Tillbaka till Kattbeteende

Kattbeteende – problem

I denna sammanställning kan du hitta beteenden och en del beteendeproblem som kan förekomma hos katter samt tips på åtgärder.

Om din katt börjar kissa utanför eller får ett annat beteendeproblem, så lönar det sig inte att att bli arg. Slå aldrig en katt!! Om en katt kissar på fel ställe (enligt dig) kan det t.ex. löna sig att ställa matskålen där. Katter är renliga djur, och vill inte kissa i maten. Försök att förstå varför katten agerar som den gör, och utgå sedan från detta för att försöka lösa problemet. Det är du som måste rätta dig efter katten, eftersom katten inte kommer att rätta sig efter dig. Det är kattens spelregler som gäller 🙂

BETEENDEORSAK & ÅTGÄRD
Kissar utanför / markerar revir
 • okastrerad => kastrera katten
 • kissar ej i lådan eftersom katten förknippar det med smärta => sjuk => hör med veterinär
 • ändrat möblering, ny kattsand, tillkommit barn i huset => negativ förändring i kattens omgivning => katten protesterar (kissar) => går det att underlätta för katten?
 • rengör olycksplatsen noga, gärna med ättiksdoft eller med såpvatten och lite apotekssprit
 • lägg ut aluminiumfolie, täck med plast eller ställ kattens matskål vid olycksplatsen
 • pröva med Feliway-spray som finns hos veterinären
 • Beröm när lådan används
Bajsar utanför
 • Töm lådan oftare eller mer sällan
 • kissar ej i lådan eftersom katten förknippar det med smärta => sjuk => hör med veterinär
 • Beröm när lådan används
Kattens bits
 • överdriv och säg ”Aj AJ” högt så att katten märker att du reagerar negativt
 • håll handen helt stilla tills katten slutar att bitas, och fortsätt sedan att klappa den igen
 • katten kan vara understimulerad – lek mer eller skaffa en kattkompis
 • katten kan ha ont och må dåligt
 • katten kan växa ifrån detta beteende
Dominerande katt
 • kastrera katten
Katten snuttar på kläder och tyger
 • katten kan ha tagits för tidigt från mamman (yngre än 10 veckor) => fortsätter att snutta på ull, tyg och annat
Hane som skriker på nätterna
 • katten är könsmogen => kastrera och beteendet bör försvinna
Tuggar på elsladdar
 • sätt dubbelhäftande tejp på elsladdarna
 • stänk någon stark obehaglig krydda på sladdarna
Skrapar i mat- / vattenskålen
 • vill täcka över sitt ”byte” som sina vilda släktingar, för att äta det senare
 • vill känna på vattnet innan det dricks – om det finns 🙂

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Tjah, jag fick spader på lilla kattkompisen häromdagen! Arg blir inte jag. Möjligen upprörd. Flera dagar i rad har hon släpat in döda eller döende skogsmöss. Har riggat upp en stege till badrumsfönstret på baksidan av kåken så hon kan komma och gå efter behag, men jag måste visst köra en viss gränspasseringskontroll. Jäklar vilken utskällning hon åkte på häromdagen. Men var det verkligen något som bet? Miau! Bästa hälsningar! Anders

 2. Hej! Jag går omkring och fnittrar hejdlöst åt alla hyss min kära lilla kattkompis hittar på! Sista hysset var att hon kom och släppte en död kråka vid fötterna på mig. Visst blev jag upprörd, men det visade jag inte. Det var en gåva med hälsningen: Hej kära husse! Är du hungrig? Vem kan bli förbannad i ett sådant läge? Mjaou!

 3. Hej!
  Har en 2,5-årig hona som fått två kullar med ungar. När den senaste kullen var ”mogen”, ungarna var 14 veckor, kastrerades hon i slutet av augusti. Efter det har hon betett sig väldigt annorlunda, hon morrar och fräser helt utan anledning, attackerar den unge vi har kvar (nu 5 mån) helt oprovocerat och väldigt aggressivt, morrar och fräser åt henne trots att hon ligger och sover flera meter från mamman. Hon attackerar grannkatten, har t o m huggit mot oss människor till och från, dock utan att faktiskt sätta tänder eller klor i oss. Hon har dessutom morrat mer eller mindre i sömnen då och då! Har nu fått separera katterna så de aldrig är inne samtidigt för att undvika svåra slagsmål med skador som följd… Förstår inte alls detta, det är ju hennes egen unge!! Kan något ha gått fel vid kastreringen? För detta började efter den och har eskalerat allt mer… Vad kan man göra? Jag är verkligen förtvivlad över vad som hänt min underbara kelgris…

  Mvh, Linda-Marie

  1. Hej,

   Det är visserligen ganska vanligt att honkatter blir ganska vresiga mot sina avkommor när de närmar sig halvåret. Det är naturligt för kattmammor att successivt stöta bort sina ungar så att de vid ungefär 6 månaders ålder är så pass självständiga att de söker sig iväg från sin mamma och hennes hemområde. Därför kan det ganska lätt uppstå konflikter när avkomman stannar kvar, men det brukar vara övergående.

