Tillbaka till Skaffa katt

Kattbeteende

Att förstå katten genom dess kattbeteende

Genom att tolka kattens kroppsspråk, och ljud i form av spinn och jam, kan vi förstå den bättre.

Beteendeproblem hos katter

I denna sammanställning kan du hitta kattbeteenden och en del beteendeproblem som kan förekomma hos katter samt tips på åtgärder. Kommentera gärna med fler tips på vad det kan bero på samt vad man kan göra åt det!

Om din katt börjar kissa utanför eller får ett annat beteendeproblem, så lönar det sig inte att att bli arg. Slå aldrig en katt!! Om en katt kissar på fel ställe (enligt dig) kan det t.ex. löna sig att ställa matskålen där. Katter är renliga djur, och vill inte kissa i maten. Försök att förstå varför katten agerar som den gör, och utgå sedan från detta för att försöka lösa problemet. Det är du som måste rätta dig efter katten, eftersom katten inte kommer att rätta sig efter dig. Det är kattens spelregler som gäller 🙂

 

KATTBETEENDEORSAK & ÅTGÄRD
Kissar utanför / markerar revir
  • okastrerad => kastrera katten
  • kissar ej i lådan eftersom katten förknippar det med smärta => sjuk => hör med veterinär
  • ändrat möblering, ny kattsand, tillkommit barn i huset => negativ förändring i kattens omgivning => katten protesterar (kissar) => går det att underlätta för katten?
  • rengör olycksplatsen noga, gärna med ättiksdoft eller med såpvatten och lite apotekssprit
  • lägg ut aluminiumfolie, täck med plast eller ställ kattens matskål vid olycksplatsen
  • pröva med Feliway-spray som finns hos veterinären
  • Beröm när lådan används
Bajsar utanför
  • Töm lådan oftare eller mer sällan
  • kissar ej i lådan eftersom katten förknippar det med smärta => sjuk => hör med veterinär
  • Beröm när lådan används
Kattens bits
  • överdriv och säg ”Aj AJ” högt så att katten märker att du reagerar negativt
  • håll handen helt stilla tills katten slutar att bitas, och fortsätt sedan att klappa den igen
  • katten kan vara understimulerad – lek mer eller skaffa en kattkompis
  • katten kan ha ont och må dåligt
  • katten kan växa ifrån detta beteende
Dominerande katt
  • kastrera katten
Katten snuttar på kläder och tyger
  • katten kan ha tagits för tidigt från mamman (yngre än 10 veckor) => fortsätter att snutta på ull, tyg och annat
Hane som skriker på nätterna
  • katten är könsmogen => kastrera och beteendet bör försvinna
Tuggar på elsladdar
  • sätt dubbelhäftande tejp på elsladdarna
  • stänk någon stark obehaglig krydda på sladdarna
Skrapar i mat- / vattenskålen
  • vill täcka över sitt ”byte” som sina vilda släktingar, för att äta det senare
  • vill känna på vattnet innan det dricks – om det finns 🙂

Hund och katt i hemmet

Många vill ha en hund och en katt men undrar hur det ska gå… ”Så som hund och katt” heter det ju. Men en vuxen hund accepterar en kattunge och en vuxen katt accepterar en hundvalp utan större problem och de växer ihop med varann och familjen. Att skaffa en vuxen katt med en vuxen …

Kattbeteende – problem

I denna sammanställning kan du hitta beteenden och en del beteendeproblem som kan förekomma hos katter samt tips på åtgärder. Om din katt börjar kissa utanför eller får ett annat beteendeproblem, så lönar det sig inte att att bli arg. Slå aldrig en katt!! Om en katt kissar på fel ställe (enligt dig) kan det …

Kompis till katten

Om katten är en innekatt och är ensam hemma hela dagarna så kan det vara en god idé att skaffa en kompis till katten. När? Det är enklast att skaffa båda katterna på samma gång då båda är små kattungar, för då växer de upp tillsammans. Även om katten redan är vuxen kan den få …

Ovänskap mellan katter

Ovänskap mellan katter kan förekomma, och det inget man behöver skämmas för. Ej heller har en/flera kattindivider plötsligt blivit elak/elaka för att den/de uppträder annorlunda. Viktigt är att vi ej bedömer deras uppträdande och reaktionssätt sett ut mänsklig synvinkel. Kattens psyke och människans psyke är helt annorlunda, och det gäller för oss människor att försöka …

Prata med din katt!

