun, runt tungroten, i svalg, bakom mjuka gommen eller mellan tänder. Det kan behövas en sedering eller full narkos för att kunna se vad som är felet. Röntgen eller gastroskopi då man tittar ned i magsäcken med en liten kamera kan behövas vid svårare fall. Låt en veterinär undersöka honom.
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  123. Vår katt, 1 år gammal är höggravid med väldigt torra spenor, lite svartprickiga runt om och några lite blodiga vid fästet. Vad kan vi göra? / Mvh. Josefin

    1. Hej Josefin!
      Det kan vara en hudinfektion av till exempel jästsvamp eller bakterier som gör huden torr och kan även ge självsprickor. Tvätta försiktigt huden med oparfymerad tvål och vatten (se till att få bort tvålen noga), torka torrt och smörj sedan dagligen in med den snälla och desinficerande Helosan hudsalva (som man även använder till kors spenar i samma syfte).
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  124. hej jag har en övergiven kattunge som föddes under förmiddagen det är så att jag har mat ersättning men den är utgången är det farligt för kattungen hur mycket ska den ha i början får knappt i den nått

    1. Hej!
      Det beror på hu länge sedan den gick ut och om förpackningen är oskadad, torrvaror håller extremt länge i obrutna förpackningar. Det finns flera informationssidor som anger hur mycket en kattunge behöver få i sig per dygn. Mängden beräknas på kattungens vikt och ålder. Olika typer av nappar och sprutor finns som passar olika kattungeindivider, vissa vill ha nappflaska, andra vill ha gumminippel på spruta.
      Enligt KMR-kattmjölkersättning som finns att köpa på Apoteket: ”Kattungen behöver dagligen ca 25 ml KMR-lösning per 100 g kroppsvikt. Mängden mat bör fördelas på dygnets alla timmar. Kattungar 0-7 dygn bör utfodras var 2-3e timme, blandas 2 del vatten 1 del pulver. Kattungar över 7-21 dygn bör utfodras var 3-4e timme, blandas 2 delar pulver och 3 delar vatten”.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  125. Hej!

    Jag tog över en honkatt för ca 2 år sedan..vi tror att hon är ca 7 år nu. Steriliserad. Hon är väldigt skygg och litar inte på någon.Hon har ganska stort mjällproblem, nervositet och haft problem med att kissa inne. Hon har även frasiga klor. Vi har varit till veterinären vid några tillfällen med kissproblemet och mjällproblemet och fått hjälp. Men nu hittade jag en utväxt ca 10 cm från svansroten på ryggen. Den var ca en halv cm hög och vit men den blöder. Jag petade lite och då blev hon väldigt arg..jamade klagande och sen fräste hon och bet mig. Vilket är väldigt ovanligt för att vara hon. Hon har inte ens bitit vid nålstick osv hos veterinären. Kan det vara en tumör?

    Mvh Anna

    1. Hej Anna!
      Om hon är en utekatt och knölen uppkommit snabbt kan det vara en böld som behöver tömmas. Har den sakta växt till så kan det röra sig om en tumör eller inflammerad talg-/hårsäck. Låt en veterinär undersöka henne. Urinerings- och mjällproblematik kan behöva tillskott av Omega-3 fettsyror och noga kontroll av tänderna (ev röntgen av tandrötterna för kontroll av tandresorbtion eller tandlossning som kan drabba även unga katter). Feliway och Zylkene kan ge rogivande effekt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  126. Hej…
    Har två sphynxkatter, Tristan och Isolde. Lilla Isolde är 1 år och 3 mån. Hon har löpt ett antal gånger men efter de senaste löpen har hon fått små röda prickar över kroppen och framför allt på huvudet. Vid tidigare löp har dessa försvunnit men inte efter det sista.
    Hennes allmäntillstånd är hur bra som helst. Hennes färg är ljus/vit, vilka brukar vara känsligare sägas det ? Hon kliar en del på utslagen men inte alltför mycket. Vad kan detta vara ? Trodde först att det var matallergi men tror inte det längre. Tristan är mörk till färgen och är 2 år och 6 mån. Han är kastrerad och har inga som helst utslag.
    Kan det vara hormonella förändringar efter löpen och finns det isåfall medicin mot detta ? Tacksam för svar….

    1. Hej Roger!
      Låt en hudspecialist undersöka Isolde så att ni hamnar rätt på en gång i utredningsgången oavsett om det gäller bakterie- eller svampinfektion, omgivnings-/kvalsterallergi eller hormonella problem. Ofta blir hudlidanden bättre av att inte belastas av hormonpåslag varför kastration är ett bra alternativ. Är hon tänkt att bli en avelshona är det ju desto viktigare att utreda grundproblematiken, är det något som kan vara genetisk betingat så bör hon ju inte avlas på hur vacker och trevlig hon än är. Det finns schampon och mediciner som kan lindra och förhindra symptomen.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  127. Hej Eva. jag har en kastrerad hankatt på 6år, och det har aldrig varit nått problem med honom förut förs idag på kvällen då jag upptäckte att han har en kal fläck utan päls på insidan av frambenet. huden ser inte irriterad ut och det finns inget sår. han verkar inte ha ont där heller. fläcken är oval och nästan 2cm stor. Vi har 3 katter till och dom har inte samma symtom och dom bråkar inte eller nått. har du nån aning om varför han kan ha gjort sin lilla fläck på benet ? För veterinären jag ringde tyckte vi skulle avvakta nån dag och se om han låter det va eller inte. kanske ska ta med att dom alla är innekatter då jag inte haft dom sen kattunge utan köpt dom från ”Fiahemmet” i norrköping så dom tycker det är lite läskigt ute 🙂

    1. Hej Kenny!
      Kala fläckar beror ofta på att katten själv slickar bort pälsen. Detta kan de göra om de har molande ont i en led (behöver inte visa något tydligt), fått en liten nervskada/nervryckning, fått ett loppbett eller är stressade över något i omgivningen. Eftersom de är innekatter bör du inte vara orolig för att det rör sig om tex ringorm om inte någon i er familj har nära kontakt med hästar eller kor som kan vara smittbärare. Besök veterinär om det förvärras och hindra helst katten från att slicka på området.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  128. Hejsan!

    Jag har problem med min katts päls.

    Min han-katt (Figaro) hittades utlämnad och svältandes vid en gård då han var en liten kattunge. Jag tog hem honom och konverterade honom till innekatt. Nu är han 2 år, avmaskad och kasterad.

    När Figaro hade varit i vårt hushåll ca 6 mnd började han tappa päls kring korsryggen och blev alldeles kal och det lilla hår som fanns kvar var strävt. Det spred sig även ner till svansen och en bit in på den. Jag försökte kolla upp vad som kan ha orsakat det och förstod att det kunde handla om stress?

    Numera har vi flyttat till ett lugnare och mindre stressigt boende, pälsen har vuxit till sig på området men det är alldeles grått och strävt och väldigt tunt. Dessutom avskyr han att bli klappad på området och han tvättar sig och biter/kliar aggressivt på området ibland. Det är så man kan känna och se hans hud där.

    Jag har varit hos veterinären men de har inte reagerat på det och inte tyckt att det verkar vara så farligt när jag har visat dem det.

    För övrigt är Figaro jättefin i pälsen, möjligen lite torr, men han har tjock, nästan lite ullig och lång päls. Det är på ryggen och vid svansen som han är tokig…

    Han har fått vitaminsprutor av veterinären och jag har testat med aloe vera både direkt på pälsen i form av spray och i maten. Det hjälpte inte.

    Så… Vad föreslår du att jag bör göra? Är detta farligt, kan det bero på en sjukdom, tro?

    MVH
    Ida-Christine

    1. Hej Ida-Christine!
      Stackars lille katt, det kan röra sig om så många olika saker. Kliande mjällkvalster, kvalster-/lopp-/omgivnings-/foderallergi, torr hud, stress, besvärande analsäckar, hård avföring som kan vara obehagligt att passera ut, smärta i höft eller länd, neurologiska besvär (ev gammal skada i svansroten eller förträngning/inflammation i nervrötter som passerar ut från ryggmärgen i länden). Ni bör uppsöka en veterinär neurolog om de mer uppenbara orsakerna har uteslutits av din ordinarie veterinär eller gå till en annan veterinär för ”second opinion”. Det kan krävas röntgen för att se hur höfter, länd och svansroten mår och prover från huden. Provbehandling med foderelimination, smärtlindrande, antiinflammatoriskt eller neurologiska modifierare kan behövas innan diagnos hittas.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  129. Hej! Våran katt sigge har haft en fästing i örat men konstigt nog när vi skulle ta den så fanns det bara halva delen kvar, kan han ha kliar bort den själv? Vi har också märkt att det har blivit lite konstigt runt om den halva fästingen, vi tvätta iallefal rent det med ljummet vatten. Sen idag på morgonen märkte vi att det har blivit väldigt rött och har typ bildats något vitt runt om typ. Kan det vara något tecken på att han är sjuk av något slag? Tacksam för svar.. /Alexandra

    1. Hej Alexandra!
      Det verkar absolut så att er katt lyckats klia bort fästingen själv, sedan har det blivit en liten lokal inflammation (rött) och den närmsta huden runt där fästingen suttit fast har tagit skada av inflammationen och av fästingens saliv som den injicerar när den biter sig fast, därför har huden blivit vit. Kroppen kommer vilja stöta ut och bort eventuella små rester av fästingen och då kan det bli lite sekret i såret. Det kommer sedan bli en skorpa eller läka underifrån. Tvätta med sårtvätt, tex Klorhexidinlösning eller Alsol.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  130. Hejsan, För 3 dagar sedan fick jag hem en liten kattunge på ca 6 veckor till mig. Fick henne av en tjej som tagit hand om henne sedan hennes ägare inte ville ha henne och eftersom jag är arbetslös och hemma hela dagarna så har jag tiden för henne. (Jag vet att hon inte borde tagits från sin mamma så tidigt, men det var antingen hem till mig eller brunnen hotade ägaren med..:/)
    När vi fick hem henne så matades hon ur nappflaska med mjölkersättning. Andra dagen vi hade henne så matade vi henne ur nappflaska med vanlig kattmjölk (min pojkvän trodde det var mjölkersättning) utspätt med 1 del mjölk och 9 delar vatten. På kvällen efter att ha googlat massa insåg jag att det inte var vad vi skulle ge henne, och även att hon inte borde dricka ur flaska längre.
    Efter att ha fått dricka ur nappflaskan när hon ville var hon inte alls sugen på att äta kattungetorrfodret vi köpte åt henne längre, dagarna innan åt hon lite då och då men inte efter det. Hon kommer och ropar efter nappflaskan hela tiden och dricker inte kattmjölken om den står i en skål men dricker jättemycket om det är i nappflaskan. Samma efter vi spätt ut det redan utspädda i nappflaskan med 9 delar till vatten. Idag och inatt har jag fått henne att äta torrfoder uppblött med vatten och lite jätteutspädd kattmjölk genom att först ge henne flaskan men sen se till att det inte kommer något ur den och då lyft över henne till det uppblöta torrfodret efter hon försökt en stund. Då har hon ätit på bra.

