Tillbaka till Kattbeteende

Kompis till katten

Om katten är en innekatt och är ensam hemma hela dagarna så kan det vara en god idé att skaffa en kompis till katten.

När?

Det är enklast att skaffa båda katterna på samma gång då båda är små kattungar, för då växer de upp tillsammans. Även om katten redan är vuxen kan den få mycket glädje av en ny katt – en kompis. Det spelar ingen roll vilket kön kattungrna har, men tänk på att om du skaffar kattungar med olika kön ur samma kull, eller ur olika kullar och inte är beredd att ta hand om eventuella kattungar, se till att honan får p-piller vid ca 6 månaders ålder och upp till ca 1 år då hon kan kastreras. Hanar kan kastreras vid ca 10 månaders ålder – hör med din veterinär om katten blir könsmogen mycket tidigt. Katterna märker varandras könsmognad i ett mycket tidigare skede än vad vi människor gör.
Praktiska tips

Det går ofta bra att ha samma toa-låda till två katter. Låt dem däremot ha varsin matskål och vattenskål. Man kan gärna ha flera vattenskålar utplacerade, för då brukar katter dricka mer. I och med att du skaffar två katter, så kan det vara lönsamt att köpa stora fodersäckar. Kvalitetsfoder i djuraffären finns ofta i stora förpackningar, och det blir mycket billigare än att köpa flera småförpackningar.
Sur katt

Om du redan har en katt och skaffar en kattunge, så reagerar din första katt säkert negativt då en ny katt kommer till hemmet. Den äldre katten blir osäker och börjar säkert att fräsa och morra och vifta argt med tassarna. Den lilla katten brukar ofta ta det med ro och inte bry sig så mycket, men kan också reagera med att bli rädd och gömma sig.

Det är viktigt att du låter katterna få visa sina känslor och göra upp om rangen sinsemellan. Om du fyar på den första kattens morrningar t.ex. och tar den lilla kattens parti just för att den är liten, så leder detta till avundsjuka hos den första katten, och den blir ännu mer iriterad på den lilla kissen. Det kan se vilt och våldsamt ut när den stora katten jagar den lilla och biter i nacken, men du ska alltså _inte_ ingripa om det inte är så att de verkligen blir skadade. Det är viktigt att den första katten känner att han/hon går först och inte blir undanskuffad på grund av en söt liten kattunge.

Ett tips från Spinns forum: Bada den nya kissen och ta sen en filt elller dylikt som din gamla katt använt mycket och gnid in den nya kissen med din gamla katts doft.
Jagningsleken

Efter något dygn till någon vecka så brukar jagandet övergå till en lek. Den lilla katten kan helt plötsligt börja jaga den stora, och då är de på vägen mot att bli kompisar. De skiftas om att jaga varandra. Etter ytterligare några dagar, veckor eller ibland månader kan de ligga bredvid varandra och tvätta och bli tvättade av varandra.
Om de inte kommer överens?

Det finns katter som inte kommer överens trots lång tid till varandra och det kan t.ex. bero på följande saker:

 

 • De är för olika. Det kan vara svårt att ha en pigg och social ras tillsammans med en lugn och harmonisk ras. Men det kan också gå mycket bra – t.o.m. bättre än två individer av samma ras. 
 • Den första katten är sedan många år van att vara ensam och vill inte ha någon pigg busig kattunge som stör husfriden. 
 • De kanske inte trivs tillsammans men de kan bo ihop om ytan är tillräckligt stor. 
 • Den första katten är fertil. Kastrera katten om den inte ska gå i avel!Två katter brukar i de flesta fall gå bra att ha ihop. Problemen brukar uppträda först då många katter finns på en begränsad yta tillsammans. Det säger sig självt – ju fler katter, desto större chans att någon av dem inte kommer överens.
  Andra djurarter som kompisar?

  Katter och hundar brukar gå bra ihop när de blivit kompisar. Det är katten som är ledaren och om hunden måste acceptera detta. Se till så att katten har någon plats att hoppa upp på så att den kan få vara ifred om den känner för det.

  Lita aldrig på att fåglar och katter kan bli kompisar utan att någon blir skadad – kattens jaktinstinkt brukar vara stor.

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Hej! Jag och min kille ska flytta ihop. Jag har två stycken katter sedan tidigare, en hona och en hane. De är två år gamla, kastrerade huskatter. Min kille har en liten treårig kastrerad Burma-hona. Hur ska vi introducera dem för varandra? Vi flyttar till en stor lägenhet där ingen av katterna tidigare har bott.

  Tacksam för svar!

  1. Ha dem i separata ruminitialt, låt dem lukta på varandra genom dörrspringan. Ta trasor och stryk över kroppen och katternas ansikten (när de är lugna och harmoniska) och sedan över de andra katterna så att dofterna blandas. Använd Feliway feromonadaptrar (kattens ”må-bra doft”, luktar ej för oss). Spraya Felifriend i hemmet. Var sedan med och låt dem se varandra och därefter hälsa på egna premisser genom galler (om möjligt). Var med dem när de släpps ihop. Detta bör ske under 1-2veckors tid. Utfodra dem alla på separata ställen där de kan känna sig trygga från varandras ”glupska” blickar då mat är en känslig faktor. De bör inte behöva dela kattlåda utan ha möjlighet att gå på ”sin egen” låda, vissa katter vill ha skyddad mot insyn med tak, andra vill kunna se omgivningen så att ingen hoppar på dem plötsligt.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

 2. Kan man ha syskonpar av olika kön om man kastrerar dem eller kommer de ändå vara på varandra och försöka para sig ?

  Mvh/Jill

  1. Om båda syskonen är kastrerade kommer de inte längre ha någon könsdrift kvar för äkta parning men de kan fortfarande försöka dominera varandra genom parningslika ställningar.

 3. Hur blir det om man skaffar katter, syskonpar av olika kön?
  Kommer de ändå försöka para sig med varandra fast att man kastrerar båda?
  Mvh/Jill

  1. Om båda syskonen är kastrerade kommer de inte längre ha någon könsdrift kvar för att försöka sig på äkta parning men de kan fortfarande försöka dominera varandra genom parningslika ställningar.

Lämna ett svar