Sköldpaddsfärgade hanar – somatiska mutationer och svarta fläckar på röda katter

Fråga:

Tackar för svaret om sköldpaddsfärgade hanar. Jag skall göra ett kromosomtest på killen min så fort semestrar är över.

Har du hört talas om s.k. somatisk mutation? Enligt SVERAK:s avelsråds ordförande så är detta fenomen (sköldpaddshane) inget annat än en somatisk mutation. Enligt vad jag kan läsa mig till så ska inte denna mutation vara ärftlig och då tycker jag att man kan ställa sig frågan varför de ”poppar upp” lite då och då på samma linjer som i sin tur har ”notisen” onormal nedärvning av könsbundet rött/svart pigment.

Vad jag också kunnat få fram är att honorna oftast är svarta med röda fläckar resp blå/creme) medan hanarna är röda med svarta fläckar resp creme/blå. Har du någon information angående detta?

Tackar på förhand
Carina

Svar:

Hej igen Carina!

Ordet soma betyder kropp och en somatiskt mutation betyder en mutation som ägt rum i någon av kroppens celler i stället för i könscellerna. Detta innebär att mutationen inte ärvs vidare till kommande generationer utan bara ”drabbar” individen.

När som helst, under fosterutvecklingen eller senare då katten är född, kan det uppstå skador på kromosomerna. Om skadan sker tidigt under fosterutvecklingen, och den skadade cellen då fortsätter att dela sig, kommer en stor mängd celler innehålla den skadade kromosomen. Om skadan däremot sker sent under fosterutvecklingen kommer ett mindre antal celler att innehålla den skadade kromosomen. Det förändrade området kan således sitta var som helst på kroppen.

Somatiska kromosomskador kan ge resultat såsom en fläck i avvikande färg. Förklaringen är att om skadan inbegriper ett färglocus och den ena av parkromosomerna har skadats, tar den andra över och visar sin färg. Om den bär på en recessiv färg får den nu en chans att visa sig.

Ett annat ”fenomen” som kan uppstå är svarta fläckar på röda katter. De röda katterna får ett ökande antal små, svarta fläckar på nosspegel, läppar och öronkanter, ev även svarta morrhår eller en svart fläck i pannan. Fläckarna ökar i mängd och storlek allt eftersom katten blir äldre. Det har hänt att dessa röda katter har omregistrerats till sköldpaddsfärgade. Vad som orsakar de svarta fläckarna rent genetiskt vet jag inte då jag inte har hittat något skrivet om detta.

Hör gärna av dig igen då du fått svar på din katts kromosomtest.

MVH Lottie