    Nu undrar jag hur jag ska fortsätta? Tänkte dra och köpa riktig kattmjölksersättning idag, men hur ska jag ge den till henne? Fortsätta med flaskan fast bara ibland eller försöka ta bort den helt?
    Blir lite orolig att hon ska bara vilja ha blötmat nu också eftersom hon tidigare åt av torrfodret i två dagar utan problem (även fast inte jättemycket) och nu ratar hon helt torrfodret men kan äta det uppblöta torrfodret utan problem. Vill inte att hon ska få problem med maten, och vill inte att hon bara ska äta blötmat (hade tänkt ge det till henne någon gång i veckan i framtiden, och annars gäller torrfoder). Är lite orolig för hennes utveckling eftersom hon är så liten.

    Går på lådan gör hon bra iaf, har till och med gått dit och bajsat själv. Och då kissade hon på handduk bara efter att ha blivit ditlyft när vi fick henne. Så bra går det i övrigt, vi leker och myser mycket, allt på hennes villkor 🙂 Men är lite orolig över hur jag ska göra med maten.

    1. Hej Josefine!
      Det låter som en normal avvänjningsreaktion, hon vill hellre ha nappflaskan / mammans spene än att äta själv (vilket inte heller är lika mysigt). Kattmamman hade varit hård och sagt ifrån upprepade gånger till sina kattungar när det är dags att sluta snutta mjölk. Det är svårt att vara lika bestämd som surrogatmamma. Bäst är alltid att trappa ut och byta gradvis vilket gäller vid alla foderbyten.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  131. Hej
    Jag har en honkatt.
    hon har fått 5 kattungar för 3 dagar sen.
    Ena kattungen äter inte
    den kattungen är väldigt liten och smal
    vad ska jag göra
    jag har försökt fått den äta men den är för svag så den kan typ inte eller så vill den inte
    Men vad ska jag göra
    tack i förhand
    //Mvh Freja

    1. Hej Freja
      Kontrollera först att de små/sjukliga kattungarna inte har en ofärdig gom eller en stängd analöppning, jämför med en frisk om du är osäker. Om allt normalt men inte kattungarna äter så måste de tvångsmatas med nappflaska, det finns flertalet böcker och hemsidor av kattuppfödare som visar hur man gör i både bild och text. Om inte mamman tar hand om kattungarna så kan det vara så att kattungarna inte kissas och bajsas av sin mamma. De måste då masseras med ljummen fuktig bomull nedåt mage och urin/analöppning för att stimulera kiss- och bajsreflexen. Det finns alltid risk att vissa kattungar föds för svaga och inte överlever.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  132. Hej.

    Jag har en katt på 3 år som har lite problem med svansen. Det är som att den övre hälften är ledlös. Men hon har inte ont. Den hänger bara inte med när hon lyfter på svansen glatt när man pratar med henne.
    Hon har bott hos min far i ca 4 veckor och fått vara ute en del, fast hon är van innekatt. Hon försvann i ca 5 dagar, när det var väldigt varmt.

    Men hon verkar må ganska bra i övrigt. Hon äter och dricker som vanligt, samt beter sig som hon brukar när hon är hemma i lägenheten.

    Kan det vara något tillfälligt?
    Näringsbrist/vätskebrist?
    Hon kan ha ätit lite dåligt när hon var hos far min…

    Mvh
    Annika

    1. Hej Annika!
      Ursäkta sent svar i semestertid. Din katt kan ha drabbats av en lokal inflammation med neurologisk påverkan antingen av olycka, bitskada eller ryck i svansen. Om det inte gått över av sig själv kan god undersökning, eventuellt med hjälp av röntgen bidra till att se hur prognosen är och om antiinflammatoriskt kan behövas för att förbättra situationen.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  133. Hej!
    Vi har 7 st kattungar där mamman försvann när de var en vecka gamla. Vi har mata dem och de växer bra och är pigga . Nu är de 4 veckor gamla och har börjat att gå i kattlådan för att göra sina behov, de flesta av hankattarna har
    en svullen urinöppning vad gör jag åt detta? Kan det vara för att de inte har lärt sig att rengöra sig ordentligt när de har kissat i sanden ? Hur ska jag kunna lära dem detta i så fall.

    1. Hej Sonja!
      Ursäkta sent svar i semestertid. Normalt tvättar kattmamman ungarna över könsöppningarna och lär dem hygienskötsel på detta sätt. Är förhuden endast svullen (utan ömhet, rodnad eller kleggigt sekret) kan du ta rikligt med ljummet vatten på en bomullstuss och tvätta framifrån och bakåt för att visa metoden. Är de däremot ”snuskiga” i området kan du eventuellt behöva späda ut en mycket liten mängd mild oparfymerad tvål (tex Lactacyd) i vattnet och sedan skölja noga så inga tvålrester lämnas kvar. Prova annars att byta sand till tex papperspelletsen ToaLätt eller sådan sand som inte fastnar på förhuden och irriterar urinrörets mynning på penis. Om sand kommit innanför förhuden måsten förhuden dras tillbaka och penis sköljas ren (kan vara mycket svårt på så små kattungar).
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  134. Hej!
    Jag märkte idag att min 4 månaders katthona inte kunde röra på sin svanstipp (ca 5-6 cm). Då jag rörde vid den kändes den stenhård och jag märkte även att där fanns sår kring svansen precis innan svanstippen. Men då man trycker på den hårda biten märker katten inte av det utan spinner vidare i min famn som normalt. Jag antar att svansen blivit klämd i en dörr eller blivit påkörd av en bil. Men nu till frågan. Ska jag göra någonting? Kommer rörligheten tillbaka eller är biten ”död”. Och om det är så: måste katten amputera en del av svansen hos en veterinär Eller kommer svanstippen ramla av av sig själv?
    Hälsningar Emmie

    1. Hej Emmie!
      Ursäkta sent svar i semestertid. Tråkigt med din katts svans. Tyvärr brukar inte döda svanstippar läka helt fint även om det har hänt. Risken är att nekrosen (den döda vävnaden) ger olika former av kallbrand eller inflammation i svansens som kan fortsätta uppåt längs svansen, får dessutom bakterier fäste (ex från kattbett) kan det bli riktigt tråkigt. Kroppen kan aldrig läka innan all nekrotisk vävnad fallit av (vilket kan ske vid torr kallbrand) eller opererats bort. Har du tur är det endast en ytlig vävnadsskada som kan repa sig (eventuellt bli hårlös) men det är svårt att bedöma utan att se på, känna på och eventuellt röntga svansen. Snabbast läkning uppnås genom operation.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  135. Hej,
    Vår gamla katt som är utekatt under sommaren började halta på ett framben förra veckan. Efter några dagar var det märkbart bättre men han går fortfarande inte riktigt som han ska. Han ömmar inte och vi ser inga sår el dyl. Bör vi göra något?

    Mvh
    Marie

    1. Hej Marie!
      Ursäkta sent svar i semestertid. Äldre katter (precis som vi människor) kan drabbas av artros som plötsligt tar ut sin rätt efter överansträngning, men vanligast är att utekatter stukar sig eller blir bitna av andra katter, insekter eller ormar. De kan då få lokala inflammationer i drabbad hud och muskel eller om det gått hål på huden (syns inte alltid) bildas av bakterier en långsamt växande böld som kan ta flera dagar till veckor att mogna fram under olika grad av smärta. Er katt kan behöva få hjälp med antiinflammatorisk smärtstillande eller hjälp med en eventuell böldbildning. Se även över alla klor så de inte växer in i trampdynorna, vilket inte är helt ovanligt på äldre katter.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  136. Hej! Jag märkte ikväll när min katts öga reflekteras (så de ser så där ”lysande” ut av tex tv-ljus/kamerablixt) så ser jag ett ”streck” som sträcker sig genom den bakre delen i pupillen. Är detta ett blodkärl eller något man bör vara orolig för? Han har annars inga problem med ögonen för tillfället. Tacksam för svar.