   Nu riktar ju denna hona sitt aggressiva beteende gentemot även andra katter och människor vilket tyder på att någonting annat kan ligga bakom. I synnerhet med tanke på att hon har börjat morra i sömnen. Jag skulle rekommendera att du låter en veterinär undersöka henne då aggressiviteten kan vara ett tecken på smärta.

   Med vänliga hälsningar,
   Matilda Eriksson, etolog
   PaleoCat

 4. Hej!

  Jag har en kastrerad hankatt på 1 år som är ovanligt jobbig på nätterna. Han vill gärna gå ut flera gånger på natten och krafsar på fönsterrutan och element samtidigt som han jamar högt. Detta gör att man själv aldrig får sova en hel natt utan att bli störd. Vi har försökt att vända hans dygn men det är omöjligt att få han sova en hel natt. Finns det något man kan göra så att det blir bättre?…..

  Med vänlig hälsning, Johanna

  1. Hej,

   Katter som stökar runt på nätterna är ett ganska vanligt problem och jag önskar att jag kunde erbjuda en snabb lösning, men tyvärr har jag ingen sådan. Om katten är en utekatt går det att försöka att låta honom vara utomhus på kvällen så att han är ordentligt trött när han kommer in för natten. Är han en innekatt kan han behöva rastas av ordentligt på kvällen. Korta och intensiva fysiska lekpass blandade med lite kluriga övningar skulle jag rekommendera. Efter aktiveringen måste han få möjlighet att varva ner också så att han lugnar ner sig inför natten. Koppelpromander utomhus kan också vara en lämplig kvällsaktivitet. Jag rekommenderar att du försöker föra in konsekventa rutiner på kvällen så att katten lär sig vad som förväntas av den.

   1. Bestäm dig för en kvällsrutin t.ex. fysiskt aktiv lek en stund uppföljd av lite klurigare och lugnare lek exempelvis utfodring i aktiveringsleksaker. Följ samma rutin varje kväll.
   2. Belöna inte hans krafsande. Om han förstör fönstret eller elementet, försök säkra dem på något sätt så att han inte kan förstöra dem och använd öronproppar om det behövs för att du inte ska vakna. Om du känner att du måste gå upp för att kanske erbjuda honom en aktiveringsleksak, vänta tills han har slutat krafsa. Det är jätteviktigt att han inte upplever något som en belöning (bara uppmärksamhet kan betraktas som en belöning) för att han har krafsat. Belöna det beteende du vill ha dvs. belöna honom när han inte krafsar. Godis, leksak, kel eller bara ett snällt ord kan vara belöning.

   Sedan finns alternativet att släppa ut honom och låta honom vara utomhus på natten eller att installera en kattlucka så att han kan komma och gå som han vill, men om det är lämpligt beror till stor del på hur du bor och man får även tänka på att katter inte är de enda rovdjur som är aktiva i skymning och gryning. Det finns större rovdjur som kan vara ett hot mot katten också.

   Med vänlig hälsning,
   Matilda Eriksson, etolog
   PaleoCat

 5. Hej vi har en kastrerad han katt 11år. och nu skaffat två kattungar 6mån oxå kastrerade. gamle man är helt galen morrar och fräser oavbrutet så fort han ser dom små. dom har bott ihop med varandra i ca 2 mån och det blir inte bättre. någon som har några tips. tacksam för svar.

  1. Hej Johan,

   Att introducera katter för varandra kan vara en svår historia. Någon är gammal i reviret och vill ha bort inkräktaren medan den nya känner sig otrygg eftersom den har inkräktat på någon annans revir.

   Något som brukar fungera är att bygga en enkel nätdörr och sätta upp mellan katterna. Katterna kan lära känna varandra på avstånd utan att kunna skada varandra. Man kan hjälpa till genom att överföra deras lukter till varandra och det gör man helt enkelt genom att klappa dem mycket. Ju mer man blandar deras lukter ju bättre. Man kan även börja ge katterna mat eller godis vid nätdörren så att de måste komma närmare varandra. Den processen får man ofta ta i små steg, men när katterna kan äta bredvid varandra med bara nätet emellan går det oftast bra att släppa ihop dem.

