Vilka färger kan jag få på kattungarna efter min sköldpaddsmaskade birmahona?

Fråga:

Hej!

Jag har en brunsköldpadd birma och tänker avla på henne i framtiden. Vad kan jag få för färger, mest troligen om jag parar henne med en blå alt.brunmaskad? Mamman är brunsköldpadd och pappan blåmask. Vad kan jag få för färger vid parning med en crememaskad hane?

Sedan undrar jag också om hon kan få tabby ungar, och vad skall man då helst para henne med för maskfärg. (Det blev många frågor på en gång).

MVH Anna-Karin Johansson

Svar:

Hej Anna-Karin!

Din brunsköldpaddsmaskade birmahona bär på anlag för blått eftersom hon har en blåmaskad far. Du planerar para henne med brunmaskade eller blåmaskade hanar. Du undrar även vilka färger du skulle få vid parning med en crememaskad hane.

Vid parning med en blåmaskad hane kan du få:

  • Honor – brunsköldpaddsmaskade, blåsköldpaddsmaskade, brunmaskade eller blåmaskade
  • Hanar – rödmaskade, crememaskade, brunmaskade eller blåmaskade
    Vid parning med en brunmaskad hane kan du få:
  • Honor – brunsköldpaddsmaskade eller brunmaskade
  • Hanar – rödmaskade eller brunmaskade I fall de brunmaskade hanarna även bär anlag för blått/dilution kan du få samma färgvarianter som vid parning med en blåmaskad hane.Vid parning med en crememaskad hane kan du få:
  • Honor – brunsköldpaddsmaskade, blåsköldpaddsmaskade, rödmaskade eller crememaskade
  • Hanar – rödmaskade, crememaskade, brunmaskade eller blåmaskadeFör att få tabbymaskade kattungar bör du para med en tabbymaskad hankatt. Eftersom anlaget för tabby är recessivt måste honan själv bära anlaget för att ge ungar med denna teckning. MVH Lottie