Tillbaka till Kattraser

Sphynx

Sphynx kattSphynx katt

Till att börja med så är inte kattrasen Sphynx så ömtålig som den ser ut för.

Alla färger och kombinationer är tillåtna. Även maskade. Sphynxens teckning är hudpigment som ger dess färg.

Huden känns som persika eller siden. Den är rynkig på vissa delar av kroppen och huvudet. Men dom är inte mer rynkiga än andra då det döljs av pälsen.

Öronen är mycket stora med rundade spetsar och bred bas. Fint hår på öronen är tillåtet.

Ögonen är stora och lätt sneda. Färgen bör passa till kroppsfärgen.

Halsen är kraftig.

Morrhåren om det finns några är spröda och avbrutna.

Ansiktet påminner om Devon Rexens som den är inkorsad med.

Svansen är lång och piskliknande. Är avsmalnande och kan ha lite fjun på sig.

Kroppen är mycket muskulös och hård.

Tassarna ovala med som synes långa tår men är inte längre än andra katter med päls.

Benen kan ha lite fjun på sig. Är långa och muskulösa.

Det är en recessiv gen som ger den dess pälslöshet. Den har högre kroppstemperatur än andra katter. De lagrar ingen nämligen ingen kroppsfett utan förbränner det. Sphynxen ska inte utsättas för kyla eller solsken eftersom den saknar päls.

Skötsel 

Som andra katter, men badas ca 1 gång/vecka. För att få bort den naturliga pälsoljan som katter med päls absorberar. Det är inte svårt då den är van att badas sedan den är liten. Öronen får rengöras lite oftare än andra katter då den inte har ”pälsen” i öronen som tar bort smuts och skräp.

Personlighet
Är obeskrivilig. Den älskar livet och är nyfiken på allt och alla. Går fram till främmande personer och hälsar på dom. Livliga och fylld med självförtroende. Har en stor intelligens. En del människor säger om Sphynxen att det är en del katt, en del hund, en del människa och en del clown. Sphynxen går jättebra ihop med både arn och andra djur tex hundar. Den är som ett stort kärleksdjur. Sphynxen är mycket sällskapssjuk. Älskar att sitta på axeln, lägger sig runt nacken eller lägger sig i knäet när det går. Och ger dej massor med pussar. Den kurrar nästan jämt. Och dess kärlek till sin familj är obegränsad. Hela katten är fylld med kärlek att ge till dej. Det är tackvare pälslösheten och att den måste badas regelbundet som de flesta allergisker klarar Sphynxen.

Historia
Det har alltid funnits hårlösa katter genom seklerna. Aztekerna hade även hårlösa katter. Så det är inget nytt. Det som ligger till grund för dagen Sphynx är 3 st hårlösa kattungar som hittades på gatan i Toronto, Ontario 1978. Dom, 1 hane och 2 honor föddes av en långhårig bondkatt. Hanen blev minst 18 år gammal. Dom 2 honorna Punkie och Paloma skickades till dr Hugo Hernandez, Nederländerna och blev grunden för Sphynxen. En unge E.T. köptes av Vicki och Peter Markstein, New York. Rykten säger att dom betalde $40 000. E.T. flyttade sedan till USA där E.T. korsades med Devon Rex. Sphynxens största fantaster finns i England och Holland där den är en ganska stor ras.

Text och foto: Maria Norberg

2 kommentarer

 1. Jag har en svart-vit huskatt, Liza. Hon är 18 år och mår bra för sin ålder, sover mest hela dagarna. Liza är hårlös på halsnacken, just där hon tidigare haft halsband, de senaste åren har vi bott i lägenhet och hon har inte halsband längre eftersom hon är innekatt. Jag undrar om hårlösheten kommer av att hon haft halsband eller kan det vara en sjukdom och kan det bli värre, nu är det c:a 1 cm brett. Det är några år sen jag upptäckte hårlösheten.
  Mycket tacksam för svar.
  Mvh
  Maud

  1. Hej Maud!
   Det är ett vanligt problem du beskriver efter långvarigt halsbandsbärande. Hårsäckarna ha blivit uttröttade ”nötta av ständigt tryck/skav”. Dock finns hos katt även sjukdomar i sköldkörtel som kan ge förvärrade hudproblem men då brukar de även visa andra symptom såsom ökad aptit och aktivitet, viktnedgång, mjällig skivig päls, ibland kräkningar & lös avföring osv. Njursjukdom kan också ge hudproblem utöver de vanliga symptomen på ökad törst och urinering osv.
   Jag tror inte det är någon fara men ett blodprov kan avslöja mer.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Lämna ett svar