    1. Ja blodkärl kan ibland ses långt bak i ögat bakom pupillen, det ska då se liknande ut i båda ögonen. Det finns dock andra förändringar i ögat som en ögonspecialist kan bedöma, särskilt om det endast ses i ena ögat.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  137. Hej
    En av mina katter har börjat ”läcka” vitt sekret där bak. Hörde också att hon morrade och pep lite idag. Trodde det var på en annan katt, att hon ville vara ifred, men hon var ensam. Kanske hon hade ont. Nu blir jag orolig. Annars är hon som vanligt äter och dricker och kelar. Men det syns på möblerna att det kommer en del sekret …

    1. Hej Nettan!
      Honkatter kan precis som kvinnor få slidkatarrer, urinvägsinfektioner, urinsten/-grus samt om katten är okastrerad även livmoderinfektioner. Lindriga fall av inflammatorisk sort kan gå över av sig själv men det är alltid tryggast att låta katten undersökas hos veterinär och ta urinprov för analys så att det inte förvärras och så att adekvat behandling kan sättas in i tid. Viktigt är att hon dricker ordentligt och att hon inte har feber (mäts med termometer i rumpan, bör ej överstiga 39 grader om lugn och sansad katt).
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  138. Hejsan!
    Jag har en fråga angående min lilla misse. Sofi blev skendräktig efter att min andra misse fick kattunge. Kattungen fick ett eget hem för ca 3 månader sedan, och Sofi saknade henne enormt. Nu har jag upptäckt att hennes bröst är konstiga. Två ser ut ungefär som opoppade popcorn med en mörk kant vid huden, och när min syster tryckte lätt på den ena så ramlade den av (vågar inte röra det andra)…. (Som sagt, konstigt!) och resterande med resterande brösten så trycker man lite lätt så kommer det mjölk (ialla fall så tror jag att det är mjölk, för det känns inte eller doftar inte som var).
    Vad beror detta på? Vad ska jag göra?

    1. Hej Sassa!
      Låt en veterinär kontrollera spenarna, förhoppningsvis är det en följd av skendräktighet och endast torkat sekret eller jästsvamp som ansamlats kring dem som kan tvättas bort varmed mer normala spenar skall komma fram efter rengöring. Om hon verkar ha ont måste hon få antiinflammatoriskt smärtstillande och eventuellt medicin för att avbryta skendräktigheten. Är hon inte kastrerad kan det vara sista utvägen för att slippa hormonpåslag. Katter kan lätt få juvercancer om de är okastrerade och stått eller står på p-piller, då är det viktigt att gå till veterinären i tid.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  139. Hej! Min honkatt blev kastrerad för ca en vecka sen, men nu har såret börjat vara och luktar illa, det verkar även klia då hon försöker komma åt det hela tiden. Jag har haft tratt på henne sedan vi kom hem från veterinären. Ser även ut som såret håller på att gå upp, stygnen alltså.
    Vi tog på bakteriedödande idag, så få se om det hjälper.

    Vet du vad som kan ha hänt? Eftersom hon har haft tratt har hon inte haft någon möjlighet att slicka eller bita på stygnen och såret.

    Om det inte blir bättre är det bäst att ringa veterinären och isåfall vad kommer dom göra då?
    Tack på förhand!

    1. Hej Ellen! Din katt kan ha legat med såret mot ett ställe där bakterier har kunnat växa till (ex kattlåda, jordig rabatt eller liknande) eller så har hon reagerat med inflammation på stygnmaterialet. Vid sårinfektioner som inte lätt kan tvättas med Klorhexidinlösning eller Alsollösning och bakterieabsorberande plåster (ex Sorbact, receptfritt på apotek) eller då såret ser underligt ut på något annat sätt så skall man vända sig till kliniken som opererade katten för hjälp med bedömning och rätt sårbehandling. Om det är reaktion på stygnen kan de behöva tas bort (eller bytas ut, beroende på läkningens grad) ifall inte katten svarar bra på antiinflammatoriska läkemedel. Ifall det förutom inflammation även är en infektion så kan en bakterieodling behöva göras så att rätt antibiotika skall sättas in.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  140. Hej! Min mor och hennes sambos 7år gamla kastrerade hankatt hamnade i slagsmål inatt, tidigt i morse kom han in och var mycket hängig och gnällig, orkade knappt ta sig upp får trappan. vi tog nyligen tempen på han och den visade 40,1. Han har ett synligt rivsår över nosen, vi har inte funnit fler sår, dock en del blod i pälsen. I skrivande stund har han legat på samma ställe i 8 timmar. Vad bör vi göra? han är lite piggare nu, men fortfarande väldigt seg. Vi har klämt och känt på stackarn och han har inte markerat på något speciellt ställe.

    1. Hej Jesper!
      Troligen har han ändå fler sårskador på kroppen där blodet finns i pälsen men hos katt kan huden sluta sig så snabbt och fint att de inte syns för all päls. Däremot är det då vanligt med under huden liggande infektioner och lokala inflammationer i hud och muskler som ger feber. Ofta hämtar sig katter efter långvarig vila om de får i sig bra med vatten och god mat, men ibland behöver de hjälp hos veterinären med vätskeersättning, smärtlindrande antiinflammatoriska mediciner och dränering av eventuell senare bildad böld. I ett fåtal fall behövs antibiotika efter bakterieodling.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  141. Hej!

    Jag har en kastrerad nors skogskatt, han är två år.
    På senare tid har han börjat kissa stora pölar, ibland skvätter han lite i badkaret. Men det stora jag tänker på är att hans urin luktar fruktansvärt starkt, är detta normalt?

    Med vänlig hälsning Frida

    1. Hej Frida!
      Katter är bra på att koncentrera sin urin så den blir stark normalt men eftersom han skvätter lite också så kan det bero på besvär i urinvägarna. Du bör ta ett färskt urinprov med dig om du låter undersöka din katt hos veterinär. Lägg KatKor (små plastkulor) eller opoppade popcorn i den väl rengjorda kattlådan, ta gärna urin från samma dag eller kylförvarat kort tid (vissa kristaller löser sig, andra kan bildas i urin som står för länge). Urinprov kan annars behöva tas på plats direkt från blåsan via kanyl eller genom kateter. Katter kan få kristaller i urinen (i värsta fall stopp i urinröret av kristallplugg) men även inflammationer i blåsan och bakteriella urinvägsinfektioner.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin

  142. Hej!
    Vår 14 år gamla kastrerade hankatt började halta på vänster bakben i somras. Vi såg inga skador men konstaterade en viss stum svullnad på baksidan av hasens nedre halva. Ingen förbättring på 10 dar, så vi åkte till fancy Strömsholms. Den nyutexaminerade (utbildning i Budapest) veterinären palperar noggrant hela benet och höften, inga tecken på ömhet eller skadade leder, beställer ändå röntgen, inga frakturer, och tar blodprov, förhöjt S-SAA (15 mg/l) och B-leukocyter (25.4 x10*4/l) men ingen feber. Konstaterar att det är en djup abcess i mjukvävnaden (vilket vi ju visste när vi kom dit!) och förskriver Antirobe vet 25 mg i 14 dagar och Metacam 0,5 mg/ml i 7 dagar. Vi börjar med antibiotikan, men inget händer på sju dagar. Snarare tycker vi att han blir allmänt mer påverkad med eventuellt feber. Vi lägger till NSAID och hans allmäntillstånd förbättras direkt. Han har också börjat utveckla svullna dynor på tårna, vilket nu går tillbaka. Abcessen plantart på metatarsus går kanske ner lite grand. Haltningen minskar, men det kan ju bero på NSAID-preparatet, som ju både är smärtstillande och antiinflammatoriskt. När kuren är slut får han börja gå ut igen och vi fortsätter med glucovett (glukosamin med kondroitin och msm) och FortiFlora (probiotika med mineraler m.m.) på maten och homeopatisk behandling med Sankombi som ingnides direkt på abcessen och Sanukehl Staph droppar i munnen eller på nosen (som han irriterat slickar i sig). Vi ser ingen förbättring, snarare verkar haltningen tillta igen och vi ser också att han har mörk missfärgning kring klobaserna på vänster baktass. Vad ska vi göra härnäst?

    1. Hej Lo Jarl.
      Är det en böld måste den tömmas ur, ibland upprepade gånger och spolas ur noga, men detta är ett svårt område med känsliga strukturer. Om både antibiotika och NSAID sätts in brukar det ges samtidigt för bästa effekt om han tål det, annars med skydd av probiotika för magen. Missfärgningen kan bero på att han inte tycker det är skönt att putsa sin tass så det samlas smuts/jästsvamp runt klofalsarna. Är tassen svullen kan det ge viss stas och påföljande dåliga cirkulation ge missfärgning. Bakteriebindande Sorbact kompess eller gelkompress kan behövas i/igenom/över en öppnad abscess håla, men katters tassar är på grund av formen och kattens envishet ofta inte så lätta att bandagera så det sitter kvar…
      En second opinion är inte fel om man vill ha det. Hoppas ni snart får rätsida på skadan!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

      1. Hej Eva!
        Tack för din feedback. Vi fick en second opinion av veterinären på lokala smådjursmottagningen. Diagnos: ”Det var det märkligaste jag har sett på en katt”. Ytterligare antibiotikakur med dubbel dos och fortsatt NSAID. Ingen förbättring. Då googlade vi runt lite och kom fram till att han har cancer, och det mörka kring klofalsarna är exudat från klofalstumörer. Även abcesserna på hasarna (båda hasarna hade vid besöket hos lokala veterinären fått ”abcesser”) är naturligtvis också tumörer. Vi har också konstaterat fler tumörer på andra ställen i kroppen som tyvärr visar att det är metastaserande cancer. Känns uselt att veterinärerna inte kunde diagnosticera rätt. Och det känns inte bra att vi har gett honom antibiotika och immunsuprimerande NSAID, när vi kanske skulle gjort tvärtom, stärkt hans egna immunförsvar. Det är också typiskt att kunskapen om katters sjukdomar är så förbisedd, medan hundars hälsa har en omfattande forskning. Det var genom ett examensarbetet om klosjukdomar hos Riesenschauzer hundar från SLU som vi förstod Gerans diagnos. Bra alltså att känna till att katter också kan drabbas av cancer, vilket vi tycker att veterinärer inom djursjukvården borde känna till och misstänka vid de symptom som vår katt uppvisade.

