Tillbaka till Kattraser

Helig Birma

helig birma katt

Helig Birma katt

Kattrasen Helig Birma är Sveriges andra populäraste kattras efter persern. En Birma är en semilånghårig katt med himalayateckning. Detta kan låta som grekiska för vissa, men det är inte så komplicerat som det låter! Med semilånghår menas att katten är långhårig, men inte så långhårig som en perser. Pälsen är längre på svans och runt halsen, så kallad krage. Himalayateckningen kallas också för att katten är maskad, det vill säga katten har en ljus äggskalsfärg på kroppen, en mörk maskfärg i ansikte, på öron, ben och svans. Dessutom skall ögonen vara djupt blå. Denna maskfärg förekommer i ett otal olika varianter.

Färgen
De vanligaste maskfärgerna är brun (SBI n) och blå (SBI a), men finns också i följande färger:

· Choklad (SBI b), utspätt anlag av brunt
· Lila (SBI c), utspätt anlag av blått
· Rött (SBI d)
· Creme (SBI e), utspätt anlag av rött
· Sköldpaddsmaskad (finns i varianterna brun (SBI f), choklad (SBI h), blå (SBI g) och lila (SBI j)
Samtliga ovanstående varianter finns också som tabbymaskade, det vill säga att katten har någon av ovanstående färger men är dessutom randig i masken. Detta betecknas med 21 efter färgbeteckningen (ex SBI n 21 för en bruntabbymaskad katt). Alla tabbymaskade birmor har tegelstensfärgad nos till skillnad från övriga maskfärger som skall ha samma färg på nosen som på den övriga maskfärgen.

Birman är inte ensam om att vara himalayatecknad. Andra exempel på kattraser som har denna teckning är exempelvis siameser, colorpoint perser och ragdoll. Det som skiljer birman från dessa raser är att den har en speciell vit teckning på sina tassar. Fram skall en birma ha sockor som ej får gå upp för högt och inte heller ha några kilar (någon vit strimma som går upp från sockan). Bak skall katten också ha sockor, men dessa ska gå upp som en kil bak på kattens ben. I övrigt får birman inte ha några vita fläckar.

På grund av kravet med perfekta sockor och kilar är det mycket svårt att få fram utställningskatter, det är därför många birmor enbart säljs som sällskaps- eller avelsdjur. En hona med för mycket eller för lite vitt kan ge perfekta avkommor.

Typ
I typen skall birman vara ganska lång och robust i sin kropp. Benen skall vara relativt korta. Huvud skall vara brett med kort nos, utan stop (som persern har), ögonen mandelformade med en djupblå färg. Pälsen skall vara lång men i stort sett sakna underull.

Temperament
En birma är en katt som är ganska ”lagom” i allt den tar sig för och hur den är. Den är lagom stor, lagom mycket päls och pälsvård, och lagom i sättet. Jag tycker att det är svårt att beskriva en birma eftersom de är väldigt individuella. Jag har två birmor där den ena är extremt gosig, medan den andra är lite mer självständig men ändå sällskaplig. Om man jämför birman med huskatt och perser kan man säga att birman är lugnare än en huskatt eller siames som är ganska livliga katter men livligare än persern.

Historik
Enligt legenden så har rasen uppstått ur en helvit katt med gula ögon, som fanns i ett tempel i Asien. När denne katts herre dog blev katten helgad av gudinnan och fick den färg den har idag. Därav har den också fått namnet helig birma. Skall man vara mera sanningsenlig så har birman förmodligen avlats fram från perser och siameser. 1968 kom den första birman till Sverige.

Text: Jeanette Ekman. Foto: Ylva Wahlgren

2 kommentarer

 1. hej vi köpte en birma hona 11 veckor gammal i lördags,hon trivs bra ,barnen och marsvinen älskar henne, min fråga ,när blir hon könsmogen ,då hon nu vandrar mycket i vårat stora hus. jamar o vill ut, är det så att hon ännu inte har kommit till ro eller är naturen ifatt henne? vi har bara haft han katter tidigare så vi vill gärna ha ett utlåtande. mvh björn eliasson

  1. Hej Björn!
   Gratulerar till den nya familjemedlemmen! Honkatter kan bli könsmogna redan vid fyra månaders ålder, ofta kan uppfödaren ge er en uppfattning baserat på när kattmamman eller kattmormor blev könsmogna. hon letar nog aktiviteter och sällskap och har hon tidigare varit utekatt så vill hon nog gå ut.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Lämna ett svar