PRATA med din katt! Nä, det är inte något dumt aprilskämt eller något new age påhitt utan rena rama sanningen. Alla kan kommunicera med djuren men några mer än andra. Dessa personer kan föra ett helt vanligt samtal med ditt eller något annat djur. Många tvivlar, andra tror och vissa blir rädda. För visst är …

17 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  1. Hejsan! Vi har en katt som vi älskar mycket, men som fick mask och som vi har behandlat och det verkade som om han blev bättre, men nu under helgen så verkar det som om det har hänt något.
    Han kräkets, sovet mkt och äter lite. Jag tänkte om det kan vara så nu när det börjar bli vår som det hela blir en förändring i kroppen på dem, ja han har gått ner i vikt också.
    Han är 2 år och är en blandras mellan skogis och bondkatt.Japp kastrerad.
    MVH Kristin

    1. Hej Kristin!
      Hoppas din katt kommit igång med att äta eller att ni kunnat mata honom. Det är nämligen väldigt viktigt att din katt äter, eftersom det är skadligt för en katts leverfunktion att vara utan mat i mer än 3 dagar. Symptomen du beskriver kan vara en biverkning av avmaskningsmedlet, det brukar då stå angivet i bipacksedeln. Blir han inte bättre bör du uppsöka veterinär för understödjande behandling och för att kontrollera att inget annan sjukdom eller annat har tillstött (till exempel hårboll som fastnat i magen, leversvikt osv).

      Lycka till!
      Eva Molin
      Guldveterinären

  2. Hej

    vid ett par gånger har vi kommit ner från övervåningen och upptäckt att det stinker av katt piss.
    Har 2st 6 år gamla kastrerade han katter, Aldrig tidigare varit problem med att de kissat på fel ställe.
    I Sverige bor vi i i villa med inhägnad trädgård där de gör sina behov – eller ialla fall mest .. Den ena katten har lärt sig ta sig ut trots vi har husdjursstängsel – och det har vid några tillfällen med kommit in främmande katter med i vår trädgård.

    1sta gången det skedde var i julas – och lukten var starkast nere i tvättstugan. Tiden då var lite stressad för katterna då vi byggde om köket. men de hade ju trädgården och övervåningen och källaren för sig och verkade inte speciellt stressade. Tvättade allt som fanns i princip och hade innan gått igenom rummet med en uv lampa och inte sett något. Lukten fanns kvar dock .
    Det finns en fönsterbrunn och luftventil bredvid varandra i tvättstugan och utanför luktade det med urin tyckte jag. Den golv brunnen är utanför vårt inhängda område. Jag hällde massa ”bort spray ” där. Och några dagar senare åkte vi till Spanien på 4 månader med våra katter.

    I Spanien hade vi inga problem med lukten – där gick de fint på de 2 lådorna vi har där

    När vi kom hem – började det igen men nu på botten våningen – letat och sökt inget som tyder på att våra katter kissat inom hus vad jag kan se. En kväll stank! den ena katten av urin – hela pälsen topp till tå.
    och den andra har luktat svagt av det ibland. mest från tassar och underrede tycker jag
    Ordentlig vädring ett par gånger verkar ta hand om varje lukt tillfälle så tror inte längre på urin inomhus

    Börjar få nippran på det – kan en okastrerad katt kissa på våra? våra rulla sig på en okastrerad katts urin ställe ? är det nån växt de ligger och trycker under så de drar åt sig lukten?
    Har de nån urin problem? Kissar de? en han katt? utan för golvbrunnar så det för in doften ? — men det svarar ju inte på varför de ibland stinker så i pälsen.

