Om Katt.nu

Katt.nu har som mål att bli Sveriges bästa informationskälla för kattälskare. Vare sig du haft katt i många år och har fråga om någon kattsjukdom eller om du funderar på att skaffa katt och vilken som då skulle passa bäst för dig. På Katt.nu har vi samlat det mesta om katter och inte bara information utan även produkter från ett flertal djurbutiker på nätet.

Katt.nu startade redan 1998, då som webkattidningen Spinn av Käthe Nilsson, men såldes våren 2012 till nuvarande ägare.

Sidan drivs av Mikael Lindström, med hjälp av sin fru Linda och en del vänner. T.ex. veterinär Eva Molin från Guldveterinären som svarar på frågor om kattsjukdomar och skador.

Har ni frågor eller vill komma i kontakt med oss bakom sidan, så kan ni göra det genom att maila micke @ denna domän.

Vi hoppas ni får nytta av sidan.

Med vänliga hälsningar Mikael Lindström & Katt.nu-crew

14 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Hej

  jag har en fråga? Vet ni vem man kan vända sig till för att få hjälp med min katts beteende? Finns det nån duktig person i Sverige?
  Jag är hunduppfödare, tränat och tävlat hundar sen 80-talet, utbildad instruktör och även hundpsykolog utbildad av Anders Hallgren, men katten?? Finns det någon motsvarighet till Anders Hallgren i kattvärlden?

  Jag har en katt, 8 år, inte speciellt social, lever både ute och inne som hon vill själv, kastrerad. Har attackerat människor några gånger men bara man låter henne vara så funkar det. Nu skaffade vi en liten kattunge i somras, den är ett år nu, hona, kastrerad, jättesocial och snäll på alla vis….MEN den äldre katten attackerar henne ständigt! Lurpassar på henne och dänger upp henne. Nu har jag tröttnat, antingen får vi nån hjälp annars måste hon avlivas (då hon ej är särskilt trevlig vill jag inte omplacera henne då hon är svår att älska) Hon har respekt för mig och är verkligen MIN katt, aldrig varit elak mot mig heller, men stackars lillkissen…

  Desperat i behov av råd!

  Anki

  1. Hej Anki
   Jag kan rekommendera Matilda Eriksson (http://www.paleocat.se).

   Hon svarar även i mån av tid på frågor här på Katt.nu, vanligen under http://www.katt.nu/skaffakatt/kattbeteende. Där kan du också få andra tips på kattbeteende.

   Hoppas det kan hjälpa.

   MVH Micke
   Katt.nu

 2. Hej jag undrar om en katts svans blir avbiten av ett annat djur. När katten parar sig med en som har svans ,finns det någon chans att deras ungar bli svanslösa?

  1. Hej Sabrin!
   En katt vars svans har blivit avbiten får normalt svansbärande kattungar om inte gener för svanslöshet ligger i släkten förstås (ex har en Manx katt någonstans i släkten). Det finns även risk/chans att genmutation till svanslöshet sker hos enskilda kattfoster trots att de endast har haft svansbärande förfäder.
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

 3. Hej
  Vår katt är 7 år och hon har brutit en klo på framtassen Det blöder inte och hon haltar inte men hon vill inte att man undersöker alltför noga Hon verkar vara som vanligt sover äter och dricker Bör jag göra något och växer den ut igen Med vänlig hälsning, Gertrud F

  1. Hej Gertrud!
   Tråkigt att din katt brutit klon. Om den växer ut och hur snabbt beror på hur djupt ner den är bruten. Ibland är själva klobenet brutet och då kan det bli kartnagel eller ingen klo alls. Du måste hålla noga uppsikt och se så inte tån svullnar upp då viss risk finns att infektion går in i klobenet vilket i värsta fall kan kräva tåamputation. Är du orolig är det bäst att låta veterinär undersöka tån och göra ordentligt rent med lugnande medel. Ofta behövs antiinflammatoriskt smärtlindrande och i enstaka fall antibiotika.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

