Tillbaka till Kattraser

Europé

europe kattEuropé katt

Kattrasen Europé:s förfäder kallades i folkmun ”bondkatter”. De var ej registrerade naturligt utvecklade korthåriga tamkatter av ursprunglig ”vilttyp”. Den anpassade sig till vårt klimat och överlevde ett tufft liv som skapat en robust och sund raskatt.

Sannorlikt kom dessa katter till Sverige och Norden på tidig Vikingatid. Dagens historiska och arkeologiska forskning berättar att Vikingarna satt spår över stora delar av världen långt före Columbus och de andra upptäcksresandena. Vem bättre än katten bevakade matförråden på skeppen?

Raskatten Europe skall se ut som ”den genuina bondkatten” gjorde före 1960-talet. Bruntigren en var den vanligaste färgen och räknas nu som den klassiska färgvarianten. De första Europeerna stambokfördes redan omkring 1948 med namnet Svensk Huskatt, vare sig namnet eller rasen har någon koppling till nutidens huskatt! Fram till 1960-talet var det självklart hur en Europe skulle se ut och ingen ifrågasatte standarden. Under en period på 1970-talet avlades Brittiskt korthår i Sverige fram ur ”dubbelrasen” med hjälp av Perser.

Rasens uppfödare har traditionellt alltid värnat om att bevara Europen fri från all rasblandning. Följden blev en separering mellan 1982-1985. Europeerna klarade sig den gången med liten påverkan. Det stödjs i dag av FIFe´s registreringsprogram från 1998 och 1999.

1983 förelåg en utmärkt Europestandard som poängterar att rasen skall vara fri från inblandning av andra raser och skulle återge aveln sin målsättning och arbetsro. Från 1999 har en FIFe anpassning av novisklassen skett och SVERAKs nationella regel om novisklass är borttagen.

Ett litet antal Europeer kan än i dag stoltsera med att i sina anor ha de först registrerade katterna. IC Mistelgårdens Svante, bruntabbyn som en gång gjorde stor succé på utställningar i Sverige och Danmark motsvarar vår idealtyp. Säkert finns det domare som fortfarande kan se den katten framför sig.

Europen är en mycket proportionerlig medelstor till stor, muskulös katt med kraftig benstomme. Huvudet skall vara rundat och väl breddat med rakt nosparti vars längd är i proportion till bredden. Vid ögonens nederkant syns i profil en aningen markerad övergång till den svagt rundade pannan. Ögonen är medelstora och rundade med svagt mandelformad ansättning. Avståndet mellan ögonen skall ungefär motsvara ett ögas storlek. Öronen är medelstora, lika höga som breda vid basen, svagt rundade i toppen, relativt högt ansatta och tämligen upprättstående. Avståndet mellan öronen skall ungefär motsvara ett öras bredd vid basen. Pälskvaliten är inte mjuk men kort, släthårig, spänstig, tätliggande, blank och vattenavvisande. Hanarna är oftast större än honorna.

Långhår även i mutationsform och färger som finns hos raser importerade raser är grava fel. Katter som är kända eller misstänkta bärare av dessa anlag och eller långhår skall inte gå i Europeaveln, inte heller deras avkomma.

Avels- och utställningsverksamheten underlättades mycket när gränserna öppnades mot Norden och EU. Vi kan samarbeta med Danska, Finska och Norska uppfödare.

Det är viktigt att färgavla på ett speciellt sätt för att få fram och de 69 attraktiva färger som är godkända med certifikaträtt för Europen. Ytterligare färgvarianter skulle frånta Europen dess raskattprägel.

Europeerna förekommer i 69 certifikat berättigade färgvarianter: Svart, blå, röda, creme, svartsköldpadd och blåsköldpadd (solida). Varianterna kan också vara; tigré, spotted eller tabby, mönstrade (agouti). Silverkatterna kan vara antingen mönstrade i dessa varianter eller solida, smoke. Alla mönstrade och smoke är utan vitt. Vitfläckarna finns i tre grader på de solida: bi-colour, harlekin och van. Ögonfärgerna är alltid rena och jämna: mörkblå, gröna eller bärnsten. Silverkatterna samt de brunmönstrade och blåmönstrade bör vara grönögda. Solida och vitfläckiga varianter bör ha bärnstensfärgade ögon. Helvita och van vitfläckiga katter bör ha mörkblå, bärnstensfärgade ögon eller ett av vardera färgen, oddeyed. Vita katter döljer sin genetiska färg, utom de ungdjur som har ”hörselfläck”

Europen är en mysig, vänlig, mjuk, lättlärd, alert och småbusig katt med humor och stort sällskapsbehov. Inget fyrbent sällskap är mer fantastiskt än en Europe!

Text: Ingeborg Ekstrand, Yamasee katteri. Foto: Nina Eriksson.

Lämna ett svar