Tillbaka till Kattskötsel

Att tänka på före köpet

Tänk efter före
Innan du köper eller tar emot en katt i ditt hem är det en del saker du bör tänka på.

Livslängden
En katt lever i genomsnitt ca 14 år, kanske ända upp till 20 år, och du måste vara beredd på att ta hand om din katt i så många år. Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge. Titta 5-10 år framåt, hur ser din livssituation ut då? Passar det fortfarande att ha katt om du t.ex. skaffar barn? Planerar du att resa mycket utomlands?

Sällan hemma?
Är du sällan hemma? Då bör du överväga om du över huvud taget ska skaffa en katt, eller så kan du skaffa två katter som då har sällskap av varandra. Två katter behöver också en matte/husse, och ju mer tid du tillbringar med din katt, desto mer lär ni känna varandra, och desto mysigare och tillgivnare blir den.

Inne- eller utekatt?
En innekatt kräver generellt mer skötsel än en utekatt – dock lika mycket ansvar. Kattsand ska bytas, den ska ev. lära sig gå i koppel, den behöver kattleksaker och klösställningar för att aktiveras och må bra. En utekatt sköter alla eller sina flesta behov utomhus, klöser på träden ute, och jagar flugor och annat. Om du bor nära en trafikerad väg, ska du inte släppa ut din katt. Det är stor risk att den blir påkörd förr eller senare. Gå ut med den i koppel istället. Vill påpeka att med utekatt i denna artikel menas en katt som både får vara inne och ute.

Hur gör du på semestern?
Åker du ofta på semester? Se till att du har en pålitlig person som kan agera kattpassare, eller var beredd på att lämna katten till ett seriöst kattpensionat. Om du ofta är hemifrån eller planerar att under viss tid bosätta dig utomlands bör du noga överväga om du ska skaffa katt just nu – är det rättvist för katten om du är jämt är borta?

Allergirisken
Föreligger allergi i familjen? Då ska du verkligen tänka dig för! Om du har barn under två år, så bör du vänta tills de åtminstone fyllt 2 år. Låt inte katten sova i samma sovrum som barnet – detta för att minska allergirisken.

Huskatt eller raskatt?
Huskatt är det samma som bondkatt – en katt utan stamtavla. Oregistrerade raskatter går också under benämningen huskatt.

När du skaffar katt bör du fundera på syftet med den. Ska den vara enbart till sällskap, eller är du intresserad av uppfödning eller kattutställning? Om du söker en katt till uppfödning och utställning ska du köpa en registrerad raskatt som säljs för utställning och avel. Det står i Köpeavtalet som du skriver på.

Om du vill köpa en katt till sällskap kan du välja mellan huskatter och raskatter som säljs för sällskap. Raskatter är mer förutbestämda, både vad gäller utseende och temperament. Du kan välja den ras som tilltalar dig utseendemässigt eller temperamentsmässigt.

Hane eller hona?
Det är en smaksak. Kastrerade hankatter sägs bli extra mysiga, och det kan jag hålla med om. Andra gillar honor bättre. Hanar kostar lite mindre att kastrera. Om man vill skaffa två katter samtidigt så är två hanar utmärkt – om båda kastreras när de blir könsmogna. Att skaffa en hona och en hane ur samma kull är inte att föredra eftersom de kan bli könsmogna samtidigt och få kattungar. Men omöjligt vill jag inte påstå att det är, man får vara lite mer observant bara.

Att köpa raskatt

Här kommer några tips om vad man bör tänka på innan man köper katt så att man slipper tråkigheter. 1. Skaffa information om rasen Innan du köper en katt så åk gärna på en/flera utställningar och titta på katter. Prata med uppfödare och titta på deras katter. På en utställning så veterinärbesiktas katterna innan de …

Att välja kattras

Att välja kattras kan vara knepigt eftersom som det finns ett 30-tal olika att välja mellan – olika både med avseende på temperament, pälstyp & kostnad. Denna sammanställning är tänkt att underlätta för dig som vill jämföra de olika kattraserna med varandra. För mer info, klicka på kattrasen du är intresserad av, och du kommer …

Inne- eller utekatt?

Innan man köper en katt har man ofta klart för sig om det ska bli en inne- eller utekatt. En innekatt kräver mer skötsel än en utekatt, men slipper faran att bli överkörd eller misshandlad. Valet är ditt, och välj det som just Du anser vara bäst för katten. Jag hoppas att denna sammanställning över …

Lämna ett svar