Tillbaka till Kattskötsel

Bad och pälsvård

Varför ett bad?

Att bada katter är inte alltid det lättaste! Turkisk Angora är en kattras som gillar att bada och simma. Det gäller att vänja dem tidigt när de är små, så att man inte får problem med detta senare, men att bada katter är inget man ska göra för ofta.

Anledning till bad kan vara att katten ska på utställning och se snygg ut, eller så kan den ha smutsat ner sig, fått diarré eller annat kladd i pälsen. En annan anledning kan vara att katten är inne i en fällningsperiod, och då tar ett bad bort löst hår.

Om din katt får ohyra som kattloppor, vanligt i Skåne, så kan ett bad också vara aktuellt. Det finns speciella loppschampon att köpa receptfritt på apoteket.

Pälsvård

Korthåriga katter behöver inte alls den omfattande pälsvård som långhåriga katter mer eller mindre kräver. Ofta försvinner löst katthår när man klappar katten, som är den enklaste formen av pälsvård hos katt. Något som man kanske inte alltid tänker på som pälsvård.

Ha för vana att kamma/borsta din katt om den är långhårig. På så sätt undviker du att tovor bildas. Tovor bildas lättast under magen där pälsen är som mjukast, speciellt i armveck och liknande.

Om tovor redan har uppstått så måste dessa försiktigt avlägsnas med trubbig sax eller med rakapparat. Om du känner att du inte klarar av detta, så kan du vända dig till din veterinär eller ett hundtrim. De brukar också kunna ta emot katter. Titta i gulasidorna!

VIKTIGT!
Bada aldrig en katt med tovor i pälsen, då dessa förvärras. Se till att avlägsna tovorna innan bad.

Att bada katten

Innan badet så avlägsnar du ev. tovor, samt klipper klorna fram och bak. Diskhon blir ett utmärkt badställe för din katt. Lägg en halkskyddsmatta i vasken, så att katten känner sig trygg och säker. Duschen är också ett bra alternativ, speciellt när katten blivit större. Om du inte har duschmunstycke med slang att montera på kranen i diskhon, så är duschen det enda bra alternativet.

Om man väljer att duscha katten i duschen (eller badkaret) så är det bra att man lägger en handuk i badkaret som katten kan stå på, så den inte halkar omkring och får panik. En del katter är livrädda för duschmunstycket, och då kan man ta en liten kopp eller hink och ösa vattnet mjuk över dem.

Tappa upp något varmare vatten än vad du själv badar i, eftersom katten har någon grad högre temperatur än vad vi har. Se till att du inte tappar upp för mycket vatten, en nivå som innebär att vattenytan räcker upp till hälften av kattens ben kan vara lagom. Ett annat alternativ är att inte tappa upp något vatten alls.

Håll sedan katten mjukt men bestämt med ena handen över manken/skulderbladen och duscha och shamponera försiktigt med den andra handen.

Det finns speciella kattschampon både i dagligvaruhandeln och i zooaffärer. Men det är inte nödvändigt med något dyrt kattschampo från djuraffären. Yes diskmedel går precis lika bra. Om du blandar ut Yes med lite vatten tränger det lättare in i pälsen.

Duscha med mjuk stråle, och håll munstycket direkt mot huden på katten. Det är viktigt att du sköljer ur skummet noga, noga. Om du ska bada din katt för första gången, så pröva utan schampo för att se hur det går.

Undvik att blöta huvudet, utan torka kattens huvud/ansikte med fuktad bomull efteråt i stället. Var hela tiden noga med att den inte får vatten i öronen, vilket upplevs som mycket obehagligt.

Prata hela tiden med lugnande och berömmande stämma. Om den hoppar, klöser eller bits, så förebrå den med lugn röst, och beröm den när den gör rätt.

Det är viktigt att du under hela badningen är vänlig, lugn och bestämd. Om du stressar upp dig, så märker katten det.

Efter badet

Efter att du badat katten så sveper du in den i en frottéhandduk. Se till så att du inte har drag, eller fönster öppna i lägenheten/villan. Om den inte är rädd för hårfönen, så ska denna vara utmärkt att torka med. Detta är inget jag lyckats med själv ;O).

När kattens päls har torkat, så kammar/borstar du igenom den. Eventuellt så kan du pudra lite då också, för att hindra att pälsen tovar sig. Detta är aktuellt vid långhåriga katter som t.ex. perser.

Tips från Denise Jauhiainen:

  • När vi ska duscha våra katter så brukar vi vara lite elaka och knycka dem precis när de har vaknat (från några timmars god sömn). Då är de fortfarande lite yrvakna och greppar inte riktigt vad som händer…i början iallafall.

Läs mer om:
Kattens päls

Ett stort tack till Helena Nyström och Denise Jauhiainen som bidragit med många värdefulla tips!

Lämna ett svar