Tillbaka till Kattraser

Perser

perser kattPerser katt

Kattrasen Perser är en stillsam långhårig katt och är en av Sveriges populäraste raskatter. Den är tillåten i många olika färger. Syskonrasen heter Exotic, och är i stort sett en korthårig perser. Perser är en långhårig ras som tillhör hårlagskategori 1, Exotics tillhör också denna hårlagskategori – trots att den har kortare päls. Perser har beteckningen PER i FIFe´s färgnummersystem, och Exotic har beteckningen EXO.

Allmänt:
Storlek medium till stor

Huvud:
Form: Runt och massivt, välbalanserat, mycket bred topp (skult)
Panna: Rundad
Kinder: ”Fyllda”
Nos: Kort och bred med ett definitivt stop men inte en ”snub” nos. Stopet ska sitta mellan ögonen, varken ovanför övre ögonlinjen eller under undre ögonlinjen.
Haka: Stark
Käkar: Breda och kraftfulla
Uttryck: Sött och öppet

Öron:
Form: Små, rundade och vältofsade.
Placering: Brett isär och lågt på huvudet

Ögon:
Form: Stora, runda och öppna, placerade brett isär
Färg: Briljanta och uttrycksfulla, ren färg

Kropp:
Cobby, låga ben, bred bringa, massiva skuldror och rygg, välmusklad. Nacke kort och stark

Ben:
Korta, massiva och starka
Tassar: Stora och runda, tofsar mellan tårna är att föredra

Svans:
Kort och buskig

Päls:
Lång och tät, fin och silkig textur (inte ullig), full krage som täcker skuldror och bröst

Speciellt för silver:
Ögonfärg: Gröna eller blågröna, grönt är att föredra
Pälsfärg: Pälsen tippad med lämplig färg. Tippningen så jämn som möjligt. Tippning ner från ryggen till flankerna och ljusare ner till frambenen. Pälsen på huvudet, öronen, ryggen, flankerna och ovansidan av svansen måste vara tippad med färg. Kinder, örontofsar, bröst och mage, insidan av benen och undersidan av svansen måste vara utan tippning. Underullen rent vit. Ögon och nosspegel inramade med linje i tippningens färg. Tegelröd nosspegel.

Shaded silver:
Tippning omkring 1/3 av hårstråets längd. Brutna ringar på benen tillåtna (dock ej önskvärda). Pälsen på undersidan tassarna i tippningens färg, på baktassarna kan färgen sträcka sig upp till leden. Allmänt ger en shaded silver ett mörkare intryck.

Fel:
På benen obrutna ringar. På kroppen fläckar på bringa och mage. Päls ojämnt tippad, solitt färgade hårstrån, alla tabbymarkeringar.

Chinchilla:
Tippning omkring 1/8 av hårstråets längd. Ansikte och ben kan vara svagt tippade. Tippning jämnt fördelad för att ge den karaktäristiska gnistrande silverlooken. Allmänt ger en chinchilla ett ljusare intryck än en shaded silver.

Fel:
På benen obrutna ringar. All färg som går upp på bakbenen. Fläckar på bringa eller mage. Päls ojämnt tippad, solitt färgade hårstrån, alla tabbymarkeringar, bruna eller röda toner i pälsen (rufism).

I Sverige är endast svart tillåten som tippningsfärg. Det är det som menas med t ex Svart Shaded Silver. Svart står för tippningsfärgen. Det finns även blå, lila och chokladtippade silver utomlands.

Text: Eliza / Silvery Claws. Foto: Ylva Wahlgren

Lämna ett svar