Tillbaka till Kattskötsel

Vad behöver katten?

 

Här får du lite tips om vad du behöver köpa för tillbehör till din katt.

Foder
Köp gärna hem samma foder som uppfödaren har gett katten. Detta för att undvika att magen får en chock. Om du sedan vill, kan du ju naturligtvis byta till en annan fodersort som passar dig bättre.

Kattlåda & Kattsand
En kattlåda behövs också på en gång. Den kostar från ca 50 kr till ett par hundra beroende på hur avancerad den är. Även kattsand behövs. Fråga gärna uppfödaren vad hon/han använder, och köp hem samma sort som katten är van vid. Denna kan senare bytas ut. Som tillbehör kan en spade användas som silar igenom grusen, och fångar upp klumpar.

Matskålar

Plastskålar är ofta billiga, men håller inte lika länge som porslin och metall. De blir lätt repiga, i dessa repor fastnar lätt bakterier, och plastskålarna blir på så sätt ofräscha. Lägg gärna ett underlägg under matskålarna, så är det lätt att hålla matplatsen fräsch. Bara att torka av varje dag.

Klösmöbel
Något att klösa på behövs om katten enbart ska bli innekatt. Utekatter använder sig av träden utomhus. Det kan vara egenhändigt gjorda klöspelare eller köpta, allt från wellpapp till hampa. Priset varierar från några tior till ett par hundra kronor. Jag rekommenderar att du köper en riktig klösmöbel där katten kan sträcka ut sin kropp – även när den är vuxen. Dessa kostar från ca 200 kr.

Klotång
En innekatt behöver hjälp med sina klor. En gammal utekatt kan också ha svårt att vässa ner sina klor. Akta pulpan – det mörkare inne i klon. En klotång kostar från 40kr.

Hårborste & Schampo
Om det är en långhårig kisse, så är daglig användning av borste och kam nödvändigt för att pälsen inte ska trassla till dig. Detta gäller framförallt perser. Badning kan behövas inför en utställning, eller om katten smutsat ned sig.

Sele & Koppel

Sele och koppel behövs för att kunna gå ut med katten om det är en innekatt. Vardera del kostar ett par tior, men det finns också dyrare alternativ.

Kattapotek
Kattapoteket bör bestå av termometer, fästingplockare (om det är en utekatt), ögondroppar/ögonbad, öronrengöring, sårtvätt, avmaskningsmedel, loppmedel (om det är en utekatt) och flytande paraffin eller kattmalt (vid förstoppning).

Kattgräs
Kattgräs behöver du om din katt endast är innekatt. Detta för att den ska kunna bli av med hårbollar och liknande. Ampellilja kan också fungera som kattgräs, men se upp med giftiga växter som katten kan tugga i sig.

Godis
Vem vill inte ge sin katt godis då och då?

Här hittar du länkar till några av dessa produkter.

Att välja foder

Det kan vara svårt att veta vilket foder som är bäst för just din katt. Valet av foder beror bland annat på kattens vikt, ålder & smak. Det finns foder i snabbköpet, djuraffären och hos veterinären. Välj foder efter kvalitet inte det som vid första anblicken verkar billigast. En frisk och välmående katt är det …

Katten som vegetarian – går det?

Katter äter inte morötter! Ingen katt kommer ens på tanken. Men allt fler hussar och mattar har blivit vegetarianer och veganer – av hälsoskäl eller etiska skäl. Vilka anledningarna än kan vara lär det inte kunna gå att argumentera med katten om dem. Bör man ens försöka att lägga om kattens matvanor när man själv …

Kattens näringsbehov

Kosten har mycket stor betydelse för en katts hälsa. En rätt utfodrad katt har större motståndskraft mot sjukdomor, pälsen glänser och och den har friska tänder. Katter behöver rätt mängd protein, fett, kolhydtrater, fibrer, vitaminer och mineraler för att må bra. Katten behöver 40 olika näringsämnen varje dag för att leva och må bra.   …

Katters vätskebehov

Kattägare undrar ofta om deras katt dricker tillräckligt, speciellt när de ger ett torrfoder. Här är några tips som kan hjälpa dem: Kattens vattenbehov Att dricka bidrar till att återställa den vätskeförlust som normalt förekommer, anledningar är av olika slag: Förlust med saliv (då katten slickar sig) och utandningsförlusterna är inte särskilt stora. Vid en …

Vaccinering

Varför ska katten vaccineras? Det är viktigt att vaccinera sin katt för att den ska slippa att insjukna i kattsjukdomar som ofta är dödliga. Inne- som utekatter ska vaccineras. Utekatten träffar på andra katter ute, och är därför i riskzonen. Innekatter kommer i kontakt med smitta t.ex. genom att du tar smitta med dig utifrån. …

Lämna ett svar