Tillbaka till Kattraser

Maine Coon

maine coon

Maine Coon katt

Den har halvlång päls och hanar kan väga upp till 10kg!

Kattrasen Maine Coon är tillhör hårlagskategori 2. Maine Coon har beteckningen MCO i FIFe´s färgnummersystem.

Historia
Maine Coonen är en gammal amerikansk kattras och fanns redan i mitten på 1800-talet i staten Maine i nordöstra USA. Rasens namn har tillkommit på ett speciellt sätt. Befolkningen i Maine trodde på den tiden att deras långhåriga katter med randiga, borstiga svansar var resultatet av parning mellan katt och tvättbjörn. På engelska heter tvättbjörn racoon varför man kallade dessa katter maine coon.

I mitten på 1800-talet började man ställa ut katter. Maine coonen var då mycket populär och vann ofta höga utmärkelser. I början av 1900-talet kom den mer exotiska perserkatten till Amerika, och intresset för den inhemska långhårskatten avtog. Den höll på att försvinna som raskatt och användes mest som ladugårdskatt.

En liten grupp hängivna uppfödare lyckades hålla rasen vid liv och 1953 bildades The Maine Cat Club som höll utställningar uteslutande för maine coon. Intresset för rasen började växa igen.

I slutet på 60-talet accepterades slutligen rasen och registrerades för utställningar i hela Nordamerika. Idag är maine coonen en av de populäraste raserna i USA.

Till Sverige kom den första maine coonen 1986 från England, och 1989 föddes den första kullen. Sedan dess har populäriteten ökat kraftigt.

Utseende
Maine Coon påminner ganska mycket om norsk skogkatt, men har lätt inbuktning vid näsroten och ett smått fyrkantigt nosparti. Den har heller inte skogkattens sträva, ulliga päls, maine coonens päls är halvlång och silkig. Den är lättskött och tovar sig som regel inte. Maine coonen kan ha nästan vilken färg som helst. Det är bara choklad, lila och siames-maskat som inte är godkänt. En maine coon behåller dock den långa pälsen på bakbenen, magen och svansen även på sommaren. Maine coonen är en relativt stor katt. Hanarna väger som regel 5-7 kg men enstaka katter kan väga ännu mer. Honorna är givetvis mindre, 3,5-5 kg är vanligast. Maine coon-katterna utvecklas långsamt. De har inte växt färdigt förrän vid 3-5 års ålder.

Temperament
Maine coonen är en snäll, lugn och charmig katt, den är också en aktiv, lekfull katt. Den har lätt att komma överens med andra katter. Det kan givetvis finnas undantag, men i allmänhet är det lätt att ha en maine coon tillsammans med andra husdjur.

Ett roligt särdrag hos maine coonen är dess speciella läten. Den säger oftast inte ”mjau” som andra katter utan snarare ”Brrrp”. dessutom kan man ibland höra ett mycket säreget kvittrande läte. Trivs bäst som fmiljekatt där den kan ha sällskap av människor eller kattkompis. Vill ha utrymme så att den kan leka.

Generellt kan man säga att maine coonen är en utmärkt nybörjarkatt. Den är okomplicerad till sättet och sund i största allmänhet.

Text: Eija Kallunki, Guldrosens Maine Coon. Foto: Conny Leisjö

Länkar till Maine Coon uppfödare:

Tigerhuset.se

Lämna ett svar