        1. Hej Lo Jarl!
          Det var tråkigt att höra att det visade sig vara cancer som drabbat Geran, beklagar! Så fort en knöl blir flera bör alltid cancer misstänkas oavsett djurslag, särskilt hos äldre individer. Cancer som behandlas (eller inte behandlas) med cytostatika eller strålning brukar även behandlas på både människa och djur med immunosupprimerande (ofta kortison) som smärtlindrande och för att dämpa illamående, tumören och dess inflammatoriska påverkan på omkringliggande vävnad. Samtidigt bör ju som du säger alla åtgärder som stärker kroppens immunförsvar sättas in då inte NSAID och kortison är specifikt verkande utan belastar hela kroppen.
          Ta hand om er!
          /
          Eva Molin
          Guldveterinären

  143. Hej!
    Jag har en 5-6 månaders kattunge och upptäckte nu denna morgonen att ena klon på baktassen har delat sig ända in till roten. Är detta farligt och måste jag ta in han till veterinären? Han får B-vitaminer dagligen samt kattmjölk och vi använder kattmaten Perfect Fit till honom men nu undrar jag vad kan ligga bakom denna klon?
    Med vänliga hälsningar Sandra

    1. Hej Sandra!
      Katters klor skivar sig normalt ytligt när de vässar dem, då ska den delen falla av och gör inte ont. Är det däremot en djupare spricka (tex fastnat i något) brukar det göra ont, blöda, vätska eller komma var från nagelbandet eller underliggande nagelbädden. Ofta räcker det att vara mycket noga med att dagligen göra rent och desinficera med Klorhexidin eller Alsollösning. Om katten börjar halta eller ni inte får ordning på problemet på ett par dagar så kan katten behöva hjälp av veterinären med noggrann rengöring, antiinflammatoriskt smärtstillande och beroende på skadans omfattning kanske även antibiotika.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  144. Hej!
    Vi har en honkatt som nyss fyllde två år och som vi hade tänkt ta kattungar på. I slutet på maj löpte hon och vi anordnade parning med en hankatt av samma ras. De var tillsammans i en vecka. Hon blev tyvärr inte dräktig, så vi tänkte göra en omparning vid nästa löp. Nu är det dock så att hon inte har kommit i löp sedan dess (4 månader sedan) och vi undrar om det är något vi behöver vara oroliga för och kolla upp eller om vi kan fortsätta vänta? Hon är frisk och pigg förövrigt. Tack på förhand!

    1. Katthonor löper med lite olika intervall när de är unga och hur löpcykeln ser ut beror utöver ålder även på rasen och vilken årstid och ljusmängd det är (ju mörkare/kallare desto mer sällan eller inte alls och är det för varmt på sommaren kan de också gå ur löp). Katter löper inte lika regelbundet som hundar (eller människor). Det finns vissa honor som kan löpa varannan vecka medan andra bara löper 1-2 gånger per år. Viktigt är att hon inte får flytningar från vagina vilket kan tyda på inflammation i livmodern som kan behöva behandlas innan ny parning kan ske. Verkar allt normalt är det bästa ni kan göra att vänta, har hon inte löpt på ett år skulle jag däremot vända mig till en veterinär som är specialiserad på reproduktion.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  145. Hej. Jag har problem med min katt Cindy. Hon har sår huvudet precis vid örat där hon kliar konstant och jag rengör såret hela tiden och det blir inte bättre, har varit till veterinären med henne och dom gjorde samma sak (rengjorde). Såret blöder och blir inte bättre hur mycket jag än rengör det, vad sak jag göra? Har varit såhär i snart 1 månad och jag har inte råd att åka med henne till veterinären hela tiden!

    1. Hej Tobbe!
      Ofta tyder sår vid öron/tinningen på allergi mot antingen något innehåll i fodret (protein- eller kolhydratkälla) eller omgivningsallergi (kvalster, loppor, pollen, gräs osv). Ibland kan det ha sin orsak i bakterie- eller svampinfektion som behöver behandlas med rätt medel. Behandlingen beror på grundorsaken. Det kan betyda foderbyte till särskilt allergifoder, hålla damm-/kvalster-/loppfritt, regelbundna bad med specialschampo samt eventuellt antibiotika eller kortisonbehandling. Tillskott av essentiella fettsyror kan hjälpa. Är området litet och det inte verkar sprida sig kan lokalbehandling med kortisonsalva räcka, vissa katter behöver istället tabletter av kortison och/eller antihistamin. Ibland blir dock problemet så utbrett att katten måste genomgå allergitester följt av regelbundna injektioner för hyposensibilisering som utförs i hemmet av djurägaren. Besök en veterinär med specialistkompetens i hudsjukdomar (dermatologi) så kan ni nog hitta svaret mest kostnadseffektivt.
      Hoppas det inte blir alltför problematiskt för Cindy! Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  146. Hej Eva! Igår så hände det något fruktansvärt med min älskade katt, som jag har haft i alla år. Min katt hade inte ätit så bra från och till i några månader, och igår åkte jag och mamma för att hälsa på min katt, Gizmo som bodde hos mormor. Då försökte vi att få honom att äta, vi testade med lax, kattgodis och allt som han gillade förut, men han bara nosade på maten och gick. Sedan när vi var ute och skulle kolla hur det var med honom så såg vi att han var jättesmal, precis vid svansen och i ansiktet. Han har ju nästan alltid varit den katten som har varit stor och kraftig. Men nu var han riktigt mager. Och sedan så spann han väldigt och strök sig fortfarande runt benen på oss. Men sedan la han sig och sov i gräset. Mormor berättade även att han hade börjat att lukta illa och han orkade ingenting. Jag hämtade pappa, som bodde några hus bort ifrån mormor. Och vi märkte att Gizmo inte alls var den katt han brukade vara. Och det visade sig att njurarna hade gett sig. Så vi var tvungna att avliva honom igår. Det var mycket sorgligt. Jag frågade pappa om det inte fanns något att göra. Men han sa att det tyvärr inte fanns det. Och sedan frågade jag om vi inte kunde åka till veterinären så att dom fick byta ut njurarna, men pappa sa att dom tyvärr inte kunde göra det, för det funkade inte som med människor.
    Så min fråga är: Är det inte som med människor, att det går att byta ut njurarna? och Finns det någon fond där man kan skicka in pengar för mer forskning på njurproblem? Skulle vara tacksam för svar! 🙂

    Med vänlig hälsning Hilda ( 13 år )

    1. Hej Hilda!
      Beklagar sorgen och er förlust av Gizmo! Tyvärr finns inte möjligheten att byta njurar på katter då det inte är etiskt riktigt att utsätta katter för den behandlingen. Det innebär (ibland flera) komplicerade operationer, upprepad dialys (rening av blodet) samt stora risker för infektioner och bortstötande reaktioner av kroppen på de donerade njurarna. Det finns varken tillräckligt med plötsligt av olyckor dödade friska donatorer i lämplig ålder och skick eller möjlighet att ”offra” friska katter för en sjuk katts skull. Sveriges Veterinärhögskola har fortgående projekt och studier för katter och dess olika sjukdomar, hör med dem om det finns något aktuellt projekt för njursjukdom hos katt och om de har en fond för detta! Det finns många fonder för att hjälpa djur i olika situationer och sjukdomar som denna lista på Hittekatter i fokus
      Hoppas du kan hitta något som passar för att hylla Gizmo! Annars kan du skapa en själv!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  147. Hejsan,

    Vi har två kattungar på 7 månader. Ena är en hona och den andra är en hane, hannen är kastrerad. Siri är dock väldigt mycket mindre än sin bror Nils. Ungefär hälften så stor (och Nils är enl veterinärerna rätt liten) jag är rädd för att hon inte får i sig näring som hon skall. Siri har varit hos veterinären när hon var 3 & 4 månader för vaccination och de sa ingenting. Bara att hon var väldigt nätt. De äter båda jättebra, dricker och gör ifrån sig, har fin päls och är väldigt aktiva (inomhus katter) Är detta normalt att hon katter kan vara så mycket mindre? Många tack på förhand! // Josefin

    1. Det är svårt att bedöma vad som ”är för liten” eller inte utan att ha en vikt och samtidigt se och känna på katten och dess benstomme i relation till dess muskulatur och hull. Vissa katter är mycket små, det beror på hur deras gener ser ut bakåt i familjen. Honor är generellt normalt mindre än hanar. Så länge de är pigga, glada, äter samt sköter sin päls och toalett normalt skulle jag inte vara orolig.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  148. Hejsan, jag har en hon katt på två år. hennes anus har börjat putta ut väldigt mkt och är väldigt rött. jag har inte byt hennes mat eller andra ruttiner, kan detta vara mask? borde jag avmaska och se om de blir bättre? hon är en ute katt men jag har aldrig sätt henne äta något annat djur och hon är väldigt kräsen, tacksam för svar Mvh michelle

    1. Hej Michelle!
      Under förutsättning att hon kan bajsa normalt och inte är förstoppad kan välfyllda/överfyllda analsäckar göra att anus putar ut. Klåda av mask kan ge röd irriterad anus. Är hon en stor jägare kan det vara lämpligt att maska av henne men ofta har man då sett spolmaskar i kräkningar eller små risgrynsstora segment av bandmask i avföringen eller i pälsen runt anus. Låt en veterinär undersöka henne om du är orolig.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinäen

  149. Hej!
    Vi har två trevliga, sociala vanliga huskatter som är 16 månader gamla. Honkatten får p-piller och hankatten är kastrerad. Vi bor på landet så de kommer och går som de vill men är oftast inne på nätterna, men det är inte ovanligt med strövtåg på 2-6 dagar. Häromdagen upptäckte jag att honkatten har klart nosdropp, klart som vatten. Och nu såg jag det igen. I övrigt fullt frisk, äter och dricker och leker. De är regelbundet avmaskade och vaccinerade. Kan katter, som t ex hästar, drabbas av förkylningsvirus? För hästarna går det oftast över utan komplikationer om man låter dem vila och få bra med mat. Hur gör man med katter?

