Vilka färger får kattungarna efter en svartvit hona och en svartsmoke hane? Anlagen för silver, röd pälsfärg samt mönstergener.

Fråga:

Hej Lottie

Jag har en Norsk Skogkatt som är svart och vit. Jag har parat henne med en svartsilversmoke hanne. Båda har blått och silver bakom sig.Vilka färger kommer ungarna att få. Kan de bli tigrerade eller röda om det finns bakåt i leden eller är vissa färger, teckningar dominanta?
Tacksam för svar.

Christina

Svar:

Hej Christina!

Efter din svartvita hona och en svartsmoke hankatt som båda bär anlag för blått (dilution) kan du få kattungar i följande färger: svart, svartsmoke, blå, blåsmoke, svartvit, svartsmoke med vitt, blåvit, blåsmoke med vitt.

Anlaget för silver/smoke är dominant vilket innebär att en av föräldrakatterna skall ha anlaget för att kattungarna skall kunna bli silver/smoke. Smoke är benämningen för solidfärgade katter med silver. Du kan inte få silver/smoke efter katter som inte är silver.

Du kan inte få röda eller cremefärgade kattungar efter katterna i den parningen du nämner. För att få detta måste någon av dem vara röd eller cremefärgad eller att honan är sköldpaddsfärgad. Läs gärna mer om anlaget för röd pälsfärg i artikeln ”Kattgenetik 2 – Rött nedärvs könsbundet & sköldpaddsfärgade katter”.

Anlaget för non-agouti (A), dvs mönstrade katter, är dominant. Detta innebär precis som anlaget för silver att en av föräldrakatterna skall ha anlaget för att kattungarna skall kunna bli mönstrade. Vilket mönster som kattungarna får styrs via T-locus. Eftersom både den svartvita honan och svartsmoke hanen har dubbla solidanlag aa (recessivt anlag) kan kattungar efter dem inte bli mönstrade. Läs gärna mer om de olika mönstergenerna i artikeln ”Kattgenetik 3 – Viltfärg & mönstergener”.

MVH Lottie