Tillbaka till Kattraser

Cornish Rex

Cornish Rex

Cornish Rex katt

Kattrasen Cornish Rex är en livlig, nyfiken och intelligent katt som hatar tvång! Det är en läraktig och lyhörd kamrat som älskar att deltaga i familjens dagliga sysslor. Kroppen är slank och muskulös, benen är långa och rundas av med det par små och ovala tassar. Helhetsintrycket när man tittar på en Cornish Rex är kraftfullt och mycket elegant. Pälsen saknar täckhår vilket gör att den känns silkesmjuk och fäller väldigt lite päls. Alla färger är godkända inklusive vitfläck (alla grader), agoutimönstring och siammaskning.

Cornish Rex är en korthårig kattras som tillhör hårlagskategori 3. Cornish Rex har beteckningen CRX i FIFe´s färgnummersystem.

Det mest utmärkande för Cornish rexen är dess lockiga päls. Till och med morrhåren är vågiga och pälsen är mycket mjuk och len att klappa.

Cornishen upptäcktes i början av 1950-talet i Cornwall (Storbrittanien) genom att det föddes en lockig kattunge ur en huskattskull. Man tog till vara och avlade på den och fick på så sätt fram en ny ras. Cornish rexen har en mer orientalisk kroppsform men huvudet är ändå något kortare än siamesens. Kroppen är lång och slank och öronen är stora och uppåtriktade. Huvudet är triangulärt och med rak profil. Pälsen är tät och består endast utav underull vilket gör att Cornishen känns så mjuk och len att klappa. Pälsen är mycket lättskött men den kan behöva badas ibland.

Den älskar värme och vill alltid sova där det är varmt, t ex i din säng. Vill man gå ut med katten kan man gå ut med den i koppel när det är fint väder ute. På grund av sin avsaknad av täckhår så bör Cornishen hållas som innekatt.

Vidare så är Cornishen en livlig och påhittig katt som dessutom är mycket tillgiven och pratsam. Den brukar gilla att apportera saker och älskar att leka. Den brukar inte vara rädd för att hoppa högt och bestiger därför det mesta som går, bokhyllor, skåp, hyllor osv. Den vill gärna vara med och titta vad som händer och sker. Cornish rexen är en katt som vet vad den vill vilket den tydligt visar också.

Cornishen är ett riktigt matvrak så ibland kan man behöva se upp så att den inte blir för tjock. Medelvikten brukar ligga någonstans mellan 3-5 kg så det är en medelstor katt.

Alla färger och färgkombinationer är tillåtna på Cornishen.

År 1998 så registrerades det 182 st Cornish rex i Sverak.

Text och foto: Invincible´s Burma & Cornish Rex samt Jessica Nilsson

Länkar till sidor om Cornish Rex:
Nordiska rexringen – en rasring för lockiga katter
S*Rex Dandy – Cornish Rex uppfödare
S*Vox Bauers – Cornish Rex uppfödare

Lämna ett svar