Tillbaka till Skaffa katt

Köpa katt

När du är ute efter att köpa katt, finns det många olika alternativ för att hitta just katten för dig.

Tipsa bekanta
Sprid ut till vänner och bekanta att du ska skaffa katt. Ofta kan man hitta sin katt i bekantskapskretsen, någon kanske känner en uppfödare som nyligen fått kattungar t.ex.

Katthem
Om du vill köpa en huskatt så finns det katthem som har massor av katter som väntar på att få komma till en snäll matte/husse. Här finns mest huskatter – i alla åldrar. Ofta är de vuxna katterna vaccinerade och kastrerade, eller så blir kastreringen subventionerad när de blir könsmogna.

Kattklubbar
Om du vill köpa en raskatt så kan du vända dig till en kattklubb. Alla klubbar har en kattungeförmedlare som håller koll på vilka uppfödare i klubben som har kattungar till salu. Om du vet exakt vilken ras du är intresserad av så kan du vända dig till en rasring. Många kattklubbar och rasringar har en hemsida vilket gör att du lätt kan nå dem via Internet.

Annonsera på nätet
Många annonserar om katter eller kattungar på Blocket.se, där det läggs in nya annonser varje dag med katter till salu. Där kan du också själv lägga in en annons om att du vill köpa katt, speciellt om du är ute efter en speciell ras.

Annonsera i tidningar
Annonsera och läs annonser i din lokala dagstidning. Det är ofta helt gratis att skicka in en annons till dessa tidningar, och de har många läsare.

3 kommentarer

 1. Hej,

  Vi är på väg att skaffa katt och vet inte riktigt om vi skall skaffa en eller två från samma kull. Vår tanke från början var att bara ha en katt men så har jag en kompis som skaffade två katter ur samma kull och hon talar sig varm om att ha två då de alltid har varandra. Jag har försökt höra mig för bland vänner och bekanta och flera har berättat att när de har haft två katter samtidigt har de varit med om att den ena börjat pinka rivit. De har också berättat att den ena kan bli väldigt dominant mot den andra. Jag börjar därför luta mot vår ursprungliga plan nämligen att bara skaffa en katt. Jag skulle gärna vilja höra några för- och nackdelar med en kontra två katter.

  Tack på förhand.
  Varma hälsningar
  Lovisa

  1. Det är inga problem att skaffa 2 katter samtidigt. Har haft bekanta som gjort så och jag själv är uppväxt med katt.

 2. Jag har själv fem katter. Som mest hade jag sex katter, men fick tyvärr ta bort lille Felix som blev sjuk. Jag har aldrig haft problem med katter som har markerat. Jag rekommenderar att skaffa båda samtidigt, det underlättar både för dig , men framför allt för katterna. De får fint sällskap av varandra. De leker och sover tillsammans och det blir inte så jobbigt för dem om du är iväg under dagen.

  Det du bör tänka på är att kastrera katterna (oavsett om de är honor eller hanar) gör det direkt när du märker att de blivit könsmogna. Det märks tydligt. Hanarnas urin börjar lukta skarpare och man kan se/känna att testcyklarna har kommit ner i pungen. Honorna märks ännu tydligare då de börjar löpa. Både honor och hanar kan markera när de blir könsmogna. Min honkatt kissade ner sängen pga sitt löp. Så mitt tips är att ha honan på ett ställe som inte har inbjudande möbler att kissa i under tiden som du väntar på att honan löper klart innan du kan kastrera henne.

  Om du skaffar en hona och en hane är det extra viktigt att du kastrerar i tid annars har du en ungkatt med kattungar.

  Lycka till och njut av dina nya pälsbollar.
  Med vänlig hälsning,
  Katrin

Lämna ett svar