Tillbaka till Kattallergi

Kattallergi – FAQ

Vanliga frågor & svar om kattallergi 

Tack till Åsa Nord,  Apoteket, som gav oss tillåtelse att lägga ut frågorna och svaren nedan.

Kan jag klara av rexraserna?

FRÅGA: Jag undrar om det finns något som jag kan göra. Jag är allergisk och jag har min katt kvar och jag kommer att ha kvar honom också men finns det någon ras som man kan ha ändå? Jag tror att den heter konner rex.

APOTEKETS SVAR: Rexkatten sägs vara den katt som är bäst att ha för allergiker, troligen på grund av dess annorlunda päls. Det finns dock ingen garanti – vissa får allergi även av dem. Helst ska man försöka undvika det som man vet förvärrar allergin, men det avgörandet måste ändå bli ditt eget. Receptbelagda läkemedel mot allergi kan annars lindra dina besvär.

Blir vårt barn allergiskt?

FRÅGA: Jag undrar hur stor risken är att vårt barn blir allergiskt? Varken jag eller min sambo är allergiska eller har eksem och inte heller våra föräldrar är allergiska eller har eksem. Så nu undrar jag om jag måste vara orolig för detta. Vi har hund o katt men vi ser till att katterna inte är i sovrummet och vi vädrar och dammsuger varje dag. Vi ska få vårt första barn nu i år. Chansen att vårt barn blir allergiskt måste väl ses som liten i och med att ingen av oss är allergiska?

APOTEKETS SVAR: Om bägge föräldrarna har allergi, får ca 50% av barnen detta anlag. Har en förälder allergi, får ca 35% av barnen allergi. Om ingen av föräldrarna har en allergi, som i ert fall, borde alltså risken vara ganska liten (vi har ingen exakt siffra). Ni kan även rådgöra med personalen på Mödravårdscentralen. De brukar veta vad som är bäst för barnen.

Testet visade att jag är allergisk

FRÅGA: Har varit kattägare i ca: 2år. För 6 månader sen så började jag känna av allergi mot katten. Ett test på sjukhuset visade att jag är allergisk mot katter. Finns det något medel/preparat som kan hjälpa mig mot detta?

APOTEKETS SVAR: Allergiska besvär kan vara av olika svårighetsgrad, och den som får astmaanfall vid kontakt med katt kan inte ha djuret kvar. Allergi kan behandlas med receptbelagda läkemedel, och du bör kontakta läkare för att diskutera om det är lämpligt i ditt fall. Du kan då fråga läkaren om du eventuellt kan ha katten kvar trots din allergi.

Klåda på benen vid allergi mot katt?

FRÅGA: Om man är allergisk mot katt (jag har två själv), kan det då uppkomma nu som klåda på benen? Har haft klåda på benen när jag var mindre men det läkte bort.

APOTEKETS SVAR: Den vanligaste reaktionen vid pälsdjursallergi är klåda i näsa och ögon, samt astma. Torr hud kan orsaka klåda. Kanske det är orsaken till dina besvär? Prova i så fall att smörja in benen med någon mjukgörande lotion eller kräm. Skulle inte det heller hjälpa, så kan du fråga en läkare vad orsaken kan vara. Tror han/hon att orsaken ändå kan vara katterna, så finns möjligheten att han/hon kan göra ett allergitest mot det.

Värre ansträngningsastma vid pälsdjursallergi??

FRÅGA: Jag undrar om ansträngningsastma kan förvärras/ bli kronisk om man utsätts för ämnen som man är allergisk emot, t ex pälsdjur?

APOTEKETS SVAR: Vi vet inte om allergener kan göra en ansträngningsutlöst astma kronisk. Fråga en läkare om råd.

Profylax mot allergi

FRÅGA: Finns det profylax mot allergier?

APOTEKETS SVAR: Det finns något som heter hyposensibilisering. Det innebär att man tillför kroppen allergen, dvs det ämne man är allergisk mot, i stigande doser genom injektion. Behandlingen går ut på att man ska åstadkomma en mindre känslighet för ämnet. Metoden har bra effekt vid pollenallergi, och vid allergi mot bi- och getingstick. Hyposensibilisering kommer ifråga först när annan behandling inte gett effekt. Behandlingsmetoden är tidskrävande, 3-4 år, dyr och inte helt ofarlig.

 

Lämna ett svar