Tillbaka till Skaffa katt

Kattallergi

Ordet allergi är sammansatt av grekiskans allos som betyder annan, främmande och ergon som betyder verkan, arbete.

Allergi och överkänslighet innebär att kroppen reagerar på något allergen (=allergiframkallande ämne), som egentligen är helt ofarligt för kroppen.

Allergisk snuva är i dagens läge en vanlig barnsjukdom, och det förväntas öka.

Symtom
Symtomen på kattallergi kan vara täppt rinnande näsa, upprepade nysningar, kliande ögon, näsa och hals, hosta och pipande rosslande andning. Testning sker med hjälp av pricktest och blodprov.

Arvet
Arvet har stor betydelse. Ju fler individer i ens släkt som är allergiska, desto större risk löper man själv att bli allergisk.

I en undersökning har det visat sig att 17% av barn födda av icke allergiska föräldrar, löper risk att bli allergiska. Om däremot båda föräldrarna är allergiska, så är risken 77% att barnet också ska utveckla allergi i någon form. Runt 80% av alla de med astma, är också kattallergiker.Katter är ett av de mest allergiframkallande husdjur vi har. Ca 50% av alla kattallergiker har aldrig ägt en katt.

Miljön
Miljön spelar en stor roll i sammanhanget. Hälften av Sveriges hushåll har husdjur, där ibland katt. Ca 20% av de barn med allergi har djur hemma. Precis alla pälsdjur är allergiframkallande, inte ett endaste undantag finns.

De allergiframkallande ämnena kommer från djurets hud, päls, saliv och urin. Dessa allergiframkallande ämnen bestående av proteiner, allergener, och tas upp av kroppen via näsa och mun, och förs sedan ner i lungorna. Partiklarna är oftast mycket små, och håller sig på så sätt luftburna länge. Detta gör att sanering av ett hem kan ta många år att genomföra. Kattallergen finns även på de platser där katten inte varit. De fäster gärna i heltäckningsmattor, stoppade kuddar, mjukisdjur och andra saker med ”tyg”.

Om man blir allergisk
Om man blir allergisk så är det bästa rådet att göra sig av med katten, till exempel genom omplacering. Många väljer att ha kvar katten, trots att de vet att det inte är särskilt hälsosamt. Då är det viktigt att man ser till att sovrummet är kattfritt. Genom att bada katten regelbundet så försvinner överflödig päls och saliv. Se gärna till att någon som inte är allergisk badar katten. Du bör också se till att heltäckningsmattor tas bort, eftersom det i dessa mycket lätt fastnar allergen.

Symtomlindring & behandling
Symtomlindring kan ske med hjälp av tillförsel av antihistaminer. Vid svårare allergibesvär finns receptfria läkemedel. Men detta botar inte själva allergin.

Kattallergi kan behandlas med specifik immunoterapi som innebär att små doser av allergenet injiceras i överarmens underhud. Detta påverkar immunförsvaret till att bygga upp naturligt försvar mot allergenet. Under behandlingens gång kan du använda lindrande allergimediciner. Nackdelen är att behanlingstiden är lång, minst ett par år får man räkna med. Denna s.k. hyposensibilisering kan vara något för dig som av någon anledning har svårt att undvika katter.

Din omgivning kan besväras
Även om du som har katt inte är allergisk, så är det många i din omgivning som kan besväras. I skolan så kan allergibarn besväras av de barn som har katt hemma, genom att de helt enkelt bär med sig allergen hemifrån.

Endast en mycket liten dos kan hos vissa känsliga personer utlösa en kraftig allergisk reaktion. Sju timmar i skolan eller på jobbet är lika jobbigt för en allergiker som en timme hemma hos någon som har katt. Även att bo nära människor med katt kan orsaka besvär för allergikern.

För att underlätta för allergiska vänner så ska du se till att använda rena kläder, med så lite allergen som möjligt, men det vet ju varje kattägare hur svårt det kan vara. Det blir lätt ”hår överallt”.

Kattallergiker på besök
Om en kattallergiker ska komma hem till dig, så kan du underlätta för honom/henne genom att försöka stänga in katten i något lämpligt rum, samt se till att kattlådor kommer så långt ifrån allergikern som möjligt. Våttorka gärna här och var och vädra så mycket du kan. Då har du gjort vad du kunnat.

Kan man skaffa sig en katt ändå?
Om man nu tvunget vill ha katt fast man är allergiker, det är inget någon rekommenderar, så kan man skaffa en Cornish Rex eller Devon Rex. Det finns också katter utan päls som kallas Sphynx. Dessa katter kan också vara bra att skaffa för dig som är predisponerad, d.v.s. har mycket allergi i din släkt. Det är dock ingen garanti att alla allergiker klarar av dessa raser. Det finns t.ex. allergiker som klarar av långhåriga katter, men inte rexar t.ex.

Rasbeskrivning av Cornish Rex
Rasbeskrivning av Devon Rex

Källor:
http://www.alk.se
http://www.tika.astra.se
http://www.medicalink.se
http://come.to/sannas
Bra Böckers Stora Läkarlexikon

Kattallergi – FAQ

Vanliga frågor & svar om kattallergi  Tack till Åsa Nord,  Apoteket, som gav oss tillåtelse att lägga ut frågorna och svaren nedan. Kan jag klara av rexraserna? FRÅGA: Jag undrar om det finns något som jag kan göra. Jag är allergisk och jag har min katt kvar och jag kommer att ha kvar honom också …

Kattallergi – immunterapi

Kattallergi är en av våra vanligaste allergier och innebär en förhöjd känslighet mot katter. Allergi är en överreaktion av kroppens immunsystem mot något den uppfattar vara skadligt. Vid kattallergi reagerar kroppen mot äggviteämnen som finns i kattens päls och mjäll. Dessa äggviteämnen kallas allergener och kommer in i krop-pen via näsa, mun och lungor. Tecken …

Lämna ett svar