Vilka färger får kattungarna efter en blåsilversköldpaddtabby hona och en creme/vit hane? Vilka färger får kattungarna efter en svart/vit hona och en cremetigré/vit hane?

Fråga:

Hej!

Det är första gången jag ska para mina norska skogkatter och är väldigt intresserad av hur ungarna blir. Jag skulle vara tacksam om du kunde hjälpa mig!

Jag funderar på att para min skogkatthona som är blåsilversköldpaddtabby, gs 22. Hon är mest blå. Creamen syns endast som ett sträck på nosen och en del svaga fläckar på vissa andra ställen. Honans mor är e 23 och pappan as 09. Hanen jag funderar på är cream och vit OBS! mycket vitt. Endast svansen, en fläck på ryggen och huvudet är cream. Hanens mor är g 09 24 och far a 09 23 Hur kommer ungarna bli?

Jag har även en hane (kullsyskon till blåsilversköldpaddhonan) som är cream och vit tigre, es 09 23 . Magen, bröstet, svanstippen, bakbenen och framtassarna är vita. Hans mor är e 23 och far as 09 . Honan jag funderar på till honom är svart och vit, n 09. Samma vita teckning som hanen fast det vita går upp till nosen. Hennes mor är n 09 och pappan 09 23. Hur blir dessa ungar?

Tack på förhand.
MVH Anna

Svar:

Hej Anna!

I den förstnämnda parningen kan du få följande färger på kattungarna:

HANAR: creme, creme/vit, cremesmoke, cremesmoke/vit, cremeagouti, cremeagouti/vit, cremesilveragouti, cremesilveragouti/vit, blå, blå/vit, blåsmoke, blåsmoke/vit, blåagouti, blåagouti/vit, blåsilveragouti, blåsilveragouti/vit

HONOR: creme, creme/vit, cremesmoke, cremesmoke/vit, cremeagouti, cremeagouti/vit, cremesilveragouti, cremesilveragouti/vit, blåsköldpadd, blåsköldpadd/vit, blåsmokesköldpadd, blåsmokesköldpadd/vit, blåagoutisköldpadd, blåagoutisköldpadd/vit, blåsilveragoutisköldpadd, blåsilveragoutisköldpadd/vit

Agouti står för mönster och kan i detta faller bli tigré och ev tabby och spotted.

I och med att du skriver att hanen du tänker använda har mycket vitt kan det vara så att han har dubbel uppsättning av vitfläcksgenen och då enbart ger vitfläckiga kattungar.

I den andra parningen kan du få följande färg på kattungarna:

HANAR: svart, svart/vit, bruntigré, bruntigré/vit

HONOR: svartsköldpadd, svartsköldpadd/vit, svartsköldpaddtigré, svartsköldpaddtigré/vit

Får du andra färger på kattungarna i denna kullen beror det på att katterna bär recessiva anlag.

MVH Lottie