Tillbaka till Kattbeteende

Hund och katt i hemmet

Många vill ha en hund och en katt men undrar hur det ska gå… ”Så som hund och katt” heter det ju. Men en vuxen hund accepterar en kattunge och en vuxen katt accepterar en hundvalp utan större problem och de växer ihop med varann och familjen.

Att skaffa en vuxen katt med en vuxen hund däremot ger nog helt andra komplikationer även om det beror på så väl katten som hundens personlighet. Jag hade två hankatter på 3 år när jag beslutade att skaffa en hund. Att komma hem med en hundvalp som var mindre än katterna var inga problem även om katterna gick mycket mycket tyst när de var inne. Men hunden förstod inte vad katterna var för något och brydde sig inte mycket om dem och redan efter någon vecka var katterna som vanligt. Hunden fick även lära sig tidigt att det är katterna som bestämmer… en vass klo i näsan avgör detta.

Utökning
Ett år senare var det dags att utöka familjen, denna gång med en ny katt. Nu gick det inte alls så bra.. Hankatterna vart mycket sura över att det kom hem en ”snorunge” som de skulle dela revir med och enligt katters lag ska den som har lägst rang flytta. Ett revir får inte bli överbefolkat och min äldsta katt var den som skulle ut ansåg min okastrerade hankatt som är mycket ranghög. Det krävdes många samtal med katterna om detta. Ingen skulle flytta och alla var en del av familjen. Den okastrerade hankatten fick hälsa på veterinären och ta bort sina ädlare kroppsdelar – något han inte verkade sakna eller bry sig i när det handlade om att vara herre på täppan här hemma.

Ranghög
Den lilla honan växte och beslutade sig för att stiga i graderna.. vem vill vara en liten ”unge” hela tiden. Hon pinkade på en handuk för att markera sin lukt på saker.. något jag innan inte hade en aning om att honkatter hade för sig. Hon snikade sig före den ledande katten när det var mat.. tog hans plats där han låg och sov… intrigerade hela tiden för att komma högre upp på skalan och hankatterna, som inte ville bråka med henne som är så näpen, började ryka ihop sin semellan i stället. Något som hunden i familjen inte såg på med blida ögon. Varje gång katterna bråkade eller psykade varann var han där och gick emellan. Det gällde här att vara den som var ledare och visa alla sin plats. Ta ner den lilla fröken från maten när den äldste ska äta.. plocka bort henne från hans favoritplats och se till att man har tid att gosa när den katten vill och har tid. Alla ska ha sin plats och sin tid. Även hunden – som inte intrigerar och tar plats på det sättet. Att ha en hund och katter är bra av många anledningar. En hund som inte skäller på katter är alltid en fördel och katter som inte är livrädda för hundar är med ett plus. Att sedan se när dessa djur leker och har kul med varann är helt otroligt underbart.

Maten
Katter är kräsna och hundar äter allt.. är en fördom många har… På Spinns sida hittade jag recept för kattmat.. häftigt tänkte jag och kollade. Det första handlar om lever som man steker och har i ett ägg i. Nu var min första tanke att lever måste de gilla och den andra var ”stekt?” men beslutade mig för att testa. Köpte en lever… Är uppväxt med hundar som gladeligen slukade allt man gav dem och jag tog bort den sega hinnan.. nedanför mig stod min hund och tittade.. kastade den sega hinnan på golvet till honom.. Han satte ner nosen och sedan tittade han på mig?? Vad var detta för äckligt slem jag erbjöd honom.. Ropade på Birma kissen som kom springande över golvet.. Hon nosade på ”slemmet” och tittade sedan på mig…. Jag ropade på min andra katt Ritchie och han kom farande.. han hittade ”godiset” och bums var det borta.. Med en lättad suck började jag skära bitar av levern och Ritchie hoppade upp på bänken och var med och åt råa bitar. Han älskar rått kött jag undrade lite desperat vad han skulle säga om stekt mat….

Grädde
Stekte levern.. hade i lite kryddor för säkerhets skull och lite köttbuljong samt GRÄDDE innan ägget.. Det hela fick svalna och sedan serverade jag det i tre små skålar och ropade på alla mina katter… Birman och den älsta av katterna Rasmus luktade länge på det som låg i skålen.. Julie slickade av grädde och äggblandningen och sen försvann de ut ur köket… Ritchie åt upp det som han fick i sin skål och matte var glad. Resten av det som vart kvar när katterna fått sitt blandade jag ut i hundmaten och till min stora glädje passade det att äta nu när det var tillagat. Vovven fick även det som var kvar i katternas skålar…. Vad ska man fjäska med nästa gång??????


Författare: Ingela Hallgren

Lämna ett svar