Skaffa katt

Här kommer vi skriva allt kring att skaffa katt. Det finns mycket som du bör tänka på. Som t.ex. var du kan köpa en katt. Från betrodda uppfödare, från ett katthem eller från någon privatperson på Blocket.

Tänk efter före
Innan du köper eller tar emot en katt i ditt hem är det en del saker du bör tänka på.

Livslängden
En katt lever i genomsnitt ca 14 år, kanske ända upp till 20 år, och du måste vara beredd på att ta hand om din katt i så många år. Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge. Titta 5-10 år framåt, hur ser din livssituation ut då? Passar det fortfarande att ha katt om du t.ex. skaffar barn? Planerar du att resa mycket utomlands?

Försäkring
När du skaffar katt är det också viktigt att tänka på en försäkring för katten, så att du inte behöver ta ställning till vård eller inte vård för din katt när olyckan är framme.

Sällan hemma?
Är du sällan hemma? Då bör du överväga om du över huvud taget ska skaffa en katt, eller så kan du skaffa två katter som då har sällskap av varandra. Två katter behöver också en matte/husse, och ju mer tid du tillbringar med din katt, desto mer lär ni känna varandra, och desto mysigare och tillgivnare blir den.

Inne- eller utekatt?
En innekatt kräver generellt mer skötsel än en utekatt – dock lika mycket ansvar. Kattsand ska bytas, den ska ev. lära sig gå i koppel, den behöver kattleksaker och klösställningar för att aktiveras och må bra. En utekatt sköter alla eller sina flesta behov utomhus, klöser på träden ute, och jagar flugor och annat. Om du bor nära en trafikerad väg, ska du inte släppa ut din katt. Det är stor risk att den blir påkörd förr eller senare. Gå ut med den i koppel istället. Vill påpeka att med utekatt i denna artikel menas en katt som både får vara inne och ute.

Hur gör du på semestern?
Åker du ofta på semester? Se till att du har en pålitlig person som kan agera kattpassare, eller var beredd på att lämna katten till ett seriöst kattpensionat. Om du ofta är hemifrån eller planerar att under viss tid bosätta dig utomlands bör du noga överväga om du ska skaffa katt just nu – är det rättvist för katten om du är jämt är borta?

Allergirisken
Föreligger allergi i familjen? Då ska du verkligen tänka dig för! Om du har barn under två år, så bör du vänta tills de åtminstone fyllt 2 år. Låt inte katten sova i samma sovrum som barnet – detta för att minska allergirisken.

Huskatt eller raskatt?
Huskatt är det samma som bondkatt – en katt utan stamtavla. Oregistrerade raskatter går också under benämningen huskatt.

När du skaffar katt bör du fundera på syftet med den. Ska den vara enbart till sällskap, eller är du intresserad av uppfödning eller kattutställning? Om du söker en katt till uppfödning och utställning ska du köpa en registrerad raskatt som säljs för utställning och avel. Det står i Köpeavtalet som du skriver på.

Om du vill köpa en katt till sällskap kan du välja mellan huskatter och raskatter som säljs för sällskap. Raskatter är mer förutbestämda, både vad gäller utseende och temperament. Du kan välja den ras som tilltalar dig utseendemässigt eller temperamentsmässigt.

Hane eller hona?
Det är en smaksak. Kastrerade hankatter sägs bli extra mysiga, och det kan jag hålla med om. Andra gillar honor bättre. Hanar kostar lite mindre att kastrera. Om man vill skaffa två katter samtidigt så är två hanar utmärkt – om båda kastreras när de blir könsmogna. Att skaffa en hona och en hane ur samma kull är inte att föredra eftersom de kan bli könsmogna samtidigt och få kattungar. Men omöjligt vill jag inte påstå att det är, man får vara lite mer observant bara.

Bli uppfödare

Hur får man ett stamnamn? Hur väljer man stamnamn? Hur vet man vilka som är upptagna? Vad kostar det? Medlem i SVERAK-ansluten klubb kan få stamnamn inregistrerat efter skriftlig ansökan.   Ansökan skall göras på särskild blankett som finns att hämta på SVERAKs hemsida (http://www.sverak.se). Minst tre prioritetsordnade namnförslag skall finnas med. Kvitto eller kopia på …

Kattallergi

Ordet allergi är sammansatt av grekiskans allos som betyder annan, främmande och ergon som betyder verkan, arbete. Allergi och överkänslighet innebär att kroppen reagerar på något allergen (=allergiframkallande ämne), som egentligen är helt ofarligt för kroppen. Allergisk snuva är i dagens läge en vanlig barnsjukdom, och det förväntas öka. Symtom Symtomen på kattallergi kan vara täppt rinnande näsa, upprepade …

Kattbeteende

Att förstå katten genom dess kattbeteende Genom att tolka kattens kroppsspråk, och ljud i form av spinn och jam, kan vi förstå den bättre. Beteendeproblem hos katter I denna sammanställning kan du hitta kattbeteenden och en del beteendeproblem som kan förekomma hos katter samt tips på åtgärder. Kommentera gärna med fler tips på vad det …

Köpa katt

När du är ute efter att köpa katt, finns det många olika alternativ för att hitta just katten för dig. Tipsa bekanta Sprid ut till vänner och bekanta att du ska skaffa katt. Ofta kan man hitta sin katt i bekantskapskretsen, någon kanske känner en uppfödare som nyligen fått kattungar t.ex. Katthem Om du vill …

Kattraser

I Sverige är det väldigt populärt med att ha katt som husdjur så det finns därför många olika kattraser representerade. Den vanligaste kattrasen är så klart huskatten, men sedan kommer nära inpå Norsk skogskatt, Perser och Helig Birma. Vanliga kattraser På följande undersidor så listar vi de vanligaste kattraserna. Hjälp oss med fler rasbeskrivningar Om …

2 kommentarer

 1. Hur gammal bör kattungen vara när man tar den?

  1. Enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt beslutades den 19 mars 2008 (med stöd av 4, 15, 17, 20, 29 och 72 §§ djurskyddsförordningen (1988:539)) följande:
   (Utdrag ur SJVFS 2008:5 3:e kapitlet 9 §)
   Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder.
   Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Lämna ett svar