Tillbaka till Att tänka på före köpet

Inne- eller utekatt?

Innan man köper en katt har man ofta klart för sig om det ska bli en inne- eller utekatt. En innekatt kräver mer skötsel än en utekatt, men slipper faran att bli överkörd eller misshandlad. Valet är ditt, och välj det som just Du anser vara bäst för katten. Jag hoppas att denna sammanställning över likheter och olikheter för utekatten och innekatten när det gäller skötsel och risker, ska hjälpa dig att fatta ditt beslut.

Det finns de som menar att katten ska få gå fritt ute och inte behöva hållas instängd, och finns det en del som tycker att det är direkt olämpligt att släppa ut katten p.g.a. olika faror som lurar där ute.

Utekatt i denna artikel definieras som en katt som både får vara ute och inne. Med innekatt menas en katt som får vara inne, men med tillgång till innätad balkong, inhägnad och/eller promenader i sele och koppel. Det ena behöver inte utesluta det andra, eller hur?

Tänk också på att det är lättare att göra en innekatt till utekatt än tvärtom. Tvinga aldrig en utekatt att bli innekatt om den protesterar!

U T E K A T T E NI N N E K A T T E N
 
Kattens namn: Raa Doo´s Melody Star
FOTO: Ronny Tancred
MAT

Utekatten kräver lika mycket mat som innekatten, förlita dig ej på att den ska skaffa maten själv genom sitt jagande av smågnagare och fåglar. Om katten inte verkar vara hungrig, är det mycket möjligt att det gått in till grannen och ätit. ;O) Katten äter gräs ute när den känner att den behöver det. Den dricker ofta i vattenpölar, men ha ändå friskt vatten framme.Kräver samma mat som utekatten, men tänk på att låta den ha tillgång till kattgräs, eller ge den kattmalt som finns att köpa i djuraffärer. Ha alltid friskt vatten framme, dessutom tycker många katter om att dricka ur handfat, dusch eller badkar.
AVFÖRING & URIN

Katten gör sina behov ute, men kan behöva kattlåda med kattsand om den t.ex. hålls inne under natten. Du har inte så bra koll på om katten är lös i magen, har urinvägsbesvär eller förstoppning. Du slipper att tömma kattlådan och att lägga ut pengar på kattsand.Behöver kattlåda och kattsand, som behöver fixas till varje dag, och rengöras ordentilgt ca 1 ggr per vecka. Du har mycket bra koll på om katten har diarré eller förstoppning. Diarré och okastrerade hanar kan orsaka obehaglig lukt.
AVMASKNING

Eftersom utekatten jagar krävs avmaskningsmedel som angriper bandmask. Exempel på ett sådant är Droncit vet. Utekattens maskbörda är också större, eftersom den lättare får i sig maskpartiklar genom jord. Utekatten behöver avmaskas 2-4 ggr per år.Även innekatten har mask, om än inte lika mycket. Ett mildare avmaskningsmedel kan användas som t.ex. Banminth. Banminth angriper ej bandmask, men eftersom innekatten ej kan jaga gnagare så får den ej i sig bandmask lika lätt. Innekatten behöver avmaskas ca 1-2 ggr per år.
AKTIVERING

  • AKTIVERING
Utekatten jagar och leker mycket ute, och är därför inte i lika stort behov av lika många leksaker som innekatten. Klösbrädor och klösställningar är inte nödvändigt eftersom de klöser på trädstammar utomhus. Den är inte i lika stort behov av en kattkompis som en innekatt.Innekatten behöver många aktiveringsprylar, och kräver mer aktiva lekar, i varje fall vid ung ålder. Absolut nödvändigt är en klösställning där katten kan klösa med sina klor, istället för på soffan eller andra olämpliga ställen. De behöver roliga leksaker som bollar, fjädervippor, ”fiskspön”, möss, pappkartonger m.m.
OHYRA

  • LOPPOR & BEHANDLING
I södra delarna av Sverige kan katter, främst utekatter, drabbas av loppor som kan vara svåra att bli av med. Det finns effektiva loppmedel bl.a. på apotek. Program vet. för att nämna något exempel. Annan ohyra som kan drabba din katt är löss och fästingar.Ohyra kan också drabba innekatten, men inte lika ofta som för en utekatt. Om du även har en utekatt, kan denna lätt smita utekatten när det gäller loppor och löss.
VACCINERING

Utekatten ska vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång om året.Samma som för utekatten.
KÖNSMOGNAD

Innan utekatten kastreras så kan den hinna göra honor med ungar, eller bli dräktig. Det kan vara svårt att sälja oplanerade ungar, och du får då vara beredd på att ta hand om dem själv.Du slipper ta risken att oönskade ungar ska komma till världen, såvida du inte har fler katter i ditt hushåll.
ALLERGIRISKLÄS OM:

Att ha en utekatt som går ute minskar risken för utvecklande av allergi mot katt.Att ha en innekatt ger ökad allergirisk, speciellt om du låter den sova i sovrummet.
OLYCKOR & SKADORLÄS OM:

En utekatt kan bli överkörd om trafikerad väg finns i närheten. Den kan också bli utsatt för illasinnande människor och bli biten av lösa hundar m.m. Okastrerade katter kan försvinna långväga i jakt på honor. Risken att bli överkörd brukar vara ganska stor. Om du bor nära en väg, låt katten bli innekatt!Riskerar inte att bli överkörd. Olyckor i hemmet kan bero på t.ex. farliga leksaker, men dessa kan undvikas; trådar som kan skära in, och smådelar och annat som kan sväljas och orsaka förstoppning.

Lämna ett svar