Tillbaka till Kattraser

Ocicat

Ocicat kattOcicat katt

Kattrasen Ocicat är en spännande katt med sitt vilda utseende och hundlika temperament. Trots sin vilda uppsyn så är temperamentet allt annat än vilt. De är mycket intelligenta, lättlärda och sociala till sättet; många apporterar leksaker, lyder kommandon, öppnar dörrar, konverserar med sina människor, går gärna i koppel, ”städar”, ”skriver på tangentbordet”, hänger med på sina människors axlar etc. Ocicatens sociala läggning gör att den gärna vill vara med där det händer saker, främmande människor tex. som kommer på besök behandlas ofta som mycket nära vänner. Det gör att den trivs allra bäst, om inte matte eller husse är hemma på dagarna, med en eller flera kompisar att leka och gosa med. De är väldigt lekfulla och kärvänliga. Övrigt så har de flesta ett ”brutet jamande” som gör att de inte är högljudda. En Ocicat i hemmet förgyller verkligen tillvaron!

Det mest utmärkande för Ocicaten är dess teckning, dvs. spotted, vilket är precis som det låter; prickigt. De mörkare prickarna ska sitta placerade så att man alltid ser en ring av prickar runt en prick. De ska finnas på hela kroppen och övergå till ”brutna” ränder mot benen, svans och huvudet. Svanstippen och ryggens partier är alltid en aning mörkare än resten av kroppen och de ljusaste partierna finner man i ansiktet, under hakan och på magen. Det är med de mörkaste partierna man ser vilken färg en Ocicat har.

Pälsen, förutom prickarna är mycket unik, den är väldigt mjuk och sammetslik. Önskvärt är att pälsen ligger tätt intill kroppen utan ullkänsla, då kommer långa kroppens muskler till sin bästa fördel, samt att prickarna syns tydligare. Man riktigt kan se musklerna spela under pälsen då de är väldigt muskulösa till naturen. Specifikt för Ocicaten är även därför dess tyngd. De är oftast mycket tyngre än vad man först tycker att de ser ut att vara.

Alla ögonfärger utom blå är tillåtet, de ska vara stora och mandelformade och intensiv ögonfärg är önskvärt. Öronen ska vara relativt stora och vara placerade så att de sitter på ”huvudets hörn” och pekar i 45 grader. Det är viktigt att de har den speciella oci-looken, dvs. det vilda uttrycket i ansiktet.

De finns i 12 härliga ocifärger:

  • Brunspotted (svarta prickar med guldbrun bakrund)
  • Chokladspotted (chokladbruna prickar med guldgul-aktig bakrund, denna färg finns i sin tur i många olika nyanser såsom fr. kall choklad till varm beroende på hur röd nyansen är = rufism)
  • Kanelspotted (ljusare prickar än choklad med ljus guldgulaktig bakrund)
  • Fawnspotted (beige-prickar med ljusare bakrund)
  • Blåspotted (gråa prickar på en ljusgråare bakrund)
  • Lilaspotted (ljusgråa prickar på en ljusare bakrund)

Samt silvervarianter till ovan nämnda färger då prickarna uppvisas mot en silvervit bakrund.

Dilutionsfärgerna fawn, blå och lila har något otydligare kontraster men ser minst lika speciella ut! Andra teckningar än spotted är icke godkänt, men det händer att det föds en och en annan klassisk tabby (ganska snygga!!!) och ett fåtal solida och smoke katter, men de har ändå samma underbara oci-temperament.

Ocicaten kom till på så sätt att man på 1960-talet parade en Siames med en Abessinier och sedan tillbaka med en Siames. Målet var att få fram en aby-tecknad Siames, vilket man lyckades med. Vad man inte räknat med var att i samma kull få en prickig unge. Men så var fallet och Tonga som den första Ocicaten kom att kallas såldes som sällskapskatt och kastrerades, men väckte ett sådant stort uppseende att intresset uppstod att försöka få fram en kattras som liknade sina ”vilda kusiner”. För att öka kattens storlek parade man även in Amerikanskt Korthår och med på köpet fick man det underbara silvret. 1991 kom den första Ocicaten till Sverige, året därefter fick den certifikatstatus i FIFe. Sedan dess har intresset bara ökat.

OBS!
Ocicaten sätter ofta sina spår hos människor de träffar, ett spår mycket liknande…beroende.

 


Foto och text: Lena Lindström, Lenas Ocicat Sida

Lämna ett svar