    1. Hej Maria!
      Ja katter kan också drabbas av virus som drabbar slemhinnorna i nos och bihålor samt ibland även ögonen. Precis som för oss människor och hästar är det viktigt med vila, värme, vatten och bra mat samt rengöra nosen från sekret.
      Vid tecken på besvärad andning eller svårt att äta måste dock veterinär kontaktas.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  150. Hej, jag har en liten birma kille på 8 månader, han har börjat slicka bort pälsen på buken och fått lite små röda prickar där och fått lite rinniga ögon. För övrigt kissar han, äter och dricker som han ska plus att han busar som han brukar.
    Vi ska till vetrinären på tisdag men undrar vad de kan röra sig om?
    Tack på förhand 🙂

    1. Hej Louise!
      Katter kan slicka bort pälsen på buken av flera olika anledningar. Vid klåda av parasit-, svamp- eller bakterieangrepp på huden, vid inflammationer och infektioner samt grus/stenar i urinvägarna (blåsan och urinröret). Vissa slickar sig på buken om de är tröga i mage/tarm för att få lättare att bajsa. Ytterligare andra (oftast äldre) som har ont i höfter/länd. En del katter slickar sig av stress som ett sätt att avreagera och ”trösta sig” (trots att katten för övrigt verkar må bra). En del katter har problem med allergier mot ämnen i omgivningen eller innehåll i fodret. Prickarna på magen kan vara sekundära orsakade av slickandet eller ett primärt uttryck för infektion eller allergi.
      Lycka till, hoppas ni hittar orsaken!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  151. Hej Eva!

    Jag vill bara tala om att jag verkligen uppskattar att du har en ambulerande verksamhet. Alla katt-veterinärer borde ha det. Katter är ju starkt kopplade till sitt revir. Vet du om det finns ambulerande veterinärer i Södermanland?

    Mvh. Lo

    1. Hej Lo Jarl!
      Tyvärr känner jag inte till någon privatpraktiserande hemveterinär i Södermanland, men vissa veterinärkliniker kan ibland åta sig hembesök. Distriktsveterinärerna har ju som huvudsyssla lantbrukets djur och hästar men beroende på läge och beläggning kanske de även åtar sig smådjur i hemmet? Ring till de kliniker som finns i närheten och hör efter.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  152. hej
    min katt har börjat halta på sin höra framtas men hon verkar inte ha ont, varken när man ”undersöker” henne eller när hon hoppar, men hon verkar ändå inte vilja gå på tassen. borde jag åka till veterinären eller finns det nått jag kan göra?

    1. Hej Sofie!
      Om katten haltar bör ni låta undersöka henne. Det finns så många saker som kan orsaka att hon inte vill stödja på tassen, benet, armbågen eller uppe i bogen. Skador eller sjukliga förändringar i mjukdelar, leder eller skelett. Hoppas ni hittar orsaken och kan åtgärda den.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  153. Hej jag har tagit hand om två hankattungar som ska vara födda den 25/6 men jag tror snarare att de är födda den 25/7 för de är små… men det kan oxå bero på mask eller rent ut av undernäring….(De som de kommer ifrån skyller på att honan är liten i växten och har haft fler kullar, ganska tätt). Fick hit dem den 13/9 Den ena vägde då 1100g och hade dålig päls och skranglig kropp, såg ut som han hade ”tuppkam” längs med ryggraden. Den andra vägde 1300g och har hela tiden känts friskare med rundare mage och kropp men nu har han börjat kippa lite efter luft och sväljer tydligt ett par gånger när han spinner. Funderar på om han kan ha mask? Kan det ge de symtomen? Fick öronskabb behandla dem och håller på med det än, maskade dem när de kom. För övrigt är de super pigga och härjar dygnet runt =)

    OBS tänker ta dem till veterinären om det blir sämre, men vill ju prova att avmaska igen om det kan vara det som är felet.

    Mvh Emma

    1. Hej Emma!
      En viss risk finns för kvarstående mask både vad gäller lungmask och migrerande tarmparasitlarver. Var dock noga med att följa avmaskningsrekommendationerna så det inte blir för tätt emellan givorna, då belastas lever och njurar alltför mycket. Tyvärr finns även andra orsaker till dålig tillväxt och kippande efter luft såsom diafragmabråck och Felin Infektiös Peritonit (FIP). Låt dem undersökas av veterinär om de kippar efter luft, katter ska normalt alltid andas genom nosen om de inte mår illa/hässjar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  154. Hej!

    Jag undrar varför nästan alla röda huskatter katter är tjocka speciellt när dom är kastrerade och är pojkar?

    Finns det någon röd katt som inte är stor? Är det maten eller generna? Finns det något man kan göra för att dom ska gå ner i vikt ?

    MVH en snäll djurvän

    1. Alla kastrerade katter har lättare att gå upp i vikt då ämnesomsättningen ändras när hormonbalansen justeras och fokus flyttas från parningsletande till matletande. Detta gäller alla färger och kön på katter men det kanske syns tydligare på röda katter (ljusa färger ser större ut än mörka). Vad gäller röda hankatter är dessa vanligare än helt röda honkatter. Vissa genetiska betingelser vad gäller ämnesomsättningen kan säkert föreligga precis som för temperamentet hos en katt även om detta inte studerats närmare för just röda katter vad jag vet.
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  155. Hej!
    Vi har två huskatter som är 6 månader. De följer med när vi går på promenader med vår labrador. Det är himla mysigt men jag undrar om det är lämpligt för deras kroppar som inte är färdigväxta? Promenaderna de följer med på är som längst 3 km. Jag har växelvis burit dem emellanåt men de vill helst gå själva.
    Hälsningar från Åsa

    1. Hej Åsa!
      Det är inga problem att de hänger med på promenader så länge de orkar hänga med, det måste vara på deras villkor.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  156. Hej Eva,
    Jag har en katt som är 15 år. Han har alltid varit mycket ”matglad”, pigg och social.
    På sista tiden har han ibland ”hostat”, vilket faktiskt blivit allt mer sällan (som jag ser). Han har kattlucka och går ut och in som han vill.
    Nu är han ”ivrig” att få mat, men när jag ger honom äter han några tuggor och lämnar sedan. Igår ville han inte ens äta en klick grädde som jag testa med (älskar han annars).
    Han luktar dessutom i munnen – och där han legat på soffan luktar väldigt illa….
    F.ö verkar han ju inte sjuk och än så länge hyfsat pigg och ”lik sig” i sitt beteende… Är det något som du direkt tycker att jag borde göra / kolla? Det som inte är ”som vanligt” är ju lukten och att han äter dåligt…..
    Hälsningar
    Karin

    1. Hej Karin!
      Äldre katter kan ha problem med sina tänder (tandlossning och tandresorbtion utöver tandsten), vilket måste åtgärdas för att katten ska må bra och äta ordentligt. De kan även drabbas av organsjukdomar, vanligt är njursvikt (kan ge avsmak inför mat) och förstorad sköldkörtel på halsen vilket ger ökad ämnesomsättning och kan orsaka tryck över luftstrupen/hosta och svårigheter att svälja. Din katt bör undersökas av veterinär som kan ta blodprover och åtgärda tänder under narkos och som har tillgång till tandröntgen.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  157. Hej,

    Jag har en innekatt som är en 3 åriga honkatt . Vi har upptäckt en ”klo” liknande utväxt vid klorna. Är detta något som bör undersökas eller är det ”normalt?

    1. Hej Helene!
      Svårt att svara på frågan utan att se tassen och klon. Vissa katter kan få förhornade utskott, andra kan få kluvna klor då klorna inte ”ömsat” sitt översta skikt vid vässning av klorna. Låt veterinär titta på tassen om ni är oroliga.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  158. Hej
    Min 20 åriga katt slickar sig på undersidan av svanstippen så att den blir alldeles bar på ca 2 cm, vet inte att hon har skadat sig. Är det något som har med hennes höga ålder att göra? hon äter och är frisk i övrigt, men är en trött gammal dam : )
    Finns det något man kan göra?
    /helen

    1. Hej Helen!
      Låt en veterinär undersöka din katt, ibland beror slickande på infektion, tumörer, artros (fast de inte kommer åt ”rätt ställe”), neurologiska skador och ibland demens/förvirring. Orsakerna kan vara många men det kan vara bra att kolla upp om något går att åtgärda.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  159. Våran katt var pigg på kvällen. På morgonen hade hon kräkts & bara låg hela dagen. varken åt eller drack. Helt apatiskt & verkade ha ont med tunn/ytlig andning. Avvaktade till dagen därpå sedan uppsökte vi veterinär där prover togs & röntgades invertes. Dom hittade inget fel på katten. Hon vätskades upp rejält med dropp & även under huden. Fick lugnande då hon blev stressad när proverna skulle tas. Hon var väldigt groggy hela kvällen efter besöket . Dag två var vi på återbesök för koll. Infarten togs bort & hon fick godkänt. Väl hemma igen så är hon fortfarande konstig . Äter väldigt lite & dricker ingenting. Hon är inte sej lik. Spinner inte som vanligt & pratar inte som hon brukar. Hon känns frånvarande & lite borta i blicken. Prövade att kittla henne under tassarna nu i morse vilket inte brukar vara populärt då drar hon tassarna till sej snabbt i vanliga fall. Nu kunde jag kittla & dra i tassarna hur jag ville utan nämnvärd reaktion. Kan våran katt fått någon nevrologisk skada som inte visade sej på blodproverna eller är hon bara låg på grund av det lugnande hon fick (Nästan som bakfylla)?

