Tillbaka till Vad behöver katten?

Att välja foder

Det kan vara svårt att veta vilket foder som är bäst för just din katt. Valet av foder beror bland annat på kattens vikt, ålder & smak. Det finns foder i snabbköpet, djuraffären och hos veterinären. Välj foder efter kvalitet inte det som vid första anblicken verkar billigast. En frisk och välmående katt är det som bör eftersträvas eftersom det blir billigast i längden. På denna sida har vi endast tagit upp torrfoder då vi anser att detta är smidigast och bäst att använda i de flesta fall. Lycka till i din jakt på foder som passar Din katt bäst! 🙂

Satsa på kvalitetsfoder som kanske kostar lite mer, men som lönar sig i längden på grund av att det är mycket drygare. Det innehåller också rätt mängd animaliskt fett som är så viktigt för katter. Två minst lika viktiga detaljer är förekomsten av taurin och den balanserade magnesiumhalten.

Exempel på kända kvalitetstorrfoder är Royal Canin, Hills Science Plan, Iams, Specific, Nutra Nuggets och Purina Pro Plan. Dessa finns att köpa i djuraffärer, förutom Specific som finns på Djurkliniker och Djursjukhus. Det kattfoder med motsvarande kvalitet och som finns i vanliga affärer anses för tillfället vara Bilanx.

Inom varje fodermärke finns olika fodersorter som är speciellt anpassade för kattens behov. En växande kattunge behöver t.ex. ett annorlunda näringsinnehåll än en gammal inaktiv katt. I tabellen nedan visas en liten sammanställning över detta.

En del fodermärken, t.ex. Hills Science Plan och Specific, har speciella fodersorter för sjuka katter. Det finns foder för katter som har urinsten, har haft urinsten, katter med dåliga njur- och levervärden, katter med diarré o.s.v. Dessa säljs på Djurkliniker och Djursjukhus.

FodermärkeDräktiga/KattungarVuxnaÖverviktigaÄldre
BilanxKittenComplete (kyckling)
Lamm
EukanubaKitten Chicken & RiceChicken & Rice
Lamb & Rice
Hills Science PlanFeline GrowthFeline MaintenanceFeline Maintenance LightFeline Senior
IamsKitten FoodCat FoodLess ActiveSenior Formula
Nutra NuggetsProfessionalMaintenance
PreceptFeline GrowthFeline FoundationFeline LightFeline Light
Purina Pro PlanKitten FormulaAdult FormulaLight FormulaLight Formula
Royal CaninKitten 34Fit 32
Sensible 33
Hair & Skin 33
Slim 37Senior 28
Specificfpdfxd
Whiskas AdvanceKitten GrowthAdultLess Active8 Plus

Bilanx säljs i vanliga affärer.
Specific säljs endast hos veterinär.
Fodermärket Precept har något lägre fett- och proteinhalt än de andra. Magnesiumhalten är något högre, kan vara upptill 0,12%. (Max 0,10% rekommenderas.)
Prova nytt foder

Det finns gratis provpåsar att få hem från djuraffären. Be dem om råd att välja ut gratis foderpåsar från olika fabrikanter som kan passa din katt. Byt aldrig foder hastigt! Katten kan få diarré som följd. Blanda istället det nya fodret i det gamla och låt andelen nytt foder öka vid varje foderpåfyllning. På så sätt kan du undvika diarré. Välj det foder som din katt tycker bäst om.


Fördelar med torrfoder

 

  • Torrfoder håller tänderna friska genom att minimera tandsten. Om du ändå väljer att ge din katt burkmat så se till att den då och då får torrfoder att gnaga på.
  • Låt torrfoder stå framme hela dagen så att katten kan äta när den själv vill. Torrfoder är att föredra eftersom det håller sig mycket bättre än blöt burkmat.

Om du ger din katt torrfoder luktar det också mindre i kattlådan. Något som uppskattas av ägare till innekatter.

Blir billigare i längden jämfört med blötfoder (burkmat).

  • Är mer praktiskt än konservburkar på grund av att du kan köpa torrfoder i stora säckar på en gång. Detta leder också till att det blir billigare.
  • Finns många bra kvalitetstorrfoder, så varför köpa ”färdigtuggad” burkmat? Använd mindre mängder burkmat som godis då och då istället.
    Ha ALLTID färskt vatten framme till katten speciellt då du ger torrfoder.
    Sammanställt av Käthe Nilsson
  • Fakta är hämtat från diverse kattböcker, kattmatsbroschyrer samt egen erfarenhet.

Lämna ett svar