    Maten är samma i Spanien och Sverige

    tacksam för hjälp och råd innan jag kliat av mig allt håret i förbryllan
    Lena

    1. Hej Lena,

      Det låter onekligen som en svår nöt att knäcka. På din beskrivning låter det nästan som att lukten ursprungligen kommer ifrån brunnen utanför tvättstugan och visst kan det vara så att någon katt, inte nödvändigtvis någon av dina, använder den brunnen som toalett. Är det möjligt att göra brunnen otillgänglig för katter? Tex. stängsla in den eller täcka över den med en stor back? Om lukten härstammar från brunnen blir den ju en sanitär olägenhet för er när lukten söker sig in i ert hus.

      Att en av dina katter kommit in och luktat urin över kroppen skulle kunna förklaras av att katten har skrämts och tömt sin urinblåsa. Den kan ha hamnat i slagsmål eller blivit skrämd av en rovfågel, räv eller för all del av en människa. Det är inte ovanligt att katter i den situationen tömmer urinblåsan. Att den andra katten luktat kiss på undersidan av kroppen tycker jag låter som att den har gått i tex. gräs där någon katt har kissat vilket är lätt hänt eftersom katter kommunicerar mycket via dofter så dina katter går alldeles säkert fram och undersöker andra katters urin när de känner lukten av den. Det är inte typiskt för katter att rulla sig i urin, varken i sin egen eller andras. Det förekommer visserligen att innekatter rullar sig i sanden i lådan men det är ganska ovanligt och då luktar hela katten, inte bara underdelen.

      Jag tycker inte att det låter som att dina katter har någon ”kissproblematik” utan det verkar mer som att lukten kommer utifrån. Visst går det att ta dem till en veterinär och undersöka dem för urinvägsproblem för säkerhets skull, men jag tror som sagt att lukten kommer utifrån. Jag har själv erfarenheten att vissa områden ute kan bli föremål för ganska omfattande revirpinkande. På vår innergård finns också just en brunn (omgiven av jord och sand) där områdets katter verkar gilla att kissa. Det luktar starkt av katturin där och när jag är ute med mina katter är de väldigt intresserade av just detta område.

      Jag skulle rekommendera att du kontaktar den som är ansvarig för brunnen och diskuterar om det går att skydda brunnen från katter på något sätt utan att tex. arbete med brunnen förhindras. Om det inte går att täcka över brunnen eller stängsla in den kan man lägga hönsnät på marken runt brunnen då katter ogillar att gräva i nät. Det finns även vissa ”kattskrämmarprodukter” ute på marknaden som kan vara till hjälp för att hålla katterna borta. Det finns bla. vattensprutor som styrs via rörelsedetektorer. Att hålla marken fuktig kan också avskräcka katterna från att söka sig dit.

      Jag hoppas att jag har varit till någon hjälp.
      Matilda Eriksson, etolog
      PaleoCat

  3. Hej!
    Har en underbar katt som driver mig till vansinne på natten. Så fort vi lägger oss på kvällen börjar han leka med fötterna under täcket. När en kroppsdel ligger ute blir den direkt attackerad. På morgonen stryker han sig mot benen och plötsligt hoppar på benet, klöser benet och springer iväg. Längre fram på dagen lugnar han sig, och vill inte alls leka utan bara gosa. Hur ska jag få bort detta? Och vad kan det bero på? Han har varit hemlös och jag fick han som jourhem från ett katthem.

    1. Hej Jenny,

      De vanligaste anledningarna till att en katt beter sig på det här sättet är att den söker uppmärksamhet och vill leka. Katter är ursprungligen grynings- och kvällsaktiva djur vilket innebär att de ofta är lite mer aktiva just då. Katter anpassar sig visserligen till viss del efter ägarnas livsstil, men det är ganska typiskt att katter försöker få igång sina ägare på kvällen eller att de leker med kattkompisar på kvällen när alla har gått och lagt sig.

