Varför ska man inte ha avelshonor och avelshanar ihop?

Fråga

Jag har hört att man inte ska ha avelshanar och avelshonor boende ihop om man har uppfödning. De tappar lusten för varandra då. Stämmer det?

Jag har bengalkatter, startat uppfödning och katterna bor nu ihop hela tiden. Än har ingen av de två honorna blivit gravida. Kan det bero på att hanen tappar sugen?

Kisse


Svar

Hej ”Kisse”!

Katter är individer och ingen regel utan undantag. Generellt tror jag dock inte att en avelshane låter bli att para pga att han går tillsammans med honor eller tvärsom. Dock kan han med tiden blir aggressiv mot honorna då han blir äldre. Därför håller många sina hanar åtskillda från honkatterna.

Har någon av dina katter blivit förälder tidigare? De är kanske inte så gamla att de förstår ännu, t.ex. har honorna löpt?

MVH

Ilga Liljenberg
Tintomara’s Burmauppfödning

2 kommentarer

 1. Hej
  Nej det stämmer inte 🙂
  Vi har alltid vår egen hane hemma, om vi ha 2 som vi har just nu har vi en på foder

  • admin on 21 juli, 2013 at 11:13
   Author

  Hej
  Självklart kan det fungera bra att ha dem ihop. Det var bara ett generellt råd, då många håller dem åtskilda. Vill man hellre ha dem ihop, så är det bara att testa och se vad som fungerar för ens egna katter. Men vara observant på ifall hanen börjar bli mer aggressiv mot honorna.

  MVH Micke
  /Katt.nu

Kommentarer ej tillåtna.