Jag skulle kunna ha skrivit en hel bok om detta ämne och ändå inte fått med allt. Alla situationer och kattungar är olika så det finns inget färdigt recept. Denna artikel baseras på mina och bekantas erfarenheter. Tillsammans med andras kan det kanske ge en liten vägvisning till hur det kan vara att ta en kull kattungar.
Att ta en kattkull!
Det är mycket man bör tänka på när man bestämt sig att ta en kull ungar på sin hona. Att fundera på! Varför vill jag ta en kull? Är jag beredd att behålla dem om jag inte hittar bra hem åt dem? Har jag tid att ta hand om dem? Räcker utrymmet för dem? Har jag råd med alla utgifter som jag måste ligga ute med? Vilken hane kompletterar min hona så bra som möjligt? Om du hittat bra svar på dessa frågor är det bara att gå vidare.
Inför parningen
Kontrollera att honans vaccinering inte är för gammal. Ett parningskontrakt bör skrivas med hankattsägaren. Denne kanske också kräver att honan är testad för tex. Leukos vilket du också bör kräva av hanen. Honan skickas oftast till hanen under 4-5 dagar. Man väntar tills hon är i höglöp så att honan inte kommer av sig helt innan hon skickas. Efter parning och när båda parter uppfyllt kontraktet skriver hankattsägaren ut ett parningsbevis. Honan är nu förhoppningsvis dräktig och behöver mycket kärlek och omsorg.
Vid dräktighet
Efter ca 14 dagar kan man oftast se på bröstvårtorna att de börjar bli lätt rosa och lite svullna. Då är hon antagligen dräktig. Hon bör avmaskas i början av dräktigheten samt få en protein och fettrik kost. Kattungemat är ett bra foder för en dräktig hona under senare delen av dräktigheten. Sista veckan behöver hon ha en bra plats klar för att föda där hon kan börja bädda. Det kan vara svårt att finna rätt placering av bolådan eftersom honan behöver lugn och ro, men kanske ändå vill vara i centrum och ha dig nära. Avsätt tid för dig eller någon annan som katten känner så att hon om möjligt har någon i närheten när det är dags att föda. Hon kan behöva hjälp, men oftast sköter de det helt själva. En del honor vill ändå ha ert stöd när det är dags. Se till att ha ett nummer till en veterinär du kan ringa till om du blir orolig eller behöver hjälp.
Kullen är född och om allt gått bra har du en liten mysig skara hemma. Se till att alla ungar hittat till en bröstvårta och diar innan du eventuellt lämnar dem i fred en stund.
Kontakt med människor
Glöm sen inte i ivern att få visa alla vänner era små att de behöver lugn och ro de första två veckorna. Mamman behöver kunna slappna av och inte tro att någon skall ta hennes små ifrån henne. Ungarna riskerar också att smittas av något när de är som minst och känsligast om många personer kommer och går hos dem. Börja med att dagligen sitta hos dem och prata, stryka honan samt bara hålla handen i ungarnas närhet så att de kan känna lukten av den. Undvik att lyfta upp dem utom när du skall kontrollväga dem samt kanske se vilket kön och färg de har. Vi är ju trots allt främlingar för dem ännu.
När de blivit ca 14 dagar så brukar jag låta folk utifrån få komma och titta på dem. Jag som jobbar på skola har många barn som vill komma och titta. Då berättar jag alltid noga för dem hur man skall handskas med katter. Jag lämnar dem heller aldrig ensamma med kattungarna inte ens när ungarna blivit större. Det finns ju en del barn som har svårt att förstå att kattungar inte är leksaker hur mycket man än försöker berätta för dem. Det behövs heller inte så mycket för att en kattunge skall tappa förtroendet för ett barn som handskas för våldsamt och ovarsamt med den.
Kattungen har rätt att växa upp i trygghet, leka, skaffa sig ett bra självförtroende och upptäcka en massa spännande saker under hela sin uppväxt utan att bli hämmad i onödan. Detta gör den bäst genom att bli stimulerad i lek där den gärna leker med oss och barnen men själv bestämmer villkoren. Alla katter tycker inte om att bli påklädda dock kläder :).
När får de ögon?
Det variera ganska mycket från unge till unge hur fort de får ögon. Den av mina som fått tidigast var 2 dygn och den senaste var 8 dygn. Vanligast är runt 6-7 dygn gammal.
Börja med annan mat
Det är väldigt olika från kull till kull när man bör eller kan börja med annan mat. Kanske tex. honan börjar få ont om mjölk tidigt. Det jag har erfarenhet är från drygt 3 veckor till fem veckors ålder. Jag ger dem majsvälling till att börja med för att lära dem lapa riktigt, samt att det är ganska mild övergång för den lilla magen. Efter en ca en vecka (ibland kortare och ibland längre tid) börjar jag med kattungefoder uppblött i vällingen. Man kan även ge lite kokt köttfärs (mycket näringsrikt) till vällingen innan man börjar med kattungemat. Det finns många som börjar med uppblött kattmat direkt vilket inte heller är fel.
Toalett-träning
Toalett-träningen börjar ske så fort som möjligt. Ett tips är att införskaffa en eller flera små utställnings toaletter som har mycket lägre kant än många av de andra har. Det kattströ man skall använda till kattungar får inte vara klumpbildande eftersom de äter lite sand i början för att få igång magen. Den dag kattungen börjar äta annan mat än honan ger dem så slutar hon göra toalett åt dem. Då skall man ha dem under uppsikt speciellt när de nyss ätit eller sovit. Ser de oroliga ut, piper eller snurrar på samma plats så tar man dem och ställer dem i kattoaletten.
Avmaskning
Bör ske under kattungarnas uppväxt. Hur ofta beror lite på om honan är ute mycket osv. Jag brukar avmaska dem en gång vid 4-5 veckors ålder och sedan en gång till före leverans. Om jag skulle se något tecken på mask avmaskar jag naturligtvis oftare, men det har inte skett ännu.
Vaccinering
När man skall vaccinera dem första gången är inte ens veterinärerna överens om. Vad jag blivit rekommenderad är att om katthonan snart skall vaccineras om kan man vaccinera dem runt 8 veckors ålder. Därefter skall de ha en vaccinering till inom 3-4 veckor. Är honan nyvaccinerad så tar inte vaccinet så bra om man vaccinerar tidigt. Då kanske man bör vänta till 10-12 veckors ålder innan första vaccineringen.
Att ha kattungar är otroligt mysigt, härligt, roligt och jobbigt. Man måste hålla på med dem mycket, leka kela och prata med dem. Vänja dem med vardagliga saker som dammsugaren, radio, människor och ev. andra djur. Detta gör att man kommer dem nära och det tar en hel del tid. Man får många minnen från varje individ och det är alltid svårt att skiljas från dem. Varje gång känner jag att nu är det sista gången jag tar kull eftersom det är så jobbigt att sälja dem. Men alla stunder vi fått tillsammans har gett så mycket att det är värt det.
Det gäller att hitta bra hem till dem och förhoppningsvis någon som vill hålla kontakt med dig i framtiden också. Och när man hittat en bra familj känns det lättare att skiljas, ibland hamnar de så bra till att man kan träffa dem någon gång.
Jag skulle inte vilja vara utan dessa upplevelser jag haft med varje kattunge.
Text: Ingela Schultz