 4. hej
  Mitt fyraåring han katt är torr ihuden på rygen och när jag kliar lite där så följer både hud och hår
  Undrar om jag kan göra nåt annars är ha full frisk är ute flera timmar per dygn

  Med vänlig hälsning,

  Vassiliki

  1. Hej Vassiliki!
   Låt en veterinär med specialintresse för hud undersöka din katt för snabbaste utredning av symptomen. Det kan vara allt från allergi, behov av essentiella fettsyror, parasit-/svamp-/bakterieangrepp till olika metaboliska besvär.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

 5. Hej. Jag har en fråga angående mina två main coon katter. Vi bor i ett radhusområde i Skåne. Det är ganska tätt mellan husen så jag brukar släppa ut dom i trädgården i långa linor bundet till sele. Dom verkar trivas utmärkt med detta och vi har givetvis full koll när dom är ute. Inga hela dagar och så och dom säger ifrån när dom vill in. Nu har jag fått höra av en uppfödare att man inte får ha katter i band att det är olagligt. Jag undrar om detta är sant för jag har alldrig märkt att dom mår dåligt på något sätt. Tvärtom säger dom ju till när dom vill ut också. Står och gnäller vid dörren. Snälla svara för annars kan dom ju inte gå ut alls. Hälsningar Anna Amundson.
  Glada och nöjda verkar dom ju.

  1. Hej Anna.
   Det stämmer så som uppfödaren uppgivit, katter får inte hållas uppbundna (det går bra att gå med dem i koppel om man själv håller i det). Läs mer på sidan 3 i Länstyrelsens informationshäfte.
   Lycka till
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

 6. Bamse vinglar

  Hej. Något mycket konstigt har drabbat vår katt Bamse, 1 år. Upptäckte att han bajsat utanför lådan en kväll varpå jag blev lite arg på honom… trodde han skämdes då han kröp ihop så kinstigt. Visade sig att han inte kunde stå på benen ordentligt.. Ringde vetrinär som sa att vi borde åka in på en gång. Väl framme vid Södra djursjukhuset och det var våran tur uppträdde han helt normalt. De tog en rad prover och hitta ingenting. Detta , att bakbenen inte vill fungera har nu hänt vid några tillfällen igen. Håller i sig i ca 1/2 timme då han går och gömmer sig…tappar matlusten Kommer sedan fram igen och leker skuttar som vanligt. Kan det vara vingelsjukan. Han är utekatt men föredrar vara hemma och sova ! Speciellt sedan syrran försvann spårlöst för 6 veckor sedan Vämligen Pia Risku

  1. Hej Pia
   Tråkigt med din lille katt. Det kan tyvärr vara symptom på flera olika saker som inte kan upptäckas via blodprov, däribland vingelsjuka, tillfälliga aortatromboser mot bakbenen, torr FIP som kan drabba olika organ och även hjärnan tyvärr samt atypisk epilepsi och diverse mer ovanliga neurologiska sjukdomar. Det är svårt att utreda när han inte visar symptom på kliniken… Om symptomen tilltar bör han utredas vidare (röntgen, ultraljud, CT/MR etc), kanske skrivas in för att kunna bedömas av veterinär på plats.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

 7. Hej.. svar snarast.

  Min katt har tungan ute och dreglar…har ätit sen ja kom hem men inte innan.. vinglig …sover nu..inte druckit något..jamar inte som han brukar.. kastrerad.. 7 år gammal.. väldigt människosocialiserad annars.. avviker. Såg ut som rött på tass efter tvättning och mat. Blötmat. inte vanligt förekommande.

  Har haft episod utan vinglighet med tungan ute en gång förut..mådde bra efter 24 timmar.

  MVH: Joseph Stål
  tele: 073-5651624

  1. Hej Joseph!
   Hoppas din katt mår bättre, denna sida besvaras i mån av tid och är inte skapad för akuta frågeställningar då dessa oftast behöver träffa veterinär direkt. Misstänker förgiftningssymptom, organsvikt eller tandproblematik i första hand på den beskrivningen du ger.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Lämna ett svar