Det finns många olika sorters varumärken av kattsand. Grovt indelat finns det fyra sorter:
icke klumpbildande sand
- klumpbildande sand
- pellets av trä
- pellets av pappersmassa
Exempel på varumärken är Ever Clean, Miss Cat, Skogsströ, Zoogillets, Wood, Toa-Lätt och Husses, men det finns otaliga fler.
Vilken är då bäst?
Det går inte att generellt säga vilken som är bäst för just dig och din katt. Man får prova sig fram vad som passar, åsikterna går isär. Katters urin- och faeceslukt varierar, och därför är man tvungen att prova sig fram. Okastrerade hankatters urin luktar t.ex. mer än kastrerade hankatters. En del klumpbildande sand bildar bättre klumpar med vissa katters urin. Så mitt råd är att du lyssnar med ett halvt öra på andras råd, och istället provar dig fram. Positiva egenskaper är följande: god lukthållning, icke-dammande, drygt, ekonomiskt och det allra viktigaste, katten ska tycka om kattsanden.
Katten vill inte gå i lådan!
Det är inte bara den eventuella lukten som kan ställa till bekymmer. En del katter vill inte göra sina behov i viss kattsand. Om du av någon anledning vill byta till en annan sort, blanda först i lite av den nya kattsanden i den gamla, så att katten hinner vänja sig både vad gäller lukt och konsistens. Vissa katter klarar av snabba byten hur bra som helst, medan andra är mer känsliga, och därför behöver successiv avvänjning.
Det är viktigt att du rengör ofta och regelbundet i kattlådan. Om inte så kan det hända att katten gör sina behov någon annanstans. Trots regelbunden rengöring kan detta ske, och då kan du pröva att använda två lådor. En del katter kissar då i den ena, och bajsar i den andra. Ett annat användbart tips är att ställa matskålen där katten gör sina behov. Katter är ett renliga djur, och på grund av detta finns en chans att han eller hon undviker platsen nästa gång.
Hur ofta ska jag byta kattsand?
Det är något man också får prova sig fram till. Om du använder dig av klumpbildande så är det bara att plocka bort klumparna med en speciell spade varje dag, och fylla på efterhand. Denna spade består av smala springor, som gör att klumparna stannar kvar, och att lös grus rinner igenom, som en sil ungefär. Du byter ut sanden, och rengör hela kattlådan när du känner att det behövs. Om du inte använder klumpbildande sand, så får du byta sand oftare. En del kattungar kan få för sig att de ska äta kattsand, av den ena eller andra anledningen. Det är extra viktigt att du är observant då du använder klumpbildande sand. Du kan ju själv räkna ut vad som händer; just det, klumpar bildas när kattsanden kommer i kontakt med fukt i magen.
Kattlåda
Det finns två huvudtyper, den ena är öppen, och den andra är täckt. Olika storlekar förekommer, men tänk på att inte köpa en för liten som kattungen snart växer ifrån. Det finns mer eller mindre avancerade täckta kattlådor, en del har bara en huv med öppen ingång, medan andra har en lucka som ingång, samt ett kolfilter som ska suga åt sig obehaglig lukt. Vissa katter tycker om täckta kattlådor, andra inte. Fördelen om den är täckt, är att den stänger in lukten en aning, och det är ju aldrig fel, eller hur? Jag rekommenderar dig att från början skaffa en täckt kattlåda även om den kostar lite mer, så att katten vänjer sig vid detta. En del katter som går i öppen kattlåda kan ha den vanan att de står på lådkanten, och då kan urin stänka ut. Detta problem får du inte vid användning av täckt kattlåda.
Ett tips är att ha en dörrmatta som som sticker ut under kattlådan. När katten hoppar ut ur lådan fastnar den mesta sanden på mattan, och du slipper sandbunkar inomhus.
Summering
Prova dig fram mellan olika kattsandssorter, och försök använda en täckt kattlåda med en dörrmatta som sticker ut där katten hoppar ut.