Tillbaka till Kattskötsel

Allmänt om kastrering

Katternas könsdrift är mycket utpräglad, varför de måste kastreras om man inte ska ha en avelshane.

När kan katten kastreras?
För att kunna kastrera en katt måste den vara könsmogen. Detta infaller vanligen mellan 5-10 månader, men hos vissa raser, t.ex. perser, kan detta infalla långt senare. Din veterinär hjälper dig att fatta rätt beslut. Hos en hankatt märks könsmognaden genom att han börjar jama annorlunda och högljutt, samt senare kissa lite här och var om han inte kastreras. Urinen blir mer frän och illaluktande. Allra bäst är det om man kastrerar honom innan detta kiss-beteende infinner sig, eller åtminstone så fort som möjligt.

Honor löper när de blir könsmogna, och blir högljudda och kråma sig. De kan också börja kissa på fel ställen.

Sterlilisering eller kastrering?

Kastrering av hankatt innebär att testiklarna avlägsnas, och kan ske med endast lugnande och lokalbedövning. Honor måste sövas ner. När det gäller honor kunde man tidigare välja mellan sterilisering och kastrering, där det sistnämnda är att föredra. En steriliserad honkatt fortsätter med sitt löpbeteende, vilket hon inte gör efter en kastrering. Kastrering av honkatt är förstås dyrare än sterilisering, men väl värt pengarna. Vid sterilisering skärs äggledarna av, och vid kastrering av honkatt avlägsnas äggstockar och/eller livmoder. Numera kastreras i stort sätt alla honor och hanar.

ID-märk katten i samband med kastreringen
Passa på att ID-märka din katt när du ändå är iväg och kastrerar den. Tänk om den springer bort! Då är det jättebra om den är ID-märkt. Antingen kan katten märkas/tatueras i örat, den måste då vara sövd, eller så kan den chipsmärkas. Vid chipsmärkning förs ett chips in i nacke/skulderparti med en spruta, något grövre än den som används vid vaccinering. Katten behöver inte vara sövd vid chips-märkning. Nackdelen med chips är att det inte syns på kattent. Det måste läsas av med en speciell apparat.

Vad kostar det?
Priserna varierar, så det är lönt att ringa runt till olika djurkliniker i sin nähet. Kastrering av hankatt och samtidig ID-märkning kan kosta 450 kr, med detta är som sagt mycket varierande. Kastrering av honkatter är några hundralappar dyrare.

Varför ska katten kastreras?
Genom att kastrera sin katt, blir inga oönskade ungar till som behöver fara illa. Det hade också ökat kattens status, om inga vildkatter fanns och ställde till oreda. Dessutom får du en mysigare sällskapskatt. Det finns ingen anledning till att inte kastrera sin katt, såvida inte veterinären anser att det finns medicinska skäl som t.ex. att katten är alltför gammal.

Lämna ett svar