   Vänligen,
   Matilda Eriksson, etolog

 6. Hej!
  Jag skulle behöva hjälp med min katt! Han är en ung katt på 6 månader. Vi köpte honom av ägaren för några veckor sedan och då hade han inte detta beteende. Han hade det inte hos ägaren heller. För det första är det ett sjukt respektlöst beteende. Han respekterar inte oss i familjen för fem öre. Man kan sitta och hålla en smörgås i handen som han kan hoppa upp och slita åt sig och sedan springa iväg. Han äter i princip allt han ser som på bord, stolar, golv ja till och med i diskmaskinen och kylskåpet! Han lyssnar inte när man säger till honom och vi har and änt oss av nästan allt som vattenflaska, utslängning, utskällning och jag vet inte vad vi kan ha missat, men han fortsätter ändå. Det sjukaste som hände var när vi hade varit borta. Då hade han dragit ner hela bestickstället och satt och tuggade på gummigrejen/suggrejen som sitter längst ut på min brors nappflaska. Han hade tuggat i sig en sån och höll nu på med den andra när vi kom hem. Det rann blod från hans mun, det skadade honom i munnen att tugga på den nappen, men han fortsatte även fast vi slängde bort honom. Jag är 13 år och har skrivit detta med helt egna meningar. Mina föräldrar funderar på avlivning men jag vill verkligen ge min katt en chans, akuthjälp sökes!

  1. Hej Emelie,

   Du gör helt rätt i att söka hjälp. Av det du skriver skulle jag säga att din katt har det rätt jobbigt, att han är stressad. Stress kan visa sig på många olika sätt hos katter och ett ganska vanligt stressbeteendet är just att ständigt leta efter mat och att stjäla mat. Det är inte ovanligt att katten även tuggar på plast. Det kan handla om att gräva i soppåsar för att hitta något, öppna skåp, stjäla mat från bordet osv. Det kan sägas vara ett slags jaktbeteende.

   Du skriver inte om katten är kastrerad eller inte. Om han inte är det rekommenderar jag att ni kastrerar honom. Det kan vara könsmognad som gör honom rastlös, stressad och frustrerad. Det kan även vara flytten som har gjort honom otrygg. Det kan vara en kombination av de två.

   Vad ni behöver göra, utöver att kastrera honom, är att sluta bestraffa honom. Bestraffning riskerar att göra saken värre, att han blir ännu otryggare och då försvinner inte beteendet. Det kan till och med bli värre.

   Katter måste lära sig vad de får göra och vad de inte får göra. De respekterar inte automatiskt människor utan vi måste jobba lite för att få kattens förtroende och vi måste lära katten vad som är okej beteendet och inte.

   Eftersom han söker sig till mat och andra köksgrejer tycker jag inte att ni ska låta honom vara i köket obevakad. Det är viktigt för hans säkerhet och för er skull att han inte kommer åt att tugga i sig farliga saker. Det är inte bra om han hetsäter heller. Låt honom inte heller komma upp i knät eller i höjd med bordet när ni äter eller har mat på bordet eftersom han då får möjlighet att stjäla mat. Är han på ställen han inte får vara på lyfter ni bort honom, vänligt och bestämt. Varje gång.

   Och inte minst, se till att han har roligt med er! Ni är hans nya familj, han måste tycka att ni är roliga och trevliga för att han ska trivas. Kasta bollar han kan jaga, lek med fjädervippor (de finns i djuraffärer), lek kurragömma osv. Lika viktigt som lek är så är vila viktigt. Han måste få möjlighet att komma undan och vila. En koja lite undanskymt, ge honom något att tugga på t.ex. tuggben för hundar (om han gillar sådana), köttbitar eller köttben.

   Det finns kosttillskott som kan vara till hjälp t.ex. Zylkène men jag tror att ni kommer långt med kastrering och de andra sakerna jag har nämnt.

   Det är viktigt att hela familjen gör lika. Att ni alla slutar bestraffa honom och att alla hjälps åt att hålla undan mat och plastsaker han kan tänkas ge sig på. Att alla är konsekventa och lyfter bort honom när han är på ställen han inte får vara på.

   Vänligen,
   Matilda Eriksson, etolog

Lämna ett svar