Tillbaka till Kattraser

Burmilla

burmilla kattBurmilla katt

Historien:
Kattrasen Burmilla har sitt ursprung i England och det var där de första kullarna planerades och avlades. Dock var intresset för rasen stort och 1984 exporterades en Burmilla till Danmark. I Danmark fortsatte man parallellt med avelsprogrammet och det var dessa båda länder som tog initiativet 1994 för att få kattrasen godkänd. Vilket den är fr.o.m. 1/1-95. Det kan nämnas att den första Burmillahonan (en av de fyra ursprungliga), Gemma of Kartush, gick ur tiden så sent som 1998.

Burmillans personlighet
Burmillans temperament är milt och vänligt. Den är mycket utåtriktad och social, den ÄLSKAR människor – stora som små. Vissa linjer ”pratar” mycket och kommenterar gärna det man gör. Man märker tydligt att det finns en Burmilla i huset! Ett bedårande och förförande ansiktsuttryck gör Burmillorna till födda charmörer, de är fullständigt intagande …

Den perfekta Burmillan
Burmillan är medium i kropp och längder. Bröstkorgen skall vara rundad och medium i bredd. Slanka ben och nätta ovala fötter. Svansen skall vara från medium till lång med rundad topp. Huvudet skall ha lätt rundad topp med medium bredd mellan öronen. Profilen har ett svagt stop. Det är inte önskvärt med en ”bula” på näsan. Öronen skall vara breda i basen med lätt rundade toppar. Storleken skall vara medel till stora och vara lätt framåtlutande i profil. Ögonen skall vara stora och brett sittande, övre ögonlinjen i en båge ned till nosen och den undre i en vid båge. Färgen skall vara grön, alla nyanser är tillåtna. Lätt snedställda. Pälsen är kort, silkig och tätliggande med en lätt lyftning till följd av underull.

Burmillans färger och officiella beteckning:
Den officiella rasbeteckningen för Burmilla är BML. Den är idag endast godkänd i silver. Golden förekommer i det naturliga utfallet och kallas då Asian (korthår) resp Tiffanie (långhår), men är inte godkända som varianter i utställningssammanhang.

En av de fascinerande egenskaperna med Burmillan är det skimmer som ligger över pälsen. Det kommer sig av att varje hårstrå är vitt med färg ytterst (avser täckhåren). Andelen färg betecknas med shell respektive shaded (egentligen tipped shell respektive tipped shaded). Shell (12) innebär att toppen ((¼) av hårstrået är färgat, shaded (11) att ¼ – ½ av hårstrået är färgat.

Godkända färger enligt följande:
n svart resp brun
a blå
b choklad
c lila
d röd
e creme
f svart- resp brunsköldpadd
g blåsköldpadd
h chokladsköldpadd
j lilasköldpadd
o kanel
p fawn
q kanelsköldpadd
r fawnsköldpadd

Således blir en brunsköldpadd shaded silver BML fs 11 31.

Burmilla delas upp i två grupper, med eller utan röd-gen.
GRUPP I – icke röd n, a, b, c, o, p
GRUPP II – röd d, e, f, g, h, j, q, r

Det är en Burmilla och inte Burma:
Flera har uppfattningen att Burmilla är en silverfärgad Burmakatt vilket bestämt förnekas. Burmillan är en augotikatt och Burman är en icke augotikatt. Burman är också gulögd till skillnad från den grönögda Burmillan.

De svenska Burmillorna
Under 1999 har det kommit in tre Burmillor till Sverige. En hona från England, en hona från Danmark och sedan en hane från England i nu nämnd ordning. Det arbetas nu aktivt med att skapa en gemensam avelsbas som skall ligga till grund för det fortsatta avelsarbetet.

Text och foto: Dan Mikkelä, S*Dacca’s Burma & Burmillauppfödning

Lämna ett svar