Tillbaka till Kattraser

”Norsk Skogskatt” / Norsk Skogkatt

norsk skogskatt

”Norsk Skogskatt” / Norsk Skogkatt 

Vikingarnas katt, norrmännens stolthet! Öronen har tofsar som liknar lodjurets.

Kattrasen Norsk Skogkatt (inget s emellan skog och katt!, men bland vanligt folk så benämns den oftast ”Norsk Skogskatt” därav titeln på sidan) är en halvlånghårig kattras som tillhör hårlagskategori 2. ”Skogisen” har beteckningen NFO i FIFe´s färgnummersystem.

Det är en storvuxen, sund, härdig, stark och mycket tillgiven katt. Den älskar att leka och deltager gärna i barnens lekar (på lika villkor). Den är mycket barnvänlig, en utmärkt familjekatt. Har mycket lätt för att anpassa sig. Den är mycket intelligent! Mognar långsamt, blir inte ”vuxen” förrän omkring 3-4 års ålder.

Skogkatten har fått gå i den ”hårda” skolan för att kunna etablera sig. Det var de spänstiga, intelligenta, modiga och högbenta katterna med en alldeles speciell päls som klarade sig, dom svaga dukade under.

Deras päls har en ”ullig” underpäls som hjälper katten att hålla värmen, de har en lång ”glatt” överpäls som skyddar mot fuktighet, den gör att regn bara ”rinner” av (som att slå vatten på en gås). Pälsen är riktigt naturlig i ordets rätta mening! Norrmännen säger själv att skogkatten ”skapats” av snö, kyla, regn, norsk skog, buskar, snår, svält och rädsla. Allt detta tillsammans bidrog till att göra skogkatten till den naturliga katt den faktiskt är.

Förädling av Norsk Skogkatt startades redan på 30-talet, den ställdes ut för första gången i Oslo i Norge år 1938. Domaren, kattboksförfattaren Knud Hansen bedömde rasen, han var begeistrad av den. Några år efter 1:a utställningen lades arbetet med förädlingen ned p.g.a att kriget blev ett faktum. Det fanns oxå en tid då det var exportförbud på skogkatten, då var rasen okänd utanför Norge. 1973 återupptogs arbetet med att få rasen godkänd som ras. 1976 blev den godkänd provisoriskt av FIFE och året därpå, 1977, fick den så äntligen sitt välförtjänta godkännande som raskatt, med rätt att ta certifikat. Sällan har väl en hel nation varit så glada och stolta som när ”deras” PANS TRULS tonade fram i TV-rutan, det var en glädjens dag, inte bara för Norge utan även för för alla andra som fattat tycke för den Norska Skogkatten. I mångt och mycket har norrmännen själv bestämt uppfödningreglerna, som då antagits av FIFE i samband med rasens godkännande.

Standarden för Norsk Skogkatt säger:
Kropp: Kraftigt byggd, smidigt långsträckt, högbent (högre bak än fram)
Huvud:Liksidigt,triangelformat(sett framifrån),lång och absolut rak profil(utan inbuktningar),kraftfull haka.
Ögon:Stora,fylliga,lätt snedställda,alla färger tillåtna.
Öron:Höga,öppna,god bredd vid basen,yttersidorna ska ligga i rak linje med kindlinjerna ner till hakan.Öronen utmärker sig med dom tofsar som påminner om lodjurets.
Övrigt:Alla mönster och färger är tillåtna med undantag från: Kanel,Fawn,Choklad,Lila samt Siamutfärgning.
Temperament: Till sin natur är denna katt livlig och glad.Mycket tillgiven och kärvänlig.Älskar att få tillgång till lite ”naturliv” såsom i en rastgård(för kattens säkerhet) eller liknande.

Färggrupper:
1. Svart och Blått
2. Som gr 1 fast med vitt
3. Brunt och Blått med mönster
4. Som gr 3 fast med vitt
5. Röd, Creme, Sköldpadd
6. Som gr 5 fast med vitt
7. Alla silvervarianter
8. Som gr 7 fast med vitt
9. Vitt

Vita katter ska ha godkänt hörselintyg för att kunna delta på utställningar! (Alla raser) Hörselintyg på alla vita katter är ett SVERAK beslut från januari 1996.

Text och foto: Ingrid Leiswall, S*ARISTO LIMAZ

Bra länkar för dig som vill veta mer om ”Norsk Skogskatt” / Norsk Skogkatt:

Skogkattslingan.com –  ideell förening som verkar för den Norska Skogkatten.

 

Lämna ett svar