Katter äter inte morötter! Ingen katt kommer ens på tanken. Men allt fler hussar och mattar har blivit vegetarianer och veganer – av hälsoskäl eller etiska skäl. Vilka anledningarna än kan vara lär det inte kunna gå att argumentera med katten om dem. Bör man ens försöka att lägga om kattens matvanor när man själv går över till ”grönare” mat? Måste man ge sina husdjur det man själv inte vill äta, eller finns det alternativ även för katten?
Svaret är att man måste acceptera att katten behöver ämnen som inte kommer från vegetabilier för att hålla sig frisk. Hundar mår bra av vegetarisk kost, men inte katter. Att acceptera att katter inte kan bli helvegetarianer är att acceptera att man måste vara tolerant mot andra varelser på deras egna villkor.
Det finns dock halvvegetariskt kattfoder att köpa, och som kan vara en mycket bra kompromiss. Den som har låtit sin katt prova vet att katter mår extremt bra av den (din veterinär vet var den finns att köpa). Katter med allergiska sjukdomar kan dessutom bli bättre av att äta halvvegetarisk mat. Man måste alltså inte köpa kött eller fisk på burk till katten.
Ett vanligt argument mot halvvegetariskt torrfoder brukar vara att det inte är ”naturligt”. Men vare sig man ger katten traditionell köttkattmat på burk eller halvvegetariskt foder, så har man faktiskt tvingat på katten mat som den aldrig skulle äta naturligt. Ingen katt skulle fånga och döda en häst eller en tonfisk, eller tillsätta artificiella smak-, färg- och näringsämnen till maten. Dessutom är det mycket vanligt att katter är allergiska mot fisk!
Djur har troligtvis inte heller några som helst moraliska betänkligheter åt vare sig det ena eller det andra hållet – de är bara intresserade av att överleva. Husdjur äter oftast vad de blir tilldelade och anpassar sig efter det.
Många kattägare som ger sina älsklingar vegetarisk mat menar att det inte enbart är möjligt, utan också hälsosamt. Men katter är, till skillnad från t.ex. hundar, av naturen helt och hållet carnivorer (köttätare) och avstår inte gärna frivilligt från att äta kött. Om katten själv får bestämma kommer den att jaga, döda och äta råttor, sorkar, grodor, fåglar och en del insekter. En sådan diet består till ungefär 75% av vatten, 10 – 15% protein, 5 – 10% fett, 2% kolhydrater och 1% mineraler.
Ungefär så hade kattens mat sett ut under ”normala” omständigheter. För att hålla sig friska måste katter också ha en del ämnen som finns i kött men i små eller inga mängder i vegetabilier. De viktigaste är en aminosyra som heter taurin (2aminoetyl-sulfonsyra), en fettsyra – arachidosyra som enbart finns i animaliskt fett, och A-vitamin och B12-vitamin. De flesta däggdjur kan utnyttja A-vitamin från det gula pigmentet som finns i grönsaker. Katter saknar denna förmåga.
Katter behöver också mycket protein. Minst 25 % av föda bör alltså bestå av protein. Vegetarisk föda består ofta av mycket fibrer och lite protein.
När man talar om kattmat är det viktigt att göra skillnad på hemlagad mat och industrilagad mat. Hemlagad kattmat – av vad slag den än må vara – riskerar lättare att bli ensidig och fel sammansatt. En del hussar och mattar ger t.ex. katten enbart fisk. Men en diet som innehåller största delen fisk kan orsaka inflammation i fettväven (steatitis). Man bör alltså inte ge katten ensidigt mat som kanske inte uppfyller alla näringskrav – antingen den består av kött, fisk eller vegetabilier.
En del katter kan vara mycket svåra att vänja vid nya matvanor – oavsett vad katten ska leva av. Katter tycker om det som de är vana vid, och tänker inte på vad som är nyttigt eller bäst. Den bästa metoden att lära katten nya matvanor brukar vara att i långsam takt blanda ner den nya maten i den gamla så att katten vänjer sig vid doft och konsistens. Sedan ökar man andelen ny mat successivt tills katten accepterat den nya maten. Det gäller att gå den svåra balansgången mellan att vänja katten vid någonting nytt, och att försöka anpassa sig lite till vad katten faktiskt tycker om. Katter som är uppfödda på traditionell kattmat på burk har vant sig vid en speciell ”matig” doft på maten som kan vara lite svårare att uppnå med vegetabilisk mat. Din katt måste vänja sig tidigt vid halvegetabiliskt torrfoder – de kan vara mycket kräsna annars.
Färdiglagad kattmat är ofta sammansatt av tillverkaren så att katten ska få i sig alla näringsämnen, men tvärtemot vad många tror är det inte själva kött- eller fiskråvaran som gör maten näringsriktig, utan de näringskomplement som tillsätts. Detta gäller både torrfoder och burkmat. Som nämnts behöver katter taurin för att hålla sig friska. Så vitt man vet i dag är katter det enda däggdjuret som behöver detta ämne. Brist på taurin förstör långsamt kattens näthinnor och kan göra den blind. Det är alltså väldigt viktig att katten inte får taurinbrist. Taurin finns i små mängder i mjölkprodukter och inte alls i vegetabilisk föda. Man ska dock inte ge katten mjölk – många katter har mycket svårt att smälta mjölk och grädde. En del katter klarar dock av fermenterade mjölkprodukter som filmjölk och yoghurt.
Blanda inte ihop din katt med dig själv. Bara för att du tycker kattens torrfoder verkar ensidigt och tråkigt innebär det inte att katten tycker detsamma. Mycket av det du äter framstår säkert lika absurt för katten.
Katter äter inte morötter, påstod jag. Jo, faktiskt känner jag en katt som älskar att knapra på små morotsbitar. Instinktivt känner katter ibland på sig vad som är bra för dem. Istället för de småben och annat tuggmotstånd som en vild katt får, håller sig denna katt tillgodo med den nyttiga tandmassage den kan få. Så katter äter faktiska morötter!
Text: Meg Marnon