Tillbaka till Kattraser

Russian Blue

Russian Blue katt

Russian Blue katt

Kattrasen Russian blue är en korthårig, slank, men ändå muskulös katt. Pälsen är tjock och mjuk och har ett mycket speciellt silverskimmer. Ögonen är stora, intensivt gröna och mandelformade. Russian blue-katterna är mycket vackra och eleganta och påminner en hel del om vilda kattdjur i utseende och rörelsemönster. Och de blir bara vackrare och vackrare ju äldre de blir!

Det som är mest typiskt för russian blue-katterna är förutom deras älskliga väsen och vänliga och försynta sätt, deras stora intresse för allt som händer i hemmet. De vill alltid vara med när det är något på gång. Och de vill naturligtvis ”hjälpa till” med vad det vara må.

Ryssarna som russian blue-katterna kallas i vardagslag är mycket tillgivna och har ett gott minne för människor. De känner igen sina vänner även om det går flera år mellan besöken. De känner igen röster och vet precis vem det är som går i trappan och de hör tydligt om det är en främmande bil som stannar utanför huset. De har också lätt för att känna av stämningen där hemma och förstår genast när det är något ovanligt på gång. Därför är det väldigt svårt att hålla något hemligt för en ryss. I allmänhet är ryssarna lite blyga för människor de inte känner, men eftersom de samtidigt är väldigt nyfikna brukar de komma fram och hälsa efter en stund i alla fall. Fast alla ryssar är inte blyga, det finns de som är hur kavata som helst också.

När man sitter vid datorn och jobbar (eller bara roar sig) har man nästan alltid en ryss uppe på bildskärmen.  Datorskärmen är ju den perfekta platsen för en sällskaplig kisse, varmt och skönt att ligga och husse eller matte alldeles intill.

Russian blue-katterna är också väldigt lekfulla. Det spelar ingen roll om de är fem månader eller fem år, de flesta ryssar leker som kattungar varje dag och roar sig ofta själva med småsaker de hittar på golvet. Man behöver alltså inte köpa dyra kattleksaker i zoobutiker, de försvinner ändå alltid på något mystiskt sätt. Det går lika bra med fliken från mjölkpaketet eller en hopknycklad pappersbit. En del ryssar är bra på att apportera och de är också väldigt duktiga på att fånga flugor och insekter av olika slag. Många tycker om att gå ut på promenad i sele, äta gräs och lukta på allt spännande som finns i naturen.

De flesta russian blue-katter är väldigt keliga och sällskapliga. De älskar att bli smekta på huvudet, de stångas, buffas och pussas. Många tycker om att sitta eller ligga på axlarna och stryka sig och stångas. Eller bara ligga och titta på vad som försiggår, kontrollera att husse inte slarvar med disken till exempel.

Russian Blue katt

En egenhet som de flesta ryssar har är att de gärna vill krypa in under något när de ska sova. Under täcket, överkastet eller till och med under madrassen ibland. Det betyder inte att de är rädda och gömmer sig, utan de vill helt enkelt ha det varmt och skönt när de sover.

Man får ett alldeles speciellt förhållande till sin russian blue-katt. Ryssarna känns på något sätt mer som kompisar än som sällskapsdjur. Samtidigt som en russian blue är en väldigt självständig ras får man ett starkt band till sin katt. Den finns med överallt utan att vara påträngande, tröstar dig om du är ledsen bara genom att finnas där och se på dig med de där lysande gröna ögonen.

Historia
Det finns flera olika historier om russian blue-kattens ursprung och det har funnits flera olika namn på denna blå korthårskatt. Det sägs att blå katter var flitigt förekommande vid tsarens hov i Ryssland och att blå katter importerades till England från Ryssland i början på seklet, så kallade ”archangelskkatter”. Men det finns också uppgifter om att blå katter kommit från ön Malta och länderna runt Medelhavet ännu tidigare.

Sverige
Det var Karin Olsson som började med russian blue-aveln i Sverige. Hennes uppfödning startade i slutet på fyrtiotalet med ”Anita of Finlandia”. Under många år var Karins Olssons uppfödning ”av Olsenburg” den enda russian blue-uppfödningen i Sverige. Det var först mot slutet av femtiotalet och på sextiotalet som russian blue-aveln tog fart och många nya uppfödare satte igång. De svenska russian blue-katterna blev då berömda för sin skönhet vida omkring och ett sextiotal katter exporterades varav hälften till USA.

FIFe:s standard för russian blue

Huvud: Kort kil. Lång och flat skalle. I profil bildar panna och nos en konvex vinkel i samma nivå som ögonbrynen. Rak panna. Rak nos. Framträdande morrhårskuddar. Kraftig haka.

Öron: Stora och ganska spetsiga, breda vid basen. Huden på öronen är tunn och genomskinlig, insidan nästan utan hår. De är placerade vertikalt mot huvudet.

Ögon: Stora och mandelformade, placerade brett isär. Intensivt gröna.

Hals: Lång och rak.

Kropp: Lång kropp, mellangrov benstomme, men elegant i kontur och hållning.

Ben: Eleganta och höga med små, ovala tassar.

Svans: Ganska lång och avsmalnande i spetsen.

Päls: Dubbel, kort och tät med fina hårstrån, upprättstående som plysch, mjuk och silkeslen. Pälsens struktur och utseende är mycket annorlunda än hos någon annan ras. Blågrå pälsfärg, jämn och glänsande med tydligt silverskimmer. Mellanblå färg med silverskimmer föredras.

Nosspegel: Blågrå.

Trampdynor: Mörkt lavendelblå.

Fel hos russian blue: Fyrkantigt eller runt huvud. Runda ögon. Gulaktig nyans i ögonfärgen. Kort och kraftigt byggd kropp eller satt kroppsbyggnad. Siamestyp. Svans som är för tjock vid basen. Flatliggande päls. Tabbyteckning, ränder eller skuggmarkeringar. Vita fläckar.

Text & foto: Elisabeth Larsson, Kosmoskattens Russian Blue

Lämna ett svar