Tillbaka till Kattraser

Brittiskt korthår

brittiskt korthår

Brittiskt korthår

Britten är en mysig nallebjörn, och gamla hanar brukar få karakteristiska kindpåsar. Det är en tystlåten och lättskött katt och pälsen är kort och tät.

En brittisk korthårskatt kostar ca 7000-8000 kr.

Brittiskt korthår är en korthårig kattras som tillhör hårlagskategori 3. Den har beteckningen BRI i FIFe´s färgnummersystem.

Rasbeskrivning

Britten är en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Hanarna har ofta två stora kindpåsar, vilket är särdrag för rasen. Brittens korta och täta, plyschaktiga päls och knubbiga kropp gör att den ofta liknas vid en ”nallebjörn”.

Britten finns i en mängd olika fäger och mönster. De kan vara enfärgade, vitfläckiga och mönstrade (tigré, tabby eller spotted). Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade. Hos de flesta färgvarianterna ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgade. Till undantagen hör silver och goldenfärgade katterna som ska ha gröna ögon (silver tabby kan även ha gula ögon) och colourpointbritterna med sina blå ögon.

Britten är en vänlig och tillgiven familjekatt, den är godmodig och lättskött. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar. Temperamentet och det nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårrsrasen i Sverige.

Text och foto: Carola Öberg (ett utdrag från Brittbladet – Brittringens informationshäfte).

Länkar om Brittisk korthår:
Brittringen
Brittnet

Lämna ett svar