      Det bästa ni kan göra är att erbjuda honom mycket aktivitet innan ni går och lägger er. Förutom att leka med honom kan ni ta ut honom på en koppelpromenad eller erbjuda honom mat i olika aktiveringsleksaker. Ni kan för all del servera mat i aktiveringsleksaker när ni går och lägger er så att han är sysselsatt en stund efter läggdags. Han behöver få utlopp för all den energi han bär på. Sedan måste ni lära honom att det inte lönar sig att störa er när ni sover och det gör man mest effektivt genom att ignorera hans försök att få igång er. Jag vet att det är jättesvårt att ignorera en katt som attackerar en när man sover, men förhoppningsvis kommer det beteendet att dämpas av mer aktivitet på kvällarna. Att vifta bort katten, säga till den eller bestraffa den på något sätt bekräftar katten och den lär sig att den faktiskt får en reaktion på sitt beteende och det vill vi undvika.

      Om det är helt ohållbart att ignorera honom är antagligen den bästa lösningen att stänga dörren till sovrummet, med katten utanför. Det kan leda till jamande eller klösande på dörren så sätt upp något som skyddar dörren mot klösmärken redan från bärjan och igen… om katten krafsar, klöser eller jamar ska den ignoreras. När ni sedan kliver upp på morgonen, se till att katten är lugn utanför innan ni öppnar dörren. Om ni öppnar dörren när katten jamar eller krafsar lär sig katten att beteendet lönar sig och den kommer fortsätta. Om ni däremot väntar tills katten inte gör något av detta belönar ni inte det oönskade beteendet och det kommer klinga av.

      Så sammanfattningsvis:
      – Mycket aktivering på kvällen
      – Ignorera de oönskade beteendena

      Lycka till!
      Matilda Eriksson, etolog
      PaleoCat

  4. Hej igen! Glömde säga en sak. Prata med katter: Det finns två ut och ingångar i kåken. Jag behöver bara nicka med huvudet för att katten ska veta åt vilket håll jag vill hon ska gå. Lustigt nog skuttade katten upp i knäet på mig och bad mig att öppna badrumsfönstret precis nu! Miaou! Anders

  5. Hejsan!
    Jag har inget problem med mina katter men är lite nyfiken på en sak bara.
    Jag har 1 hona på ca 8 år ( adopterade henne från katthem och dom kunde inte fastställa exakt ålder)
    och jag skaffade i somras en till katt, en go liten hane som nu är 8 månader och nykastrerad.

    Det jag undrar över är min hankatt som är så otroligt social. Som sagt tycker jag detta bara är mysigt och roligt men jag undrar vad det beror på. Han vill vara med överallt hela tiden.. han sitter till och med på badkarskanten och betraktar mig med förundrande blick när jag duschar. Dock så ahr jag börjat känna mig elak när jag lämnar hemmet för då sitter han i hallen och vill helst följa med ut i trapphuset och jag kan ju inte ta med mig honom till jobbet.

    Tankar och vetskap kring detta mottas gärna.

    Hälsningar från en lycklig kattägare 🙂

    1. Hej,

      Vilken härlig katt du har! Varför är din katt så social och nyfiken? Ja, det beror på flera olika faktorer. Dels är temperament ärftligt så han har fått med sig ”sociala gener” redan från början. Sedan har han sannolikt växt upp i en bra miljö. Om kattungar hanteras på ett bra sätt och får positiva upplevelser redan från mycket ung ålder ökar man sannolikheten för att de ska bli trygga, nyfikna och sociala individer som vuxna. Sist men absolut inte minst har han hamnat i ett hem han trivs i, där han fortsätter få positiva upplevelser och belönas för sitt sociala beteende. Katter precis som andra djur lär sig att upprepa beteenden de belönas för och belöning kan vara allt ifrån godis till lek eller kel.

