Tillbaka till Kattskötsel

Kattens olika åldrar

Det finns katter som blivit över 35 år gamla. Medelåldern för katten är dock ca 10-15 år. Generna spelar naturligtvis en stor roll över hur gammal en katt blir, men även den yttre miljön är en viktig faktor. Utekatter löper av naturliga skäl en större risk att bli överkörda och okastrerade hankatter som kämpar för sitt revir kan drabbas av allvarliga infektioner från bölder från kattslagsmål. Kattens olika åldrar ställer olika krav på t.ex. mat och i denna artikel går vi översiktligt igenom kattens olika åldrar.


Visar hur lycklig en kattunge kan vara för en liten leksaksmus och man ser även hur mycket leken betyder för en liten katt.


Kattungen

Det är viktigt att inte hämta hem kattungen för tidigt så att den kan växa upp till en trygg och säker familjemedlem. Den ska vara minst 12 veckor innan den skiljs från kattmamman och dessutom avmaskad flera gånger och vaccinerad minst en gång. Kattungar ska inte ges som leksaker till barn. Oavsett kattras så är kattungar busiga, lekfulla och påhittiga, den lugnaste vuxna perserkatten kan ha varit en riktig vildkatt som liten. Tänk på att uppfostra katten redan nu, så att du får en väluppfostrad vuxen katt som vet var den ska klösa och inte klösa o.s.v. Negativ bestraffning är inget som man ens ska tänka på när man ska handskas med katter. Positiv uppfostran innebär att att du genast visar katten var den ska klösa, när den klöser på fel ställe, och uppmuntrar med godis, ”duktig kisse” o.s.v. när den gör rätt.

Kattungar ska ha kattmat som är avsedd för kattungar. Dessa små växande kissar behöver rätt mängd protein, fett och näringsämnen för att växa och må bra. Urinen är naturligt sur och därför ska man inte ge surgörande foder avsett för vuxna katter. Om man ger vuxenfoder kan bl.a. kalcium och magnesium lakas ur.


En sju månader blå perserhona som heter Athelstones Wonder.


Ungkatten

När katten är någonstans mellan 6 månader och 1 år så blir den könsmogen. Hanar börja jama annorlunda & högljutt, får en urin som stinker och kan börja markera med sin urin. Honor blir också högljudda, trampar med tassarna och sätter ändan i vädret. De kan också börja kissa på fel ställen. När dessa ”symtom” uppträder så vet du att det är dags att så snart som möjligt kastrera katten för att få lugn och ro. Katter som ständigt löper eller är på jakt efter partner blir ofta rastlösa, smala och får dålig pälskvalitet. Om katten dessutom får vara ute själv, är risken stor att oönskade kattungar blir till. Kastrera katten om den inte är tänkt som en avelskatt!

Hanar kan få fettsvans när de är könsmogna och då kan det hjälpa att schamponera med Yes diskmedel och därefter pudra det feta området (när pälsen torkat) med ett fettfritt puder. Katter kan också få problem med kattacne som visar sig t.ex. på hakan som svart smuts som går att ”pilla” bort. Badda med ansiktsvatten.


En söt och snäll huskatthona som heter Stina. Hon är två år på fotot.


Den vuxna katten

Detta är en lugn period om katten får hålla sig frisk. Se till att vaccinera katten en gång om året samt avmaska då och då. Ha även en veterinärvårdsförsäkring så att du har råd att ge din katt veterinärvård. Gå över från kattungefoder till vuxenfoder som är surgörande för att undvika urinsten (struvit). Se till så att katten inte blir för tjock – var noga med att motionera katter. Håll koll på kattens tänder och avlägsna eventuell tandsten själv eller hos veterinär. Den första gången en katthona föder ungar ska hon helst inte vara mer än tre år gammal för att bäckenet ska vara följsamt.


Den äldre katten

Du och den äldre katten känner varandra utan och innan om ni bott tillsammans ett helt decennium. Njut av att vara tillsammans! Katter som tidigare har varit utekatter kan bli hemma mer och mer för att ta det lugnt och sova. Gå över till kattmat som är avsett för äldre katter som har sämre ämnesomsättning, men ta det försiktigt vid övergången till nytt foder. Äldre katter har ofta svaga tänder, speciellt då katten fått blötfoder. Risken för urinstenen struvit minskar, men risken för att få urinstenen oxalat ökar. Ändra inte på gamla rutiner, utan låt katten få ha det som den alltid har haft det. Omplacera inte eller flytta med katten i onödan. En del gamla katter kan livas upp med en ny kattunge i huset, andra kan tycka att det är rena pest och pinan.

2 kommentarer

 1. Enligt djurskyddslagen SKA kattungen vara MINST 12 veckor när den lämnar mamman (det står minst 10 v i texten).Är katten under 12 v bryter man mot gällande lag.

  1. Hej Maria
   Tack så mycket för att du uppmärksammade felet. Har nu uppdaterat texten.

   MVH Micke
   Katt.nu

Lämna ett svar