Tillbaka till Kattskötsel

Faror för katten

Det sägs att katten har nio liv, och det är väl tur om det är sant, för både inomhus och utomhus lurar många faror. Många olyckor kan förebyggas. Kattungar kan vara speciellt utsatta (t.ex. klumpande kattsand, garnnystan, toalettdrunkning) då de har mycket att lära sig, men även vuxna kissar är utsatta, bilar t.ex. om katten får gå ute utan uppsikt.

Bilar Många katter blir dödade av bilar. En del katter tycks lära sig att undvika bilar medan andra stryker med. Vågar du ta risken? Om inte, släpp inte ut katten fritt om du bor i närheten av en väg. Lär katten att gå i sele!

Djurplågare Det finns tyvärr de som torterar katter (och andra djur). Håll katten under uppsikt!

Drunkningsolycka i toaletten Se till att locket till toalettstolen alltid är nedfällt om du har en kattunge hemma. Annars är det lätt hänt att katten kan plaska i med drunkning som följd.

Fallolyckor Om du har balkong, se till att den ordentligt nätad, så att katten kan vistas säkert ute på balkongen. Här finns tips på hur balkongen kan nätas in. Se till att katten inte kan ramla från fönstret om du bor högt upp i en lägenhet.

Katter och garnnystan kan vara en farlig kombination.
Garnnystan Låt under inga omständigheter katten leka själv med garnnystan eller liknande trådar. Katten kan snodda in sig i tråden med allvarliga skärskador som följd. Om en bit tråd sväljes kan detta leda till skador på tarmarna.

Giftiga växter En hel del växter vi har i hemmet kan vara giftiga för katt. Några exempel är julstjärna, mistel och fredskalla. Låt katten istället tugga i sig kattgräs som du själv kan så, eller t.ex. krukväxten ampellilja som är lättodlad och lättskött. Ampellilja renar luften, och detta kan innebära att den inte är så bra att äta för katten om du t.ex. röker hemma.

Glykol Katten kan få för sig att dricka glykol och andra farliga vätskor/kemikalier. Håll dessa ifrån katten.

Klumpande kattsand Om du har en katt som äter kattsand så ska du inte köpa hem klumpande kattsand. Speciellt nyfikna kattungar kan ha en benägenhet att äta kattsand, och då kan detta få allvarliga följder då kattsanden klumpar sig i den lilla kattmagen.

Klämda tassar Lek aldrig med katten i dörrspringan, då det är lätt hänt att tassen fastnar och kläms.

Levande ljus Levande ljus kan facinera katten och vips kan det ta fyr i pälsen. Förloppet går snabbt och det gäller att snabbt släcka elden med filt eller annat och sedan duscha katten i ljummet vatten om huden verkar påverkad.

Människomedicin Ge aldrig medicin till katten avsett för människor eller andra djur än katter. Om man ger katten t.ex. magnecyl eller alvdon ger detta upphov till förgiftning. Kontakta din veterinär om katten behöver medicin.

Plastpåsar & -kassar Låt aldrig plastkassar ligga framme då kvävningsrisken finns. Uppmuntra istället katten att leka med papperskassar som dessutom prasslar mer.

Skyddsjägare Katter fångas in, och skjuts sedan av så kallade skyddsjägare. Undvik detta genom att ha uppsikt över katten och att öronmärka den.

Sladdar Om katten gillar att tugga på sladdar så bör man se upp med elsladdarna i hemmet. Förebygg genom att applicera t.ex. cayennpapper eller något annat som katten tycker är osmakligt. Man kan också testa med dubbelhäftande tejp.

Varm spis Lär katten redan som liten att inte hoppa upp på spisen, för att förhindra brända tassar.

Text: Käthe Nilsson

Lämna ett svar