Tillbaka till Kattbeteende

Prata med din katt!

PRATA med din katt! Nä, det är inte något dumt aprilskämt eller något new age påhitt utan rena rama sanningen. Alla kan kommunicera med djuren men några mer än andra. Dessa personer kan föra ett helt vanligt samtal med ditt eller något annat djur. Många tvivlar, andra tror och vissa blir rädda. För visst är det otäckt att tänka tanken att djuren kan tala om allt de vet… Men saken är den att sanningen inte går att beskriva. Djur som berättar om hur husse och matte tröttnat och diskuterar avlivning ovanför djurets huvud.. som om det inte förstod. Många gånger tar vi själva in signalerna från djuren vi har i vår omgivning men vi tolkar dem inte – eller vågar inte tro på det. Ändå borde vi sluta tveka och faktiskt ta vårt ansvar när det gäller djuren. En katt eller hund eller fågel har alla samma förmåga att förstå oss men vi anser att de är korkade så varför skulle då inte djuren ”gå på den linjen”. De kan riva sönder möblerna, bita sönder skorna – för matte och husse tror ändå inte innerst inne att djuren förstår vad vi säger åt dem… Att lära sig prata med djuren kan alla. Frågan är snarare om man vill.

Vill vi veta hur de har det.. Ja våra egna är det ju lätt att svara ja på men alla dessa djur som vi inte kan ta hand om.. Sommarkatten, vildkatten, hunden som är ensam hemma hela dagarna, hästen som familjens flicka tröttnat på och nu står i stallet utan den kärlek som den fick först i början. Alla dessa djur runt oss som vi skulle höra och tvingas öppna ögonen för.. Vill vi det???? Är det inte så mycket enklare att vara döv!!??

Författare: Ingela Hallgren

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Hej! Jag pratar hela tiden med katten! Jag härmar hennes läten. Just nu sitter hon i knäet på mig och undrar vad i allsin dar det är för underlig mojäng jag sitter och pillar med. Tjohej! Anders

 2. Tjah, jag lyckades till viss del dressera morsans katt om vi backar sisådär 30 år tillbaks. Dels fick jag henne att slå höjdhoppsrekord men också att springa apport. Det ska visst vara omöjligt. Faan också att jag inte hade en kamera med mig! Mjau!

 3. Är det någon som vet vad det innebär när katten kommer och lägger sig i knäet, spinner och tittar upp på personen som den ligger i knäet på?

  1. Hej Malin,

   Katter stärker sociala band genom att t.ex. ligga nära varandra, ja till och med på varandra. Att spinna kan vara ett sätt för katten att lugna ner sig eller att visa välbehag och i det här fallet verkar det väl mest troligt att det handlar om välbehag. Ögonkontakt kan ses som ett tecken på tillit. Katter som känner sig hotade, nervösa, rädda etc. fäster ogärna blicken i en annan individs ögon men när det finns ett förtroende mellan katten och den andra individen är ögonkontakt inte ett problem. Det är ett sätt att söka kontakt, kanske att få någon slags bekräftelse.

   Allt som allt kan det nog kortas ner till att när din katt kommer till dig på det sättet är det ett sätt att säga att den litar på dig och vill ha dig nära.

   Med vänlig hälsning,
   Matilda Eriksson, etolog

Lämna ett svar