      Med vänliga hälsningar,
      Matilda Eriksson, etolog
      PaleoCat

  6. hej jag fick tag på en döv honkatt ej steleriserad förra sommaren så hon fyller 2 i augusti någon gång. Hon är jätte söt på alla sätt och vis lite mer som en hund i många avseenden. Men jag har jätte svårt att lära henne någonting! hon har gått på varma spisplattor och hon har känt att dom är varma men hon fortsätter att gå på spisen. Det jag äter ska hon äta även om det har slängts i sopperna så ska hon ha det om det så krävs att hon måste öppna dörren till soppera, hon tar även och slickar stekpannan för att hon vill ha min mat. Hon har fri tillgång till båda mat och vatten så hon svälter inte avmaskad har hon blivit vid flera omgångar men inget hjälper 🙁 har du några tips på vad jag kan göra för att kunna få henne sluta vara på spisen? Hon är på många ställen hon inte får men det är spisen jag är mäst rädd för då hon bränt tassarna ett ex antal gånger.

    Tacksam för svar Nathalie och Prillitrillan

    1. Hej,

      Döva katter är lite svårare att träna än hörande katter eftersom man måste lära dem visuella signaler snarare än ljud och för att visuella signaler ska gå fram måste katten titta på dig.

      Det mest akuta är självklart att avvärja faran med att hon går på spisen. En ganska enkel lösning för att minska skaderisken är att ställa kastruller med kallt vatten på varma plattor. Nästa steg är att lära henne att hon inte får hoppa upp där alls och då är det bra om du kan arrangera små träningstillfällen där du belönar henne för att inte vara på spisen. När du ser att hon är på väg att ta sats upp på spisen avleder du henne (peta på henne, sätt en hand som ett stopptecken framför nosen eller liknande) och när hon avbryter ansatsen ger du henne en godis. Hinner hon hoppa upp på spisen ska du bara plocka ner henne, inte försöka bestraffa beteendet då det riskerar att skapa otrygghet. Förstärk önskade beteenden och ignorera (så gott det går) oönskat beteende.

      Sedan kan du fundera över om det finns någonting särskilt med spisen som attraherar henne. Har hon bra utsikt från spisen och ut? Gillar hon värmen? Finns det godsaker där? Utifrån detta kan du dels minska spisens ”attraktionskraft”. Är det mat på spisen hon är ute efter får du helt enkelt hålla undan maten därifrån när du inte lagar mat. Har hon bra utsikt därifrån kan du fundera på om du kan göra en annan minst lika bra utsiktsplats på någon annan plats i köket osv.

      Mycket runt det här med att träna katter handlar om att minska på frestelser eller ersätta dem med annat. Barnspärrar till sopskåpen för att förhindra tjuvande från soporna, diska undan om man inte vill att katten ska slicka på disken osv. Sedan tränar man aktivt för de tillfällen som man inte kan eliminera. Spisen kan man ju tex. inte bara plocka bort utan där måste hon ju lära sig vad hon får och inte.

      Det går att tillämpa clicker-träning även på döva katter, men man får då byta ut clickern till ett visuellt hjälpmedel tex. handtecken eller koder med laserpekare. Du kanske kan inspireras av Deaf Dog Education Action Fund, http://www.deafdogs.org/training/?

      Lycka till!
      Matilda Eriksson, etolog

  7. Hej!

    Jag har tagit hand om en kull kattungar vars mamma övergivit dem. De var då knappt fyra veckor gamla. Jag har flaskmatat dem med mjölkersättning och de är nu sju veckor gamla så nu äter de även riktig mat (jag ger dem också mjölkersättning två gånger om dagen, ena gången i flaska, den andra på tallrik). Jag har sedan tidigare fyra vuxna honor som accepterar kattungarna (men har inte tagit mammarollen) så de har vuxna förebilder. Nu till problemet: Två av de fem kattungarna suttar på mig så fort de får tillfälle. Ska jag låta dem göra det så länge de vill eller ska jag avbryta beteendet? Vad är bäst att göra? Jag är rädd att de ska fortsätta med det när de är vuxna.

