Tillbaka till Kattraser

Abessinier

abessinier

Abessinier katt

Kattrasen Abessinier är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Den har ett hjärtformat ansikte med stora alerta öron, gärna med tofsar. Ögonen är mandelformade, stora, lysande och mycket uttrycksfulla. De kontrastrika ansiktsmarkeringarna ger abessiniern och en vilddjursaktig look.

Pälsen är unik! Den är kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar. Abessiniern kan ha åtta godkända färger: Viltfärg, sorrel, blå, fawn, svartsilver, sorrelsilver, blåsilver eller fawnsilver. De två förstnämnda är vanligast.

Abessiniern är en mycket pigg och nyfiken kattras. Den vill alltid veta vad som är på gång. Den har en utpräglad jaktinstinkt och älskar att jaga, allt från leksaker till fjärilar eller sin kompis. Abessiniern anses vara läraktig, speciellt om den själv har nytta av det. Många har talang för att apportera. De har också lätt att lära sig gå i sele och koppel. Kanske därför att de så gärna vill upptäcka vad som finns ute i världen, och för att de alltid vill följa med matte och husse.

Abessinier är en korthårig kattras som tillhör hårlagskategori 3. I Sverige blev den en godkänd ras 1947. Abessinier har beteckningen ABY i FIFe´s färgnummersystem.

En somali är en långhårig abessinier.

Foto och text: Kristin Stenmark, Nekayahs abessinier

Lämna ett svar