    1. Hej Lars!
      Vad tråkigt att din katt mår dåligt. Svårt att säga utan att undersökt katten. Mina tankar går till att även katter kan få stroke och blodproppar förutom förgiftning (ex tuggat på giftig växt) om inga andra fel kunde hittas på katten. Lugnande medel kan absolut ge ”bakfylle”-symptom. Hoppas hon piggar på sig!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  160. Jag har en fråga om min 6 år gamla han katt. Han har fått pälsbortfall runt vänster öga, det börjar från örat och går ner mot vänster öga mest ovanför ögat, men även en kant ner mot käken

    1. Hej Camilla!
      Låt en veterinär undersöka din katt, det kan bero på flera olika orsaker. Naturlig urtunning av pälsen mellan öron och ögon förekommer men brukar vara liksidigt. Katter kan få jästsvamp- och bakterieangrepp, parasiter och olika immunologiska sjukdomar om det är enkelsidigt. Hoppas ni snart hittar orsaken!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  161. Hej!

    Min katt är snart 9 år och sedan jag adopterade honom för ca 1 år sedan har han varit väldigt hård i magen. Det kan gå dagar utan att han bajsar sen kommer en dag då det kommer hur mycket som helst. Han sitter och klämmer ibland men det är sällan det kommer utanför explosionen och när det kommer är det stenhårt och ibland är det blodblandat slem på avföringen. Ger honom kattmalt och blandar vatten i maten, han vägrar mjukmat eller olja i maten. Vad kan jag göra mer? Ska jag gå till veterinären och göra en koll? Var hos veterinären för ca 6 månader sedan och då hade han problem med njurarna men det har löst sig sen dess.

    mvh

    Henrietta

    1. Hej Henrietta!
      Det finns tyvärr katter som har dålig tarmmotorik av neurologisk karaktär, även om katten är överviktig eller har dålig njurfunktion (alltid kroniskt, kan aldrig återställas helt) och är uttorkad kan risken för förstoppning föreligga. Det är viktigt att han får mycket vatten, oljan skall vara smaklös Paraffinolja som blandas i maten. Han kan behöva mjukgörande Laktulos och det är viktigt med mycket motion, gärna upp och nedför klätterträd. Vissa katter kan behöva extra tillskott av kostfiber ex Visiblin, vissa tarmotoriska stimulerande tillskott som loppfrö eller linfrö och kattgräs. Det blodblandade slemmet kommer från den retade tarmen, varför det är viktigt att han kommer igång med daglig avföring. Han bör även vara utredd för rygg/länd/höftsmärta så att det inte är därför han håller sig, i så fall behöver han daglig smärtlindring.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  162. Hej, varje gång min hund har varit ute och det är lite kallt och när hon kommer in så brukar hon bli stel och börja tugga på sin tunga, det ser ut som att hon pratar och sen efter typ 1 minut så slutar det. Så jag undrar vad detta kan vara/beror på? och nu på sista tiden har hon även gjort så när hon inte varit ute.

    Mvh Linus

    1. Hej Linus
      Det kan vara en eller flera tänder som ilar av kyla och som nu börjar göra ont även under andra omständigheter. Även inflammationer i huvudets nerver och förändringar i hjärnan kan ge liknande symptom och behöver i så fall utredas av neurologiskt specialiserad veterinär.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  163. Hej,
    Kan en steriliserad katt ha mens?
    Med vänlig hälsning
    Ronj

    1. Hej Ronja!
      Först måste begreppet steriliserad redas ut jämfört med begreppet kastrerad. Vid sterilisering kan man välja att endast snöra av äggledarna (eller sädesledarna hos handjur) så att inga ägg kan transporteras till livmodern, detta praktiseras inte eftersom hormonspelet med löp som man vill undvika då finns kvar. Vid kastrering tas antingen endast äggstockarna eller hela livmoden samt äggstockar bort. Om äggstocksrester råkar lämnas kvar eller om äggstocksvävnad felaktigt bildats på annan plats i buken (kallas ektopisk äggstocksvävnad) så kan katten åter komma i löp trots att den är kastrerad.
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  164. Hej!
    Min systers ena katt, en hane på ett par år(vet inte åldern riktigt annat än att han är ungkatt) fick plötsligt väldigt ont i ena bakbenet, kort där efter verkade han bli förlamad i det andra och hoppar runt med hjälp av det försa som fortfarande verkar göra väldigt ont. Vi ska ringa veterinär imorgon och håller honom under uppsyn hela natten. Vad kan det bero på?

    De senaste dygnen har båda katterna träffat och umgåtts med mina ute katter och hund. Alla djur är avmaskade och vaccinerade.

    1. Hej Josefine!
      Det är bra att ni tar katten till veterinären för undersökning. Det kan vara allt från kattbett eller artrit (finns både septisk bakteriell, aseptisk inflammatorisk och immunmedierad typ) förutom skador på skelett, muskler, senor och ligament orsakade av olyckor och bus. Tyvärr finns även hos vissa katter tendens att få aortatrombos där det stora kärlet förgrenar sig ut till bakbenen.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  165. Hej!

    Har en kattunge på 16 veckor som hamnat i bråk med en vuxenkatt. Hon har antingen blivit biten eller riven i vänster baktass. Hon är trycköm och haltar. Äter, dricker och går på lådan som vanligt dock. Har rengjort så gott jag kunnat med varmvatten och tops. Finns det något mer jag ska göra eller kan göra? Samt något att hålla utkik efter?

    Mvh
    Samuel

    1. Hej Samuel!
      Du gör rätt att göra noga rent, såret kan behöva desinficeras med Klorhexidin eller Alsollösning. Det tråkiga vid kattbett är att det lätt bildas bölder som måste tömmas. Viktigt är alltså att inte låta ytskiktet läka ihop alltför snabbt och att massera ut allt eventuellt sekret och samtidig tvätta noga. Hos veterinären kan du få hjälp med bedömningen av skadan samt smärtlindrande antiinflammatoriskt och vid extremfall även antibiotika.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  166. Hej.
    Vi har en honkatt på 11 år som efter vi vart borta en vecka på semester (med passning av granne och barn som har släppt in och ut henne 2 gånger om dagen) börjat bete sig orkeslös , apatisk. Ligger mest still och är allmänt slö.
    Dricker men äter inte. Hon luktar även illa i munnen.
    Har spytt ett par gånger och kissat men inget bajs vad vi sett.
    Har blivit sämre dag för dag. Inne på 3e dagen nu.

    1. Hej Sten.
      Ni bör ta er katt till veterinären snarast. Det kan röra sig om organsvikt, förgiftning (tex ätit av olämplig växt) eller tandvärk och flera andra saker som kan visa sig vid en klinisk undersökning. Det är direkt livsfarligt för en katt att inte äta på tre dagar.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  167. Hejsan. Har en honkatt (huskatt) på 6 mån. Upptäckte idag att hon har en mörk fläck på örat som känns som en rund knöl. Hon är helvit så det syns tydligt. Hon har även ont där. Vad kan det vara? Mvh C

    1. Hej Caroline!
      Det kan vara ett litet svullnad av vätska/blod/lymfa mellan brosk och hud (othematom) tex efter bitskada eller att efter att ha ruskat på huvudet så att ett litet kärl börjat läcka. Om hon haft fästingar kan rester av huvudet kapslas in av kroppen och ge en lokal reaktion. Tyvärr finns tumörer även på unga katter, vita katter är särskilt drabbade (ffa skivepitelscarcinom). Låt en veterinär undersöka henne.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  168. Min kattunge har skadat sin klo, blödde lite.
    Nu vill hon inte gå på tassen. Vet inte vad hon fastnat i.

    1. Hej Marlene
      Låt en veterinär titta på henne om hon har mycket ont och inte vill stödja på benet. Om endast klon skadats kan det räcka med att ni hjälper henne att tvätta tån med mild tvål och ljummet vatten samt desinficera med Klorhexidinlösning, men har hon fastnat värre och klobenet eller leder skadats så kan hon behöva hjälp med smärtlindrande antiinflammatoriskt av veterinären.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  169. Hej min son har en katt som har klöst sönder sej bakom örat pga för långa klor men har klippt dom nu är en inne katt kattunge när de börjar läka ihop är hon där å klöser igen vad ska han göra finns de nån salva eller nått annat mvh mona jonsson

    1. Hej Mona!
      Är kattens öron kontrollerade för skabbdjur eller jästsvamp/bakteriella infektioner? Detta bör kontrolleras i första hand, därefter bör katten undersökas om den är för torr i huden, allergisk mot något i omgivningen eller i foder. Därefter får den undersökande veterinären göra bedömning om behandling med örondroppar, salva, spot-on preparat, injektion, tabletter eller foder beroende på orsak till besvären.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  170. Hej jag har en honkatt på 5 år som under ca 1års tid kanske mer eller mindre har ätit ppiller, nu på senare dag har jag märkt att hon sover mycket mer än vanligt och så har hon sår på bröstvårtan, är det canser eller bara något oförligt, vet att det kan komma vätska ur bröstvårtan men har inte märkt något.
    Sen har jag en till fråga om samma katt, ända sen hon var 2 år ungefär så har hon vägrat att gå på toa och bajsa själv, innan hon går in på toa så går hon runt och skriker tills någon kommer, det slutaf med att man får sitta och klappa på sidan av magem tills hon är klar, vad kan detta va?