    Hoppas jag kan få ett bra råd.

    1. Hej,

      Jag hoppas att det har gått bra med kattungarna. Det är inte skadligt att låta kattungarna snutta på dig. Oftast växer sådant beteende bort, men det kan kvarstå. Det blir därför mest en smaksak om man bör vänja av kattungarna vid ett sådant beteende eller inte. Så länge du avbryter beteendet vänligt t.ex. genom att sätta ner dem på golvet när de kommer och snuttar tar de ingen skada av att bli avvanda från snuttandet.

      Med vänlig hälsning,
      Matilda Eriksson, etolog
      PaleoCat

  8. Hej, våran hankatt är ungefär 4 månader gammal och han börjar betee sig dom om han börjar bli könsmogen han typ kurrmjauar på kvällen och när han springer iväg.
    Och nu har våran honkatt fått stora tuttar och hon sover o äter som en idiot! Kan de ha hänt att han kommit på hur man gör eller är de bara inbillning av honkatten? Båda är innekatter och hon har löpt 2-3 ggr den vi tog hem vår hankatt!
    ingen av dom är kastrerade. han brukar komma upp till oss i sängen och ha stånd och kurra mer än vanligt. Honkatten har aldrig haft stora tuttar förut.

    1. Hej!
      Låt kastrera båda katterna snarast, hankatten kan absolut vara könsmogen. Senaste rekommendationerna för kastrering av katt är 4månaders ålder, men vid behov tidigare. Det finns redan alltför många katter med behov av kärleksfulla hem för att oplanerade uppfödningar av kattungar skall vara nödvändigt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

  9. Hej,

    Vi har en kattgos som idag är 9 månader. För en månad sedan kastrerades hon och dagen efter hennes operation fick vi en bebis vilket innebar att jag inte kunde vara hemma hos henne när hon mådde dåligt efter operationen och med tratten som hon hade i drygt två veckor. Innan operation och bebis så var hon väldigt tillgiven, kvittrade mot oss, var glad för att bli klappad, kom när man kallade och visade kärlek och glädje även om hon kunde markera när hon blivit klappad för länge och ville avbryta. Idag har hon svårt att finna lugn och är oftast irriterad vilket hon visar med ögon, öron och svans. Hon gör utfall för att bita både mig och min man flera gånger om dagen när vi ska klappa henne, tvärt emot tidigare så accepterar hon nu mig mindre än min man. Hon skyggar oftast när man kommer gående mot henne och reser ryggen och ragg. När hon visar riktig aggressivitet säger vi ifrån men när hon bara markerar ignorerar vi det. Vi försöker prata kärleksfullt med henne och erbjuda kel men hon kommer bara självmant när hon ska få mat. Hon är inte lika intresserad av kattgodis som tidigare. I övrigt upplever vi som att det oftast är allt eller inget för henne, antingen sover hon eller så är hon helt stirrig. Jag misstänker att förändringen med en ny bebis i familjen påverkar henne men vi vet inte hur vi ska korrigera det och hjälpa henne och oss. Är väldigt tacksamma för svar då det gör ont i hjärtat att inte alls kunna ha samma kontakt med henne som vi hade för bara en månad sedan.

    Med vänlig hälsning / Ida

    1. Hej Ida!
      Det kan inte vara lätt med flera så stora förändringar för henne, andra dofter, ljud och rutiner i hemmet och ert agerande samt hennes egna förändrade hormonspel i kroppen. Prova gärna Feliway feromonadapter, det rogivande fodertillskottet Zylkene eller foder utformat mot stress såsom Hill´s c/d Multicare Stress eller Royal Canin Calm katt.
      Lycka till!
      /
      Eva Molin
      Guldveterinären

Lämna ett svar