Tillbaka till Kattskötsel

Att förebygga tandsten

Kattens tänder
Katten har i vuxen ålder 30 st tänder, 16 i överkäken, och 14 i underkäken. Kattungar i åldern ca 4 månader tappar sina mjölktänder, och sedan växer de permanenta tänderna upp. Enligt Marie Nilssons bok ”Kattens sjukdomar” har de flesta huskatter bra tänder, medans raskatter som perser, siames och oriental, i högre grad blir drabbade av t.ex. tandköttsinflammation eller har medfödda bettfel.

Tandsten
Katter kan drabbas av tandsten, och hur mycket som bildas är individuellt. Tandsten uppkommer genom att en film av glykoproteiner lägger sig runt tänderna, och bildar en klibbig hinna tillsammans med bakterier. Plack uppstår, och när mineraler som t.ex. kalcium fastnar, uppstår tandsten. Om tandstenen får härja fritt leder det bl.a. till tandlossning.

Att förebygga själv
Det går dock att förebygga i hög grad. Metoder är att låta katten knapra på torrfoder, att undvika att ge blötmat, att lära katten få sina tänder borstade redan som liten kattunge och att skrapa bort tandstenen med en tandstensskrapa. Mer information om de olika metoderna finns presenterat i tabellen nedan.

Hos veterinären
Hos veterinären kan katten sövas ned, och sedan kan tandstenen tas bort med hjälp av ultraljud eller manuell skrapning. Efter en en tandstensskrapning är det lämpligt att själv försöka förebygga att ny tandsten uppkommer, eller rättare sagt att göra så att processen går långsammare.

 

Olika preparat och metoder
Här är en sammanställning över olika metoder som finns, och en del av de produkter som finns på marknaden som motverkar uppkomsten av tandsten. Kombinera gärna de olika metoderna för att uppnå bra resultat, och låt din veterinär ofta undersöka din katts tänder och ev. skrapa dem.

PRODUKT / METODINFORMATION+ / –
TANDSTENSSKRAPASäljs hos veterinärer och i djuraffärer.Man skrapar tänderna försiktigt, akta tandköttet!Tandskrapan förbrukas inte, utan kan användas ganska länge.Kan vara problem att få katter att gå med på det, om de inte är vana.
PRODUKT / METODINFORMATION+ / –
TANDBORSTESäljs hos veterinärer och i djuraffärer.Man borstar tänderna på sin katt. Tandkräm kan användas till, och har ofta smak av lever eller något annat som katten tycker är gott.Samma metod som vi själv använder, effektivt.De måste vänjas som kattungar, annars är det ganska omöjligt.
PRODUKT / METODINFORMATION+ / –
SPECIALFODERSäljs hos veterinärer.Hills Prescription Diet Feline t/d är ett vuxenfoder som innehåller speciella fibrer. Fibrerna är längre än i vanligt foder, och går inte sönder lika lätt. Kattens tand tränger därför igenom foderbiten innan den går i sönder, och på så sätt rengörs tanden.Kan även användas som nyttigt godis till katten.Lätt att ge, ingen motsträvig katt.Dyrare än vanligt foder.
PRODUKT / METODINFORMATION+ / –
PASTA, SPRAY M MSäljs hos veterinärer och i djuraffärer.Placeras i kattens mun eller strykes direkt på tänderna, utan att tänderna ska behövas borstas.Ex på produkter: Munrens, Munspray, Bucadog, MaxiGuardTandGel m.fl.Slipper att borsta tänerna.Lite kletigt kanske?
PRODUKT / METODINFORMATION+ / –

KÄLLOR:

Lämna ett svar