Tillbaka till Att tänka på före köpet

Att köpa raskatt

Här kommer några tips om vad man bör tänka på innan man köper katt så att man slipper tråkigheter.


1. Skaffa information om rasen

Innan du köper en katt så åk gärna på en/flera utställningar och titta på katter. Prata med uppfödare och titta på deras katter.

På en utställning så veterinärbesiktas katterna innan de släpps in. Det är självklart inte en garanti för att katterna är helt friska eller att uppfödaren inte har någon sjuk katt hemma, eftersom allt inte märks vid en veterinärbesiktning och uppfödaren självklart kan ha 10 sjuka katter hemma och har tagit med en frisk. Däremot ger det en bra fingervisning om hur det ligger till.

Prata gärna med så många uppfödare/utställare som du har möjlighet till. De flesta uppfödare blir bara glada om någon frågar om deras ras. På så vis får du information från flera källor och om du sedan står framför en kattungelåda och uppfödaren säger ”- Det är helt normalt för rasen att ögonen rinner”, så vet du mer än vad du skulle ha gjort om du inte hade frågat någon i förväg.


2. Välj uppfödare

När du vet mer om rasen du vill ha, så leta efter en uppfödare som du trivs med. Har du en bra uppfödare så har du stöd hela kattens liv då du vet att du alltid har någon att ringa till om du undrar något, även sedan du köpt katten.

För att hitta en uppfödare så titta på katter och fråga vem som fött upp dem, åk på utställning och titta gärna på nätet. När du hittar en uppfödare vars katter du gillar, så ring och fråga om en kattunge. Du vet ju mer om rasen nu och har säkert tusen frågor om kattungarna. Undersök om uppfödaren kan svara bra på frågorna och lägg också märke till vad uppfödaren frågar dig. Du kanske inte vill köpa en katt av en uppfödare som ställer speciella krav på dig, t.ex. att katten ska visas på utställning, och det är helt okej. Köp då en katt av sällskapskvalité. eller köp från någon annan, men om uppfödaren inte ens frågar hur du bor, om du har haft katt innan, om katten ska vara ute eller innekatt o s v, så kan man ju fråga sig om uppfödaren ens bryr sig om vad som händer med hans/hennes katter, och det är inte ett bra tecken.

Om allt känns bra så åk och titta på kattungarna. Bor uppfödaren väldigt långt bort så be om att han/hon skickar bilder (men bilder är ALDRIG en ersättning för att verkligen se kattungen + katteriet).

Katteriet ska vara rent och fint. Om katterna ser malätna och konstiga ut, om kattlådorna är smutsiga och luktar, skålarna för mat och vatten smutsiga o s v så köp inte därifrån. En liten varning dock! Många kattungeköpare blir chockad över att kattungarnas mamma ser så himla skabbig och ful ut och vill inte ha en katt från ”en sjuk mamma som säkert smittat ner sina ungar”. Kom ihåg att mamman har just varit dräktig, vilket tar på reserverna. Nu har hon kattungar som klättrar på henne, slickar och suger på pälsen, kissar i kattungelådan och diar ut ännu mer av mammans reserver. Det är fullständigt normalt att en katt som har ungar inte ser ut som en glänsande BIS-vinnare på utställningen. Verkar hon bara frisk och pigg och hennes barn verkar må bra så är det troligen ingen fara även om hon ser ut som en hårig potatis med fyra stickor till ben. =)

Om du tycker att allt verkar bra så åk hem och tänk på saken. Bestäm dig inte när du håller i en eller ett par söta kattungar. Man kan helt enkelt inte tänka klart då. Be uppfödaren om referenser! Det behöver inte vara krångligare än t.ex. en gammal kattungeköpare. Då kan du få veta lite mer om uppfödaren. Ingen seriös uppfödare tar illa upp för en sån sak. Om uppfödaren däremot tar illa upp och vägrar ge dig referenser så dra öronen åt dig. Har du nu hittat en uppfödare som verkar bra och som har en katt du vill ha så gå till nästa steg.


3 Kontraktet!!!

Kontraktet är det viktigaste vid köpet. Där skriver ni in allt som gäller för köpet och så är det bra med det. Vill uppfödaren inte skriva kontrakt så köp absolut inte en katt därifrån. I kontraktet ska det stå vad katten heter, kön, registreringsnummer (rör det sig om en kattunge som inte hunnit få sina papper så brukar man skriva ”under registrering”).

Om det känns tveksamt, så be om ett intyg på att katten är under registrering och att om du inte får stamtavlan innan ÅÅ-MM-DD så går köpet tillbaka. I kontraktet står oftast också om katten är vaccinerad, avmaskad och veterinärbesiktigad (ett veterinärt besiktningsintyg är giltigt i 7 dagar från utfärdandet). Det ska den vara! Är den inte det så köp någon annanstans.

På kontraktet brukar man också kunna ange vad katten ska användas till. De flesta uppfödare kryssar i rutan för sällskap när det rör sig om en kattunge även om den säljs för utställning. Dettta för att annars så juridiskt sett så lovar man att katten ska vara till utställning, och skulle katten sen inte utvecklas så bra som man trodde så kanske den inte riktigt passar för utställning.

Självklart ska det också stå vad katten kostar, när pengarna ska erläggas och vad som gäller som kvittens av köpeskillingen (oftast kattens stamtavla). I kontraktet SKA man skriva in alla speciella förutsättningar för köpet, t.ex. om man får återlämmna katten om det visar sig att man har allergi, om katten har avelsförbud, om köparen förbinder sig att visa katten på utställning o s v.

Genom att allt finns på kontraktet så behöver man sedan inte bråka. Händer det något dåligt t ex att uppfödaren aldrig skickar stamtavlan eller att en kattungeköpare som köpt en showkatt och förbundit sig att ställa ut den inte gör det, så bör det också stå i kontraktet vad som händer om endera parten bryter kontraktet.

Köp aldrig en katt utan kontrakt!!!


Jag hoppas att de här egentligen ganska enkla råden kan hjälpa till vid köp av katt, så slipper kanske en del människor bli lurade och ledsna.


Text: Lina Tonegran, Webkattidningen Spinn

Lämna ett svar