    1. Hej Hanna!
      Tyvärr kan katter som stått på p-piller en längre tid drabbas av juvertumörer. De kan även få juverinflammation. Båda orsakerna kan göra att det vätskar och/eller blir sår. Katterna kan även själva slicka sår med sin sträva tunga om de slicka frenetiskt på ett område som irriterar dem. Låt kontrollera detta hos veterinär om det inte läker. Det verkar även som din katt har trög tarmmotorik om hon behöver hjälp med magmassage under toalettbesöket. Nu kan det i och för sig bli en mysig vana för henne av något som från början var en nödvändighet. Kattmammor behöver alltid stimulera kattungarna genom att slicka dem på magen och runt könsöppningarna för att de ska kunna göra ifrån sig. Kanske har hon detta beteende kvar om inget neurologiskt/mekaniskt fel hittas.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  171. Hej! Mina katter har börjat låta snuviga, de är inte vaccinerade men regelbundet avmaskade. Kan man bota kattsnuva eller kattpest om djuret redan är smittat eller gäller det bara om man från början vaccinerat dem. De har inga lösa avföringar äter lika bra som vanligt. Men det låter som de nyser mm. mvh Maria

    1. Hej Maria!
      Det är ingen idé att vaccinera en redan sjuk katt, djuret skall alltid vara frisk då man vaccinerar så att kroppen orkar bygga upp immunförsvarets antikroppar mot det som man vaccinerar emot. Det går att med snabba insatser och intensivvård att bota katter sjuka i kattpest, men många dör snabbt eftersom de ofta hastigt blir riktigt dåliga då det är en mycket aggressiv sjukdom. Kattsnuva är oftast inte dödlig men är orsakad av virus som inte går att bota utan man kan endast ge understödjande vila, värme, god näringsrik mat och vatten tills kroppen återhämtat sig (precis som när vi har influensa). Ibland behöver dock även katter med kattsnuva läggas in för intensivvård om de får komplicerande luftvägsinfektioner eller mycket nedsatt allmäntillstånd och slutar äta vilket kan vara allvarligt och dödligt. Håll katterna inne i lugn och ro och pyssla om dem, se till att luftfuktigheten inte är för torr då det kan torka ut och reta slemhinnorna. Droppa koksalt och gör rent i nosborrarna om de är täppta med snor, värm maten lite så den doftar mer (katters aptit förlitar sig mycket på doftsinnet). Kontakta genast veterinär om de blir dåliga.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  172. Hej
    Vi har en kisse på 8 månader som har fått väldigt kalla tassar(alltid varma annars) och han slickar sig mycket om munnen. Ligger och gnäller och slår med svansen och är irriterad . Har gjort detta i 1 1/2 dag. Äter lite sämre och de ser ut som han har svårt att tugga han har fina slemhinnor och tänder, ingen feber.
    Tack på,förhand
    Mvh UllaBritt

    1. Hej Ullabritt!
      Kalla tassar kan tyda på dålig cirkulation (hjärtsjukdom, tromber i kärl, lågt blodtryck, neurologisk sjukdom osv), ni bör låta undersöka honom hos veterinär om han inte blivit bättre!
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  173. Hej, har en honkatt på sju år som har börjat läcka vit vätska ur urinhålet. Vad kan det bero på. Är väldigt orolig.

    1. Hej Viktor!
      Du bör låta undersöka din katt om det inte gått över eller om hon får problem med att kissa. Honkatter kan drabbas av inflammationer i vagina (och i livmoder om hon inte är kastrerad) samt i urinvägarna. I urinvägarna kan det röra sig om inflammation, infektion (bakterier eller mer sällan svamp) och kristaller i urinen som ger flytningarna.
      Många gånger går det över av sig själv men om katten slickar frenetiskt kan det reta och göra att det fortsätter.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  174. Hej, min katt har de senaste dygnen börjat må dåligt, hon är ca 11 år. Det började med att hon kräkte på natten sedan började hon sluta röra på sig, när man klappar henne på magen så jamar hon, ibland fräser hon till. Hon äter inte heller, går inte i lådan mer, Hon kissar ner saker där hon ligger. Hon har legat i ett fåtölj i 2 dagar utan att röra på sig.

    Vad kan detta bero på?
    MVH Andreas

    1. Hej Andreas!
      Hoppas att du åkt till veterinären med din katt (denna svarspalt besvaras inte akut). Det går inte att säga vad hon har drabbats av, det kan vara förgiftning, invärtes organsvikt (njurar/lever/bukspottskörtel etc), infektion/inflammation, smärta från mage/tarm eller muskler/leder/skelett. Då hon är en äldre katt kan även invärtes tumörsjukdomar och stroke/hjärnblödningar drabba henne.
      Hoppas allt går bra!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  175. Hej! Jag har en katthona på ca 5-7 år och skaffade två kattungar (en hona och en hane) för ca 6 månader sedan. I början undvek den vuxna honan, kattungarna och fräste ibland åt dem för att de skulle hålla sig undan. Hon kunde bara tillåta dem (mestadels hanen) då hon var parningsvillig. men nu på senaste tiden, ca 1-2 veckor, har hon börjat slicka dem och jamat efter dem. Men mestadels hanen då honan inte är lika social mot den vuxna. hon har också på senaste tiden börjat lägga på sig vikt. Jag undrar vad detta beror på. Varför slickar hon de yngre nu när hon var ganska fientlig mot dem innan? Kan katter få kattungar när de är så gamla som hon och kan det vara orsaken till hennes viktuppgång och moderliga beteende?

    Samtidigt som hon ligger och slickar på hanen biter han henne och verkar vilja busa. men då jamar hon lite försiktigt och slickar igen. Och ibland lägger hon sig på honom så hon ska kunna slicka utan att han biter henne.

    1. Hej Isabelle!
      Det låter som normalt uppfostrande modersbeteende hos din katt med inslag av respektingivelse. Ja, även äldre katter kan bli dräktiga, de har ingen menopaus som kvinnor får. De kan även bli skendräktiga och därav moderliga.

      En parantes: jag hoppas att alla kattägare (som inte är professionella uppfödare eller ansvarsfulla ägare som i förväg hittar mycket goda och stabila hem till sina PLANERADE kattungar) låter kastrerar sina hankatter och honkatter så fort de blivit 3-6månader gamla. Katter behöver absolut inte ha en kull innan de kastreras, och att ge p-piller längre tid är direkt livsfarligt (elakartade juvertumörer, livmoderinflammation etc).

      Lycka till med din kattfamilj!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  176. Hej, min kastrerade hankatt som nu är 15 år gammal har slutat spinna, vad beror det på.
    MVHCerolhy

    1. Hej Cerolhy!
      Din fråga går inte att besvara utan att ha undersökt katten, det kan finnas många orsaker (smärta, inflammationer i munhåla/svalg, tandproblem, sköldkörtelproblem, organsvikt, senilitet mm). Låt en veterinär undersöka honom.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  177. Hejsan!
    I går kväll kräktes min katt upp maten han ätit men har inte kräkts mer vad det ser ut som men han nyser kraftigt och har ett öga som rinner rejält. Hans temperatur ligger på 37,5 så lite under 38. Där jag adoptera han ifrån sa de att han är vaccinerad mot kattsnuva men fick inget vaccinationskort. Hur allvarligt tror du det är? Han dricker som vanligt och är slöare än normalt men försöker/ vill busa och gosa. Tacksam för svar! Mvh Sandra.

    1. Hej,
      det är vanligt att virussjukdomar (som de i kattsnuvekomplexet) bryter ut i samband med stress (ex flytt eller förändringar hemma) vilket brukar yttra sig som nysningar och rinniga ögon. Enstaka kräkningar är inget att oroa sig för så länge de inte blir ihållande eller blodiga. Normal temperatur är upp till 39 grader hos katter. Katter som är vaccinerade kan fortfarande bli sjuka men symptomen blir mildare och mer kortvariga än vid sjukdom hos ovaccinerad katt. Det gäller ett hålla ögon och nos rena, låta honom ta det lugnt och få i honom ordentligt med vatten och mat så han tillfrisknar. Mycket TLC (Tender Loving Care)! Vaccinationskortet bör du se till att få från katthemmet.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin

  178. Hejsan! Min hankatt på 4 år hostar illa efter nästan varje gång han druckit vatten, ibland bara utan vidare. Det ser ut som att något gör ont för han vrider liksom huvudet när han tar i för att hosta. Det låter torrt. Veterinären kollade det för nåt år sedan när han hade analsäcksinflammation eftersom hon kände och tryckte på halsen och han ryggade undan men hon kunde inte hitta nåt då… Låter så hemskt och jag är så rädd han har ont! Han är pigg och glad annars!
    Tack på förhand!

    1. Hej,
      oftast måste luftstrupen och dess struplock undersökas under narkos och ibland även vaken i en genomlysningsröntgen (ovanlig undersökning men finns på vissa stora djursjukhus) för att kunna se om det är något fel i sväljmekanismen. Det kan vara neurologiskt orsakat så att vattnet hamnar i luftstrupen istället för matstrupen eller att något trycker på matstrupen och ger obehag och/eller retning av luftstrupen vid sväljning och orsakar hostan ex förstorad sköldkörtel, lymfknuta, tumör, vätskefylld cysta eller något främmande föremål som har fastnat i slemhinnan (kan vara mycket svårt att hitta trots noggrann undersökning under narkos).
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  179. hej. jag har en katt på snart 11 år. idag upptäckte jag i hennes ena öga en ring runt vitan, som är gul på henne och svarta små prickar. vad kan det vara? tacksam för svar. Lillemor

    1. Hej,
      du bör låta en veterinär eller veterinär ögonspecialist titta på hennes öga, det är svårt att veta vad det kan vara utan att se hur det ser ut.
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  180. Hej!
    Våra kattungar genomgår behandling för ringorm.
    Tyvärr fick ena kattungen vatten i näsan när vi Skölde och låter nu ”bubbligt” i näsan. Har du nåt tips hur vi får bort vattnen och kan det vara farligt?
    Mvh erik

    1. Hej.
      Vatten brukar dunsta av sig själv och är ofarligt (men obehagligt) i näshålan om det inte är en stor mängd som hamnar nere i lungorna (kan orsaka lunginflammation). Man kan försiktigt suga ur nosen med en ”valpsug”/bebissug (för snor & slem från apoteket), eller med sköljblåsan (som hör till Revaxörs öronspolningsset) eller försiktigt med munnen (om ej kräsmagad).
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  181. Hej ! Min katt är väldigt tjock jämfört med våra andra tre katter som är i normal storlek. Har varit orolig för han innan och gått med honom till veterinären där dem då bara säger att han behöver banta. Vilket blir svårt med tre katter till. Han låter även konstigt ibland när han andas och han kräks också upp vätska ibland. Något som jag ska tvinga veterinären att kolla upp kanske?

