Tillbaka till Kattraser

Bengal

bengal

Bengalkatt

Kattrasen Bengal är en blandningen av tamkatt och vildkatt. Vildkattens utseende förenat med tamkattens temperament.

Bengalkatten är en tamkatt, och resultatet av blandningen tamkatt och Asiatisk leopardkatt (Felis Bengalensis). Efter många års omsorgsfullt arbete med studier och avelsgenetik är Bengalkatten i dag en godkänd ras. Arbetet med denna ras började någon gång på -60 talet.

Bengalen skall så mycket som möjligt likna den vilda leopardkatten. Uppfödarna strävar efter att bibehålla gener från den tiden den var vild, med utmärkande drag som saknas hos tamkatter av andra raser så som ultramjuk päls, glitter (ett framträdande ”guldskimmer” på yttersta hårtoppen), rosettliknande spottar (som på en leopardpäls) eller tvåfärgade spottar och ljust färgade magar.

Bengalen är fullständigt pålitlig och behöver bli omskött och ompysslad av ”sin” människa som vilken katt som helst. Det den bär med sig från det vilda är supereffektiv hörsel, syn och känsliga morrhår, kamouflagefärgad päls, muskulös kropp och att den är mycket intelligent. Bengaler är mediumstor till stor katt, en vuxen hane väger mellan ca 6-8 kg, honan brukar bli något mindre ca 4-7 kg. Bengalen skall ha en lång muskulös kropp, bakbenen är något högre än frambenen, huvudet en bred kil med rundade former, längre än det är brett, med helst stora mårrhårskuddar och små öron.

Bengalerna av idag har två olika pälsmönster. En spottad päls med oregelbundet eller horisontal placering är önskvärt. Storleken på spottarna varierar mycket, men stora tvåfärgade spottar är mest önskvärd, närmaste för att likna mönstret av en Asiatisk leopardkatt. Den andra varianten heter Marble vilket betyder marmor eller för att få det att passa in lite bättre kan vi säga marmorerad. Båda varianterna av pälsmönster kommer i olika häpnadsväckande färger, som färger av en leopard, eller med bakgrundsfärgen som kan skifta från röd-brunaktig varm färg, till gulaktigt likt ett sämskinn, brunbränt, olika grader av choklad eller kanel. På ”undersidan” är en ljus grundfärg, helst vitt önskvärd så som på insidan av benen, mage, bröst, hakan och morrhårskuddarna. I båda färgvarianterna måste magen vara spottad. Ögon, läppar och nos bör vara inramade med svart (maskara), nospegeln skall vara tegelfärgad. Trampdynor och svanstippen skall vara svarta. Snö: Spottad/marble där grundfärgen bör vara elfenben, crème eller ljust tan (brun-bränt) med klart synligt mönster, trampdynorna kan vara mörkbruna med rosa anstrykning tillåten. Svanstippen mörkt choklad till mörkt brunt eller svart. Ögonfärg bör vara från koppar till blågrön.

Bengalkatten är en bra inomhuskatt. Bengalkatten får inte visa minsta aggressivitet och är absolut pålitlig, vad det gäller temperamentet. Bara de mest stabila och vänliga katter skall användas i avel. Någon individ med vresigt eller aggressiv personlighet skall tagas ur avelsprogrammet. Resultatet av dessa regler har blivit Bengaler med extrem bra temperament och mycket sociala katter. Bengaler älskar vatten men hoppar kanske i badkaret när någon tar ett bad. Gillar att hämta saker och liknar mycket en hund i sitt sätt att vara. Bengalen är en aktiv katt och mycket social mot både människor, stora som små och även andra djur. De gillar att få uppmärksamhet som vilken annan katt som helst. Bengalen är en tystlåten katt men kan vara ”pratig” i bland med sin ägare. Bengaler som inte används i aveln skall kastreras, för att undvika att den sprayar ned sin omgivning. Bengalen kan lära sig gå i koppel och vill gärna utforska nya vyer, eller resa i bilen, den blir inte förskräckt av nya miljöer.

Text: Anna Hölscher, Kattkompaniet’s Bengal Katter.

Länkar till sidor om Bengalkatt:

Föreningen Bengalkatten – Föreningen för alla bengalälskare vare sig du är uppfödare, sällskapskattägare eller bara är bengalintresserad!

S*Back to Basic’s – bengaluppfödare
Bengal Cat Club Sweden (BCCS) – en liten rasförening för den som är intresserad av bengaler eller är bengaluppfödare.

Lämna ett svar