    1. Hej.
      Orsaken kan vara stress vilket kan ge hetsätning som gör honom både överviktig och att han kräks ibland. Vissa katter blir stressade av matplatsens placering, att de andra katterna kan se/ lura på honom eller för nära de andra katterna. Man bör kontrollera tänderna ifall han äter utan att tugga ordentligt eftersom onda tänder kan göra att katter slänger i sig och får i sig mer mat per minut än om han tuggade sakta och inte hinner få några mättnadskänslor i tid. Det kan vara lämpligt att utfodra med särskilda foderapparater eller i foderleksaker eller på särskilda utfodringsfat som är formade för att göra foderintaget långsammare. I vissa svåra fall kan man vara tvungen att bygga en låda med en öppning där endast de smala katterna kan gå in och äta medan den tjocka katten inte kommer igenom. Vid kräkningar bör även de inre organen kontrolleras.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  182. Hejsan!
    Min katt har ätit väldigt dåligt på senaste tid. Jag undrar var det kan vara och hur jag ska göra.
    Han skriker även när man kliar honom på bakredelen av magen, vid baktassarna och han vill gärna inte att man masserar honom vid baktassarna. Vad kan de vara?

    1. Hej,
      Du bör låta din katt undersökas av veterinär. Det kan finnas många olika orsaker till hans protester; förstoppning, urinproblematik, smärta från inre organ, nervpåverkan i ryggen eller i bakbenen, små blodproppar i benen som ger dålig cirkulation eller allmänt försämrad hälsa (ger viss lättretlighet) mm. Hoppas ni hittar och kan behandla orsaken!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  183. Hej! Jag undrar om man kan röntga en kattona utan att det skadar kattungarna? Och hur långt in i graviditeten ska honan vara om man vill röntga henne

    Mvh// Anna

    1. Hej Anna
      Enstaka röntgen kan man göra utan att skada kattungarna, de syns vid 45 dagars dräktighet då skelettets har mineraliserats tillräckligt för att man ska kunna räkna antal foster i livmodern.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin

  184. Hej,

    Vi tog farväl sv vår lille katt igår. Han var bara dryga 7år. Plötsligt blev han dålig och ville inte äta eller dricka. Efter två dagar åkte vi till veterinären som såg en tandinflammation pga tandsten. Detta skulle opereras men de ringde sedan och sa att han hade njursvikt med mycket höga värden och rekommenderade att vi skulle ta bort honom. Nu efteråt har jag läst att då katten är uttorkad så förhöjs värdena och om bara katten får i sig näring och vätska så kan de trots allt leva vidare. Jag undrar vilken undersökning de ska ha gjort för att garanterat veta att det var så illa njursvikt att han inte kunde klarat sig. Han var ju trots allt uttorkad efter två dygn utan mat och endast lite vatten. Blodprov vet jag att de försökte ta. Står endast laboratorieundersökning intern på kvittot.

    1. Hej Maria
      Beklagar sorgen och er förlust! Vid lätt uttorkning höjs oftast njurvärden endast lite över övre referensvärden, vid kraftig uttorkning (efter kraftig diarré/kräkning) kan man få akut njursvikt och värdena höjs desto mer samt vid kronisk njursjukdom kan de komma upp flera gånger till över hundra gånger normalt. Symptom vid kronisk njursjukdom visar sig inte förrän över 75% av njurvävnaden slutat fungera då njurarna har en fantastisk ”överkapacitet” att rena blodet. Utan tillgång till värdena och dess referensområden och måttenheter (skiljer sig mellan olika laboratorieutrustning) kan inget uttalande göras om dem. Man brukar även ta njurvärdet Urea, röda blodbilden (eftersom njurarna styr blodbildningen i benmärgen) samt elektrolyterna Natrium och Kalium. Vidare undersökningar skulle vara blodtrycksmätning, ultraljud av njurarna samt i vissa fall njurbiopsi (viss blödningsrisk).
      Ta hand om er!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  185. Hej, jag har en snart 10årig katthona som på senaste inte har varit sig själv.
    Vet inte om det har något att göra med att hon nyligen har gått på diet och gick ner 2,7kg på tre månader. Jag började nyligen fasa tillbaka till vanliga fodret.
    Hon har de senaste dagarna inte alls varit sitt gosiga, nyfikna jag. Hon ligger mest i sängen, visar lite matintresse men i vanliga fall är hon ett matvrak. Köpte blötfoder i olika smaker för att få igång hennes aptit och det gick men hon har spytt ett par gånger, har gett små portioner ofta.
    Idag har hon visat intresse för mat men inte fått i sig så mycket, har inte sett henne dricka eller använda lådan.
    Veterinär nu?

    1. Hej,
      ja ett besök hos veterinären bör göras för att kontrollera hennes organfunktion samt nivå av sköldkörtelhormon då hon har gått ner mycket ganska snabbt, är personlighetsförändrad och har kräkningar
      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  186. Hej.
    Jag har fått en katt av grannen pga att han inte kan ta hand om de. När jag fick honom va han väldigt avvaktande och rädd vilket är lätt förklarat då han haft trasslig bakgrund. Men den kände sig tillslut trygg och började slappna av kela och kurra när man klappade honom. Pga att han pissar inne konstant kastrerade jag honom förra veckan och katten har blivit gale. Jag kan inte bära honom jag kan inte klappa honom han biter och river allt och alla Och han blir irriterad så fort man rör honom. Vet inte vad jag ska göra :/ katten är ett år ungefär.

    1. Hej,
      det kan ha varit en traumatisk upplevelse då det är ganska sent att kastrera vid ett års ålder för en redan avvaktande/rädd katt, men det är en helt nödvändig åtgärd. Låt honom ta sin tid för att vinna hans förtroende igen.
      Mycket TLC (Tender Loving Care)! Hör med kliniken där kastrationen utfördes om det var något särskilt som inträffade som kan gjort honom rädd eller gjort att han fått mer ont (det är en mycket vanlig och normalt okomplicerad operation). Kontrollera om det har tillstött några sårläkningskomplikationer som kan göra ont.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  187. Hej.
    Jag har en 10-årig kastrerad hankatt som jag adopterat för 3 år sen. Han har varit väldigt sjuklig, nu senast fick jag veta att han har forl. Han luktar vidrigt ur munnen och har börjat utsöndra segt slem. Han kan sitta hopkrupen och försöka kräkas, men det kommer bara en lång sträng slem som vägrar lossa, som jag har försökt nypa bort så ofta jag kan. Nu senast försöker han själv med tassarna slita bort salivsträngen. Han är en privat katt och jag kommer inte åt att kolla munnen. Beror slemmet/salivet på tandsjukdomen eller kan det vara något värre? Tack på förhand /michaela

    1. Hej,
      10-årig katter kan förutom tandresorbtion (TR, tidigare benämnd FORL) ibland lida av njur-/leversjukdom samt överaktiv sköldkörtelfunktion vilket kan ge liknande symptom förutom vid tillfällen då katten försöker få upp hårbollar.
      Ni bör kontrollera hans blodvärden och om de är ok gå vidare med att åtgärda hans tänder. Förbered er på att det kan vara kostsamt beroende på omfattningen av problemen (allt mellan 4.000-14.000kr). Det är inte försvarligt att låta honom gå med dåliga onda tänder ur djurskyddssynpunkt. Ofta förvandlas en privat katt som haft ont till en smärtfri katt som plötsligt är glad och social! Hoppas ni kan hjälpa honom.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  188. hej
    jag har en maine coon katt och den är röd och vit . Den har svarta prickar vid ögonvrån, munnen på tandköttet och runt näsan. Jag har märkt att den är lite röd i tandköttet vid tanden.jag undrar vad det kan vara?

    1. Hej,
      de svarta prickarna är troligen ofarliga pigmentfläckar under förutsättning att de inte sticker upp ur huden eller hårdnar under huden, låt gärna veterinär kontrollera dem vid nästa veterinärbesök. Däremot är rodnad i tandköttskanten ett tecken på inflammation som kräver tandborstning för att minska inflammationen och risken för förtidig tandlossning och som kontroll av tecken på tandresorbtion.
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  189. Hej!
    Min 12-veckors hane har ”stukat” benet. Vi har varit hos veterinär som inte kunde se något på röntgenplåtarna pga kraftig svullnad. Lillen äter, dricker o kissar men annars sover han mest. Tror han är lite slöare dels pga smärtan men också pga metacam som han ska få i tio dagar fram till återbesöket. Min fråga är, när borde jag kunna se svullnaden avta?

    1. Hej,
      beklagar att den lille skadat sig. Vid mindre komplicerade skador bör svullnaden sakta gå ned på några dagar, blir det dock en kronisk inflammation (ffa i en led) kan det ta lång tid innan full återhämtning sker. Vid större skador i led (ex korsbandsruptur som inte opereras) kan problemet dock bli kvarstående. Det brukar visa sig vid återbesök hos veterinären med bedömning av rörlighet och eventuellt nya röntgenbilder.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  190. Hej,

    Våran katt Skorpan är 6 år i April, han är lite loj och äter nästan inget, han försöker men det blir inte så mycket,
    När han går på lådan blir det nästan inget. Han har alltid varit mest inne på vintrarna, men på sommaren är han ute ganska mycket, är kastrerad och har id märkning, Han har varit så här i ca en vecka,
    Är det något som vi kan göra för att hjälpa honom, eller skall vi boka tid hos veterinären.

    Hälsningar ifrån
    Britta o Gert.